Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Kινδυνεύουν το Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή Βοστώνης – Σε τραγική κατάσταση τα οικονομικά

Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2017


Του Θεοδώρου Καλμούκου



Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Γέρων κ. Δημήτριος με τον π. Χριστόφορο Μητρόπουλου την ημέρα της εγκαθίδρυσης του στην προεδρία της Θεολογικής Σχολής τον Οκτώβριο του 2015 Φωτογραφία Αρχείο "Ε.Κ.- Θεόδωρος Καλμούκος
ΒΟΣΤΩΝΗ. Το Ελληνικό Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, έχουν περιέλθει σε τραγική κατάσταση, με κίνδυνο ακόμα και να κλείσουν, λόγω μη προσέλευσης φοιτητών αλλά και οικονομικών ελλειμμάτων, σύμφωνα με επιστολή που έστειλε στον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εγγραφών, κ. Δημήτρης Παπακώστας.
Αποκαλύπτει δε ότι «μέχρι στιγμής έχουμε δεχθεί 41 (σ.σ. για το Φθινόπωρο του 2018),αιτήσεις εκ των οποίων οι 8 έχουν πει ότι θα έλθουν στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή» και επίσης ότι κινδυνεύει η Σχολή να χάσει την Ακαδημαϊκή της Αναγνώριση από τις Αρμόδιες Αρχές.
Αναφέρει συγκεκριμένα, ότι «οι εγγραφές έχουν μειωθεί, ενώ η Σχολή μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2018 θα αντιμετωπίσει έλλειμμα $3,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Εξ’ αυτών το $1,5 εκατ. θα το χρωστά η Αρχιεπισκοπή στη Σχολή». Υπογραμμίζει ότι «η απομένουσα δυνατότητα δανεισμού έναντι του κληροδοτήματος -endowment- είναι $2,8 εκατομμύρια δολάρια» και συμπληρώνει «οπότε θα εξαντλήσουμε το κληροδότημα – endowment- τον Ιούνιο και θα έχουμε άμεσα ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, για να μην αναφερθούμε στο μακροχρόνιο οικονομικό».
Ο κ. Παπακώστας έστειλε την επιστολή του στον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο, στους Μητροπολίτες, καθώς επίσης στα κληρικά και λαϊκά μέλη της Εφορείας της Σχολής.
Γράφει χαρακτηριστικά πως «σας στέλνω τούτο το σημείωμα με μεγάλο φόβο. Ως πρόεδρος της Επιτροπής Εγγραφών είμαι υποχρεωμένος να σας πληροφορήσω για τη δραματική αλλαγή στις προοπτικές των εγγραφών μας από τις προβλέψεις της άνοιξης του 2017».
Ο κ. Παπακώστας παραθέτει αναλυτικά πίνακα-κατάλογο με αριθμούς, τονίζοντας πως «όπως μπορείτε να δείτε από τον πίνακα που παρατίθεται πιο κάτω η τάση έχει αντιστραφεί με σημαντικές αρνητικές διακλαδώσεις επί των εγγραφών. Αν και από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα ο αριθμός των αιτήσεων είναι καλύτερος από ό,τι ήταν την ίδια εποχή πέρυσι, με 51 φοιτητές που πρόκειται να αποφοιτήσουν τον Ιούνιο, κινδυνεύουμε να μην διατηρήσουμε τον αριθμό των 163 φοιτητών».
Ο κ. Παπακώστας σημειώνει στην επιστολή του πως «ο πραγματικός αριθμός είναι μόνο 45. Προβλέπουμε 75 φοιτητές για το 2018» ενώ διερωτάται «είναι κατορθωτό κάτι τέτοιο;».



Ο Βυζαντινόρυθμος ναός του Τιμίου Σταυρού της Θεολογικής Σχολής. Αρχείο “Ε.Κ.” /Θεόδωρος Καλμούκος.

Ακόμα, στην επιστολή του αναφέρει ότι «το φθινόπωρο του 2016 εισαγάγαμε 67 νέους φοιτητές. Οι προβλέψεις για το Φθινόπωρο του 2017 μέχρι τέλος Ιουνίου ήταν 85 νέοι φοιτητές, αλλά είχαμε μόνο 45 φοιτητές στην αρχή του Σεπτεμβρίου, 17 στο Κολέγιο και 28 στη Θεολογική Σχολή. Οι υπάλληλοι στο Τμήμα Εγγραφών πιστεύουν ότι θα έχουμε 75 νέους φοιτητές το φθινόπωρο του 2018. Ωστόσο, με δεδομένη την εμπειρία μας από τον περασμένο χρόνο πρέπει να είμαστε ρεαλιστές στις προσδοκίες μας. Μέχρι στιγμής έχουμε δεχθεί 41 αιτήσεις εκ των οποίων οι 8 έχουν πει ότι θα έλθουν στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή».
Σε άλλο σημείο της επιστολής του, ο κ. Παπακώστας τονίζει ότι «η Σχολή στηρίζεται πάρα πολύ στον αριθμό των εγγραφών, προκειμένου να αντιμετωπίσει οικονομικά θέματα, αλλά οι εγγραφές δεν πλησιάζουν καν την αντιμετώπιση αυτών των οικονομικών προβλημάτων».
Ο κ. Παπακώστας υπογραμμίζει επίσης πως «η ηγεσία, συμπεριλαμβανομένης και της Εφορείας, δεν έχει κατορθώσει να συνασπισθεί και να ενεργοποιήσει τις πολλές κοινότητες, οι οποίες ενδιαφέρονται για τη Σχολή για να αισθανθούν εμπιστοσύνη να προωθήσουν ένα κοινό όραμα και να εφαρμόσουν μία κοινή ατζέντα».
Ο κ. Παπακώστας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα επηρεαστούν και οι διαβουλεύσεις για την ακαδημαϊκή αναγνώριση της Σχολής. Τονίζει πως «αυτοί οι αριθμοί των εγγραφών έχουν σημαντικές και δριμείες επιπτώσεις για την ακαδημαϊκή υγεία του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής και θα επηρεάσουν επίσης τις συζήσεις για την ακαδημαϊκή αναγνώριση». Υπογραμμίζει πως «είναι σπουδαίο να γνωρίζετε την κατάσταση ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε και αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα συλλογικώς».
Γράφει ακόμα πως «επειδή δεν είχαμε συνεδριάσεις της Εφορείας, προτείνω να ορίσουμε μία ανεπίσημη τηλεδιάσκεψη, να ζητήσουμε από τον πρόεδρο της Οικονομικής μας Επιτροπής να μας δώσει περισσότερη αίσθηση από την επίπτωση που θα έχει αυτή η αλλαγή για τους επόμενους 12 μήνες και να αρχίσει τις συζητήσεις εξεύρεσης λύσης».
Ο κ. Παπακώστας σημειώνει επίσης πως «σε μία εποχή τρομακτικής πίεσης για πολλά ιδρύματα μας, είναι έμπονο για μένα να σας ενημερώσω γι’ αυτή την κατάσταση στη Σχολή. Ωστόσο, προσεύχομαι ότι θα εκλάβετε τα σχόλιά μου με το πνεύμα και την αγάπη για τη Σχολή μας και πως με την αισιοδοξία η οποία υπήρχε κάποτε, μπορούμε να βρούμε λύση σ’ αυτά τα προβλήματα».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου