Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

«Φρένο» στις κατασχέσεις σε κοινό λογαριασμό


Κυριακή, 29 Οκτωβρίου, 2017

Πληθαίνουν καθημερινά οι καταγγελίες για κατασχέσεις ποσών από τράπεζες σε λογαριασμούς οι όποιοι έχουν παραπάνω από έναν δικαιούχο (σ.σ. είναι συνδικαιούχοι)… χαρακτηριστικό παράδειγμα το ρεπορτάζ της ΠΑΤΡΙΣ, στο φύλλο της περασμένης Τρίτης, 23 Οκτωβρίου, με κάτοικο του Πύργου να καταγγέλλει ότι έγινε κατάσχεση ποσού για οφειλές (σ.σ. σε Εφορία αλλά και στην τράπεζα), συγγενικού του προσώπου χωρίς ο ίδιος να έχει ενημερωθεί…
«Φρένο» στην συγκεκριμένη τακτική θα μπορούσε να βάλει απόφαση-σταθμός, την Πέμπτη που πέρασε, του Ειρηνοδικείου Χανίων που δικαίωσε ανδρόγυνο που προσέφυγε εναντίον τράπεζας, επιβάλλοντας στο πιστωτικό ίδρυμα να του καταβάλλει αποζημίωση για υλική ζημιά και ηθική βλάβη...
Συγκεκριμένα η σύζυγος του ζευγαριού είδε από τον τραπεζικό της λογαριασμό να “κάνουν φτερά” 428,5 ευρώ, χρήματα που προέρχονταν από σύνταξη, επιδόματα από την κοινωνική ασφάλιση ή την κοινοτική ενίσχυση, καθώς και άλλου ποσού, καλύπτοντας την οφειλή του συζύγου της. Αφαιρέθηκαν δηλαδή συνολικά από τον λογαριασμό 4.815,12 ευρώ μετά τον συμψηφισμό που έκανε η τράπεζα για οφειλή που είχε ο σύζυγος, χωρίς την έγκριση των εναγόντων και χωρίς την κοινοποίηση στην σύζυγο, η οποία δεν είχε καμία οφειλή…
Το Δικαστήριο των Χανίων, στο σκεπτικό της απόφασης έκρινε ότι η ενέργεια της τράπεζας, υπήρξε πλήρως παράνομη και η σχετική δήλωση συμψηφισμού άκυρη, καθώς τα χρήματα ήταν από συντάξεις και επιδοτήσεις ελαιόλαδου, που δεν εκχωρούνται και δεν συμψηφίζονται.
Επίσης το δικαστήριο έκρινε ότι με τη συμπεριφορά της τράπεζας, να αφαιρέσει το ποσό της σύνταξης της συζύγου από τον λογαριασμό, οι καταναλωτές υπέστησαν υλική ζημιά (χρήματα αναγκαία στην διαβίωση τους) αλλά και ηθική βλάβη…
Για όλους τους παραπάνω αναφερόμενους λόγους , το Ειρηνοδικείο των Χανίων με την υπαρ. 561/2017 –ιστορική για τα ελληνικά δεδομένα απόφαση– δέχτηκε την αγωγή και υποχρεώνει την τράπεζα να καταβάλλει ολόκληρο στους καταναλωτές συνολικά το ποσό των 8.315,12 ευρώ… 4.815,12 ευρώ ως αποζημίωση για την υλική ζημιά και το ποσό των 3.500 ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν, νομιμοτόκως. Επίσης επιβάλλει σε βάρος της τράπεζας, τα δικαστικά έξοδα των εναγόντων, τα οποία ορίζει στο ποσό των 400 ευρώ…
Παρά την δικαστική απόφαση –που δημιουργεί δεδικασμένο- καλό θα είναι οι έχοντες κοινούς λογαριασμούς να είναι προσεκτικοί και να ζητήσουν ενημέρωση κίνησης προκειμένου να διαπιστώσουν αν τους έχουν αφαιρεθεί ποσά…

«Το ζήτημα είναι αρκετά σοβαρό…»
«Επειδή το ζήτημα είναι αρκετά σοβαρό, καλό είναι εάν κάποιος εκ των δικαιούχων των κοινών λογαριασμών έχει οφειλές, δεν θα πρέπει οι υπόλοιποι να τοποθετούν χρήματα σε αυτό τον λογαριασμό. Θέλει μεγάλη προσοχή για να μην βρεθεί κάποιος προ εκπλήξεως»… δηλώνει στην ΠΑΤΡΙΣ ο φοροτεχνικός Αλέξιος Νταουλάρης συμπληρώνοντας ότι… «υπάρχει προειδοποίηση, τουλάχιστον από την φορολογική διοίκηση ή τα ασφαλιστικά ταμεία, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλωθεί στο taxisnet. Και από την στιγμή της προειδοποίησης ισχύουν κάποιες προθεσμίες που πρέπει να τακτοποιήσεις τις οφειλές σου.
Μιλώντας πιο συγκεκριμένα ο κ. Νταουλάρης αναφέρει ότι: «Με τη διάταξη του άρθρου 31 παρ. 2 του Κ.Ε.Δ.Ε., όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4336/2015 (ΦΕΚ. 94Α/14-08-2015), ισχύει το ακατάσχετο καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα για κάθε φυσικό πρόσωπο μέχρι του ποσού των χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) ευρώ μηνιαίος. Σε περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, θα πρέπει να γνωστοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης, με την οποία γνωστοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ο μοναδικός ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός (σχετ. ΠΟΛ.1222/2015 και ΠΟΛ.1182/2014). Από την ανωτέρω διάταξη νόμου προκύπτει ότι προστατεύονται ως ακατάσχετες μόνο οι καταθέσεις του ενός και μοναδικού στο χρηματοπιστωτικό σύστημα δηλωθέντος ως ακατάσχετου λογαριασμού και μέχρι του ύψους των χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) ευρώ μηνιαίως ανεξαρτήτως προελεύσεως αυτών (δηλαδή ανεξάρτητα από το εάν αφορούν ποσά μισθοδοσίας, σύνταξης ή περιοδικά καταβαλλόμενου ασφαλιστικού βοηθήματος), προκειμένου κάθε φυσικό πρόσωπο να διασφαλίσει ένα αποδεκτό επίπεδο διαβίωσης, ακόμη και αν ο μισθός/σύνταξη του είναι κατώτερος/η αυτού. Ο χαρακτηρισμός ενός λογαριασμού ως μισθοδοτικού ή συνταξιοδοτικού ή πίστωσης ασφαλιστικών βοηθημάτων περιοδικά καταβαλλόμενων έχει σημασία μόνο ως προς την υποχρέωση του φορολογουμένου να δηλώσει αυτόν ως τον μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό, εφόσον υφίσταται τέτοιος. Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι είναι υποχρεωτική η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης προκειμένου να προστατευθούν οι καταθέσεις ενός μοναδικού λογαριασμού του οφειλέτη από κατάσχεση του Δημοσίου σε βάρος του στα χέρια Πιστωτικών Ιδρυμάτων έως του ποσού των 1.250 ευρώ μηνιαίως. Εάν δεν προβεί στη δήλωση αυτή ο φορολογούμενος, οι πάσης φύσεως καταθέσεις του δεν προστατεύονται έναντι του Δημοσίου. Επιπρόσθετα, με το άρθρο 4 του ν. 5638/1932 «περί καταθέσεως εις κοινόν λογαριασμόν», τον οποίο εφαρμόζουν τα Πιστωτικά Ιδρύματα, σε περίπτωση κατάσχεσης κοινού λογαριασμού, τεκμαίρεται αμάχητα έναντι του κατασχόντος ότι η κατάθεση ανήκει σε όλους τους δικαιούχους κατ’ ίσα μέρη και επομένως η κατάσχεση εκτείνεται μόνο στο μερίδιο που ανήκει στον καθού η κατάσχεση και όχι σε όλο το λογαριασμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου