Ο Αλ. Τσίπρας, με την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, επιθυμεί να υπενθυμίσει ότι η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στην πόλη.
Συνθήκες όξυνσης του κλίματος και πόλωσης της αντιπαράθεσης, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, διαμορφώνονται ενόψει της παρουσίας του πρωθυπουργού και του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ. Τα επιτελεία του Μαξίμου και της Νέας Δημοκρατίας έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να κυριαρχήσουν σε επίπεδο εντυπώσεων και να αποκτήσουν προβάδισμα στη διαμόρφωση της ατζέντας με τις πρωτοβουλίες τους. Υπό αυτό το πρίσμα, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η επιλογή του πρωθυπουργού και του επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια καινοφανή κίνηση, να βρεθούν στη Θεσσαλονίκη λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της ΔΕΘ.
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από την πλευρά της Ν.Δ. ότι ο κ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για τη ΔΕΘ, θα έχει συνάντηση στη συμπρωτεύουσα, στις 4 Σεπτεμβρίου, με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της πόλης, έγινε γνωστό ότι ο κ. Τσίπρας θα έχει και αυτός ανάλογο κύκλο επαφών στη Θεσσαλονίκη, αύριο. Οπως όλα δείχνουν, το επόμενο διάστημα θα εξελιχθεί ένα παιχνίδι εντυπώσεων των δύο πλευρών, καθεμιά από τις οποίες επιδιώκει να εξασφαλίσει την πρωτοβουλία κινήσεων και να οριοθετήσει το πλαίσιο της πολιτικής επικαιρότητας σε εκείνα τα ζητήματα που θεωρεί περισσότερο πρόσφορα. Ιδιαίτερα για το πρωθυπουργικό επιτελείο, δεδομένων των περιορισμών στις εξαγγελίες που μπορεί να κάνει ο πρωθυπουργός, το να κερδηθούν οι εντυπώσεις είναι εξαιρετικά σημαντικό.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας με την αυριανή επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρει στέλεχος του επικοινωνιακού επιτελείου, θέλει, εκτός των άλλων, να υπενθυμίσει ότι η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στη συμπρωτεύουσα και απόδειξη αποτελεί η απόφαση για ίδρυση και λειτουργία γραφείου του πρωθυπουργού εκεί. Αλλωστε, όπως συνηθίζεται, στο πλαίσιο της ομιλίας του προς τους παραγωγικούς φορείς ο πρωθυπουργός θα κάνει ξεχωριστή αναφορά σε παρεμβάσεις που αφορούν τη συμπρωτεύουσα και ευρύτερα τη Βόρεια Ελλάδα. Οι πρόσφατες ενέργειες σε σχέση με τον ΟΑΣΘ έγιναν με βάση και τον σχεδιασμό για τη ΔΕΘ, ενώ αναμένεται ο πρωθυπουργός να αναφερθεί σε ανάληψη πρωτοβουλιών για να αναβαθμιστεί η σημασία της Θεσσαλονίκης ως περιφερειακού πόλου. Σημαντικό ρόλο σε αυτό, βεβαίως, θα διαδραματίσουν και οι παρεμβάσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τις οποίες θα εξαγγείλει και αναμένεται να παρουσιαστούν ως τμήμα των επενδυτικών σχεδίων γαλλικών εταιρειών, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα.
Διαδοχικές συσκέψεις
Πάντως, η δυσκολία να διαμορφωθεί μια δέσμη στοχευμένων παροχών και παρεμβάσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, των νεοφυών και καινοτόμων δράσεων, αλλά και ένα πειστικό αφήγημα εισόδου της χώρας και της οικονομίας σε πορεία ουσιαστικής ανάταξης, αντικατοπτρίζεται στις διαδοχικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Τσίπρας, έπειτα από σειρά συναντήσεων με τους επικεφαλής των παραγωγικών και κοινωνικών υπουργείων, πρόκειται σήμερα να συναντηθεί με το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αξιολογηθούν τα περιθώρια που υπάρχουν με βάση τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας, αλλά και να συζητηθεί εάν υπάρχει δυνατότητα και σε πιο βαθμό ελάφρυνσης των βαρών, και πάλι στοχευμένα, σε παραγωγικές ομάδες που εκτιμάται ότι καλούνται να εξυπηρετήσουν δυσανάλογα υψηλές υποχρεώσεις. Ολοι οι σχεδιασμοί, βεβαίως, τελούν υπό την αίρεση ότι η κυβέρνηση δεν έχει σαφή εικόνα για το περιβάλλον που θα διαμορφωθεί με την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης και τη στάση που θα τηρήσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στις διαπραγματεύσεις.
Επιμένει στην πόλωση το Μαξίμου
Συνέχεια στην αντιπαράθεση που εκδηλώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή την άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή να συμμετάσχει στη διάσκεψη της εσθονικής προεδρίας της Ε.Ε. για τα εγκλήματα του φασισμού και του κομμουνισμού, έδωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος έσπευσε, παρά ταύτα, να κατηγορήσει (ΕΡΤ) τη Ν.Δ. ότι τροφοδοτεί αυτή τη συζήτηση. Αφού απέδωσε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη μομφή ότι «μπολιάζει με διχαστικό και μισαλλόδοξο λόγο την ελληνική πολιτική ζωή», ο κ. Σκουρλέτης έσπευσε να χαρακτηρίσει «κρυφοχρυσαυγίτη» τον αντιπρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αδωνι Γεωργιάδη. Απέδωσε, μάλιστα, προφανώς χωρίς καμιά διχαστική διάθεση, καθώς αυτή την απέδωσε αποκλειστικά στη Ν.Δ., «ακροδεξιά ρητορική» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η υιοθέτηση αυτής της στρατηγικής από τη Ν.Δ. εξυπηρετεί την κυβέρνηση, «διότι αν έχουμε μια τέτοια αντιπολίτευση, σημαίνει ότι η κυβέρνησή μας θα μακροημερεύσει», όπως υπογράμμισε. Προς επιβεβαίωση της τοποθέτησης του κ. Σκουρλέτη ότι είναι η Ν.Δ. που γυρίζει τη χώρα σε παρωχημένες συζητήσεις, καλλιεργώντας τον διχαστικό και μισαλλόδοξο λόγο, ο τέως υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε χθες ότι «η Ν.Δ. κατάγεται από έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, ο οποίος αγκάλιασε, κάλυψε τους συνεργάτες των Γερμανών. Αυτός ο πολιτικός χώρος τούς έδωσε αξιώματα, τους αθώωσε, τους έβαλε σε θέσεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου