ΠΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ. Η εφημερίδα «Pittsburgh Gazette» με έναυσμα τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου του Πίτσμπουργκ και τον προβληματισμό που διατυπώθηκε σ’ αυτόν για την πορεία των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής, ασχολήθηκε σε εκτενές δημοσίευμά της γενικότερα με την οικονομική κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης και της ανοικοδόμησης του Ναού του Αγίου Νικολάου.
Το δημοσίευμα ξεκίνησε με τη φράση πως «οι εθελοντές οι οποίοι εργάζονται στα ελληνικά φεστιβάλ των φαγητών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, και στέκονται επί ώρες σερβίροντας σουβλάκι, γύρο και μπακλαβά σε μακρόσυρτες σειρές επισκεπτών, κάνουν κάτι περισσότερο από το να οργανώνουν ένα πάρτι. Αυτά τα φεστιβάλ συγκεντρώνουν χρήματα για τους οικονομικούς προϋπολογισμούς των κοινοτήτων, ένα μέρος από τα οποία πηγαίνουν για να χρηματοδοτούν τα εθνικά γραφεία της Εκκλησίας».
Τονίζεται στο δημοσίευμα πως «λόγω αρκετών αποκαλύψεων φέτος το φθινόπωρο για οικονομική κρίση στην έδρα της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής στη Νέα Υόρκη, τοπικοί ιερείς λένε ότι οι ενορίτες εκφράζουν προβληματισμό αλλά κρατούν στάση ‘περιμένετε να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουν οι υπεύθυνοι το θέμα’».
Παραθέτει δήλωση του ιερατικού προϊσταμένου του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου Πίτσμπουργκ π. Χριστόφορου Μπέντερ, ο οποίος ανέφερε ότι «οι άνθρωποι προβληματίζονται όλο και περισσότερο. Ολοι μας περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί το θέμα διότι υπάρχουν κάποιες θαυμάσιες διακονίες που προέρχονται από την Αρχιεπισκοπή».
Το δημοσίευμα παραθέτει δηλώσεις του Μητροπολίτη Πίτσμπουργκ κ. Σάββα, ο οποίος είπε πως «τα προβλήματα είναι σημαντικά αλλά διαχειρίσιμα. Είχαμε μία εξάρτηση από μεγάλους ευεργέτες οι οποίοι πάντοτε έσωζαν την κατάσταση κάθε φορά που υπήρχαν ελλείμματα. Μερικοί από αυτούς έκτοτε έχουν εκδημήσει και η Εκκλησία έχει κάνει μία επώδυνη αλλά αναγκαία στροφή προς περισσότερο επαγγελματική οικονομική διαχείριση».
Τόνισε πως «με την παρέλευση αυτής της γενιάς, η νέα οικονομική ηγεσία της Αρχιεπισκοπής εφαρμόζει τις καλύτερες οικονομικές πρακτικές του πραγματικού κόσμου, αντί για τη νοοτροπία του μπαμπά και της μαμάς». Πρόσθεσε δε πως «δεν πρόκειται για μία θανατηφόρο πληγή. Είναι κάτι από το οποίο θα ανακάμψουμε και θα είμαστε πιο δυνατοί. Αυτή είναι η ιστορία της Αρχιεπισκοπής μας, δεν είναι η πρώτη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε».
Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Mt. Lebanon π. Μιχαήλ Kallaur δήλωσε πως «αυτονόητα υπάρχει πάντοτε ενδιαφέρον για το πώς ξοδεύονται τα χρήματα. Πολλές ερωτήσεις εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητες».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου