Ο μισός Λευκός Οίκος διαβάζει μανιωδώς Θουκυδίδη αυτές τις μέρες. Αυτό διατείνεται η ιστοσελίδα Politico, που παρουσιάζει περίπου ως απαραίτητο ανάγνωσμα και μπούσουλα για τις σινοαμερικανικές σχέσεις την άριστη γνώση του Πελοποννησιακού Πολέμου. «Αυτό που έκανε τον πόλεμο μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης αναπόφευκτο ήταν η αύξηση της αθηναϊκής ισχύος και ο φόβος που προκάλεσε στη Σπάρτη», ανέφερε ο ακαδημαϊκός στο Χάρβαρντ Γκρέιχαμ Αλισον, ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην Ουάσιγκτον να μην πέσει στην ίδια «παγίδα του Θουκυδίδη», καθώς μια αντίστοιχη δυναμική θα μπορούσε να φέρει σε μετωπική σύγκρουση την αναδυόμενη αυτοκρατορία του τρέχοντος αιώνα, την Κίνα, και τις ΗΠΑ.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Χ.Ρ. Μακμάστερ, ο υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις και ο στενός σύμβουλος του Τραμπ Στιβ Μπάνον είναι όλοι λάτρεις του πατέρα της Ρεαλπολιτίκ και συχνά τσιτάρουν «Μηλίων διάλογο». Mέχρι στιγμής τα ταχύρρυθμα μαθήματα δεν μοιάζει να αποδίδουν, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος υιοθετεί συστηματικά επιθετικότερους τόνους από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενίοτε και σε αποκλίνουσα γραμμή.
Ενώ, π.χ., οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών του, Τζ. Μάτις και Ρεξ Τίλερσον, κάλεσαν τους Κινέζους ομολόγους τους να πράξουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αναχαιτίσουν τη βορειοκορεατική επιθετικότητα, μία μέρα νωρίτερα ο Τραμπ προεξόφλησε αποτυχία του Πεκίνου να το πράξει. Και όλα αυτά λίγες ημέρες μετά τον θάνατο Αμερικανού φοιτητή, ο οποίος πέθανε υπό περίεργες συνθήκες λόγω κακομεταχείρισης στις βορειοκορεατικές φυλακές με την κατηγορία της κατασκοπείας, μια εξέλιξη την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε να μην αφήσει αναπάντητη. Ηδη διενεργούνται κοινές αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία στην περιοχή, στη διάρκεια των οποίων η Πιονγιάνγκ απαντά με την εκτόξευση πυραύλων.
Και για το Κατάρ
Παρόμοια διάσταση σημειώθηκε και στο ζήτημα της Σαουδικής Αραβίας, όταν ο Τίλερσον αναρωτήθηκε αυτήν την εβδομάδα ποια ακριβώς είναι η αιτία του εμπάργκο εις βάρος του Κατάρ, ενώ ο Τραμπ είχε ευθέως κατηγορήσει την Ντόχα νωρίτερα για υπόθαλψη τρομοκρατών. Προς το παρόν, οι επιδόσεις του Λευκού Οίκου τόσο στον διπλωματικό τομέα όσο και στην εσωτερική πολιτική είναι το ξήλωμα του έργου του προκατόχου του. Από την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή και την ανάκληση των ανοιγμάτων προς την Κούβα μέχρι εκείνη του Obamacare, που παρουσιάστηκε με νέα πρόταση από τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο, όλες οι επιλογές Τραμπ είναι αρνητικές, δεν προτείνουν κάτι νέο, διολισθαίνουν στο παλιό.
Η δημοτικότητα του προέδρου έχει καταβαραθρωθεί κάτω από το 40%, αν και η πρώτη αναμέτρηση-δημοψήφισμα για την πλήρωση κενής θέσης για το Κογκρέσο στην Τζόρτζια έδωσε τη νίκη στους Ρεπουμπλικανούς και ειδικότερα την Κάρεν Χάντελ μετά την ακριβότερη προεκλογική εκστρατεία στην ιστορία των τοπικών εκλογών, ύψους 57 εκατ. δολαρίων. Ενα από τα βασικά προβλήματα του Τραμπ παραμένει η απρόβλεπτη σχέση του με το Twitter, αλλά και η τάση του να ανακατεύει την τράπουλα των συνεργατών του, αναβαθμίζοντας και υποβαθμίζοντας συστηματικά τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν.
Στο πλαίσιο αυτών των ανακατατάξεων ήρθε η ώρα του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου και αγαπημένου παιδιού της κωμικής εκπομπής «Saturday Night Live», Σον Σπάισερ, από τις αρμοδιότητες του οποίου αφαιρέθηκε η καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων. Και όλα αυτά τη στιγμή που συνεχίζονται τα αλλοπρόσαλλα tweets του Αμερικανού προέδρου, μέσω των οποίων διέψευσε, για μία ακόμη φορά, τον εαυτό του:
«Δεν έχω κάνει και δεν έχω στην κατοχή μου ηχογραφήσεις συνομιλιών (με τον τέως διευθυντή της CIA Τζέιμς Κόμι). Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα είχε αφήσει –εν είδει αόριστου εκβιασμού– να εννοηθεί ότι διαθέτει τέτοιου είδους «κασέτες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου