ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Με μία φωτογραφία του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμμένου, κατά την υποδοχή του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα το 2016, ξεκινά εκτενές του άρθρο για τον ομογενή, Γιώργο Παπαδόπουλο, ο επικεφαλής του γραφείου της «Washington Post» στο Βερολίνο, Griff Witte, σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα.
Την ίδια μέρα, 27 Μαΐου 2016, ο κ. Καμμένος θα υποδεχόταν στην Αθήνα και τον κ. Παπαδόπουλο, επισημαίνει το ρεπορτάζ, με δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών και αναλυτών, αλλά και του π. Αλεξ Καρλούτσου, στο οποίο συνεισέφεραν, όπως σημειώνεται, η Ελίντα Λαμπροπούλου (Elinda Labropoulou) από την Αθήνα και ο Tom Hamburger στην Ουάσιγκτον.
Αναφορά γίνεται και στις σχέσεις του Πάνου Καμμένου με τον Ιβάν Σαββίδη.
Υπενθυμίζεται πως ο Γιώργος Παπαδόπουλος, πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ομολογήσει την ενοχή του για ψευδή κατάθεση στo FBI για επαφές που είχε προεκλογικά, συνεργάζεται πλέον με τον ειδικό ανακριτή, Ρόμπερτ Μόλερ, στην έρευνα για παρέμβαση της Ρωσίας στις εκλογές των ΗΠΑ και ενδεχόμενη συνέργεια Ρώσων αξιωματούχων με την ομάδα Τραμπ.
Ειδικότερα, το άρθρο, όπως προαναφέρθηκε, εκτός από τη φωτογραφία, ξεκινά με περιγραφή των εικόνων της επίσημης υποδοχής του κ. Πούτιν στην Ελλάδα τον Μάιο του 2016:
«Κύριε Πρόεδρε, καλώς ήρθατε στην Ελλάδα», είπε ο Πάνος Καμμένος, υπουργός Εθνικής Αμυνας στον Ρώσο, χαμογελώντας πλατιά, ενώ χαιρετούσε τον χωρίς έκφραση Βλαντιμίρ Πούτιν, στη βάση της σκάλας του αεροσκάφους, όπου είχε στρωθεί το κόκκινο χαλί.
Ο κ. Καμμένος, περιγράφεται ως «φιλο-Ρώσος, Ελληνας εθνικιστής», ο οποίος «συχνά περηφανευόταν για τις εντός Μόσχας συνδέσεις του». Εκείνη την ημέρα, αναφέρεται, θα υποδεχόταν έναν δεύτερο «επισκέπτη-κλειδί», αλλά με λιγότερες τυμπανοκρουσίες.
Ο Griff Witte γράφει, μεταξύ άλλων:
Ούτε καν 30 χρόνων, ο Γιώργος Παπαδόπουλος ήταν άγνωστος στην Ελλάδα -και οπουδήποτε αλλού- πριν από δύο μήνες.
Αλλά ξαφνικά, καθώς έφτασε ο Πούτιν, ήταν στην Αθήνα, έχοντας «ήσυχα» επαφές ανά την πόλη, λέγοντας σε «ψιθυριστούς» τόνους πως ήταν σε «ευαίσθητη αποστολή» εκ μέρους του αφεντικού του, Ντόναλντ Τραμπ.
Στη γενέτειρα των προγόνων του, τότε, είχε χαρακτηριστεί ως «κρίσιμος συνομιλητής», πρώτα με την προεκλογική εκστρατεία Τραμπ και έπειτα με το νέο πρόεδρο, Τραμπ.
Μπορεί να συνέχισε ως «ηθοποιός β’ διαλογής σε ένα πολιτικό θρίλερ», όπως περιγράφει ένας γνωστός, αλλά τότε, όταν περηφανευόταν πως βοήθησε τον κ. Τραμπ να κερδίσει την Προεδρία, πολλοί τον πίστεψαν.
Πριν τη θεαματική του πτώση, είχε την ευκαιρία να φάει και να πιει με εγχώριους επιχειρηματίες, πλουσιοπάροχα και να το γιορτάσει, όπως φάνηκε σε tweets αξιωματούχων.
Είχε επίσης πρόσβαση σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, υψηλά στην Ελλάδα, πολλοί εκ των οποίων, μοιράζονται δεσμούς με τη Ρωσία και συμπάθειες που δεν συνηθίζονται σε άλλες δυτικές πρωτεύουσες.
Ο κ. Καμμένος, ειδικότερα, ξεχώριζε τόσο για τις φιλορωσικές του απόψεις, όσο και για την αποφασιστικότητά του να εδραιώσει έναν δεσμό με τον νέο σύμβουλο του Τραμπ.
Αν και ο κ. Παπαδόπουλος επικεντρώθηκε στην ομολογία του στις επαφές με έναν μυστηριώδη καθηγητή από τη Μάλτα που ισχυρίστηκε πως έχει δεσμούς με τη Ρωσία, Ελληνες πολιτικοί και αναλυτές, λένε πως το καλύτερο και πιο εμφανές «μονοπάτι» προς τη Μόσχα θα περνούσε από την Αθήνα.
«Αν ήμουν στη θέση του, θα είχα σκεφτεί ‘Μπορούν οι Ελληνες φίλοι μου να με βοηθήσουν να κάνω επαφή με τη Μόσχα;’», δήλωσε ο κ. Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος για Ευρωπαϊκή και Εξωτερική Πολιτική (ΕΛΙΑΜΕΠ). «Θα είχε νόημα».
Αν αυτό συνέβη, μπορεί να αποτελεί αντικείμενο της έρευνας του κ. Μόλερ. Αλλά στην Ελλάδα, οι δεσμοί που καλλιέργησε ο κ. Παπαδόπουλος με αξιωματούχους και ο στόχος που είχε προεκλογικά, να χτίσει επαφές με το Κρεμλίνο και ιδανικά να μεσολαβήσει σε μία συνάντηση Πούτιν-Τραμπ, δεν είναι εύκολο να περάσει απαρατήρητη.
Γιος Ελλήνων μεταναστών που μεγάλωσε στο Σικάγο, ο κ. Παπαδόπουλος, είχε ένα αδύναμο βιογραφικό, γεμάτο από υπερβολές. Ωστόσο, ο κ. Τραμπ τον είχε κατονομάσει τον Μάρτιο του 2016 ως έναν από τους 5 συμβούλους του για την εξωτερική πολιτική.
Ακόμη και στον σχετικά οικείο κόσμο των Ελλήνων και Ελληνοαμερικανών ειδικών Εξωτερικής Πολιτικής, ο κ. Παπαδόπουλος, αποτελούσε μυστήριο.
Οι λίγοι που τον είχαν συναντήσει, είπαν πως ήταν σοβαρός -πήγαινε σε συναντήσεις, όχι επίσημες, με κοστούμι και γραβάτα – και φιλόδοξος. Στόχος του, ανέφερε σε συνεργάτες, ήταν να πάρει μία δουλειά στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ και να εργαστεί στον Λευκό Οίκο. Ομως ήταν και πολύ άπειρος.
Ο κ. Ντόκος, που είναι επικεφαλής ενός από τα πιο γνωστά think tanks Εξωτερικής Πολιτικής της Ελλάδας, είπε πως συνάντησε τον κ. Παπαδόπουλο, επειδή ήταν βοηθός σε έναν ερευνητή του Hudson Institute, το οποίο έχει έδρα στην Ουάσιγκτον και ο οποίος έκανε συνεντεύξεις στην Αθήνα.
«Βασικά ήταν αυτός που κρατούσε σημειώσεις», υπογράμμισε ο κ. Ντόκος.
«Βασικά ήταν αυτός που κρατούσε σημειώσεις», υπογράμμισε ο κ. Ντόκος.
Λιγότερο από δύο χρόνια μετά, έπειτα από μία σύντομη θητεία στην προεκλογική εκστρατεία του κ. Μπεν Κάρσον, ο κ. Παπαδόπουλος ήταν στην Ουάσιγκτον για να συναντήσει τον κ. Τραμπ και να μπει στην ομάδα ενός ανθρώπου, που τελικά έγινε ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Οταν αυτό συνέβη, ο κ. Καμμένος ήταν στην Ουάσιγκτον την ίδια ημέρα, για μία συνάντηση στο American Israel Public Affairs Committee.
Ο Ελληνας Υπουργός Αμυνας δεν ήταν ιδιαίτερα δεκτός στη διακυβέρνηση Ομπάμα λόγω της «βομβαρδιστικής» ρητορικής του -είχε απειλήσει κάποτε να αφήσει ελεύθερο ένα κύμα τζιχαντιστών προς το Βερολίνο αν η ΕΕ δεν έκανε πίσω στις απαιτήσεις για λιτότητα- και τις σχέσεις του με τη Μόσχα.
Επίσης, ο κ. Καμμένος μιλούσε ανοιχτά για την βοήθεια που θα μπορούσε να πάρει η Ελλάδα από τη Ρωσία, εν μέσω κρίσης, αν δεν προχωρούσαν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη.
Πίεζε δε για να αρθούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, προωθώντας ένα σχέδιο Ελλάδα και Ρωσία να κατασκευάσουν από κοινού όπλα «Kalashnikov», κάνοντας φιλίες με έναν αριθμό «παικτών» με επιρροή στη Μόσχα. Μεταξύ αυτών ο Ελληνορώσος επιχειρηματίας και πολιτικός, Ιβάν Σαββίδης.
«Είναι ένας από τους πιο ισχυρούς υποστηρικτές του Πούτιν στην Ελλάδα», είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος της ΝΔ.
Η Ελλάδα, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, γεωπολιτικά έχει μία τάση να κοιτάζει ανατολικά στη Ρωσία, παρά στη Δύση.
Αλλά ο κ. Καμμένος, πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ήθελε επίσης να βελτιώσει τις σχέσεις του με την Ουάσιγκτον. Ισως διαισθανόμενος πως αυτό θα ήταν απίθανο υπό την Κλίντον, έγινε ένα από τα λίγα μέλη κυβέρνησης σε χώρες της Ευρώπης που με ενθουσιασμό υποστήριζε τον Τραμπ.
Και αυτή η υποστήριξη «έφτασε» στον κ. Παπαδόπουλο, τον οποίο ο κ. Καμμένος «αγκάλιασε» δημόσια στα social media και τον σύστησε ανά την πόλη την άνοιξη του 2016.
«Ο κ. Παπαδόπουλος, ήταν παντελώς άγνωστος. Αλλά τότε ο κ. Καμμένος τον πήρε από το χέρι και τον προέβαλε παντού», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Συνοπτικά, ο κ. Παπαδόπουλος, σύντομα είχε συναντήσεις με τον Υπουργό Αμυνας, αλλά επίσης και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έναν πρώην Πρωθυπουργό, ένα αξιοσημείωτο επίπεδο πρόσβασης για έναν τόσο νέο σύμβουλο.
Ολοι θεωρούνται σχετικά φιλο-Ρώσοι. Τον καιρό των συναντήσεων, εσωτερικά έγγραφα της εκστρατείας Τραμπ δείχνουν πως ο κ. Παπαδόπουλος εργαζόταν επιθετικά για να έχει επαφές με ανώτερους αξιωματούχους Ρώσους, ελπίζοντας να μεσολαβήσει σε μία συνάντηση Πούτιν-Τραμπ.
Δεν είναι γνωστό αν ο κ. Παπαδόπουλος συνάντησε μέλη της ομάδας Πούτον τον Μάιο του 2016, όταν βρέθηκαν στην Αθήνα και οι δύο. Αλλά ο κ. Γεωργιάδης, λέει ότι πιστεύει πως ο κ. Καμμένος θα ήταν ικανός να φέρει τις δύο πλευρές σε επαφή και είχε καλό λόγο να το κάνει.
«Θα ήθελε να δείξει στον κ. Παπαδόπουλο πως είχε καλές σχέσεις με τους Ρώσους και θα ήθελε να δείξει στους Ρώσους πως είχε καλές σχέσεις με τους Αμερικάνους», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.
Ο κ. Καμμένος δεν απάντησε σε αιτήματα για συνέντευξη γι αυτό το άρθρο. Δικηγόροι του κ. Παπαδόπουλου είπαν πως δεν θα σχολίαζαν τις συναντήσεις του με Ελληνες αξιωματούχους.
Αλλοι, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον κ. Παπαδόπουλο, εκείνο περίπου το χρονικό διάστημα τον περιγράφουν σα να ήταν σε μυστική αποστολή, αρνούμενοι να επιβεβαιώσουν την τοποθεσία των συναντήσεων, μέχρι μισή ώρα πριν αυτές ξεκινήσουν.
«Κάθε τόσο, θα χαμήλωνε τη φωνή του, ώστε να μην ακουστεί ή μιλούσε για σημαντικές επαφές», έγραψε ο κ. Αλέξης Παπαχελάς, διευθυντής της έγκυρης εφημερίδας «Καθημερινή» για τη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπαδόπουλο.
Ο κ. Καμμένος δεν ήταν ο μόνος σημαντικός κρίκος του κ. Παπαδόπουλου στον ελληνικό κύκλο εξουσίας.Αφού τοποθετήθηκε στην προεκλογική ομάδα Τραμπ, σύμφωνα πάντα με τη «WP», ήρθε σε επαφή με τον π. Αλεξ Καρλούτσο, στέλεχος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και με επιρροή στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα.
Ο π. Καρλούτσος, που λέγεται πως έχει επισκεφτεί το Οβάλ Γραφείο και κάθε πρόεδρο σε αυτό τον από τον Τζίμι Κάρτερ και έπειτα, βοήθησε τον κ. Παπαδόπουλο να κάνει ορισμένες αρχικές επαφές στην Ελλάδα.
Αλλά σύντομα, παρατήρησε πως ο νέος σύμβουλος ήταν επιρρεπής στο να υπερβάλει σχετικά με τη σημασία του στην ομάδα Τραμπ. Προβληματίστηκε επίσης από την αντίδραση του κ. Παπαδόπουλου στην γρήγορη «μεταμόρφωσή» του από έναν «έξωτερικό» που ήθελε επαφές στο εσωτερικό, σε έναν παίκτη, τον οποίοι όλοι εκ των έσω ήθελαν να γνωρίζουν.
Ο κ. Παπαδόπουλος, είπε ο π. Καρλούτσος, μπλέχτηκε με τα πλεονεκτήματα που είχε καθώς τον «φλέρταραν» η ελληνική επιχειρηματική και πολιτική ελίτ. «Μπλέχτηκε σε αυτή την ευφορία του ‘κανείς δε με γνώριζε, και ξεφνικά όλοι με γνωρίζουν’», σημείωσε ο π. Καρλούτσος. «Του άρεσε να είναι στη δημοσιότητα».
Αυτό κλιμακώθηκε μετά τη νίκη Τραμπ. Εντός ωρών ο κ. Καμμένος εξέφρασε στο Twitter τα συγχαρητήριά του στον Πρόεδρο, με μία φωτογραφία του κ. Παπαδόπουλου και μία σημείωσε που έλεγε πως ο νεαρός Ελληνοαμερικανός ήταν «τώρα πολύτισμος για την Ελλάδα».
Οταν ο κ. Παπαδόπουλος επέστρεψε στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα, είπε στην κ. Μαριάννα Κακαουνάκη, ερευνήτρια ρεπόρτερ της Καθημερινής πως είχε «λευκή επιταγή» για οποιαδήποτε θέση ήθελε στην κυβέρνηση Τραμπ λόγω των υπηρεσιών του στην εκστρατεία.
«Ολοι γνωρίζουν πως τον βοήθησα να εκλεγεί, τώρα θέλω να τον βοηθήσω με την Προεδρία», έλεγε σε ένα γραπτό μήνυμα.
Οταν επιφανείς Ελληνες και Ελληνοαμερικανοί συγκεντρώθηκαν στο Metropolitan Club της Ουάσιγκτον, το βράδυ πριν από την ορκωμοσία Τραμπ, ο κ. Καμμένος και ο κ. Παπαδόπουλος ήταν εκεί για να γιορτάσουν.
Οκτώ ημέρες μετά ο κ. Παπαδόπουλος ανακρίθηκε από το FBI – και είπε ψέμματα σύμφωνα με την ομολογία του- για το πότε έγιναν οι επαφές με τον Μαλτέζο καθηγητή και τη φύση αυτών. Δεν θα υπήρχε τελικά θέση γι αυτόν στον Λευκό Οίκο.
Σε Αθήνα και Ουάσιγκτον, ο κ. Παπαδόπουλος ήταν σα να εξαφανίστηκε. Αλλά τακτικά επισκεπτόταν τη Μύκονο, όπου έγινε και κριτής σε διαγωνισμό ομορφιάς. Γλεντούσε πολύ και ξόδευε πολλά, λένε όσοι τον είδαν. «Δεν έλεγε που βρήκε τα χρήματα», είπε ένας μάρτυρας μίας βραδιάς «ακριβής». «Μας έλεγε πως εργαζόταν για την κυβέρνηση Τραμπ».
Οι δικηγόροι του κ. Παπαδόπουλου, Thomas Breen και Robert Stanley, αμφισβητούν τις περιγραφές για τη συμπεριφορά του πελάτη τους στη Μύκονο. «Οπως πολλές μη κολακευτικές δηλώσεις που έγιναν από αυτούς που έχουν ατζέντα να δυσφημίσουν τον Γιώργο, αυτές οι δηλώσεις είναι τελείως ψευδείς», είπαν.
Εν μέσω θέρους, ο κ. Παπαδόπουλος, έλεγε στους ανθρώπους στη Μύκονο πως είχε απογοητευτεί από τις ΗΠΑ και σχεδίαζε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα. Αλλά στις 27 Ιουλίου, φτάνοντας στο Dulles International Airport συνελήφθη από ομοσπονδιακούς πράκτορες.
Σύντομα άρχισε να συνεργάζεται με την ομάδα Μόλερ, ως αντάλλαγμα μία ποινή μικρότερη από τα 5 χρόνια φυλάκιση, λόγω της ψευδούς κατάθεσης στο FBI.
Το τι έκανε έπειτα, δεν είναι γνωστό. Στα μέσα Οκτωβρίου ο κ. Καμμένος επισκέφτηκε το Σικάγο, όπου μεγάλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, καθώς συνόδευε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Στον Λευκό Οίκο, έπειτα, ο κ. Καμμένος έλαμπε καθώς έτεινε τη χείρα προς τον κ. Τραμπ.
Στις 30 Οκτωβρίου, η ομολογία του κ. Παπαδόπουλου κατέστη δημόσια. Εκτοτε, Ελληνες αξιωματούχοι αποφεύγουν να μιλούν γι αυτόν.
Ο π. Καρλούτσος, είπε πως τηλεφώνησε και έστειλε email στον κ. Παπαδόπουλο για νε εκφράσει ανησυχία, αλλά δεν είχε απάντηση. Τώρα ανάβει ένα κερί κάθε Κυριακή για τον 30χρονο.
Η ιστορία του κ. Παπαδόπουλου, σημείωσε, είναι παλιά. «Οι Ελληνες δημιούργησαν τους θεούς τους και έπειτα τους κατέστρεψαν», εξήγησε. «Το λέμε ύβρις. Το σύμπλεγμα του Ικαρου. Πέταξε πολύ κοντά στον ήλιο».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου