Με τη θετική ψήφο των 146 παρόντων βουλευτών της δικομματικής πλειοψηφίας, εγκρίθηκε απόψε κατά την διάρκεια ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή, η κρίσιμη τροπολογία με την οποία θεσμοθετείται η αυτεπάγγελτη δίωξη όσων με βία επιχειρούν να παρεμποδίσουν και να ματαιώσουν τους πλειστηριασμούς. Από τους επτά απόντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο η μία απουσία –εκείνη του κ. Ι. Μιχελογιαννάκη, θεωρείται ως κίνηση «ανταρσίας», καθώς για τους άλλους έξι, δηλώνεται αρμοδίως ότι η απουσία τους δεν ενέχει στοιχείο διαφωνίας προς την επίμαχη ρύθμιση.
Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη αργά το βράδυ, μετά από σχετικό αίτημα του ΚΚΕ, απέναντι στα 146 «ναι» της πλειοψηφίας, «παρών» ψήφισαν ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι, ενώ καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ενωση Κεντρώων.
Ο κ. Μιχελογιαννάκης είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την διαφοροποίησή του: «Σε καμία περίπτωση το DNA του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει περιθώρια για ποινικοποίηση λαϊκών κινητοποιήσεων», είπε κάποια στιγμή από του βήματος. «Αλλο οι πολιτικές διαμαρτυρίες και άλλο η βία», σχολίασε αργότερα ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Η μαραθώνια χθεσινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τις πυρετώδεις παρασκηνιακές μάχες με πολλούς βουλευτές του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου να εκφράζουν ενστάσεις έως και διαφωνίες για τη ρύθμιση, και τους υπουργούς να προσπαθούν να τους πείσουν, ώστε να μην υπήρχαν στο τέλος «διαρροές» που θα τραυμάτιζαν την εικόνα της συγκυβέρνησης.
Δύο κινήσεις φαίνεται ότι έκαμψαν τις έντονες αντιστάσεις: Η πρώτη, αφορά την κίνηση του κ. Κοντονή, δευτερόλεπτα πριν από την ψηφοφορία, να αναγγείλει ότι αποσύρει παράγραφο της επίμαχης τροπολογίας, με την οποία θεωρείτο αυτεπαγγέλτως διωκόμενη ακόμα και η «απειλή» κατά των συμβολαιογράφων που διεξάγουν τους πλειστηριασμούς. Η ανακοίνωση αυτή έγινε αποδεκτή με χειροκροτήματα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η δεύτερη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η «συμφωνία κυρίων» να συγκληθεί αμέσως μετά τις γιορτές η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, με αντικείμενο τη συζήτηση βάσει κυβερνητικών προτάσεων, περαιτέρω βημάτων για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με διαφορετική επιχειρηματολογία, εξαπέλυαν μαζικά πυρά στην κυβέρνηση. Κοινή συνιστώσα της κριτικής αυτής ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει σήμερα όλα όσα κατήγγειλε την περίοδο που βρισκόταν στην αντιπολίτευση, ενώ διαρκείς ήταν και οι επικρίσεις όλων για τη τροφοδότηση -εκ μέρους του- του φαινομένου της κακής νομοθέτησης, με τις πολλές, εκπρόθεσμες και άσχετες με τα νομοσχέδια στα οποία συμπεριελήφθησαν τροπολογίες.
Ολα όσα που συνέβησαν κατά τη χθεσινή, τελευταία ημέρα εργασιών της Βουλής πριν από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, σε συνέχεια μάλιστα περιστατικών αποστασιοποίησης των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ για εθνικά θέματα, καταδεικνύουν ότι η προσεχής περίοδος «έκτακτων συνθηκών» ενόψει κρίσιμων επικείμενων ψηφοφοριών για τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, κάθε άλλο παρά ανέφελη θα είναι για την κυβέρνηση.
Το κλίμα φορτίστηκε περαιτέρω στην Ολομέλεια, εξαιτίας και της κλιμακούμενης διαρκώς κρίσης στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ, που χθες μάλιστα ηλεκτρίστηκε ακόμα περισσότερο, καθώς σημειώθηκε «επεισόδιο» μεταξύ των ΜΑΤ και του γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπα και άλλων βουλευτών του Κομμουνιστικού Κόμματος, όταν οι αστυνομικοί τους επιχείρησαν να τους παρεμποδίσουν από το να εισέλθουν στη Βουλή, μετά τη συμμετοχή τους σε διαδήλωση του ΠΑΜΕ κατά των πλειστηριασμών που βρισκόταν σε εξέλιξη στο Σύνταγμα. Για «αυταρχικό κατήφορο» της κυβέρνησης κάνει λόγο το ΚΚΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου