«Η μνήμη παραμένει ζωντανή»
Τότε και σήμερα
Στα ιστορικά γεγονότα της εποχής και τον «ξεριζωμό» των Ελλήνων του Πόντου, αναφέρθηκε το μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Ποντίων Πατρών «Φάρος», Ελισάβετ Καπαγερίδου, σε μια ομιλία «γεμάτη» από εικόνες και μυρωδιές του Πόντου, με αναφορές σε σημαντικές ιστορικές προσωπικότητες και τη συμβολή τους στην αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού. Από την ομιλία της κας Καπαγερίδου, δεν έλειψαν και οι αναφορές στους δικούς της προγόνους, όχι μόνο για λόγους συναισθηματικούς, αλλά γιατί – όπως χαρακτηριστικά είπε – «…στο πρόσωπό του, είδα τη μοίρα όλων των Ελλήνων του Πόντου. Ξεριζωμένος βίαια από την αγαπημένη πατρίδα με σχέδιο γερμανικό, πέφτει από βόλι γερμανικό στη νέα του πατρίδα…».
Και συνεχίζει, σε άλλο σημείο «…οι Νεότουρκοι δεν θέλουν να ξεχάσουν τις παλιές τους παραδόσεις. Όσο κι αν προσπαθούν να μοιάσουν στους Ευρωπαίους, και να κάνουν καθαρές δουλειές, η ροπή τους προς τη σφαγή είναι ακατανίκητη…Στις 19 Μαϊου του 1919 ο Μουσταφέ Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα και αρχίζει η δεύτερη και σκληρότερη φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Με τη βοήθεια του Νεοτουρκικού Κομιτάτου, συγκροτεί μυστική οργάνωση, κηρύσσει το μίσος εναντίον των Ελλήνων και σχεδιάζει την ολοκληρωτική εξόντωση του ποντιακού ελληνισμού. Αυτό που δεν πέτυχε το σουλτανικό καθεστώς στους πέντε αιώνες της τυραννικής τους διοίκησης, το πέτυχε μέσα σε λίγα χρόνια ο Κεμάλ. Εξόντωσε ή εκτόπισε τον ιωνικό ελληνισμό του Πόντου και της Μ.Ασίας».
Μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης, αρχίζουν να εγκαταλείπουν τις πανάρχαιες εστίες τους… «…Γυρίζω πίσω στο χρόνο τα μάτια της ψυχής και βλέπω τους Πόντιους πρόσφυγες. Βλέπω τους γέροντες να σέρνουν τα βήματά τους προς το άγνωστο. Βλέπω τις μανάδες με τα μωρά στην αγκαλιά. Βλέπω και τους περήφανους άντρες του Πόνου με βουρκωμένα τα μάτια. Αυτοί που δεν έκλαιγαν εύκολα γιατί ¨ο παιδάς κι κλαίει¨…», καταλήγει συγκινημένη η κα Καπεγερίδου.
Ιδιαίτερη αναφορά στον αείμνηστο Πύργιο Πρωτοψάλτη Λυκούργο Αγγελόπουλο (μαθητή του Σίμωνα Καρρά), και στη σημαντική συμβολή του στην Βυζαντινή Μουσική σε Πανελλαδικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο, καθώς πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, έγινε από τον πατ. Γεώργιο Σταθόπουλο, με αφορμή την συμπλήρωση τριών χρόνων (18 Μαϊου 2014) από τον θάνατό του.
Κατάθεση στεφάνων
Στο Μνημείο Ηρώων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση ενώ κατατέθηκαν στεφάνια από τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο, από τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Ν. Ηλείας Σμήναρχο Ιπτάμενο Νικόλαο Κουρμάνη, από τον Αντιδήμαρχο Πύργου Παντελή Αθανασόπουλο, από τον πρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν. Ηλείας Ταξίαρχο ε.α Γιώργο Σταματόπουλο, από τον Πρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού Αντιπλοίαρχο ε.α Αναστάσιο Αράπογλου και από το μέλος του Συλλόγου Ποντίων Σοφία Φιλιππίδου.
Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης έδωσαν επίσης το παρών ο βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας, της Τ.Α, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αεροπορίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, φορέων και συλλόγων καθώς επίσης η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Μοσχούλα – Ντόλυ Ιμσιρίδου, τα μέλη του Δ.Σ καθώς και δεκάδες μέλη και φίλοι του Συλλόγου.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου