Σε τεταμένο κλίμα βρίσκεται από το πρωί σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής επί της προτάσεως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τη Novartis. Τη συνεδρίαση, για την πρόταση συγκρότησης επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης άνοιξε στις 9.20 η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία ανακοίνωσε στην Ολομέλεια τη διαδικασία και το πλαίσιο της συζήτησης όπως αυτό έχει αποφασιστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων.
Η συνεδρίαση άρχισε με 9 ομιλητές, μίλησαν δηλαδή στον πρώτο κύκλο, ένας βουλευτής από κάθε κόμμα και ένας ανεξάρτητος. Θα ακολουθήσει ένας δεύτερος κύκλος, με 16 ομιλητές κατ' αναλογία της δύναμης των κομμάτων, δηλαδή 6 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 3 από τη ΝΔ και ένας βουλευτής από κάθε άλλο κόμμα και ένας ανεξάρτητος. Θα μιλήσουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, οι πολιτικοί αρχηγοί. Δικαίωμα λόγου ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας έχουν και τα αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα
O πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για τη Novartis αναρωτήθηκε αν τελικά υπάρχει σκάνδαλο η σκευωρία.
«Άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλά για 40' και στα πρώτα 20' δεν μίλησε για αυτό που συζητήσαμε σήμερα», είπε αρχικά ο κ. Τσίπρας και συνέχισε, αναφερόμενος στην αναβάθμιση του οίκου Moody’s:
«Υπήρξε ένα ακόμη πλήγμα που δέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης ενώ μιλούσε, καθώς ο οίκος Moody's αναβάθμισε την Ελλάδα την ώρα που αυτός μιλούσε για καταστροφή της οικονομίας»
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει για όλους όχι από εμάς αλλά από τους δικαστές για τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση αυτή» και συνέχισε:
«Δεν υπάρχει πτέρυγα στο κοινοβούλιο που να μην έχει υιοθετήσει την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει σύσταση επιτροπής που θα διεξάγει την προκαταρκτική έρευνα. Τελικά έχουμε σκάνδαλο ή είναι μία σκευωρία;».
«Άκουσα πολλούς σήμερα στις ομιλίες τους να ομιλούν περί σκευωρίας, ωστόσο δεν άκουσα κανέναν σας να έχει το σθένος να αρνηθεί ευθέως την ύπαρξη σκανδάλου στο φάρμακο», είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Επισήμανε ότι άκουσε και τον κ. Σαλμά και τις προηγούμενες μέρες αρκετούς πρώην υπουργούς Υγείας και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον κ. Μητσοτάκη που είπε ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis.
«Αφού υπάρχει σκάνδαλο πως διάολε έγινε αυτό; Φύτρωσε; Ήτανε ένα φυσικό φαινόμενο; Ποιοί έφταιξαν για αυτό; Δεν υπάρχει καμία ευθύνη;», σημείωσε. «Για όλο αυτό το σκάνδαλο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, της τεράστιας ζημίας του ελληνικού δημοσίου, πολιτική ευθύνη υπάρχει;», συνέχισε. Για να σχολιάσει, «αφήστε τη ποινική, να δεχθώ εγώ όλα όσα ειπώθηκαν και περί τεκμηρίου αθωότητας και περί ποινικών ευθυνών που δεν έχουν ακόμα αποδειχτεί και είναι φυσικό άλλωστε, αφού βρισκόμαστε στην αρχή της έρευνας. Πολιτική ευθύνη υπάρχει;».
«Όσοι κυβερνάγατε τόσο χρόνια, κάτω από τη μύτη των πολιτικών ηγεσιών γίνονταν όλα αυτά;», ρώτησε ο Αλ. Τσίπρας.
Τη μεγάλη εικόνα κάλεσε τους βουλευτές να δουν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
«Σε μία δημοκρατία δεν μπορείτε να «τελειώσετε» τους πολιτικούς σας αντιπάλους, όσο κι αν το θέλετε. Εσείς κύριε Τσίπρα θα τελειώσετε πολιτικά. Με εκλογές, με μία κάλπη και όχι με δέκα όπως κάνετε σήμερα», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας «Φτάνει, αξίζουμε καλύτερα».
Ξεκινώντας την ομιλία του, καλώντας τους βουλευτές να δουν τη μεγάλη εικόνα, είπε ότι «η σημερινή συζήτηση δεν γίνεται σε έναν χρόνο πολιτικά ουδέτερο. Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη συγκυρία. Το κεκτημένο της σταθερότητας στη νοτιοανατολική μεσόγειο βρίσκεται σε αμφισβήτηση».
«Η κυβέρνηση πριν από δύο μήνες πανηγύριζε για την επίσκεψη Erdogan στην Αθήνα. Στην Κύπρο αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση άνοιξε το θέμα με τα Σκόπια με λανθασμένο τρόπο», πρόσθεσε και συνέχισε:
«Φθάσατε στο σημείο να χαρακτηρίζετε ως ακροδεξιους τους πολίτες που διαδήλωσαν γιατί απλά δεν σας εμπιστεύονται. Υπό άλλες συνθήκες και σε άλλες συγκυρίες η χώρα μας θα μπορούσε να λειτουργεί ως ένας πραγματικός πυλώνας σταθερότητας. Εάν η Ελλάδα είχε ακολουθήσει την αναπτυξιακή τροχιά των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Εάν οι Τσίπρας-Καμμένος είχαν την ελάχιστη αίσθηση ευθύνης. Δεν είμαστε μία κανονική χώρα γιατί δεν έχουμε μία κανονική κυβέρνηση. Αντί όλοι μαζί να κοιτάξουμε πως θα απαντήσουμε στον εμβολισμό μας στα Ίμια έχουμε επιδοθεί σε ένα κυνήγι μαγισσών».
«Δεν είστε μόνο επικίνδυνοι για την οικονομία αλλά για την ίδια τη δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κλίμα ακατάσχετης συνωμοσιολογίας που προωθεί τη χυδαιότητα στη θέση του πολιτισμένου πολιτικού διαλόγου»
«Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα σκάνδαλο βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης και γίνεται προσπάθεια να επισκιάσει όλα τα υπόλοιπα προβλήματα. Υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής. Είναι η προσπάθεια να εμφανιστούν τα σκάνδαλα και η διαφθορά ως βασική αιτία της κρίσης», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής.
Όπως είπε, η υπόθεση Novartis ανακινήθηκε από τους Αμερικάνους και αυτό είναι αρκετό για να καταλάβει κανείς ότι είναι ένα ακόμη επεισόδιο του ανταγωνισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ και σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η πηγή του προβλήματος είναι ότι το φάρμακο είναι ένα πολύ προσοδοφόρο εμπόρευμα και ο ανταγωνισμός οξύνεται στην Ελλάδα και διεθνώς» τόνισε, συμπληρώνοντας πως «υπάρχει η βάση για ένα ατέλειωτο «δούναι και λαβείν» μεταξύ εταιρειών και κυβερνήσεων».
«Είναι γνωστό ότι εντείνονται οι ανταγωνισμοί πολύ μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων και έχουν μπει στον χορό πολλά καπιταλιστικά κράτη. Ισχύει και για τον τομέα του φαρμάκου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ούτε οι μίζες, ούτε η διαφθορά μπορούν να κρύψουν ότι αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου της κόντρας επιχειρηματικών και κρατικών ανταγωνισμών» τόνισε.
«Η χώρα θα πάρει το δρόμο που της αξίζει και εσείς θα πάρετε δρόμο. Το Κίνημα Αλλαγής θα φροντίσει και για τα δύο. Με την αυτόνομη πορεία και πρωταγωνιστικό ρόλο για πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, τονίζοντας ότι «λέμε ΝΑΙ στην σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρτικής Εξέτασης σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, με πλήρη ανακριτικά καθήκοντα που θα έχει την δυνατότητα να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση για όλους και για όλα».
Όπως εξήγησε η κ. Γεννηματά, η θέση της ΔΗΣΥ στοχεύει «να αποκαλυφθεί πλήρως η σκευωρία. Για να βγει στο φως η αλήθεια. Για να μη μείνουν αδικαιολόγητες και απαράδεκτες σκιές εις βάρος των στελεχών του ΠΑΣΟΚ». Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι ο κύριος ρόλος της επιτροπής ο έλεγχος της παραγραφής όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «γιατί, στο κάτω κάτω η παραγραφή δεν μας αφορά».
Στη συνέχεια, έθεσε ως προϋποθέσεις την πλήρη και σε βάθος διαλεύκανση για όλα και για όλους, οι δήθεν προστατευόμενοι μάρτυρες να έρθουν και να καταθέσουν στην Επιτροπή της Βουλής και μάλιστα σε αντιπαράσταση με τα αναφερόμενα από αυτούς πρόσωπα, οι βουλευτές-ανακριτές θα ενημερωθούν για το σύνολο της αλληλογραφίας και των επαφών μεταξύ των ελληνικών αρχών και των αμερικανικών υπηρεσιών και άμεσα θα πρέπει να σταματήσει κάθε εμπλοκή υπουργών και εξωθεσμικών παραγόντων στο έργο της Δικαιοσύνης.
«Λέμε ναι σε κάθε διαδικασία αποκάλυψης της αλήθειας, σε κάθε δίκαιη και αντικειμενική διερεύνηση χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Γιατί πιστεύουμε στο κράτος δίκαιου, τη δικαιοσύνη, τη Δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.
«Για ένα διεθνές σκάνδαλο που απασχολεί πλείστες χώρες, θέλουν κάποιοι να μας πουν ότι εδώ στην Ελλάδα δεν έγινε τίποτα», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, τονίζοντας ότι «όλος ο κόσμος ψάχνει αυτό το σκάνδαλο κι εδώ είχαν κάποιοι την έμπνευση να μας πουν ότι, εδώ, αυτό είναι σκευωρία».
Επιπλέον, τόνισε ότι ακούστηκαν απειλές εναντίον του πρωθυπουργού για ειδικά δικαστήρια και μάλιστα με αναφορές σε δακτυλικά αποτυπώματα, εκφράζοντας την απορία «από που προκύπτει αυτό;» και κάνοντας λόγο για πανικό μπροστά στη δικαστική έρευνα.
Ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis.
Μιλώντας στη Βουλή, επεσήμανε ότι πρόκειται για σκευωρία την οποία έστησε ο Πρωθυπουργός «με πρακτικές αρχισυμμορίτη», προκειμένου να παραπλανήσει την κοινή γνώμη.
«Κατηγορώ τον πρωθυπουργό ως ενορχηστρωτή αυτής της άθλιας πλεκτάνης», είπε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια ζήτησε να ανοίξουν οι λογαριασμοί του και σημείωσε ότι καταθέτει μήνυση κατά των τριών «κουκουλοφόρων» και κατά παντός ηθικού αυτουργού.
«Είμαι σήμερα εδώ σε καθαρτήρια αποστολή και σας παραδίδω αμέσως αυτούς τους ψευδομάρτυρες. Το πρόβλημα εντοπίζεται ότι καταθέτουν ασυνάρτητα και αστοιχείωτα δήθεν γεγονότα. Το μόνο που καταθέτουν είναι ψεύδη», ανέφερε ο πρώην υπουργός Υγείας και συμπλήρωσε ότι δεν γνώριζε τον κ. Φρουζή, ούτε και κανέναν άλλο άνθρωπο της Novartis.
Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ανέβηκε στο βήμα της βουλής καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και τοποθετήθηκε για την υπόθεση Novartis.
«Σήμερα δεν ήρθα εδώ για να απαντήσω στις άθλιες συκοφαντίες. Ήρθα για να καταγγείλω το γελοίο κατηγορητήριο, την χυδαία και άτσαλη μεθόδευση και τους αυτουργούς που βρίσκονται από πίσω», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Δεν ήρθα να απολογηθώ, ήρθα να καταγγείλω. Όταν αποδειχθεί πλήρως ότι το κατηγορητήριο εναντίον αθώων και εναντίον μου είναι στημένο θα φανεί τι ολέθριο προηγούμενο πάει να στηθεί. Κάθε κυβέρνηση θα μπορεί να επικαλείται ψευδομάρτυρες να σπιλώνει τους αντιπάλους της. Αυτό θα είναι το τέλος της αστικής δημοκρατίας».
«Μπορούμε να πάμε σε πολλά δικαστήρια. Μόνη λύση, λυπάμαι που το λέω, είναι οι εκλογές. Υπάρχουν πλέον καθαρά μέτωπα... Δεν θα αφήσουμε να θάψουν το μέλλον της χώρας στη λάσπη», είπε κλείνοντας την ομιλία του στη Βουλή, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Θέλω να ευχαριστήσω τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ που δεν με παρέλειψαν από την υπόθεση Novartis. Παρότι δεν μπόρεσε ο ένας από τους τρεις ανώνυμους μάρτυρες να αφηγηθεί για μένα μία σκαμπρόζικη ιστορία με βαλίτσες, μίζες και φακέλους. Υποθέτω ότι το όνομα μου μπήκε στη δικογραφία από συνήθεια. Κάποιοι δεν έχουν βάλει μυαλό από προηγούμενες προσπάθειες στοχοποίησής μου. Σας ευχαριστώ γιατί με το τρόπο αυτό με τοποθετήσατε στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη Δημοκρατία και του κράτους Δικαίου», δήλωσε στην αρχή της ομιλίας του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Έχετε προαναγγείλει την υπόθεση Novartis εδώ και 14 μήνες. Έχετε κάνει σωρεία δηλώσεων που συνιστούν, το λέω πολύ ευγενικά, αντιποίηση εισαγγελικής εξουσίας», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος και επικαλέστηκε παλαιότερες δηλώσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος για την υπόθεση υποστηρίζοντας ότι έτσι αποδεικνύεται ο ισχυρισμός του.
«Όπως διαβάζω ήμουν υπ'αριθμόν ένα εχθρικό πρόσωπο για τη Novartis. Πλήρωναν χρήματα σε ΜΜΕ για να με πολεμήσουν. Αντί λοιπόν να αντικρούσω φήμες, θα πω συγκεκριμένα πράγματα», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, υπενθυμίζοντας ότι με τα πορίσματα που εκείνος διέταξε ξεκίνησε ουσιαστικά η έρευνα, αλλά σημειώνοντας ότι ποτέ δεν είχε φανταστεί τη διαχείριση που θα ετύγχανε το θέμα και κυρίως ότι θα απολογούνταν και ο ίδιος.
«Είμαι αυτός που με τα πορίσματα που διέταξα και στα οποία αποτυπώνονται οι πρακτικές της Novartis, έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσει η έρευνα, σε επίπεδο φαρμάκου, στην πατρίδα μας», είπε στη Βουλή ο κ. Σαλμάς και τόνισε: «Κατά τη θητεία μου μέτρα ελήφθησαν μέτρα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία επεκτάθηκε.
«Μέσα σε μία νύχτα, μετά από μεταρρύθμισή μου, έγινα στόχος. Ο τζίρος της Novartis υποχώρησε σε μία νύχτα, κάτι που σήμανε συναγερμό στα κεντρικά γραφεία στην Ελβετία, Με τρεις λέξεις που πρόσθεσα στη διάταξη δεν υπήρξαν αυθαίρετες αυξήσεις. Μεσοσταθμικά οι τιμές των φαρμάκων μειώθηκαν κατά 40% στη θητεία μου», πρόσθεσε ο κ. Σαλμάς.
Κόντρα επί προσωπικού ξέσπασε στη Βουλή κατά τη συζήτηση της υπόθεσης της Novartis ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη.
Αφορμή στάθηκε η αναφορά του κ. Γεωργιάδη στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής για ένα επιβαρυντικό πόρισμα που αφορά την Νεκταρία Πολάκη και τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας Παρασχάκη στο ΠΑΓΝΗ κατά τη διάρκεια επέμβασης για να αφαιρεθούν τα κρεατάκια του μικρού κοριτσιού.
«Τα πορίσματα για την 4χρονη Μελίνα μένουν κλειδωμένα στα συρτάρια της κ. Παπασπύρου και του ΣΕΕΥΠ, με εντολή της, τα πορίσματα που έχουν εκδοθεί εδώ και ένα χρόνο για το πώς πέθανε το κορίτσι και ευθύνεται η κυρία Πολάκη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής και πρόσθεσε:
«Να το πάρει ο πατέρας να δει πώς πέθανε το παιδί του από εσάς που το καλύπτετε. Πέθανε το παιδί 4 ετών και αντί να ρίξετε φως στην υπόθεση επιτρέπετε στην κ Παπασπύρου και στον κ. Πολάκη να συγκαλύπτει τον θάνατο και έρχεστε και στη βουλή και μιλάτε».
Στη συνέχεια, ανέβηκε στο βήμα ο κ. Πολάκης ο οποίος μεταξύ άλλων απάντησε και στον κ. Γεωργιάδη λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Εμείς θα το φτάσουμε μέχρι το τέλος γιατί δεν χρωστάμε σε κανέναν (σ.σ Novartis). Θα φτάσουμε μέχρι το τέλος. Δεν υπάρχει πεδίο συνδιαλλαγής. Για πρώτη φορά συμβαίνει αυτό το πράγμα σε αυτή τη χώρα και γι αυτό κάποιοι έχουν τρομοκρατηθεί τόσο πολύ που προσπαθούν να πατήσουν στον θάνατο ενός κοριτσιού για να τους πλήξουν. Έχω σώσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και γνωρίζω τον πόνο και είναι ντροπή. Αν βρεθεί ένας να πει ότι σήκωσα το τηλέφωνο για αυτή την υπόθεση αμέσως θα παραιτηθώ».
Αμέσως μετά, πήρε τον λόγο ξανά επί προσωπικού ο κ. Γεωργιάδης και είπε:
«Με θωρείς που σε θωρώ Πολάκη; Εσύ ονειρεύεσαι ότι θα με βάλεις φυλακή, εγώ θα σε βάλω γιατί έχεις δώσει 8 εκατ. Στον κ. Γιαννακουλόπουλο χωρίς καμία σύμβαση στο ΚΕΕΛΠΝΟ». απάντησε ακόμη ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, απευθυνόμενος προσωπικά στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.
«Έχει βγει πόρισμα εξαιρετικά επιβαρυντικό για τη Νεκατρία Πολάκη και μένει κλειστό στα συρτάρια. Προφανώς συμπτωματικό είναι κ. υπουργέ», πρόσθεσε.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, από το βήμα της Βουλής υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «αυτό που κουβεντιάζουμε σήμερα είναι η κορυφή ενός από τα τρία παγόβουνα στα οποία προσέκρουσε και βούλιαξε η χώρα».
«Με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς το 30% της δημόσιας δαπάνης και το 40% της ιδιωτικής αποτελούν μαύρο χρήμα από υπερτιμολογήσεις φαρμάκων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης και συνχισε:
«Κάποιοι τολμούν να μιλούν για σκευωρία και κάνουν και μηνύσεις. Να μηνύσετε τους βουλευτές το 2010 που κατέθεσαν επερώτηση στον τότε υπουργό Υγείας, όπου μιλούν για κατασπατάληση χρήματος».
«Το σκάνδαλο Novartis είναι παγκόσμιο αλλά έχει μια ιδιαίτερη ελληνική πτυχή. Γιατί η χώρα μας, μέσα από διεθνείς συμφωνίες, ήταν τιμή αναφοράς, σε πάρα πολλές άλλες χώρες», πρόσθεσε.
«Δεν είναι μια ευχάριστη μέρα για κανένα μέλος του Κοινοβουλίου να βρίσκεται στη θέση που βρίσκομαι εγώ σήμερα, όσο και αν εκ χαρακτήρος η φασαρία μου αρέσει. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι με συνείδηση να κρίνουν αυτά που θα πω με δικαιοσύνη και να βγάλουν από πάνω μου όλη αυτή τη συκοφαντία». Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Μιλάμε για το τεκμήριο της αθωότητας αλλά για τους πολιτικούς ισχύει το τεκμήριο της ενοχής αφού το σύνολο των πολιτών πιστεύει ότι όλοι οι πολιτικοί τα παίρνουν. Θα πρέπει να κοπιάσω πολύ στη ζωή μου για να διώξω τη σκιά από πάνω μου, είπε ο κ. Γεωργιάδης και συνεχίζοντας εξέφρασε τη διαφωνία του με την πρόταση της πλειοψηφίας για παραγραφή του αδικήματος της απιστίας, ενώ διατύπωσε την υπόνοια ότι πιθανόν αυτό να έγινε για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.
«Αν η κ. εισαγγελέας είχε ζητήσει τις πληρωμές ΕΟΠΥΥ θα είχε καταλάβει ότι όλα αυτά είναι ψέμα», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και κατέθεσε έγγραφα σύμφωνα με τα οποία κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα η Novartis είχε λάβει συνολικά 19 εκατ. ευρώ. «Το ίδιο διάστημα τον επόμενο χρόνο έχει πάρει η Novartis 40 εκατ. ευρώ και το 2017, 60 εκατ. ευρώ. Οι χαμηλότεροι τζίροι της Novartis είναι επί της δικής μου υπουργικής θητείας. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου μειώθηκαν οι τιμές 7.599 φαρμάκων», ανέφερε.
«Στη δεύτερη κατηγορία», συνέχισε ο πρώην υπουργός Υγείας, «εμπλέκεται το "Harvard project", στο οποίο είχα προσκληθεί να απευθύνω χαιρετισμό ως υπουργός Υγείας. Τι λέει η μάρτυς; Ότι ο Γεωργιάδης με τον Στουρνάρα πληρώνονταν για να βάλουν τα φάρμακα της Novartis στη λίστα φαρμάκων και επελέγη το Harvard διότι εκεί είχε φοιτήσει ο Αντώνης Σαμαράς». «Mε κατηγορούν ότι αντίθετα με τις απαιτήσεις της τρόικας ενέταξα φάρμακα της Novartis, εγώ ο μνημονιακός, όπως με αποκαλούσαν ενώ η ένταξη των νέων φαρμάκων ήταν απαίτηση του πρώτου μνημονίου», είπε.
Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι δεν είχε ο ίδιος την αρμοδιότητα του προσδιορισμού των τιμών και της έκδοσης των καταλόγων, αλλά ο υφυπουργός Υγείας σύμφωνα με το νόμο, κάτι που η εισαγγελέας θα έπρεπε να γνωρίζει. «Ελέγχετε την επάρκεια της εισαγγελέως;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης.
Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι σαν αντιπολίτευση καταψήφισε όλες τις ρυθμίσεις που μείωναν τη φαρμακευτική δαπάνη και εισήγαγαν τα γενόσημα, ενώ επί θητείας της σημερινής κυβέρνησης αυξήθηκαν οι τιμές 11 φαρμάκων. «Ο κ. Μπασκόζος που σήμερα είναι γραμματέας του υπουργείου Υγείας, μαζί με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Κουρουμπλή σε συνέντευξη Τύπου, ζητούσε 500 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον δαπάνες για φάρμακα» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Καταλήγοντας ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για σκευωρία, λέγοντας ότι το μισό υπουργικό συμβούλιο έχει προαναγγείλει το θέμα Νοβάρτις, ενώ κατηγόρησε προσωπικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου. Μάλιστα την τελευταία κατηγόρησε ότι «κρατά στα συρτάρια της» το πόρισμα για το θάνατο τετράχρονου κοριτσιού στην Κρήτη κατά την διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στην οποία συμμετείχε συγγενής του υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.
«Είμαι απόλυτα καθαρός» ανέφερε ο πρώην υπουργός Υγείας, Γιώργος Κουτρουμάνης μη μπορώντας να κρύψει την οργή του για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της Novartis.
«Φέρομαι να εμπλέκομαι στην υπόθεση με βάση μια γελοία αναφορά ενός μάρτυρα. Είμαι απόλυτα καθαρός,. Ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχω με αυτό ή άλλο σκάνδαλο» τόνισε μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και πρόσθεσε:
«Οι λογαριασμοί μου είναι στη διάθεσή σας. Δεν θα με βρείτε εμπλεκόμενο πουθενά».
«Δεν υφίσταται τεκμήριο αθωότητας όταν τα ονόματα των εμπλεκομένων βγαίνουν Κυριακή και τη Δευτέρα βγαίνουν κορυφαίοι υπουργοί και μιλάνε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο. Το πρόβλημά μου δεν είναι το ποιά θα είναι η έκβαση της υπόθεσης, αλλά αυτό που βιώνω σήμερα» υπογράμμισε και διαμαρτυρήθηκε για τις «αήθεις πρακτικές εμπλοκής» του ονόματός του.
«Επιμένω στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Δεν θα δεχθώ με κανέναν τρόπο τη σπίλωση του ονόματός μου» ανέφερε ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος μιλώντας στη Βουλή επί της προτάσεως για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis.
«Θα φτάσω μέχρι τέλους για την προστασία της τιμής μου. Στην πολιτική μου διαδρομή υπηρέτησα το δημόσιο συμφέρον» τόνισε και έθεσε στη διάθεση της δικαιοσύνης τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, το απόρρητο των επικοινωνιών και τα e mails του.
«Τα πάντα στο φως. Δεν φοβάμαι τίποτα γιατί δεν έχω κάνει τίποτα» είπε χαρακτηριστικά.
«Ανυπόστατη η κατηγορία ότι χρηματίστηκα με ένα εκατομμύριο για να προωθήσω συμφέροντα της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος από το βήμα της Βουλής κληθείς να απαντήσει στην κατηγορία χρηματισμού με σκοπό να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της εταιρείας. Η προστατευόμενη μάρτυς Αικατερίνη Κελέση αναφέρει ότι έλαβα χρηματικό δώρο, ωστόσο στην κατηγορία της που είναι όλη και όλη οκτώ γραμμές «δεν αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα, τρεις φορές λέει "κατά τους ισχυρισμούς" ή "όπως λέει ο αντιπρόεδρος"», συμπλήρωσε ο κ. Πικραμένος, ενώ τόνισε ότι οι μαρτυρίες για «ψεύδη και απαράδεκτες συκοφαντίες».
«Στην αρχή αιφνιδιάστηκα, αλλά τώρα κατακλύζομαι από αισθήματα οργής, αγανάκτησης και απογοήτευσης», καθώς «μπροστά σας δεν βρίσκεται απλά ο τότε πρωθυπουργός αλλά και ο τότε εν ενεργεία πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, δηλαδή ο εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός προκύπτει ότι δωροδοκήθηκε».
«Αισχρές και ψευδείς» χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας τις κατηγορίες σε βάρος του ιδίου αλλά και της συζύγου του κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis.
«Οι αιωρούμενες ψευδείς κατηγορίες πλήττουν βάναυσα την τιμή και την αξιοπρέπειά μου και διαχύθηκαν στον ελληνικό λαό και στο εξωτερικό και πλήττουν το κύρος του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας.
Ζητώ να συγκροτηθεί η επιτροπή ώστε να διερευνηθούν» ανέφερε και τάχθηκε κατά της πρότασης για μη δίωξη.
«Δίστασα προς στιγμήν να αποφασίσω αν θα παραστώ ή αν θα στείλω υπόμνημα. Ωστόσο η απουσία μου από το κοινοβούλιο θα μπορούσε να εκληφθεί εσφαλμένως. Βρίσκομαι εδώ για να επιβεβαιώσω την ανεξαρτησία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.
Αναφερόμενος στους προστατευόμενους μάρτυρες τους χαρακτήρισε «ψευδολόγους που φορούν την κουκούλα της ανωνυμίας» και τόνισε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι αναμασούν όσα γράφει κυριακάτικη εφημερίδα».
Επίσης ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι καταθέσεις που αφορούν το διάστημα που ήταν υπουργός και αναφέρουν ότι δωροδοκήθηκε με τουλάχιστον ένα εκατ. ευρώ από τον Κ. Φρουζή «είναι στο σύνολό τους εντελώς ψευδείς».
Παρασκευόπουλος για μηνύσεις κατά εισαγγελέως: Είναι κάτι ανατριχιαστικό
«Συζητούμε για ένα σκάνδαλο διαφθοράς ή για μια σκευωρία; Η απάντηση είναι διάχυτη, δια βοής από τον ελληνικό λαό, που γνωρίζει τι γινόταν με κάποια φάρμακα. Το θέμα είναι αν υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες» ανέφερε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος μιλώντας στη Βουλή για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis.
Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι από τη διαδικασία της προανακριτικής «μπορεί να προκύψει είτε εξάλειψη ευθυνών είτε παραπομπή στη δικαιοσύνη για να εξεταστούν οι ευθύνες, όπως θα γινόταν για οποιονδήποτε πολίτη».
Αναφερόμενος στις μηνύσεις που έχουν κατατεθεί κατά εισαγγελέως τόνισε ότι «δεν είναι καν κάτι γραφικό, είναι κάτι ανατριχιαστικό».
Λαζαρίδης: Η αντιπολίτευση έδειξε ότι αιφνιδιάστηκε
Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης, υπεραμύνθηκε της κοινής πρότασης που κατέθεσαν τα δύο κόμματα για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ΔΗΣΥ υποστήριξε ότι «έτσι όπως κάνει η αντιπολίτευση, έδειξε ότι αιφνιδιάστηκε με τις αποκαλύψεις στον χώρο της Υγείας, όπου γινόταν πάρτι», ενώ τους κατηγόρησε ότι με τη στάση τους δείχνουν ότι δεν θέλουν να συμβάλουν να ριχτεί άπλετο φως στο τεράστιο αυτό σκάνδαλο του φαρμάκου.
«Θέλουν για άλλη μια φορά να καλύψουν αυτά τα γεγονότα. Πυροβολούν ηθικά τους μάρτυρες που τόλμησαν να τα αποκαλύψουν καταθέτοντας έγγραφα που ήταν κρυμμένα. Τους χαρακτηρίζουν "κουκουλοφόρους" και "ανώνυμους". Αυτόν τον νόμο ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά τώρα επειδή λειτουργεί σε βάρος τους, επειδή ξεκινούν οι αποκαλύψεις, δεν τους αρέσει» ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης.
Επιπλέον, μίλησε για έγγραφα που έχουν κατασχεθεί τα οποία, όπως υποστήριξε, αναφέρουν «σημεία και τέρατα», αλλά και για «συναντήσεις υπουργών», ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασης να στηθούν 10 κάλπες, καθώς -όπως είπε- κάθε ένας αντιμετωπίζεται διαφορετικά σε μια ποινική διαδικασία.
Βορίδης: Ντροπή, σκευωρία και συγκάλυψη η προανακριτική
Για «σκευωρία και συγκάλυψη» έκανε λόγο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος στη πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.
Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι οι μάρτυρες χαρακτηρίστηκαν «προστατευόμενοι» με βάση το άρθρο 9 παράγραφος 2.
«Η διάταξη αυτή αφορά εγκληματική οργάνωση. Εδώ δεν υπάρχει κατηγορία εγκληματικής οργάνωσης. Με το άρθρο 9 αλλά με την παράγραφο 7 μπορείς να κάνεις έναν μάρτυρα προστατευόμενο, μετά από αίτημα του Εισαγγελέα και έγκριση του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Και αυτό γιατί έχουμε να κάνουμε με πολιτικά πρόσωπα, άρα χρειάζεται ανώτατος δικαστικός λειτουργός. Αυτό έγινε, αλλά στις 9/2, αφού είχε έρθει στη Βουλή η δικογραφία» ανέφερε και συνέχισε:
«Αν σκεφτεί κανείς ότι αυτό είναι μεθόδευση θα πέσει φωτιά να τον κάψει».
«Οι κουκουλοφόροι μάρτυρες καταθέτουν "άκουσα", "εκτιμώ"’. Το άρθρο 225 του κώδικα ποινικής δικονομίας λέει ότι πρέπει να ρωτηθεί για την πηγή της γνώσεώς του, αλλιώς δεν λαμβάνεται υπόψη η κατάθεση» υπογράμμισε και πρόσθεσε:
«Άλλος μάρτυρας ξέρει ότι δωροδοκήθηκε ο Σαμαράς και το κατέθεσε την πέμπτη φορά. Αυτά είναι τα στοιχεία. Ντροπή, σκευωρία, συγκάλυψη. Αυτή είναι η προκαταρκτική» .
Παπαθεοδώρου: Θα αποκαλύψουμε τη σκευωρία
Το σκάνδαλο που θα εξετάσουμε στην προανακριτική επιτροπή αφορά το Μαξίμου. Θα αποκαλύψουμε τη σκευωρία» ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και συνέχισε:
«Έτσι όπως είναι διατυπωμένη η κυβερνητική πρόταση είναι άκυρη. Εμείς ζητάμε ξεκάθαρα προκαταρκτική επιτροπή με πλήρεις ανακριτικές αρμοδιότητες. Θα καλέσουμε κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο, για να χυθεί φως και να καταπέσει η σκευωρία»
Ο κ . Παπαθεοδώρου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει «να προστατεύσει κάποιους» καθώς, όπως είπε, «δεν έχετε κάνει διεύρυνση, παιδομάζωξη έχετε κάνει».
«Η κυβέρνηση θέλει να κατασκευάσει εναντίον των πολιτικών της αντιπλάων ένα νέο '89. Η περίοδος 2004-2009, επί ΝΔ, που η φαρμακευτική δαπάνη εκτροχιάστηκε γιατί δεν διερευνάται;» συνέχισε.
«Η κυβέρνηση θέλει να κατασκευάσει εναντίον των πολιτικών της αντιπλάων ένα νέο '89. Η περίοδος 2004-2009, επί ΝΔ, που η φαρμακευτική δαπάνη εκτροχιάστηκε γιατί δεν διερευνάται;» συνέχισε.
Αναφερόμενος στους προστατευόμενους μάρτυρες υπογράμμισε: «καταθέτουν ότι άκουσαν για δωροδοκίες χέρι με χέρι. Εκτιμούν, εικάζουν τι μπορεί να έχουν πάρει υπουργοί. Και μία από τους μάρτυρες έχει δώσει 10 καταθέσεις, και κάθε φορά θυμάται και κάτι άλλο. Σκάνδαλο Novartis υπάρχει. Είναι διεθνές και αφορά πάνω από 29 χώρες. Η Βουλή, όμως δεν εξετάζει αυτό σήμερα, εξετάζει ενδεχόμενη εμπλοκή 10 πολιτικών προσώπων, όπως προκύπτει από έωλες και σαθρές καταθέσεις».
Καραθανασόπουλος: Η επιτροπή να έχει τη δυνατότητα να εξετάσει τους μάρτυρες ως φυσικά πρόσωπα
Για «υποκρισία» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Κααθανασόπουλος.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «πρώτη στόχευση είναι να συσκοτιστεί ο πραγματικός υπεύθυνος, η εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αναγκών και το αδυσώπητο κυνήγι του κέρδους και δεύτερη ο αποπροσανατολισμός από τα εθνικά και τα περιφερειακά θέματα».
«Η βάση του σκανδάλου είναι η εμπορευματοποίηση των ανθρώπινων αναγκών» τόνισε ο κ. Καραθανασόπουλος και υπογράμμισε ότι «οι πρακτικές της Novartis είναι πρακτικές που χρησιμοποιούν όλες οι πολυεθνικές στην Ελλάδα, την Ευρώπη και συνολικά στον καπιταλιστικό κόσμο».
«Η επιτροπή πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εξετάσει τους μάρτυρες ως φυσικά πρόσωπα. Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι με τον θεσμό του προστατευόμενου μάρτυρα» σημείωσε και κατέληξε:
«Ως ΚΚΕ θα πούμε ναι, χωρίς να έχουμε αυταπάτες και θα προσπαθήσουμε να αποκαλύψουμε και να φτάσει η υπόθεση μέχρι τέλους».
Μαυρωτάς: Κανονική προανακριτική και όχι "μαϊμού"
«Το σκάνδαλο Novartis είναι υποσύνολο ενός μεγαλύτερου σκανδάλου, αυτό της φαρμακευτικής δαπάνης» ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς σημειώνοντας τρία βασικά ζητήματα που προκύπτουν:
«Πρώτον, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη που εκτοξεύθηκε στη χώρα. Δεύτερον, οι πρακτικές της Novartis με προωθήσεις χρημάτων, αθέμιτο ανταγωνισμό και δωροδοκίες σε στελέχη, ακόμα και σε πολιτικούς. Πρέπει ως χώρα να ζητήσουμε αποζημιώσεις για τη ζημιά που υποστήκαμε. Τρίτο ζήτημα είναι η κυβερνητική μεθόδευση που θέλει να αποκομίσει πολιτικά οφέλη υπονομεύοντας την ίδια την έρευν».
Ο κ. Μαυρωτάς τόνισε ότι υπάρχει ζήτημα με τους κυβερνητικούς χειρισμούς και υπογράμμισε:
«Γιατί δεν ήρθαν από την πρώτη στιγμή στη Βουλή αμελητί οι καταθέσεις; Γιατί δεν κλήθηκε να καταθέσει ο κ.Φρουζής; Γιατί ο κ. Κουρουμπλής δεν είναι μαζί με τους δέκα;».
«Είμαστε υπέρ της σύστασης της Προανακριτικής Επιτροπής. Εδώ που φτάσαμε είναι μονόδρομος να προχωρήσει η έρευνα. Ένας προβληματικός νόμος και μία προβληματική διαδικασία έχουν κρεμάσει στα μανταλάκια ανθρώπους» επεσήμανε ζητώντας «κανονική προανακριτική και όχι "μαϊμού" για να αιωρούνται οι διαδικασίες που κάνουν τοξική την πολιτική ατμόσφαιρα».
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης συζήτηση για τη διαδικασία της ψηφοφορίας ήταν αυτή που πυροδότησε την ένταση, καθώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, να διεξαχθεί η ψηφοφορία χωριστά για κάθε πρόσωπο, δεν δεσμεύει την Ολομέλεια. Παράλληλα πρόσθεσε ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης δεν υπάρχει εξειδίκευση κατά πρόσωπο και άρα «η απόφαση της Διάσκεψης είναι απολύτως λανθασμένη».
«Αυτή η πρόταση, όπως εισάγεται, δεν αντέχει σε καμία λογική και αγγίζει τα όρια της προσωπικής συκοφάντησης» είπε ο Νίκος Δένδιας και αναρωτήθηκε αν από την έρευνα που διενεργεί η Δικαιοσύνη προκύψουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα, τι θα κάνει η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.
Γι’ αυτό, όπως υποστήριξε, πρέπει να στηθεί μια και μόνη κάλπη, αίτημα το οποίο ωστόσο, απέρριψε κατά πλειοψηφία η Βουλή έπειτα από ψηφοφορία δι εγέρσεως.
Ο κ. Δένδιας στην ομιλία του, σημείωσε, ακόμη, ότι η κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί να αμνηστεύσει τυχόν ευθύνες του Π. Κουρουμπλή και γι΄αυτό δεν πρότεινε 11 κάλπες, αλλά 10.
«Η σημερινή διαδικασία είναι μια θλιβερή διαδικασία και το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Ολομέλεια για να προστατεύσει το κύρος του κοινοβουλίου είναι να λάβει απόφαση για μια κάλπη» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι γίνεται προσπάθεια να σπιλωθούν πολιτικά πρόσωπα, προειδοποιώντας ότι η ΝΔ θα επιδείξει εντονότατη αντίδραση αν η κυβερνητική πλειοψηφία επιμείνει στην πρότασή της.
«Το πλαίσιο στο οποίο πρέπει όλοι να τοποθετηθούν είναι το Σύνταγμα ο Κανονισμός και η κοινοβουλευτική πρακτική» ανέφερε η αντιπρόεδρος Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Η απάντηση Βούτση
«Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων ήταν επί της ουσίας. Το ζήτημα που ετέθη δεν ήταν αν θα στηθούν μια ή δέκα κάλπες αλλά αν θα υπάρχει δυνατότητα ή υποχρέωση να υπάρχει για καθέναν εκ των αναφερομένων στη δικογραφία, η επιλογή του κάθε βουλευτή να ψηφίσει υπέρ ή κατά ή παρών», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σημειώνοντας ότι αν υιοθετούνταν η πρόταση της ΝΔ τότε και οι 10 αναφερόμενοι στη δικογραφία θα ήταν στο αντικείμενο της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ούτως ή άλλως.
Με την πρόταση που ψηφίστηκε από τη Διάσκεψη των Προέδρων αν για κάποιο από τα αναφερόμενα στη δικογραφία πρόσωπα δεν συγκεντρωθούν 151 ψήφοι τότε δεν θα περιληφθεί στο αντικείμενο της έρευνας.
«Με την απόφαση που έλαβε η Διάσκεψη δεν στερείται από κανέναν το δικαίωμα να μην είναι τελικά στην πρόταση, διότι η πρόταση απαιτεί 151 ψήφους θετικές για να υπαχθεί κάποιος αναφερόμενος στην έρευνα της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Αν για όλους γινόταν πακέτο η ψηφοφορία, ανεξαρτήτως μιας ή δέκα καλπών, θα ήταν υποχρεωτικό και για τους δέκα να είναι στη διάθεση της επιτροπής ως αναφερόμενοι», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.
Παρασκευόπουλος: Εξετάζονται ευθύνες που είναι ατομικές
«Το ζήτημα που εξετάζεται εδώ, δεν είναι in rem. Εξετάζονται ευθύνες που είναι ατομικές», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος για να προσθέσει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου.
«Αν δηλαδή, κάποιο από τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα, που είναι εν ενεργεία βουλευτής, κάνει χρήση του δικαιώματος να ψηφίσει για υπόλοιπα, δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου» τόνισε.
Βορίδης: Ο κ. Κουρουμπλής είναι εμπλεκόμενος;
Από την πλευρά του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης απάντησε:
«Ο κ. Κουρουμπλής είναι εμπλεκόμενος; Γιατί δεν έχουμε 11 κάλπες; Δεν έχουμε, γιατί για τον κ. Κουρουμπλή η πρόταση είναι πρόταση συγκάλυψης».
«Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εντάσσεται στη «σκευωρία», μέρος της οποίας είναι «τρεις κουκουλοφόροι μάρτυρες» και γι΄αυτό στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν διατυπώνονται συγκεκριμένες κατηγορίες» υπογράμμισε.
«Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εντάσσεται στη «σκευωρία», μέρος της οποίας είναι «τρεις κουκουλοφόροι μάρτυρες» και γι΄αυτό στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν διατυπώνονται συγκεκριμένες κατηγορίες» υπογράμμισε.
Συνεπώς, είπε ο Μάκης Βορίδης, πρέπει να στηθεί μια κάλπη περί της αρμοδιότητας της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.
Δημοκρατική Συμπαράταξη: Προανακριτική για όλους και για όλα
Προανακριτική Επιτροπή για όλους και για όλα, με πλήρεις ανακριτικές αρμοδιότητες, ζήτησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, δια των βουλευτών της Γιάννη Κουτσούκου και Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση της πλειοψηφίας «παντελώς ανυπόστατη και άκυρη».
Ο κ. Κουτσούκος ζήτησε να στηθούν 12 κάλπες και για τους Παναγιώτη Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθό. Οι δύο ομιλητές στήριξαν το επιχείρημά τους στο ότι στην πρόταση, δεν περιγράφονται ορισμένα αδικήματα ενώ άλλα θεωρούνται παραγεγραμμένα χωρίς καν να αναφέρονται, ενώ επιπλέον «λείπουν πρόσωπα», όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος αναφέρεται ως ΚΠ «λες και ο υπουργός Υγείας είναι ανήλικο».
Ο κ. Παπαθεοδώρου επισήμανε, επίσης, ότι δεν αναφέρεται η περίοδος από τον Σεπτέμβριο του 2017, οπότε υπουργός Υγείας είναι ο Ανδρέας Ξανθός και η οποία και δεν εμπίπτει σε παραγραφή. Ζήτησε να τοποθετηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος, όπως υποστήριξε, "μάζεψε την πρόταση της πλειοψηφίας", καθώς αυτή, όπως σημείωσε, (η πρόταση της πλειοψηφίας) είναι να διεξαχθούν δύο τρεις συνεδριάσεις στις οποίες θα γίνει συζήτηση αν η Επιτροπή έχει αρμοδιότητες και να σταλεί ο φάκελος στην Δικαιοσύνη.
«Δεν θα πάμε έτσι, ούτε πρόκειται να στηθούν κάλπες για να σπιλωθούν πρόσωπα και μετά να τους πούμε συγγνώμη, επιστρέφει ο φάκελος στην Δικαιοσύνη. Αυτά είναι δίκες που γνωρίσαμε στο παρελθόν και έχουν πολύ σκοτεινή ιστορική αναφορά. Θα συζητήσουμε εδώ για όλους και για όλα και πάνω από όλα δεν θα γίνει κανιβαλισμός των θεσμών και κανιβαλισμός των διαδικασιών» κατέληξε ο κ. Παπαθεοδώρου, ενώ ο Γιάννης Κουτσούκος μίλησε για «επιτομή της μεθόδευσης» για την σπίλωση πολιτικών προσώπων.
Παφίλης: Οι κουκούλες θα πρέπει να βγουν
«Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τέλους και να μην καταλήξει σαν την υπόθεση Παπαντωνίου. Ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί ή όχι τα αδικήματα, θα γίνει κανονική διαδικασία. Οι κουκούλες θα πρέπει να βγουν. Θα κληθούν μάρτυρες. Αν στην πορεία προκύψουν και άλλα πρόσωπα θα διευρυνθεί η έρευνα. Αν έχετε σκοπό να πάτε να κλείσετε την υπόθεση άρον άρον, εμείς σε τέτοιο θέατρο συμμετοχή δεν θα έχουμε» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, σημειώνοντας ότι η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης θα πρέπει να εξετάσει όλα τα αδικήματα, ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί, διότι ο λαός πρέπει να μάθει ότι το φάρμακο εντάσσεται στον τζόγο της αγοράς και ότι η ζωή του βρίσκεται στα χέρια των πολυεθνικών.
ΑΝΕΛ: Πρέπει κάθε αναφερόμενο πρόσωπο στη δικογραφία να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά
«Η Βουλή δεν αντιμετωπίζει όλα τα αναφερόμενα πρόσωπα στη δικογραφία μαζί αλλά χωριστά. Είμαστε σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων», είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδης. Απέδωσε τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις ενστάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε επικοινωνιακά τερτίπια και παρελκυστική τακτική.
Ένωση Κεντρώων: Να στηθούν δύο κάλπες
«Δεν μπορεί να ονομάζουμε κουκουλοφόρους τους προστατευόμενους μάρτυρες. Θα έρθει η ώρα που θα αποκαλυφθούν και θα μιλήσουν» είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης. «Εμείς θέλουμε να βγουν όλα στο φως» είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει μια κάλπη για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να συγκροτηθεί επιτροπή και μια δεύτερη κάλπη για όλα τα αναφερόμενα στη δικογραφία πρόσωπα.
Το Ποτάμι: Η Βουλή να αποφασίσει για τη συγκρότηση επιτροπής με μια κάλπη
«Όταν λέμε όλα στο φως ή το εννοούμε ή είναι καραμέλα και στάχτη στα μάτια» είπε ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι και τόνισε ότι προέχον είναι να ερευνηθεί και το ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης και το ζήτημα της τυχόν εμπλοκής πολιτικών προσώπων. Για την απουσία του Π. Κουρουμπλή σχολίασε ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορεί, "κατά το Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει", να τον αφαιρεί από την πρότασή της».
«Έρευνα από το α στο ω χωρίς χειραγώγηση της Βουλής ή της δικαιοσύνης» είπε ο κ. Αμυράς και πρότεινε μια κάλπη για να αποφασιστεί η συγκρότηση ή μη ειδικής επιτροπής, η οποία στη συνέχεια, με πλήρεις αρμοδιότητες, θα ερευνήσει τα αδικήματα και τα πρόσωπα.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου