Τι είπε ο επικεφαλής του ESM στο CNBC
Απανωτά μηνύματα εντός κι εκτός Ελλάδας θολώνουν ακόμη περισσότερο το αφήγημα της καθαρής εξόδου. Μετά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που μίλησε για μακρά εποπτεία, σειρά πήρε ο Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος μιλώντας στο CNBC ανέφερε ότι η απάντηση στο πώς η Ελλάδα θα τερματίσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης συνδέεται με το πόση ελάφρυνση του χρέους θέλει.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, δήλωσε ότι θέλει να επαναφέρει τη χώρα στα πόδια της, με το να αποκτήσει πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές για να χρηματοδοτήσει τον εαυτό της - μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται «καθαρή έξοδος».
Ο Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «δεν φαίνεται απαραίτητο» για την Ελλάδα να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή, εφόσον η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις.«Οι αγορές παρακολουθούν πολύ προσεκτικά την Ελλάδα, αλλά αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις πιστεύω ότι θα μπορεί να έχει μια καθαρή έξοδο τον Αύγουστο και να επιστρέψει στις αγορές» ανέφερε. Προειδοποίησε ότι οι διεθνείς οργανισμοί, οι οποίοι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την πρόοδο της χώρας ακόμα και μετά το τέλος του προγράμματος, θα μπορούσαν να επισκέπτονται την Αθήνα πιο συχνά από ότι συνηθίζεται σε αυτή την κατάσταση.
«Εάν η Ελλάδα επιθυμεί πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους τότε αυτή η επιτήρηση θα ενισχυθεί. Θα είναι μάλλον λίγο πιο σφιχτή και πιο ολοκληρωμένη από ότι κάνουμε σε άλλες χώρες» δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.
Σύμφωνα με το δίκτυο η Ελλάδα πρόκειται να τερματίσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης περίπου τέσσερις μήνες από τώρα και οι αγορές αναζητούν ενδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο γίνει αυτή η διαδικασία. Ορισμένα ευρωπαϊκά και ελληνικά θεσμικά όργανα υποστηρίζουν ότι η Αθήνα πρέπει να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά η ελληνική κυβέρνηση είναι αντίθετη. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα εκτελούν αποστολές παρακολούθησης δύο φορές το χρόνο σε χώρες που έχουν ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα, αλλά για την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι τρεις ή τέσσερις φορές σε ένα έτος.
Ο Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι απομένουν μόνο τέσσερις μήνες μέχρι να λήξει το πρόγραμμα και ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ «ξεμένουν από χρόνο». Τονίζει τέλος ότι η πλήρης «ενσωμάτωση» του ΔΝΤ θα δώσει αξιοπιστία στο πρόγραμμα, όχι μόνο στο ευρωπαϊκό εκλογικό σώμα αλλά και στις αγορές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου