Η υλοποίηση του Δυτικού Σιδηροδρομικού Άξονα Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα και το φράγμα Πηνείου ήταν δύο από τα θέματα που συζήτησαν χθες οι δύο γενικοί γραμματείς του Υπουργείου Υποδομών, Γ.Δέδες και Αθ.Βούρδας, μαζί με τον υφυπουργό Παιδείας και βουλευτή Ηλεία του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ.Μπαξεβανάκη και τους βουλευτές Ηλείας, Μάκη Μπαλαούρα και Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, καθώς και του βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, Κώστα Σπαρτινό και Ανδρέα Ριζούλη.
Για τον σιδηρόδρομο, επισημάνθηκε η ένταξή του στο «πακέτο Γιούνκερ», καθώς έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του «Επενδυτικού Σχεδίου» η χρηματοδότηση του έργου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με την επικαιροποίηση του Στρατηγικού Πλαισίου το ερχόμενο φθινόπωρο ο άξονας θα ενταχθεί στο πρωτεύον δίκτυο, αλλά για να προχωρήσει το έργο, δεν πρέπει να καθυστερήσει η οριστικοποίηση της λύσης σχετικά με τη διέλευση του τρένου από την Πάτρα.
Ιδιαίτερα για το τμήμα Κατάκολο-Ολυμπία, τονίζεται ότι θα υπάρξει η δυνατότητα για άμεση διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή του, καθώς έχουν ωριμάσει και όλες οι σχετικές μελέτες.
Κυβερνητική προτεραιότητα το Φράγμα Πηνειού
Όσον αφορά το φράγμα Πηνειού, υπογραμμίστηκε ότι έχει μπει στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, η οποία, παρά το γεγονός ότι έως τώρα ήταν αποκλειστικό θέμα της Περιφέρειας, προχώρησε ήδη έμπρακτα στην χρηματοδότηση έργων για τη βελτίωση της κατάστασης και λειτουργίας του, μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Η επέκταση της κεντρικής διώρυγας Πηνειού για την άρδευση εκτάσεων στην περιοχή δυτικής Αχαΐας είναι ένα αίτημα δεκαετιών των πολιτών της περιοχής, το οποίο θα ικανοποιηθεί χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στην Ηλεία, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται πως «η δημιουργία του φράγματος εξαρχής προέβλεπε την εξυπηρέτηση και της Δυτικής Αχαΐας αφού υπάρχει, δυνητικά, η αναγκαία επάρκεια στο υδάτινο δυναμικό».
Ο κ.Δέδες και ο κ.Βούρδας ανέφεραν ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε συντάξει μελέτη, η οποία ωστόσο δεν είχε τις οικονομικές προδιαγραφές. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέταξε το έργο στα έργα εθνικής σημασίας, ενέκρινε τη χρηματοδότηση ύψους 3.300.000 ευρώ των μελετών που απαιτούνται και προχώρησε στη κοστολόγηση του συνολικού έργου (πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ). Πρόσθεσαν ότι το Υπουργείο σχεδιάζει τον εκσυγχρονισμό όλων των φραγμάτων στη χώρα, έχει ήδη δημιουργήσει Κανονισμό Φραγμάτων, και δρομολογεί τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης, όπως επιβάλλουν οι κανόνες της ΕΕ.
Ταυτόχρονα όμως, υπογράμμισαν ότι απαιτείται η συντήρηση και επέκταση του αρδευτικού δικτύου στην Ηλεία στα χωριά της Βόρειας Ηλείας, έργο το οποίο είναι αρμοδιότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Σε κάθε περίπτωση, είπαν, εάν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν προχωρήσει άμεσα στην αναβάθμιση του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας ως οφείλει, οι Βουλευτές ζήτησαν να ενταχθεί το γρηγορότερο και αυτό το έργο στον εθνικό σχεδιασμό. Με αυτόν τον τρόπο το Υπουργείο Υποδομών θα υλοποιεί παράλληλα και τα δύο έργα, που δεν είναι ανταγωνιστικά, αλλά συμπληρωματικά. Η υλοποίηση του ενός δεν είναι προαπαιτούμενο, αλλά ούτε και δυσχεραίνει την υλοποίηση του άλλου.
Το Υπουργείο Υποδομών συμφώνησε με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την αναγκαιότητα της επίσπευσης των παραπάνω έργων υποδομής, ώστε να ενισχυθεί η αναπτυξιακή προοπτική της Αχαΐας και της Ηλείας και να διασφαλιστεί η οδική ασφάλεια των πολιτών. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσουν όλοι μαζί να εργάζονται με αμείωτο ενδιαφέρον.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου