Περισσότερο από το 90% των αποθεμάτων πυρηνικών όπλων παγκοσμίως βρίσκεται στα χέρια της Ρωσίας και των ΗΠΑ, που μαζί με επτά ακόμη χώρες, μεταξύ των οποίων και η Βόρεια Κορέα, αποτελούν μια πολύ κλειστή ομάδα πυρηνικών δυνάμεων.
Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουνγκ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα είναι πλέον πυρηνική δύναμη, αφού προχώρησε στην επιτυχημένη δοκιμή ενός νέου τύπου πυραύλου, ικανού να πλήξει οποιαδήποτε περιοχή των ΗΠΑ.
Από τις περίπου 15.000 πυρηνικές κεφαλές που έχουν καταγραφεί στον κόσμο περίπου 4.000 είναι αυτή την περίοδο ανεπτυγμένες και έτοιμες προς χρήση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων.
Μέχρι στιγμής μόνο οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει πυρηνική βόμβα, στις 6 και 9 Αυγούστου 1945 εναντίον της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.
Η Συμφωνία για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT), που υπεγράφη και 1968 και τέθηκε σε ισχύ το 1970, δεσμεύει τις πέντε χώρες που διαθέτουν επισήμως πυρηνική βόμβα --τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Κίνα-- να μην μεταφέρουν πυρηνική στρατιωτική τεχνογνωσία σε άλλες χώρες.
Επίσης η NPT απαγορεύει στις χώρες που δεν διαθέτουν πυρηνικά όπλα να κατασκευάσουν ή να αποκτήσουν τέτοια όπλα.
Έκτοτε κάποιες χώρες έχουν αναστείλει το στρατιωτικό, πυρηνικό τους πρόγραμμα, όπως η Σουηδία (1968), η Ελβετία (1969), η Νότια Αφρική (1991) και οι πρώην δημοκρατίες της ΕΣΣΔ.
Ωστόσο τέσσερις χώρες διαθέτουν ανεπίσημα πυρηνική βόμβα: το Πακιστάν, η Ινδία, το Ισραήλ (που ποτέ δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει αν διαθέτει πυρηνικά όπλα), οι οποίες δεν έχουν υπογράψει τη συμφωνία, και πιο πρόσφατα η Βόρεια Κορέα, η οποία αποσύρθηκε από την NPT το 2003.
Το Ιράν από την πλευρά του αποτελεί μια ειδική περίπτωση. Καθώς η διεθνής κοινότητα πίστευε ότι προσπαθούσε να αναπτύξει πυρηνικά όπλα τη δεκαετία του 2000, η Τεχεράνη υπέγραψε τον Ιούλιο του 2015 μια συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις, η οποία διασφαλίζει τους ειρηνικούς σκοπούς του προγράμματός του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου