Παγκόσμιος συναγερμός σήμανε μετά την νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας. Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την δοκιμή βόμβας υδρογόνου από την Πιονγκγιάνγκ, ενώ στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Τραμπ συγκάλεσε εκτάκτως την ομάδα εθνικής ασφαλείας, την ώρα που Κίνα και Ρωσία κάνουν μετρήσεις στα σύνορά τους με τη Βόρεια Κορέα για να διαπιστώσουν κατά πόσον έχουν μεταβληθεί τα επίπεδα ακτινοβολίας μετά την νέα πυρηνική δοκιμή.
Η ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ ότι πραγματοποίησε με «απόλυτη επιτυχία» ακόμη μία, την έκτη, πυραυλική δοκιμή, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως ένα «σημαντικό βήμα» προς την ολοκλήρωση του προγράμματος πυρηνικών όπλων, έβαλε «φωτιά» στην παγκόσμια σκακιέρα, η οποία ταλανίζεται από τις ήδη τεταμένες σχέσεις με το καθεστώς Κιμ.
Ενδεικτική του κλίματος που έχει πλέον αρχίσει να διαμορφώνεται είναι και η απάντηση του αμερικανού προέδρου στο ερώτημα αν οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιτεθούν στη Βόρεια Κορέα: «Θα δούμε» ήταν η λακωνική δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος νωρίτερα είχε τονίσει μέσω Twitter πως η προσπάθεια συνομιλίων με το καθεστώς δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα.
«Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε μία μεγάλης κλίμακας πυρηνική δοκιμή. Οι λέξεις και οι πράξεις τους συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα απειλητικές για τις ΗΠΑ», αναφέρει σε ανάρτηση του ο πρόεδρος των ΗΠΑ και συνεχίζει:
«Η Βόρεια Κορέα είναι ένα κράτος παρίας που έχει εξελιχθεί σε μεγάλη απειλή και ντροπή για την Κίνα, η οποία επιχειρεί να βοηθήσει με λίγη επιτυχία».
Ολοκληρώνοντας την σκληρή κριτική του για τη νέα βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή, που είναι η έκτη στην ιστορία της χώρας, ο Ντόναλντ Τραμπ τονίζει: «Η Νότια Κορέα ανακαλύπτει, όπως τους είχα πει, πως οι κατευναστικές δηλώσεις τους για τη Βόρεια Κορέα δεν θα έχουν αποτέλεσμα, καταλαβαίνουν μόνο ένα πράγμα!».
Ο Τραμπ ξεκαθάρισε επίσης πως εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει τις εμπορικές σχέσεις με οποιαδήποτε χώρα έχει συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα, ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε, τονίσθηκε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενισχύσει την απάντησή της στη Βόρεια Κορέα.Παρόμοια «συμμαχία» έκαναν και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν οι οποίοι συμφώνησαν να «αντιμετωπίσουν κατάλληλα» τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα.
«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επιμείνουν στον στόχο της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου και να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία και συντονισμό προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση», ανέφερε σε σύντομο τηλεγράφημά του το Xinhua.
Την ίδια ώρα, αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λόγο να αμφιβάλλουν ότι η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή ενός προηγμένου πυρηνικού μηχανισμού.
«ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΠΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΑΜΦΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΔΟΚΙΜΗ ΕΝΟΣ ΠΡΟΗΓΜΕΝΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ», ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΟΝΟΜΑΣΘΕΙ.
Ο αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ωστόσο πως θα χρειασθεί κάποιος χρόνος για να ολοκληρωθεί μια εμπεριστατωμένη ανάλυση του μεγέθους της έκρηξης και του τύπου του μηχανισμού που πυροδοτήθηκε.
Διεθνής καταδίκη
Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε τη νέα πυραυλική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα, με Μέρκελ και Μακρόν να ζητούν από κοινού αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.
Η γερμανική κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως οι Μέρκελ και Μακρόν συνομίλησαν τηλεφωνικώς, με τους δύο ηγέτες να καταδικάζουν τη νέα πυρηνική δοκιμή στη Βόρεια Κορέα. «Αυτή η πιο πρόσφατη πρόκληση του ηγέτη της Πιονγκγιάνγκ έχει φθάσει σε ένα νέο μέγεθος», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η Μέρκελ και ο Μακρόν συμφώνησαν πως η Βόρεια Κορέα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά σε αυτή τη νέα κλιμάκωση, σύμφωνα με το Βερολίνο.
«Επιπρόσθετα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επίσης να δράσει τώρα. Η Καγκελάριος και ο Πρόεδρος εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε μια ενίσχυση των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Βόρειας Κορέας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Βερολίνου.
Η πιο πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας μπορεί να αντιπροσωπεύει μια νέα τάξη απειλής, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.
«Δεν τίθεται θέμα πως είναι άλλη μία πρόκληση, είναι απερίσκεπτη», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky news. «Φαίνεται πως κινούνται πιο κοντά προς μια βόμβα υδρογόνου η οποία, αν προσαρμοστεί επιτυχώς σε έναν πύραυλο, θα αποτελέσει αναμφίβολα μια νέα τάξη απειλής».
Ο Τζόνσον είπε πως η Βρετανία προτιμά μια διπλωματική επίλυση και πως καμία από τις στρατιωτικές επιλογές σε σχέση με τη Βόρεια Κορέα δεν είναι ευπρόσδεκτη.
Πανηγυρισμοί στην Β. Κορέα
Η Πιονγιάνγκ ανακοινώνοντας την πυραυλική δοκιμή έκανε λόγο για απόλυτη επιτυχία και ένα «σημαντικό βήμα» προς την ολοκλήρωση του προγράμματος πυρηνικών όπλων, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.
«Η απόλυτη επιτυχία της δοκιμής της βόμβας υδρογόνου σηματοδότησε ένα πολύ σημαντικό βήμα στον τελικό στόχο της ολοκλήρωσης της πυρηνικής δύναμης» της Βόρειας Κορέας, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή η δοκιμή έγινε προκειμένου να εξεταστεί «η ακρίβεια της κατασκευής μιας βόμβας υδρογόνου που μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM)».
«Δεν υπήρξε ούτε διαρροή ραδιενεργών υλικών ούτε κάποια επίπτωση στο περιβάλλον της γύρω περιοχής», κατέληξε το KCNA.
Από νωρίς το πρωί της Κυριακής υπήρχαν ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε νέα πυραυλική δοκιμή εξαιτίας δύο σεισμών που σημειώθηκαν σε διάστημα οκτώ λεπτών . Το επίκεντρο και των δύο σεισμών εντοπίστηκε 75 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά του Κιμτσέκ.
Το γεγονός ότι οι σεισμοί είχαν εστιακό βάθος, μόλις 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, ισχυροποίησε την πιθανότητα οι δονήσεις οφείλονταν στη δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου.
Κάτοικοι της πόλης Γιαντζί, στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν ένανσεισμό που διήρκεσε περίπου δέκα δευτερόλεπτα και ακολουθήθηκε από έναν μετασεισμό.
(Πηγή: REUTERS/Toru Hanai)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου