Όχι, δεν είναι αποτέλεσμα του μεγάλου σεισμού στο Αιγαίο, όπως έσπευσαν να υποθέσουν χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης: το τιρκουάζ, γαλακτερό χρώμα που έχουν πάρει τις τελευταίες μέρες τα νερά του Βοσπόρου είναι συνηθισμένο βιολογικό φαινόμενο.
Το περίπλοκο κέλυφος του κοκκολιθοφόρου Emiliana huxleyi (Πηγή: Alison R. Taylor / CC BY-SA 2.5)
Σύμφωνα με τη NASA και τούρκους επιστήμονες, η αλλαγή στο χρώμα του πορθμού που χωρίζει την Ευρώπη από την Ασία προκλήθηκε από την εκρηκτική ανάπτυξη φυτοπλαγκτού.
Εξετάζοντας το χρώμα του Βοσπόρου σε εικόνα από τον δορυφόρο Aqua, αμερικανική διαστημική υπηρεσία συμπεραίνει ότι πρόκειται για «κοκκολιθοφόρα», μια ομάδα θαλάσσιων μονοκύτταρων φυτών.
Οι οργανισμοί αυτοί περιβάλλονται από έναν σκληρό εξωσκελετό από ανθρακικό ασβέστιο, μια λευκή ουσία που ανακλά το ηλιακό φως και δίνουν έτσι μια υπόλευκη, γαλακτερή απόχρωση.
Το περίπλοκο κέλυφος του κοκκολιθοφόρου Emiliana huxleyi (Πηγή: Alison R. Taylor / CC BY-SA 2.5)
Σύμφωνα με τον Αχμέντ Κεμάλ Σεϊντάμ, καθηγητή Περιβαλλοντικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Χατσετέπε της Άγκυρας, το κοκκολιθοφόρο που έβαψε τον Βόσπορο ανήκει στο είδος Emiliana huxleyi, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει γιγάντιους πληθυσμούς που καταλαμβάνουν εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα στους ωκεανούς.
Το φαινόμενο «δεν έχει καμία σχέση με τη ρύπανση» ξεκαθάρισε ο καθηγητής. Πρόσθεσε ότι ο εν λόγω μονοκύτταρος οργανισμός είναι άριστη τροφή για τον γαύρο. «Είναι ευλογία για τη Μαύρη Θάλασσα» με την οποία ενώνεται ο Βόσπορος, είπε ο Σεϊντάμ.
Παραμένει ωστόσο ασαφές τι προκάλεσε την αύξηση των διαλυμένων θρεπτικών συστατικών που οδήγησαν στην εκρηκτική αύξηση του φυτοπλαγκτού.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου