«Πάγωμα» των ενταξιακών κεφαλαίων προς την Τουρκία ζήτησε στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες η Αγκελα Μέρκελ. «Οι εξελίξεις στην Τουρκία πρέπει να αξιολογηθούν πολύ αρνητικά όσον αφορά τη δημοκρατία», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία αναμενόταν να εισηγηθεί το μπλοκάρισμα των ενταξιακών κεφαλαίων ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Το οξύμωρο όμως είναι ότι στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου αναφέρεται πως πρέπει να υπάρχει «πλήρης δέσμευση στη συνεργασία μας με την Τουρκία για τη μετανάστευση».
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. H καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ υποστήριξε χθες ότι πρέπει να «παγώσουν» τα ενταξιακά κεφάλαια προς την Τουρκία, ένα θέμα που έθεσε στο τραπέζι των ηγετών κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, καθώς οι εξελίξεις στη γείτονα χώρα βαδίζουν «προς λάθος κατεύθυνση» όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Οι εξελίξεις στην Τουρκία πρέπει να αξιολογηθούν πολύ αρνητικά όσον αφορά τη δημοκρατία, όχι μόνο επειδή τόσο πολλοί Γερμανοί έχουν φυλακιστεί, αλλά επειδή οι εξελίξεις κινούνται κατά τη γνώμη μου προς τη λάθος κατεύθυνση» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος η οποία αναμενόταν να εισηγηθεί το «πάγωμα» των ενταξιακών κεφαλαίων ύψους 1,9 δισ. που έχουν προβλεφθεί για την περίοδο 2018-2020. Και παρόλο που το ποσό δεν είναι μεγάλο, αν προχωρήσει η Ε.Ε. σε μια τέτοια κίνηση θα είχε περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα για την εξέλιξη των σχέσεων με την Τουρκία και την κυβέρνηση Ερντογάν παρά οικονομικές συνέπειες.
Το οξύμωρο, όμως, με τη σκληρή στάση που θέλει να κρατήσει η Γερμανία ως προς την Τουρκία –που υποστηρίζεται κυρίως από την Αυστρία– είναι πως από τη μια η καγκελάριος τονίζει τη μεγάλη ανησυχία που έχει για τη μη τήρηση των κανόνων κράτους δικαίου στην Τουρκία αλλά από την άλλη στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται πως πρέπει να υπάρχει «πλήρη δέσμευση στη συνεργασία μας με την Τουρκία για τη μετανάστευση». Η Τουρκία αποτελεί τη «χώρα - κλειδί» στη μείωση των μεταναστευτικών ροών από την Αν. Μεσόγειο και υπάρχει λίγη διάθεση για ανατάραξη της σχέσης αυτής. Δεν είναι τυχαίο ότι μια τέτοια πρωτοβουλία βρίσκει την Αθήνα εντελώς αντίθετη.
Η Ε.Ε. έχει εγκρίνει τη χρηματοδότηση της Τουρκίας με 3 δισ. για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και έχει δεσμευθεί για άλλα 3 δισ. στο επόμενο διάστημα. Γι’ αυτήν τη χρηματοδότηση η Γερμανίδα καγκελάριος τάσσεται υπέρ. «Πρέπει να ανταποκριθούμε στην υποχρέωση αυτή, επειδή τα κεφάλαια βοηθούν τους πρόσφυγες, οι οποίοι ζουν εν μέρει σε πολύ δύσκολες συνθήκες», είπε η κ. Μέρκελ.
Brexit
Αργά χθες το βράδυ και σήμερα αναμενόταν να κυριαρχήσει στην ατζέντα το Brexit, ενώ η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι καλείται να αποσαφηνίσει ποιες οικονομικές δεσμεύσεις είναι πρόθυμη να τιμήσει η Βρετανία στο πλαίσιο της συμφωνίας της για το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Eνωση, όπως δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.
Πάντως, η δέσμευση της Μέι προς τους υπηκόους της Ε.Ε. ότι θα μπορούν, με μια απλή διαδικασία και χωρίς πολλά χρήματα να παραμείνουν στη Βρετανία, αποκηρύχθηκε ως άνευ περιεχομένου από φιλοευρωπαίους ακτιβιστές. «Αν το εννοούσε, αυτή η επιστολή θα είχε συνταχθεί πριν από 12 μήνες», σχολίασε ο Νίκολας Χάτον, ιδρυτής της ομάδας 3million, που εκπροσωπεί τα 3,6 εκατ. Ευρωπαίους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, σχολιάζοντας το χθεσινό γράμμα της Μέι.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου