Του Θεοδώρου Καλμούκου
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο ομογενής πολιτειακός γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης από την πολιτεία του Ροντ Αϊλαντ, σε συνέντευξη του στον «Εθνικό Κήρυκα» προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για το εθνικό Μακεδονικό θέμα, προκειμένου να αποφασίσει ο ελληνικός λαός τι θέλει να γίνει με το θέμα των Σκοπίων.
Στην επισήμανση του «Ε.Κ.» πως ο λαός εκλέγει την κυβέρνηση για να κυβερνήσει τη χώρα και να επιλύσει τα προβλήματα, ο κ. Ραπτάκης υπογράμμισε πως «όταν ανακύπτουν εθνικά θέματα τα οποία εμπεριέχουν την εθνική πολιτιστική κληρονομιά του ελληνικού λαού, η οποία μετρά χιλιάδες χρόνια, νομίζω πως η κυβέρνηση οφείλει να θέσει τουλάχιστον το ερώτημα αυτό στο λαό».
Συμπλήρωσε πως «ο προβληματισμός μου είναι μήπως είναι πολύ αργά τώρα για ένα δημοψήφισμα, το οποίο ίσως έπρεπε να είχε γίνει πριν από χρόνια».
Τονίζεται ότι ο κ. Ραπτάκης επί δέκα πέντε και πλέον χρόνια και σχεδόν κάθε χρονιά περνά διά ψήφου ψήφισμα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, έχοντας την ομόφωνη υποστήριξη των συνάδελφων του γερουσιαστών της Γερουσίας της πολιτείας του Ροντ Αϊλαντ.
Οταν του επισημάναμε πως σήμερα δέκα πέντε χρόνια αργότερα βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο, ανέφερε πως «το Ροντ Αϊλαντ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στο θέμα πως η Μακεδονία είναι Ελληνική» και τόνισε πως «ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε. Εχουμε στείλει και εξακολουθούμε να στέλνουμε ένα δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα».
Πρόσθεσε πως «το πρόβλημα που έχουμε σήμερα στην Ελλάδα είναι ότι έχουμε τόσες πολλές διαφορετικές απόψεις για το όνομα. Εδώ στην Αμερική έχουμε στείλει ανά τη χώρα ένα ενωμένο μήνυμα με τους συναδέλφους μου είτε είναι στη Μινεσότα είτε στη Τζόρτζια, είτε στη Νεβάδα, ή στο γειτονικό Νιου Χαμσάιρ πως το όνομα Μακεδονία είναι ελληνικό». Οταν τον ρωτήσαμε εκείνος τι προτείνει, είπε: «τα προσωπικά μου αισθήματα ως γερουσιαστή από την πολιτεία του Ροντ Αϊλαντ είναι πως η βόρεια γειτονική χώρα οφείλει να ονομασθεί Σκόπια, εύκολο και ξεκάθαρο όνομα, και εύκολο να το καταλαβαίνουν όλοι κι όχι να το συγχέουν».
Είπε ακόμα πως «κάθε ελληνική κυβέρνηση από την αρχή που εμφανίσθηκε το θέμα έπρεπε να είναι ενωμένες. Σήμερα το 77% των πολιτών πιστεύουν ότι το όνομα Μακεδονία δεν πρέπει να συμπεριληφθεί στην ονοματοθεσία. Είναι λυπηρό διότι πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν δεν άκουσαν τη φωνή του ελληνικού λαού. Εάν ο λαός και το έθνος είχαν μιλήσει πριν από 25 χρόνια δεν θα είχαμε αυτό το πρόβλημα σήμερα. Τα Σκόπια θα είχαν καταλάβει πως εάν ήθελαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση το μόνο που όφειλαν να κάνουν ήταν να συμφωνήσουν σε ικανοποιητική λύση».
Πρόσθεσε πως «δεν θα πρέπει να σταματήσουμε τη μάχη και οφείλουμε να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα στην Ομογένεια».
Οταν τον ρωτήσαμε ποιος αντιπροσωπεύει την Ομογένεια, είπε ότι «η Ομογένεια είναι διάσπαρτη σε πενήντα πολιτείες κι είναι λίγο δύσκολο να πει κάποιος ποιος είναι ο ηγέτης. Δεν έχουμε κάποιον πολιτικό ηγέτη, έχουμε πολλούς ηγέτες, είτε είναι η Εκκλησία, είτε οι διάφορες Οργανώσεις και Ομοσπονδίες ανά τη χώρα» και συμπλήρωσε πως «είναι δύσκολο να απαντηθεί αυτή η ερώτηση, όλοι είμαστε ηγέτες ανάμεσα στις Κοινότητές μας».
Ερωτηθείς για τον πρώτο χρόνο της Προεδρίας του κ. Τραμπ, είπε ότι «επιχωρίως εντός των Ηνωμένων Πολιτειών υπάρχουν πολλά αμφίβολα ερωτήματα. Πέτυχε ένα μεγάλο νομοθέτημα μείωσης φόρων το οποίο θα μπορούσε να αναθερμάνει την οικονομία. Η δημοτικότητά του είναι μια άλλη υπόθεση».
Μιλώντας για το ήθος του Προέδρου κ. Τραμπ, είπε ότι «είναι λίγο αυθάδης ο τρόπος που μιλάει, ο τρόπος που προσπαθεί αν επικοινωνήσει, το μήνυμα δεν είναι ευκρινές».
Αναφορικά εάν θα επιβιώσει ή θα εκπέσει από την Προεδρία, είπε «δεν νομίζω ότι θα εκπέσει (impeached). Αυτό είναι πολύ σοβαρό θέμα και ο Πρόεδρος δεν έχει φτάσει μέχρι αυτού του σημείου».
Ο ίδιος ο κ. Ραπτάκης θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την πολιτειακή Γερουσία. «Είμαι εδώ για να υπηρετήσω τον λαό του Ροντ Αϊλαντ και την περιφέρειά μου και να υποστηρίξω τον Ελληνισμό» τόνισε.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου