Του Νεόφυτου Κυριάκου.
Οι τουρκικές κατοχικές αρχές δεν έδωσαν φέτος – κάτι που συνέβαινε από το 2004, για 14 συναπτά έτη – την «άδεια» για την τέλεση Εσπερινού και Θείων Λειτουργιών στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου την 1η, 2α και 3η Σεπτεμβρίου, με την ευκαιρία των εορτασμών για την ημέρα μνήμης του Πολιούχου Αγίου της σκλαβωμένης πόλης.
Η άρνηση των κατοχικών αρχών που επικαλέστηκαν αστείες δικαιολογίες – συμπίπτει, δήθεν, με το δικό τους μπαϊράμ, θυμήθηκαν τώρα – έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία και ερμηνεύεται ως σαφής πρόθεση της άλλης πλευράς για σκλήρυνση της στάσης της ή ακόμη και εφαρμογή των φημολογούμενων σχεδίων Β’ ή και Γ’ που έχουν στα συρτάρια.
Η προκλητική «απαγόρευση» ήρθε απευθείας από την ψευδοκυβέρνηση που διατηρεί μια πιο σκληρή στάση από τον κ. Ακιντζί αλλά είναι σημαντικό να πούμε πώς ανακοινώθηκε ενώ στα κατεχόμενα βρισκόταν και ο νέος αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, αρμόδιος για θέματα Κύπρου, Ρετζέπ Ακντάγ, ο οποίος επισκέφθηκε μάλιστα και την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων δίνοντας αφορμή για νέα σενάρια αναφορικά με επικείμενο άνοιγμα της περιοχής που θα συνιστά ασφαλώς και τη δημιουργία νέων τετελεσμένων.
Σε ανακοίνωσή της, η Ιερά Μητρόπολη Μόρφου, αναφέρει ότι από τις αρχές Ιουλίου, κατατέθηκε το αίτημα προς την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, ωστόσο, οι κατοχικές αρχές δεν το αποδέχθηκαν, επικαλούμενες θρησκευτικούς λόγους.
Συγκεκριμένα, οι κατοχικές αρχές ανέφεραν ότι οι εορτασμοί του Αγίου Μάμαντος, συμπίπτουν με την έναρξη του Κουρμπάν Μπαϊράμ την 1η Σεπτεμβρίου.
Στην ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Μόρφου τονίζει ότι «τίποτα δεν εμποδίζει χριστιανούς και μουσουλμάνους σ’ αυτό τον τόπο να πραγματοποιούν παράλληλους εορτασμούς. Ούτε και νοείται θρησκευτική ελευθερία που να αφορά μόνο τους μεν και όχι τους δε».
Ως εκ τούτου, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Μητρόπολης Μόρφου «καταδικάζουμε την απαράδεκτη αυτή ενέργεια των κατοχικών αρχών, ως αντιβαίνουσα προς το διεθνές δίκαιο, αλλά και προς το άρθρο 18 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με βάση το οποίο «κάθε άτομο έχει το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας, καθώς και την ελευθερία, μόνο ή μαζί με άλλους, δημόσια ή ιδιωτικά, να εκδηλώνει τη θρησκεία του ή τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις με τη διδασκαλία, την πρακτική, τη λατρεία και με την τέλεση θρησκευτικών τελετών».
Επιπλέον, η Μητρόπολη Μόρφου στην ανακοίνωση της θεωρεί ότι «τέτοιες κινήσεις προσθέτουν περαιτέρω προσκόμματα και εμπόδια στον δρόμο που θα οδηγούσε σε επανένωση του νησιού, αφού δεν μπορεί να νοηθεί λύση του Κυπριακού με περιορισμό βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη της θρησκευτικής ελευθερίας».
«Άλλο ένα τούβλο στο τείχος που επιχειρεί να κτίσει ο κατακτητής για να κρατήσει μακριά τις δύο κοινότητες» θεωρεί ο Δήμος Μόρφου την απαγόρευση από τις κατοχικές αρχές της λειτουργίας στον Άγιο Μάμα.
Με ανακοίνωσή του, ο Δήμος καταδικάζει την απαράδεκτη απόφαση με την πρόφαση σημειώνοντας ότι «η επίκληση και μόνο του επιχειρήματος ότι χριστιανοί και μουσουλμάνοι δεν είναι σε θέση να πραγματοποιούν παράλληλους θρησκευτικούς εορτασμούς, αποτελεί έμμεσα ομολογία από την τουρκική πλευρά ότι πρόθεσή τους δεν ήταν ποτέ η επανένωση της πατρίδας μας».
Την απόφαση των κατοχικών αρχών καταδίκασαν επίσης Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα.
Ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «είναι λυπηρό γιατί για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, το κατοχικό καθεστώς προχώρησε σε αυτή την απόφαση, η οποία δεν ανταποκρίνεται ούτε στο κλίμα της σημερινής εποχής όπου προσκυνήματα αυτής της μορφής είναι αμοιβαία».
Αστείες δικαιολογίες από το κατοχικό καθεστώς
«Η λειτουργία στον Αγιο Μάμα θα μπορούσε να γίνει μετά τις 5 Σεπτεμβρίου» υποστήριξε σε δηλώσεις του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» ο «γενικός διευθυντής» του «υπουργείου εξωτερικών» των κατεχομένων, Κεμάλ Κιοπρουλού.
Ο Κιοπρουλού κλήθηκε να σχολιάσει τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η παρεμπόδιση από τις κατοχικές αρχές της τέλεσης των Ακολουθιών του Εσπερινού και των Θείων Λειτουργιών στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου, την 1η, 2α και 3η Σεπτεμβρίου. Υποστήριξε ότι «λόγω της χρονικής σύμπτωσης της εορτής του Αγίου Μάμα με την Γιορτή των Θυσιών και για λόγους ασφαλείας προτείναμε όπως η λειτουργία στην εκκλησία της Μόρφου γίνει την ερχόμενη εβδομάδα».
Όπως γράφει η εφημερίδα, απαντώντας σε ερώτηση για την απαγόρευση της Λειτουργίας στον Άγιο Μάμα, ο Κιοπρουλού είπε ότι λόγω της σύμπτωσης με το Κουρμπάν Μπαϊράμ δεν θα ήταν εύκολο να ληφθούν επαρκή μέτρα ασφάλειας καθώς πολλοί θα είναι με άδεια αυτή την εβδομάδα της θρησκευτικής γιορτής, και η Λειτουργία θα μπορούσε να γίνει μετά τις 5 Σεπτεμβρίου που τελειώνει η μουσουλμανική Γιορτή των Θυσιών.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου