ΒΟΣΤΩΝΗ. Με μηνύματα και χαιρετισμούς, ποιήματα και τραγούδια, χορούς, ομιλίες και απονομή πιστοποιητικών Ελληνομάθειας, γιορτάσθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 28 Ιανουαρίου 2018, τα Ελληνικά Γράμματα στη Βοστώνη σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο ο Σύνδεσμος Δασκάλων και Διδασκαλισσών της Ελληνικής Γλώσσας.
Το αμφιθέατρο του Μαλιωτείου είχε πλημμυρίσει από παιδιά, γονείς και ομογενείς από πολλά μέρη της Μασαχουσέτης, αλλά επίσης και από το Ροντ Αϊλαντ.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με μία επιμνημόσυνη προσευχή που ανέπεμψε ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος εις τιμή και μνήμη του αειμνήστου Γεωργίου Μαρκάκου, ο οποίος υπηρέτησε ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Νέας Αγγλίας και επίσης πρόεδρος της κοινότητας της Αγίας Αικατερίνης του Μπρέιντρι Μασαχουσέτης όταν ο ναός και η κοινότητα βρίσκονταν στην πόλη του Κουίνσι.
Η χορωδία της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού υπό τη διεύθυνση του κ. Αντωνίου Παπαθανασίου έψαλλε το απολυτίκιο και ύμνους των Τριών Ιεραρχών.
Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Βοστώνη κ. Στράτος Ευθυμίου στο μήνυμά του ανέφερε, ανάμεσα στα άλλα, πως «τιμώντας σήμερα τους Τρεις Ιεράρχες τιμούμε τη ανυπέρβλητη αξία των Ελληνικών Γραμμάτων, της Ελληνικής Γλώσσας και της Ελληνικής Παιδείας».
Συμπλήρωσε πως «η δράση τους αναδεικνύει την προσφορά της Εκκλησίας στην Ελληνική Παιδεία και υπογραμμίζει τη σημασία της μόρφωσης στη διαμόρφωση υπεύθυνων πολιτών και στην αφύπνιση του γένους μας που οδήγησε στην Ελληνική Επανάσταση. Μην ξεχνάμε ότι μόνο μέσω της Παιδείας ξύπνησε το υπόδουλο γένος».
Ο κ. Ευθυμίου υπογράμμισε πως «είναι καίριο να τονίζουμε και να αναδεικνύουμε τη σημασία ελληνικής γλώσσας. H γλώσσα είναι μέσο έκφρασης, μέσο επικοινωνίας, εργαλείο σκέψης. Για μας τους Ελληνες, είναι αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς μας. Η ελληνική γλώσσα είναι για μας μία κιβωτός. Κιβωτός ιστορίας, αξιών, πολιτιστικής ταυτότητας. Η εκμάθηση και διατήρηση της ελληνικής γλώσσας είναι ένα καθημερινό στοίχημα, προσωπικό χρέος θα έλεγα κάθε γονιού. Μια επίπονη διαδικασία, που δεν είναι στατική».
Ο κ. Ευθυμίου ανέφερε επίσης πως «για να είναι άμεσος και ακόμα πιο στενός ο δεσμός με τη μητέρα πατρίδα εξετάζουμε επίσης δυνατότητες επαναλειτουργίας απευθείας πτήσης. Θα ξεκινήσει σχετική ομάδα εργασίας που θα συγκεντρώσει στατιστικά για να υποστηριχτεί μεθοδικά το αίτημα».
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο π. Κωνσταντίνος Μανέτας, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Σόμερβιλ Μασαχουσέτης, με θέμα «Οι Τρεις Ιεράρχες παραδείγματα για μίμηση».
Ο π. Κωνσταντίνος ανέφερε, ανάμεσα στα άλλα, πως «σήμερα, εορτή των Αγίων Τριών Ιεραρχών, τιμούμε τρεις λόγιους Αρχιερείς που έζησαν σε μια εποχή πολιτισμικά κρίσιμη, σε μια εποχή μετάλλαξης και μετασχηματισμού, από την Παλαιά στη Νέα Ρώμη, από το σκότος της ειδωλολατρίας στο φως του Χριστού.
Οι Τρείς αυτοί Φωστήρες του πνεύματος, ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος αγιάστηκαν μέσα από τη ζωή τους, γεύθηκαν και αφομοίωσαν όλους τους καρπούς του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και της φιλοσοφίας, και πρόσφεραν στην ανθρωπότητα το κάλλος της Ευαγγελικής Αποκαλύψεως, με σεβασμό στην ανθρώπινη γνώση και στον άνθρωπο, ζώντας με θυσιαστικό τρόπο το ‘αγαπάτε αλλήλους’.
Αγωνίσθηκαν πνευματικά και καρπώθηκαν ένα πλούσιο εσωτερικό κόσμο, κάνοντας διαρκή την παρουσία του Αγίου Πνεύματος στη ζωή τους. Δικαιωματικά λοιπόν μπορούν ακόμη και σήμερα να αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για όλους εμάς, ιερείς, διδασκάλους, γονείς και ειδικά τις μητέρες, και τα παιδιά».
Τόνισε πως «βασικό στοιχείο της αγιότητος και των τριών είναι ότι ήταν ασυμβίβαστοι με το κακό, με την αμαρτία και την αίρεση. Δεν γνώριζαν τη γλώσσα των συμβιβασμών και της διπλωματίας. Προτιμούσαν να χάσουν τη θέση τους και τη ζωή τους, παρά να συμβιβαστούν σε θέματα αρχών και πίστεως. Δε αναρωτήθηκαν ποτέ εάν οι αντίπαλοί τους ήσαν αυτοκράτορες, ή σοφοί, ή διάφοροι ισχυροί κατά κόσμον. Εμειναν ακλόνητοι στην ορθή πίστη και ζωή αψηφώντας τις συνέπειες».
Μαθητές και μαθήτριες Ελληνικών Σχολείων των κοινοτήτων της Νέας Αγγλίας απάγγειλαν ποιήματα αφιερωμένα στους Τρεις Ιεράρχες και τα Ελληνικά Γράμματα. Το χορευτικό συγκρότημα της Μητρόπολης Βοστώνης χόρεψε ελληνικούς χορούς υπό τη διεύθυνση του Δρα Ιωάννη Πάππα.
Στο τέλος έγινε η απονομή των πιστοποιητικών ελληνομάθειας. Εδωσαν εξετάσεις συνολικά 60 μαθητές και μαθήτριες εκ των οποίων πέτυχαν οι 56, ενώ σε ανώτερα τμήματα έδωσαν εξετάσεις 20 και πέτυχαν όλοι. Υπεύθυνος του προγράμματος Ελληνομάθειας είναι ο κ. Γιάννης Κατσαρός.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και η απερχόμενη πρόεδρος του Συνδέσμου Δασκάλων και Διδασκαλισσών της Ελληνικής Γλώσσας κυρία Θεοδώρα Χρονοπούλου.
Την εκδήλωση παρουσίασε η πρεσβυτέρα Ξένια Ζυμάρη, διδασκάλισσα και μέλος του Συνδέσμου Δασκάλων. Ακολούθησε δεξίωση.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ