Ασφυκτική εποπτεία για τα επόμενα χρόνια μπροστά στον φόβο των εκλογών – Η ιταλική κρίση περιπλέκει την έξοδο και τη λύση για το χρέος
Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο γνωστοποίησε πως δόθηκε εντολή στους θεσμούς να προχωρήσουν στην τελική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους
Οσο στην Ελλάδα ανεβαίνουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης με φόντο τις προσεχείς εκλογές τόσο οι Ευρωπαίοι σφίγγουν τα λουριά του Μνημονίου βάζοντας στο χαρτί μέτρα και υποχρεώσεις που καλείται να ψηφίσει η κυβέρνηση και θα δεσμεύουν τη χώρα ως το 2022.
Τα «μέτρα που πονάνε» τους συνταξιούχους και όλα τα νοικοκυριά θα ψηφιστούν κατά κύματα μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο. Αποτελούν δε προαπαιτούμενο προκειμένου οι δανειστές να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα που είναι η ελάφρυνση του χρέους.
Στο ζήτημα αυτό, παρά το γεγονός ότι την Πέμπτη οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν να το κλείσουν με οριστικές αποφάσεις στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, παρουσιάστηκε η μεγάλη περιπλοκή. Κι αυτή είναι η πολιτική κατεύθυνση που έχει πάρει η Ιταλία και η προγραμματική συμφωνίας της Λέγκας και των Πέντε Αστέρων προκειμένου να σχηματιστεί η κυβέρνηση Κόντε.
Η Αθήνα φοβάται ότι η αναταραχή στις αγορές μπορεί να ανατρέψει τον σχεδιασμό για ομαλή επιστροφή της χώρας μας στις αγορές με μοναδική ασφάλεια το μαξιλάρι ρευστότητας. Η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε καν να σκέφτεται ότι σε μια διόλου απίθανη σοβαρή αναταραχή μπορεί να υπάρξει «δάκτυλος» της ΕΚΤ προς τους Γερμανούς προκειμένου να υποστηρίξουν ως λύση για τη μεταμνημονιακή περίοδο την προληπτική πιστωτική γραμμή για διάστημα 12 μηνών.
Ομως υπάρχει και η άλλη όψη, αυτή που υποστηρίζουν στο παρασκήνιο το ΔΝΤ, οι Γάλλοι και ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση. Ενώπιον της κρίσης που αυτή τη φορά εξάγεται από την Ιταλία και το υψηλό της χρέος, η λύση για την Ελλάδα είναι να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα επικροτήσει το ΔΝΤ παραμένοντας στο πρόγραμμα και έτσι θα αποκλειστεί η ανάγκη όποιας άλλης στήριξης.
Προκειμένου να υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη η κυβέρνηση αποδέχθηκε ως αντάλλαγμα και τη μεταμνημονιακή εποπτεία που θα γίνεται από τους θεσμούς ανά τρίμηνο ενώ είναι έτοιμη να αποδεχθεί και τους όποιους όρους (conditionality) ελάφρυνσης του χρέους αποφασίσουν να θέσουν οι Γερμανοί.
Π.χ. οι Ευρωπαίοι μπορεί να αποφασίσουν ότι τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα θα επιστρέφονται με ετήσιες δόσεις στην Ελλάδα ανάλογα την πρόοδο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
«Συμμαχία με τον διάβολο»
Στο πλαίσιο αυτό υιοθέτησε όλα τα μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές που απαίτησαν οι θεσμοί προκειμένου να κλείσει γρήγορα η τέταρτη αξιολόγηση, αντίθετα με τη ρητορική των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, και κινείται στο παρασκήνιο επιζητώντας τη συμμαχία των Γάλλων και την άσκηση πίεσης υπέρ της Ελλάδας από το ΔΝΤ.
Οπως το περιγράφουν κυβερνητικά στελέχη, «ο ΣΥΡΙΖΑ συμμάχησε ακόμη και με τον διάβολο» - εν προκειμένω το ΔΝΤ - για να αποφύγει τη λύση της προληπτικής γραμμής και να πάει στις εκλογές με το επιχείρημα «βγάλαμε τη χώρα από το Μνημόνιο».
Θετικό ως προς την επιτάχυνση των εξελίξεων είναι το γεγονός ότι την Πέμπτη το Eurogroup έδωσε «εντολή» στους θεσμούς να καταρτίσουν επικαιροποιημένο DSA (ανάλυση βιωσιμότητας χρέους) που θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης. Επί της ουσίας θα καταρτιστούν πολλά DSA με όλα τα σενάρια και τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι προκειμένου στη συνέχεια οι υπουργοί να πάρουν τις πολιτικές αποφάσεις που απαιτούνται για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι εταίροι δεσμεύτηκαν να υπάρξει συνολική συμφωνία για το χρέος μαζί με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος στις 21 Ιουνίου.
Ο «κορσές» των Βρυξελλών
Για να αντιληφθεί κανείς το πόσο σφιχτός θα είναι ο «κορσές» στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής στη χώρα και μετά το τέλος του προγράμματος, αρκεί να σημειωθεί ότι ακόμη και τα αντίμετρα, δηλαδή οι παροχές που θέλει να δώσει η κυβέρνηση εφόσον ξεπεραστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, τελούν υπό την έγκριση των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ. Κι αυτό, παρότι το πρόγραμμα θα έχει τυπικά εκπνεύσει.
Είναι δε εντυπωσιακό πως οι παρεμβάσεις των εταίρων, στη μετά το πρόγραμμα εποχή, δεν εξαντλούνται στο αν θα έλθει έναν χρόνο νωρίτερα το αφορολόγητο αλλά επεκτείνονται πέραν του δημοσιονομικού πεδίου. Οπως προκύπτει από το «συμπληρωματικό Μνημόνιο», οι θεσμοί θα έχουν λόγο τόσο για το μοντέλο απολύσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση τη νέα σχολική χρονιά όσο και για την μεταφορά του πλεονάσματος της γενικής κυβέρνησης σε λογαριασμούς της Τράπεζας της Ελλάδος. Επίσης θα ελέγχουν την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων και την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου μέσα στα επόμενα χρόνια.
Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, οι οποίες πιάνουν και την επόμενη τετραετία, θα αποτυπωθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2019-2022 που θα κατατεθεί στη Βουλή ταυτόχρονα με το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και θα ψηφιστεί έως τις 15 Ιουνίου. Στο Μεσοπρόθεσμο θα μπει ανώτατο όριο δαπανών προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ αλλά και η συμφωνία της κυβέρνησης να «λάβει αντισταθμιστικά μέτρα» αν κινδυνεύσει ο στόχος από δικαστικές αποφάσεις.
Πρόκειται για την τελευταία πράξη του Μνημονίου, το οποίο όμως έχει σοβαρά και βαριά μέτρα που αφορούν την τσέπη μας και τη διάρθρωση της οικονομίας.
Παζάρι Γερμανίας - ΔΝΤ
Οι διαβουλεύσεις ΔΝΤ και Γερμανίας για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα ενταθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα δε με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί και στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών των G7 στο Γουίστλερ του Καναδά από τις 31 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου. Μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της Πέμπτης ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί αναφερόμενος στο χρέος και στην πιθανότητα συμφωνίας έως τις 21 Ιουνίου ανέφερε ότι «η συμφωνία θα πρέπει να είναι αποδεκτή από τα κράτη-μέλη, τα κοινοβούλια και τους πολίτες, αλλά ξέρουμε επίσης ότι πρέπει να είναι αξιόπιστη στα μάτια των επενδυτών και των αγορών, έτσι χρειαζόμαστε ένα σημαντικό πακέτο μέτρων».
Αφησε δε να εννοηθεί ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν εξελίξεις όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο γνωστοποίησε πως δόθηκε εντολή στους θεσμούς να προχωρήσουν στην τελική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA) ώστε να προσαρμόσουμε τα μέτρα στο πλαίσιο των αποφάσεων του 2017 και απέφυγε να τοποθετηθεί για τις θέσεις του ΔΝΤ.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του θέματος της μείωσης των συντάξεων ο Πιερ Μοσκοβισί ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι «πρέπει να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις».
TO BHMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου