Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο δεύτερος πιο θανατηφόρος καρκίνος στην Ευρώπη, κοστίζοντας ετησίως 215.000 ζωές.
Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε «νεανικό» καρκίνο, αφού πλέον τρεις στις δέκα διαγνώσεις αφορούν άτομα κάτω των 55 ετών. Ωστόσο, τα περισσότερα προγράμματα προληπτικού ελέγχου ξεκινούν στην ηλικία των 50-55 ετών.
Υπό το φως μιας νέας έρευνας που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης United European Gastroenterology στη Βαρκελώνη, ο προληπτικός έλεγχος θα πρέπει να ξεκινά στην ηλικία των 45 ετών ώστε να ανταποκρίνεται στους αυξανόμενους δείκτες θνησιμότητας από καρκίνο του παχέος εντέρου στους νεαρούς ενήλικες.
Γάλλοι ερευνητές ανέλυσαν τα ευρήματα 6.027 κολονοσκοπήσεων και διαπίστωσαν αύξηση 400% στον εντοπισμό νεοπλασιών (ως νεοπλασία ορίζεται η νέα, ανεξέλεγκτη ανάπτυξη φυσιολογικού ιστού) σε ασθενείς ηλικίας 45-59 ετών συγκριτικά με ασθενείς 40-44 ετών. Επίσης, οι νεοπλασίες ήταν 8% περισσότερες στα άτομα 45-59 ετών συγκριτικά με τα άτομα 50-54 ετών.
Κατά μέσο όρο, οι πολύποδες εντέρου (αναπτύξεις στο εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκινικές αν δεν αντιμετωπιστούν) και τα αδενώματα παρουσίασαν αύξηση κατά 95,8% και 95,4% αντίστοιχα μεταξύ των ηλικιών 40-44 και 45-49. Η διαφορά αυτή ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση που παρατηρήθηκε μεταξύ των ηλικιών 45-49 και 50-54, που ήταν 19,1% και 11,5% αντίστοιχα.
Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Ντέιβιντ Καρσέντι, αναφέρει: «Στην ηλικία των 45 ετών παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση στη συχνότητα των αλλοιώσεων στο παχύ έντερο, ειδικά όσον αφορά τον εντοπισμό πρώιμων νεοπλασιών. Ακόμη κι αν εξαιρεθούν ασθενείς με οικογενειακό και ατομικό ιστορικό πολύποδα ή καρκίνου, και πάλι είναι σημαντική η αύξηση από την ηλικία των 45».
«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας υποδεικνύουν ότι ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου θα πρέπει να ξεκινά στην ηλικία των 45 ετών» καταλήγει ο Δρ Καρσέντι. «Με τον τρόπο αυτόν, θα αυξηθούν τα ποσοστά έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου σε νεαρούς ενήλικες και επίσης θα καταστεί δυνατή η αναγνώριση και ασφαλής αφαίρεση ενός πολύποδα που αργότερα μπορεί να εξελιχθεί σε καρκινικό».
Πηγή: medicalnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου