Τα ψέματα τελείωσαν. Το φετινό «τρελό» καλοκαίρι των μεγάλων σκαμπανεβασμάτων, των σίριαλ, των απουσιών και των επεισοδίων, έφτασε στην κόψη του ξυραφιού. Η Εθνική Ελλάδας ηττήθηκε και από την οικοδέσποινα του Β’ Ομίλου Φινλανδία (89-77) και τώρα καλείται να δείξει αν έχει καύσιμα στο ντεπόζιτό της στον αυριανό «τελικό» με την Πολωνία (17:30, ΕΡΤ1). Αν κερδίσει, θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη για να διεκδικήσει την πρόκρισή της στα προημιτελικά του Eurobasket με αντίπαλο τον νικητή του Λιθουανία – Γερμανία που γίνεται αύριο στις 14:45. Αν ηττηθεί, θα γυρίσει πρόωρα στη βάση της και το ταξίδι στη διοργάνωση θα ολοκληρωθεί με τον πλέον οδυνηρό τρόπο και ρεκόρ 1-4 στη φάση των ομίλων.
Απέναντι στη Φινλανδία, η Ελλάδα έμοιαζε με ομάδα της σειράς στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης, ακριβώς όπως είχε συμβεί και στην αναμέτρηση της δεύτερης αγωνιστικής με τη Γαλλία. Δεν είχε ενέργεια στην άμυνα, δεν είχε λύσεις στο πέντε εναντίον πέντε, βρέθηκε από νωρίς πίσω με διψήφια διαφορά και δεν μπόρεσε ποτέ να τη ροκανίσει. Κακή ψυχολογία, έλλειψη εγωισμού, απογοήτευση για 30 λεπτά, καλή προσπάθεια στο τέταρτο δεκάλεπτο, αλλά τίποτα περισσότερο. Οι οιωνοί δεν είναι καλοί εν όψει του αγώνα με την Πολωνία, όμως οι Έλληνες διεθνείς είναι παίκτες με εμπειρίες από το υψηλότερο επίπεδο και οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για να μην χρεωθούν έναν οδυνηρό αποκλεισμό από τη φάση των νοκ-άουτ αναμετρήσεων.
Ο MVP
Η συμμετοχή του Πέτερι Κόπονεν στο Eurobasket 2017 ήταν εξαιρετικά αμφίβολη μέχρι μερικές μέρες πριν την πρεμιέρα. Σε ένα φιλικό έπαιξε ο άσος της Μπαρτσελόνα, μπήκε ανέτοιμος στο τουρνουά και απέναντι στην Ελλάδα έκανε πραγματικά φανταστική εμφάνιση. Σκόραρε 24 πόντους με 5/9 δίποντα, 3/5 τρίποντα και 5/5 βολές, έδωσε 6 ασίστ, μάζεψε 2 ριμπάουντ, έκανε ένα κλέψιμο και μόλις ένα λάθος στα 31 λεπτά που έμεινε στο παρκέ. Πήρε τη μπαγκέτα του και ως αληθινός μαέστρος έδωσε τη νίκη-πρόκριση στα νοκ-άουτ στην ομάδα του.
ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ
Οι 14 πόντοι του 37χρονου Τέμου Ράνικο (όλοι στο δεύτερο μέρος), που σε όλο το τουρνουά είχε πετύχει μόλις πέντε. Βλέπετε, ο έμπειρος Φινλανδός δεν έπαιζε ιδιαίτερα, απέναντι όμως στην Ελλάδα κλήθηκε να μπει στα παπούτσια του τραυματία Γουίλσον και μάλλον αιφνιδίασε τους Έλληνες διεθνείς που τον έστελναν ξανά και ξανά στη γραμμή των βολών για να πετυχαίνει μερικούς από τους ευκολότερους πόντους της καριέρας του. Τα 12 επιθετικά ριμπάουντ που επέτρεψε η Εθνική είναι επίσης ένας αριθμός που θα πρέπει να τους προβληματίσει, σε αντίθεση με τα 8/17 τρίποντα που ήταν εξαιρετική επίδοση για μια ομάδα που έχει δείξει ότι έχει τεράστιο πρόβλημα στο μακρινό σουτ.
ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Στην τραγική εικόνα που είχε η Ελλάδα στα τρία πρώτα δεκάλεπτα και ειδικά στο πρώτο μέρος. Η εμφάνισή τους ήταν απογοητευτική και στις δυο πλευρές του παρκέ, με αποτέλεσμα η προσπάθεια που έγινε (καθυστερημένα) στην τέταρτη περίοδο να μην αρκεί για την ανατροπή. Ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον θα λειτουργήσει θετικά στον τομέα της ψυχολογίας εν όψει του αυριανού αγώνα με την Πολωνία.
Ο ΑΓΩΝΑΣ
Ο ενθουσιασμός των γηπεδούχων, σε συνδυασμό με την ευστοχία τους από την περιφέρεια, έβαλαν την Ελλάδα σε δύσκολη κατάσταση (16-3 στο 6′) από νωρίς. Οι ψηλοί του Μίσσα είχαν άσχημες αντιδράσεις στην άμυνα, άτσαλα τελειώματα στην επίθεση, είχαν με απλά λόγια κακή ψυχολογία. Το 24-13 της πρώτης περιόδου ήταν αποτέλεσμα των μόλις τριών καλαθιών της Εθνικής, που έκανε μεν καλή δουλειά στο μαρκάρισμα του Μάρκανεν, αλλά μέχρι εκεί. Οι Φινλανδοί κράτησαν με χαρακτηριστική ευκολία ένα προβάδισμα ασφαλείας, την ώρα που το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα σκόραρε σχεδόν αποκλειστικά σε ανοιχτό γήπεδο, καθώς στο πέντε εναντίον πέντε είχε τεράστιο πρόβλημα. Ένα καλάθι του Παππά έριξε τη διαφορά στους επτά, ο Κόπονεν απάντησε με τετράποντο (!), ο Παπαπέτρου πέτυχε σουτ από τη γωνία, αλλά και πάλι ο Λίντμπομ δεν άφησε το momentum να αλλάξει πλευρά με αποτέλεσμα το 45-33 του ημιχρόνου να μοιάζει βαρύ για την Ελλάδα που είχε 11/24 σουτ, 8/16 βολές και είχε αφήσει οκτώ επιθετικά ριμπάουντ στους Φινλανδούς που έπαιζαν ισορροπημένο μπάσκετ.
Ελπίζαμε πως στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους η Ελλάδα θα δείξει… κάτι. Αντ’ αυτού η διαφορά μεγάλωσε κι άλλο, έφτασε τους 16 (36-54 στο 23′) και οι διεθνείς έδειχναν να βρίσκονται όχι απλά εκτός κλίματος, αλλά εκτός γηπέδου. Ένα εκπληκτικό κάρφωμα του Μάρκανεν έγραψε το 36-56, το δεκάλεπτο έκλεισε στους 15 (52-67) και τίποτα δεν άφηνε άφηνε ελπίδες για ανατροπή. Ο Μίσσας και οι συνεργάτες του αναζήτησαν λύσεις και χρησιμοποίησαν πεντάδες που δεν είχαμε δει να συνεργάζονται στο παρελθόν, πήγαν σε χαμηλό σχήμα με τον Αγραβάνη μοναδικό ψηλό και δικαιώθηκαν. Ο παίκτης του Ολυμπιακού έβαλε γκολ-φάουλ για το 60-69 και στην επόμενη φάση πέτυχε και τρίποντο για το 63-69 που ξεσήκωσε τους πάντες, με τον Παππά να μειώνει ακόμη περισσότερο (65-69 στο 34′) και την άμυνα να λειτουργεί για πρώτη φορά αποτελεσματικά. Κι εκεί που η ελπίδα είχε γεννηθεί, ο Μάντζαρης αστόχησε σε δίποντο, έκανε αντιαθλητικό φάουλ, ο πάγκος δέχθηκε τεχνική ποινή και οι Φινλανδοί είπαν «ευχαριστώ«. Πέτυχαν τρεις βολές και τρίποντο, έκαναν το 65-75 στο 35′ και «κλείδωσαν» τη νίκη χωρίς να κοιτάξουν ποτέ ξανά πίσω.
Οι διαιτητές: Κάτο, Ομπράντοβιτς, Κοζλόφσκις
Τα δεκάλεπτα: 14-23, 33-45, 52-67,
ΕΛΛΑΔΑ (Μίσσας): Καλάθης 2 (1/4 σουτ, 5 ασίστ), Μπουρούσης 1, Σλούκας 12 (2/2 τρίποντα, 4 ασίστ), Παππάς 8, Παπαγιάννης, Πρίντεζης 7, Παπανικολάου 8, Μάντζαρης 8 (2), Αγραβάνης 9 (1 τρίποντο, 6 ριμπάουντ), Παπαπέτρου 5 (1), Αντετοκούνμπο 17 (4/4 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 3/8 βολές)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου