«Παράνομη» χαρακτήρισε την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινoβούλιο ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι σε διάγγελμά του προς τον ισπανικό λαό, ενώ υπογράμμισε ότι «διαλύει» το κοινοβούλιο της Καταλωνίας.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός προκήρυξε εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου και αποφάσισε να αποπέμψει τον πρόεδρο και την κυβέρνηση της Καταλωνίας, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης. Παράλληλα, ανακοίνωσε την απόλυση του αρχηγού της καταλανικής αστυνομίας.«Είναι τα πρώτα μέτρα που εφαρμόζουμε προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκείνοι που ήταν έως σήμερα επικεφαλής (της καταλανικής διοίκησης) να μπορέσουν να συνεχίσουν την κλιμάκωση της ανυπακοής», είπε και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι επείγει να ακούσουμε τους πολίτες της Καταλονίας, όλους ανεξαιρέτως, ώστε να μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον τους και κανείς να μην μπορεί να ενεργεί εκτός του νόμου για λογαριασμό τους».
Ο Μαριάνο Ραχόι απευθύνει διάγγελμα στον ισπανικό λαό, ενώ στους δρόμους της Βαρκελώνης διαδηλώνουν υπέρ της ενότητας.
Επίσης, ανακοίνωσε την αποπομπή των εκπροσώπων της κυβέρνησης της Καταλωνίας στη Μαδρίτη και στις Βρυξέλλες και το κλείσιμο των καταλανικών «αντιπροσωπειών» σε ολόκληρο τον κόσμο, εκτός των Βρυξελλών.
Νωρίτερα, η γενική εισαγγελία της Ισπανίας ανακοίνωσε - δια του εκπροσώπου Τύπου της - ότι θα κινηθεί την επόμενη εβδομάδα δικαστικά σε βάρος του προέδρου της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της «εξέγερσης». «Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης», μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου.
Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε «ενδεχομένως να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης και το γραφείο των προέδρων» του καταλανικού κοινοβουλίου, τονίζεται από την ίδια πηγή.
Διαδηλωτές υπέρ της ενότητας στη Βαρκελώνη
Λίγες ώρες μετά από την αμφιλεγόμενη διπλή ψηφοφορία, όπου το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της έναρξης της «διαδικασίας» απόσχισης της περιφέρειας από την Ισπανία, κηρύσσοντας παράλληλα την ανεξαρτησία της από το ισπανικό κράτος, η Ισπανική Γερουσία (Άνω Βουλή του ισπανικού κοινοβουλίου) αποφάσισε με 214 ψήφους υπέρ και 47 κατά, την ανάκληση της αυτονομίας της Καταλωνίας, δίνοντας το πράσινο φως στην κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι να αναλάβει τον έλεγχο της βόρειας περιφέρειας της χώρας.
Παράλληλα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ξεκινά τις διαδικασίες κατά της κήρυξης ανεξαρτησίας από την Καταλωνία.
Την ίδια ώρα στη Βαρκελώνη διαδηλωτές πανηγυρίζουν την ανεξαρτησία της περιφέρειας
Ποιοι ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας
Το κοινοβούλιο της Καταλωνίας ενέκρινε ψήφισμα που ανακηρύσσει την περιφέρεια «ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή Δημοκρατίας», ζητώντας παράλληλα από την καταλανική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την αναγνώρισή της στο εξωτερικό. Η πρόταση για ανεξαρτησία εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ και 10 κατά, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά ψηφοδέλτια σε σύνολο 135 βουλευτών, δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου.
Στην ψηφοφορία συμμετείχαν μόνο οι βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (Junts pel Si και CUP), καθώς λίγο πριν την έναρξη της, δεκάδες βουλευτές των κομμάτων της καταλανικής αντιπολίτευσης (Σοσιαλιστικό Κόμμα, Λαϊκό Κόμμα, Ciudadanos) αποχώρησαν από την καταλανική Βουλή, εκφράζοντας έτσι την αντίθεση τους στην επίμαχη ψηφοφορία. Tα συγκεκριμένα κομμάτα είχαν ήδη γνωστοποιήσει ότι θα μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία για την απόσχιση της περιφέρειας από την Ισπανία και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου καταλανικού κράτους.
Στο άκουσμα της είδησης, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε έκκληση για ηρεμία μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, μόλις λίγο μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο. «Ζητώ ηρεμία για όλους τους Ισπανούς. Η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μετά την απόφαση της Γερουσίας, ο Ραχόι αναμένετα τώρα να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα εγκρίνει τα πρώτα μέτρα για την παύση της αυτονομίας και την έναρξη της ανάληψης του ελέγχου της Καταλωνίας. Αυτά ενδέχεται να περιλαμβάνουν την ανάληψη της άμεσης εποπτείας της καταλανικής αστυνομίας, καθώς και τη διάλυση της παρούσας τοπικής κυβέρνησης.
Η πρώτη αντίδραση στην ανακοίνωση της ανάκλησης της καταλανικής αυτονομίας ήρθε από την αποσχιστική οργάνωση Καταλανική Εθνοσυνέλευση (ANC), η οποία κάλεσε σε «ειρηνική αντίσταση» τους Καταλανούς που εργάζονται στις δημόσιες υπηρεσίες της περιφέρειας, ζητώντας τους να μην υπακούσουν στις εντολές της Μαδρίτης. Για διατήρηση της ειρήνης έκανε λόγο και ο Καταλανός πρόεδρος, ζητώντας από τον καταλανικό λαό να μείνει πιστός στις αρχές «της ειρήνης και της αξιοπρέπειας», τονίζοντας ότι είναι στα χέρια του να «χτίσει τη νέα καταλανική δημοκρατία».
Η κρίσιμη συνεδρίαση στο καταλανικό κοινοβούλιο ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής, με σκοπό να εξετάσει ένα σχέδιο ψηφίσματος που καλεί την περιφερειακή κυβέρνηση να ξεκινήσει τη διαδικασία της απόσχισης της περιφέρειας από την Ισπανία.
«Άρχεται η συνεδρίασις», δήλωσε η πρόεδρος Κάρμε Φορκαδέλ, προτού δώσει τον λόγο σε εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης, τον Κάρλος Καριθόσα. Ο τελευταίος, ανεμίζοντας το σχέδιο ψηφίσματος, είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο Κάρλες Πουτζδεμόν: «Αυτό το έγγραφο το οποίο συντάξατε καταστρέφει ό,τι πιο ιερό, τη συνύπαρξη» στην Καταλωνία.
Κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας κατέθεσαν νωρίτερα πρόταση στο περιφερειακό κοινοβούλιο να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία και να ανακηρύξει τη Δημοκρατία της Καταλωνίας, σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia. Η πρόταση κατατέθηκε από βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si και CUP που διαθέτουν μαζί την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Με πληροφορίες από REUTERS, BBC, ΑΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου