Γιατί έκλεισε το εργοστάσιο στον Ταύρο – Σωρρευτικές απώλειες 26% καταγράφει ο κλάδος μεταξύ 2012 και 2016 – Τα σχέδια της Froneri Ελλάς για τους 87 εργαζομένους που παραμένουν στην εταιρεία
Πέρσι τέτοια εποχή η πολυεθνική Bolton επικαλούμενη τη ζημιογόνο λειτουργία της χαρτοβιομηχανίας Softex αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο στον Ταύρο. Τότε έμειναν άνεργοι 200 εργαζόμενοι. Εναν χρόνο μετά, στην ίδια περιοχή, μπαίνει «λουκέτο» στην παγωτοβιομηχανία Froneri Ελλάς Παγωτό AE. Πρόκειται για το εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ Παγωτού που είχε εξαγοραστεί στο παρελθόν από τη Nestlé και έλαβε την επωνυμία και την εταιρική μορφή Froneri Ελλάς Παγωτό το 2016, όταν έγινε σύμπραξη της Nestlé με την R&R.
Στην ανακοίνωσή της η Froneri Eλλάς Παγωτό ΑΕ αναφέρει πως η ζημιογόνος δραστηριότητα της μονάδας, σε συνδυασμό με τις επικρατούσες δυσμενείς συνθήκες στην αγορά, υποχρέωσε την εταιρεία να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας της μονάδας και ως εκ τούτου η Froneri Eλλάς Παγωτό θα επικεντρωθεί σε εμπορική δραστηριότητα. Η απόφαση αυτή επηρεάζει 102 εργαζομένους στη γραμμή παραγωγής που θα απολυθούν, ενώ 87 υπάλληλοι (διοικητικοί, πωλητές κ.ά.) θα συνεχίσουν να απασχολούνται στην εταιρεία.
Γενικότερα η αγορά παγωτού έχει επηρεαστεί από την κρίση και καταγράφει σωρρευτικές απώλειες 26% το διάστημα 2012-2016. Παράλληλα, από το 2012 έχουν κλείσει 4.400 παντοπωλεία και 3.700 περίπτερα, μειώνοντας δραστικά τα σημεία πώλησης και κατ' επέκταση την κατανάλωση για το αγαπημένο στην Ελλάδα παγωτό.
Σύμφωνα με τον ισολογισμό της Froneri Ελλάς, το 2016 (για μόνο τρεις μήνες λειτουργίας) οι ζημιές διαμορφώθηκαν σε 9,8 εκατ. ευρώ. Καλύτερη εικόνα όμως για τις επιδόσεις της μονάδας δίνει η ετήσια έκθεση της Nestlé Ελλάς για το 2016. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Σημαντικό γεγονός κατά τη χρήση του 2016 ήταν η μεταφορά της δραστηριότητας του παγωτού στη νέα εταιρεία Froneri.
Η μεταφορά επηρέασε σημαντικά τις οικονομικές καταστάσεις του 2016, καθώς σε αυτές περιλαμβάνεται η διαγραφή της υπεραξίας για τη δραστηριότητα του παγωτού από το 2006 ως το 2011, όταν η δραστηριότητα συγχωνεύθηκε με τη Nestlé Ελλάς. Ετσι, οι συνολικές ζημιές των προηγούμενων περιόδων για τη δραστηριότητα του παγωτού ανέρχονται σε 87,7 εκατ. ευρώ».
Στη μονάδα παράγονται γνωστά σήματα, όπως Boss, Magnum, Nirvana κ.ά. Η Froneri Hellas μέχρι νεωτέρας θα περιοριστεί σε εμπορική δραστηριότητα και θα εισάγει τα προϊόντα από τα 22 εργοστάσια της «μαμάς» Froneri International Plc που διατηρεί η τελευταία σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Φιλιππίνες και Νότια Αφρική.
Οπως διευκρινίζεται στην επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας: «Με τη νέα λειτουργική δομή η εταιρεία δημιουργεί ένα πιο ευέλικτο επιχειρηματικό σχήμα και εστιάζει:
¢ Στην εμπορική της λειτουργία για την καλύτερη εξυπηρέτηση της αγοράς.
¢ Στη διατήρηση ισχυρής και άρτια εκπαιδευμένης ομάδας πωλήσεων, η οποία θα αντεπεξέρχεται ακόμα πιο αποτελεσματικά στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς.
¢ Στη βέλτιστη οργάνωσή της ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει αποτελεσματικότερα τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν στην ελληνική αγορά παγωτού στο άμεσο και στο απώτερο μέλλον».
Αποζημιώσεις
Οπως και στην περίπτωση της Softex, έτσι και στην περίπτωση της πρώην ΔΕΛΤΑ Παγωτού, οι πολυεθνικές εταιρείες που κατείχαν τα πλειοψηφικά πακέτα μετοχών αποζημίωσαν τους εργαζομένους παρέχοντας μπόνους εκτός των νόμιμων αποζημιώσεων. Το επισημαίνουμε γιατί στις δύσκολες στιγμές της κρίσης έχουν λάβει χώρα πολλά «λουκέτα» από έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι όμως δεν φρόντισαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αφήνοντας κυριολεκτικά στον δρόμο χιλιάδες εργαζομένους χωρίς καμία αποζημίωση.
Κύκλοι της Froneri Eλλάς Παγωτό αναφέρουν: «Τα ποσά των συναινετικών αποχωρήσεων είναι σημαντικά ανώτερα από τις αποζημιώσεις που ορίζει ο νόμος. Για όσους εργάζονται στην εταιρεία μέχρι και 16 χρόνια οι αποζημιώσεις τους θα είναι διπλάσιες από αυτό που ορίζει ο νόμος, ενώ για όσους έχουν 16 χρόνια και πάνω θα είναι 2,5 φορές τα νόμιμα. Ολα τα ποσά έχουν ευνοϊκή φορολογία, δεν έχουν άλλες κρατήσεις και καταβάλλονται εφάπαξ».
Επίσης, η εταιρεία δεσμεύεται ότι θα παρέχει ιδιωτική ασφαλιστική ιατροφαρμακευτική κάλυψη για τους αποχωρούντες και τις οικογένειές τους, όπως ισχύει μέχρι σήμερα και για περίοδο δύο ετών. Παράλληλα, θα προσφέρει υπηρεσίες επαγγελματικής επανατοποθέτησης στην αγορά, για όσους το επιθυμούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου