Στην ένταση που προκαλεί η Τουρκία αναφέρθηκε μιλώντας στο Α’ Πρόγραμμα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κάνοντας λόγο για πολλαπλές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
Σε ερώτηση αν η ενέργεια της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ μπορεί όχι απλά να τροφοδοτήσει μια κρίση στην ευρύτερη περιοχή, αλλά να ανατρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς που έχουν γίνει ο κ. Κοτζιάς ήταν κατηγορηματικός. «Δεν νομίζω ότι μπορεί η Τουρκία να κάνει κάτι τέτοιο. Ξέρει ότι οι επόμενοι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου συνδέονται με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Ξέρετε και στις δύο περιπτώσεις δεν θα μπορέσουν να κάνουν αυτούς τους "τσαμπουκάδες" στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία έχει κάνει πολλαπλή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και βέβαια γι αυτό θα μιλήσουμε πιο ειδικά όταν θα αποφασίσει η Κυπριακή Δημοκρατία να δραστηριοποιηθεί», είπε και έκανε λόγο για παράνομες ενέργειες της Αγκυρας.
«Αυτό που θέλω να σας πω είναι πρώτον ότι η Τουρκία παρενέβη παρανόμως με ναυτικές ασκήσεις σε ξένη ΑΟΖ και αυτό είναι ένα ζήτημα για το οποίο υπάρχουν δύο αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Η μία αφορά το Αρχιπέλαγος Chagos και η άλλη τη Νότια Κίνα. Η μία είναι του 2015, η άλλη του 2016. Δεύτερον, παραβιάζει τη συνθήκη του Διεθνούς Δικαίου για την άσκηση των ελευθεριών στην ανοικτή θάλασσα που καθρεπτίζεται βέβαια και στο εθνικό δίκαιο. Τρίτον, η Τουρκία δεν είναι αρμόδια να εκδίδει NAVTEX σε ξένες περιοχές».
Μιλώντας για τη στήριξη των Ευρωπαίων στην Ελλάδα έκανε λόγο για μια «πολύ σοβαρή και αυστηρή δήλωση της ΕΕ και την ισχυρότερη που έχει γίνει ποτέ», υπενθυμίζοντας πως η γείτονα έχει πολλά οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με την Ευρώπη.
«Ήταν πολύ σοβαρή η δήλωση που έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση χθες, όπου καταδίκασε την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και την παραβίαση του Δικαίου της Θαλάσσης. Πρέπει να σας πω ότι είναι μια πολύ πιο αυστηρή δήλωση από αυτή του 1996, την τότε περίπτωση των Ιμίων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Κληθείς να απαντήσει εάν η δήλωση της Ε.Ε. και η σύνδεση κατά κάποιο τρόπο της πορείας των ευρω-τουρκικών σχέσεων με τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ θα μπορούσε να αποτελέσει μέτρο περιορισμού της τουρκικής δραστηριότητας, ο κ. Κοτζιάς είπε: «Η Τουρκία πρέπει να αναλογιστεί και να σκεφτεί αυτό που έχω πει εδώ και δύο χρόνια, ότι «η Ελλάδα δεν είναι Συρία ούτε Ιράκ». Τιμώ και εκτιμώ αυτά τα δύο κράτη και δεν το λέω υποτιμητικά. Εννοώ ότι δεν μπορεί με τον ίδιο τρόπο να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο όσον αφορά τα δίκαια της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον τρόπο που το κάνει στη Μ. Ανατολή. Η Ελλάδα είναι μια οργανωμένη χώρα, διαθέτει όλα τα μέσα για να υπερασπισθεί τα σύνορα και τα εδάφη της».
Επίσης κάλεσε την Τουρκία να συνέλθει και να κατανοήσει ότι «η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα στην οποία μπορεί να κάνει περιπάτους ή καταλήψεις»
«Νομίζω ότι η Τουρκία θα πρέπει να συνέλθει, να κατανοήσει ότι η Ελλάδα δεν είναι καμιά χώρα στην οποία μπορεί να κάνει διάφορους περιπάτους, που έχουν στο μυαλό τους, ούτε διάφορες καταλήψεις και, κατά συνέπεια, όπως του λέω πάντα του Ερντογάν, κοίταξε να δεις, ο Αλλάχ σου σας έριξε εδώ δίπλα στην Ελλάδα και πρέπει να αποφασίσεις να συμπεριφερθείς ως ένας φιλειρηνικός πιστός και όχι σαν κάποιος φιλοπόλεμος άπιστος».
Επισήμανε ακόμη ότι η Αγκυρα δεν μπορεί να ανατρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου, σημειώνοντας ότι στην επόμενη φάση εμπλέκονται η Γαλλία και οι ΗΠΑ.
Χαρακτήρισε μάλιστα το Κυπριακό ως «ένα πρόβλημα πρωτίστως παράνομης κατοχής και επεμβατικών "δικαιωμάτων" από την πλευρά της Τουρκίας. Στο Crans Montana μπήκε στο τραπέζι η ουσία του Κυπριακού».
«Τον Μάρτιο η επίσκεψη στα Σκόπια»
Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ο κ. Κοτζιάς είπε ότι θα επισκεφθεί τη γειτονική χώρα τον Μάρτιο και όχι τον Φεβρουάριο όπως είχε αναγγελθεί ενώ πρόσθεσε ότι το σχέδιο συμφωνίας έχει εγκριθεί από το υπουργείο Εξωτερικών και έχει δοθεί στην κυβέρνηση. Ωστόσο, ο υπουργός δεν θέλησε να αναφερθεί στα ονόματα που προτείνονται.
«Εχουμε ένα όνομα που έχει κατακλύσει 140 χώρες, τη συντριπτική πλειοψηφία του πλανήτη μας. Το όνομα αυτής της χώρας ως "Μακεδονία". Τώρα προσπαθούμε να καταλήξουμε σε ένα σύνθετο όνομα και να ξεφύγουμε από αυτό το μονοσήμαντο όνομα. Γιατί μερικοί παριστάνουν ως αυτή η χώρα να δημιουργήθηκε χθες και να αποφασίζουμε σήμερα πως θα ονομάζεται. 25 χρόνια ονομάζεται "Δημοκρατία της Μακεδονίας" από την πλειοψηφία των κρατών πάνω σε αυτόν τον πλανήτη. Κι αυτοί που έχουν την ευθύνη που φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, τώρα μας κουνάνε εμάς το χέρι ότι δεν ξεκινάμε από μια βάση ανύπαρκτη, δηλαδή να μην υπάρχει το όνομα «Μακεδονία». Το δέχτηκαν, το έβαλαν στην Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, χάσαμε το εμπάργκο με τρόπο εξευτελιστικό για τη χώρα - μαυραγορίτες είχαν κάνει λεφτά- πήγαν στα διεθνή δικαστήρια και έχασαν και θέλουν τώρα και τα ρέστα», είπε ο κ. Κοτζιάς.
Οσο για το εάν είναι αναγκαία η αλλαγή του Συντάγματος για να διασφαλιστεί η ονομασία ο κ. Κοτζιάς τάχθηκε υπέρ μιας συμφωνίας που θα λύνει προβλήματα και δεν θα δημιουργεί καινούργια: «Εγώ να σας πω ότι ο τρόπος να διασφαλιστεί -μπορεί και με έναν τρόπο γιατί και τα συντάγματα αλλάζουν- η σταθερότητα του ονόματος που θα συμφωνηθεί είναι να περάσει μέσα από το Σύνταγμα. Διότι όπως ξέρετε, δεν είναι δυνατό να λες στην εξωτερική σου πολιτική, να ονοματίζεις άλφα και στην εσωτερική σου βήτα και μάλιστα συνειδητά -δεν είναι απλώς μια μετάφραση- να επιλέγεις διαφορετικής πολιτικής ποιότητας ονόματα, διότι αυτό θα καταλήξει σε τρελοκομείο. Εγώ τους έχω πει παραδείγματα δεκάδες, όπου χαρτιά εσωτερικής κυκλοφορίας -ακόμα και ιατρικές εξετάσεις, όπου ο ασθενής κάποια στιγμή αποφασίζει να πάει για μεγάλη εγχείρηση στο εξωτερικό- κυκλοφορούν στο εξωτερικό. Αν υπάρχει διάσταση ονομάτων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, θα προκαλεί επί έναν αιώνα τουλάχιστον καθημερινές δεκάδες τριβές, αν όχι συγκρούσεις. Κατά συνέπεια, καλό θα είναι να τις αποφύγουμε. Εμείς επιμένουμε ότι θέλουμε μια συμφωνία που να στέκει μέσα στο χρόνο, μια συμφωνία που να λύνει προβλήματα και όχι να δημιουργεί καινούρια».
Σχολιάζοντας τέλος την αισιοδοξία Ζάεφ για λύση μέχρι τον Μάρτιο δήλωσε: «Δεν το ξέρω. Δεν είμαι σίγουρος. Αν ο κ. Ζάεφ έχει διάθεση πιο συμβιβαστική από αυτή που έχει δείξει μέχρι σήμερα, ναι. Αλλά είπε ότι θα είναι το Μάρτη τελειωμένο και, ταυτόχρονα, έκανε δηλώσεις, στις οποίες δεν δείχνει συμβιβαστική διάθεση».
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου