Του Θεοδώρου Καλμούκου
ΒΟΣΤΩΝΗ.- Με παλμό, εθνική περηφάνια και κοσμοσυρροή, γιόρτασε η Ομογένεια της Βοστώνης την ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940, γνωστή ευρύτερα ως Ημέρα του ΟΧΙ, με εκδήλωση που διοργάνωσε η ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο, το απόγευμα της Κυριακής 29 Οκτωβρίου 2017.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με προσευχή που ανέπεμψε ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος, ενώ η χορωδία του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής υπό τη διεύθυνση του κ. Γραμμένου Καράνου τραγούδησε του εθνικούς ύμνους Ελλάδος και Αμερικής.
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Μιλτιάδης Αθανασόπουλος ανάμεσα στα άλλα είπε, πως, «μεγάλη ημέρα η σημερινή, την εποχή εκείνη η Ελλάδα μας ύψωσε τον ανάστημα της απέναντι στην φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι. Ο Ελληνικός Λαός δεν πτοήθηκε από αυτήν την ξαφνική επίθεση του Μουσολίνι. Απεναντίας αναζωπυρώθηκε και συσπειρώθηκε, λαός, κλήρος, στρατός, στον τιτάνιο αγώνα εναντίον του κατακτητή».
Ο πολιτειακός βουλευτής του Ρόντ Αϊλαντ κ. Λεωνίδας Ραπτάκης αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης και διάβασε περιγραφές από την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Στον χαιρετισμό ο γενικός πρόξενος κ. Στράτος Ευθυμίου ανάμεσα στα άλλα, είπε, πως «υπάρχει μία διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και των υπολοίπων Ευρωπαϊκών κρατών. Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι γιορτάζουν το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και όχι την αρχή του. Γιορτάζουν τη λήξη μιας ατιμωτικής και καταστροφικής διαμάχης που τους προκάλεσε ήττες, ταπεινώσεις είτε εθνική ντροπή για τα εγκλήματα που προκάλεσαν. Για την Ελλάδα η 28 Οκτωβρίου είναι κάτι διαφορετικό. Είναι μία κορυφαία στιγμή εθνικής ανάτασης Είναι η υπέρβαση Είναι η επανάληψη του 1821 και της μάχης των Θερμοπυλών μαζί».
Κεντρική ομιλήτρια ήταν η καθηγήτρια των Ελληνικών σπουδών του Ελληνικού Κολεγίου Δρ. Σταματία Δόβα η οποία στην ομιλία της με θέμα «Διατηρώντας τη μνήμη της 28ης Οκτωβρίου», είπε ανάμεσα στα άλλα πως «επέλεξα τον όρο «μνήμη» λόγω της πολύπλευρης σημασίας του: και στα ελληνικά και στα αγγλικά, η λέξη «μνήμη» δηλώνει όχι μόνο το γεγονός, την εικόνα, ή την εντύπωση που θυμόμαστε, αλλά και την ικανότητα να θυμόμαστε. Ως μέρος της ελληνικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η μνήμη παίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας. Διαπαιδαγωγούμαστε, τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι, με ιστορίες για τη δόξα της Αθήνας της κλασσικής εποχής, τα επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, και τη σημασία της ελληνικής ετυμολογίας. Μαθαίνουμε να θυμόμαστε, γιατί η μνήμη είναι το πρώτο βήμα προς την ταυτότητα. Από πολλές απόψεις, είμαστε τα προϊόντα του παρελθόντος μας και ως εκ τούτου γνωρίζουμε ποιοι είμαστε αν θυμόμαστε από πού προερχόμαστε».
Υπογράμμισε πως «αυτό ισχύει και για την σημερινή επέτειο. Σήμερα θυμόμαστε την ηρωική απάντηση του ελληνικού λαού στην εισβολή των δυνάμεων του Άξονα. Όταν στις 28 Οκτωβρίου του 1940 ζητήθηκε από την Ελλάδα ν’ ανοίξει τα σύνορά της στις ιταλικές δυνάμεις, η απάντηση ήταν ένα δυνατό και ξεκάθαρο ΟΧΙ! Αυτό το ιστορικό γεγονός συνέβη μόνο πριν από εβδομήντα επτά χρόνια και μερικοί από τους ανθρώπους που το έζησαν ζουν σήμερα. Είναι ένα ιστορικό γεγονός που έλαβε χώρα μέσα στα όρια της ζωντανής μνήμης και, ως αποτέλεσμα, η ικανότητά μας να διατηρήσουμε αυτή τη μνήμη είναι μεγαλύτερη. Εξίσου μεγάλη είναι όμως και η ευθύνη μας να διατηρήσουμε τη μνήμη ζωντανή και να την μεταβιβάσουμε στις νεότερες γενιές. Ως μέλη της κοινότητας, ως δάσκαλοι, και ως γονείς, έχουμε τιμηθεί τόσο με την υπερηφάνεια που απορρέει από την παρακαταθήκη αυτής της μνήμης, όσο και με την υποχρέωση να θυμόμαστε».
Η κυρία Δόβα είπε ακόμα πως «και οι δύο παππούδες μου πολέμησαν στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πέρασαν από απίστευτες αντιξοότητες· παγωμένοι στο βαρύ χιόνι των βουνών, επιβιώνοντας με μια χούφτα σταφίδες τη μέρα, αντιμετώπιζαν τον μέγιστο κίνδυνο. Ήταν έτοιμοι να κάνουν την υπέρτατη θυσία, επειδή θυμόντουσαν. Θεωρούσαν ότι οι ίδιοι ήταν ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα της εθνικής μνήμης και γι’ αυτό ακριβώς έπρεπε να είναι δυνατοί».
Ιδιαίτερη εντύπωση προξένησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου του Καθεδρικού Ναού Βοστώνης υπό τη διεύθυνση της διευθύντριας κυρίας Αναστασίας Μοραγιάννη. Τα παιδιά τραγούδησαν σε άπταιστα Ελληνικά το γνωστό τραγούδι «βάζει ο Ντούτσε τη στολή του» καθώς επίσης και τον «Εθνικό ύμνο της Ελλάδος», ενώ τη μουσική επένδυση έκανε ο Δρ. Ερωτόκριτος Κατσαβουνίδης της ομάδας LIGO που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ της Φυσικής.
Επίσης ποιήματα και τραγούδια απάγγειλαν και τραγούδησαν παιδιά από τα σχολεία των κοινοτήτων Ταξιαρχών του Γουότερταουν, Ευαγγελισμού του Μπρέιντρι, Ευαγγελισμού του Γούμπερν και Αγίου Νεκταρίου Ρόσλιντεϊλ.
Χόρεψαν τα χορευτικά συγκροτήματα «Υιοί και Θυγατέρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Μητρόπολης Βοστώνης, Ποντιακού Συλλόγου Παναγία Σουμελά, και Παράδοση της κοινότητας του Ευαγγελισμού του Μπρόκτον». Συντονιστής και παρουσιαστής του προγράμματος ήταν ο κ. Βασίλης Καυκάς, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Ακολούθησε δεξίωση.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου