Άραγε έκανε διάβημα η Ελληνική Κυβέρνηση;
Κι εάν έκανε ποιός τους ακούει!
Η Σαουδική Αραβία προειδοποίησε πως οι Χούθι σκοπεύουν να καταστρέψουν τα κατασχεμένα πλοία, προειδοποιώντας παράλληλα για περιβαλλοντική καταστροφή στην Ερυθρά Θάλασσα.
Τουλάχιστον δέκα εμπορικά πλοία ελληνικών συμφερόντων δεσμεύθηκαν στην Υεμένη το τελευταίο δίμηνο, από δυνάμεις πολιτοφυλακής των σιιτών ανταρτών Χούθι που μάχονται εναντίον δυνάμεων σουνιτών, που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία. Αν και τρία εξ αυτών των ποντοπόρων εμφανίζονται να έχουν απελευθερωθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τα υπόλοιπα φέρονται να κινδυνεύουν ακόμα και με καταστροφή σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας. Το Ριάντ έδωσε στη δημοσιότητα λίστα 19 κατασχεμένων από τους αντάρτες πλοίων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι δεξαμενόπλοια φορτωμένα με διυλισμένα προϊόντα πετρελαίου. Εντοπίζονται όλα στο λιμάνι Αλ Χουνταϊντά που βρίσκεται στο νότιο άκρο των ανατολικών ακτών της Ερυθράς Θάλασσας στην αραβική χερσόνησο.
Περισσότερα από τα μισά ανήκουν σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων όπως οι Belavero Maritime, Evalend, Perosea Shipping, Oryx Shipping, NGM Energy και Eurotank Maritime ανέφερε η διεθνής ναυτιλιακή επιθεώρηση TradeWinds.
Η Σαουδική Αραβία προειδοποίησε πως οι Χούθι σκοπεύουν να καταστρέψουν τα πλοία αυτά, προειδοποιώντας παράλληλα για τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στην Ερυθρά Θάλασσα. Πλην όμως, όπως φαίνεται, κάποια εξ αυτών των πλοίων αποδεσμεύονται έστω και σταδιακά από τους Χούθι. Μεταξύ τους ένα της Evalend και άλλο ένα της Perosea. Ο εμφύλιος στην Υεμένη υποδαυλίζεται από τις σοβαρές θρησκευτικές διαφορές μεταξύ σιιτών που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη και σουνιτών που υποστηρίζονται από το Ριάντ. Ο επί δύο δεκαετίες (1990-2012) πρόεδρος Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ παραιτήθηκε έπειτα από μία μεγάλη λαϊκή εξέγερση το 2011 και ο διάδοχός του, πρόεδρος Αμπντ αλ-Ραμπ Μανσούρ αλ-Χαντί παραιτήθηκε έπειτα από την κατάληψη της πρωτεύουσας από τους σιίτες αντάρτες Χούθι τον Ιανουάριο του 2015. Μαζί του παραιτήθηκε και ο πρωθυπουργός Χαλέντ Μπαχά. Εκτοτε, στη χώρα μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος στον οποίο παρενέβη και η Σαουδική Αραβία.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου