«Δεν εντυπωσιάστηκα πολύ από αυτού του είδους την αλληλογραφία» σχολίασε ο Σαρλ Μισέλ, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Το Βέλγιο σταμάτησε τη συστηματική μείωση των στρατιωτικών δαπανών του και συμμετέχει σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις».
Οι υπόλοιπες χώρες τις οποίες «εγκάλεσε» ο αμερικανός πρόεδρος είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία. Παρόμοιες επιστολές έχουν σταλεί επίσης στους πρωθυπουργούς της Νορβηγίας και του Καναδά, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή. Όλες υπογράφονται από τον Ντόναλντ Τραμπ και είναι προσωποποιημένες.
Ο αμερικανός πρόεδρος ζητά από τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ να τηρήσουν τη δέσμευση που ανέλαβαν το 2014, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, ώστε να αυξήσουν στο 2% του ΑΕΠ τους τις στρατιωτικές δαπάνες τους μέχρι το 2024. Τους είχε ήδη υπενθυμίσει αυτή τη δέσμευση πέρσι τον Μάιο και θα επαναλάβει την απαίτησή του στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.
Φέτος, μόνο οκτώ από τα 29 μέλη του ΝΑΤΟ τηρούσαν αυτή τη δέσμευση: οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ελλάδα, η Πολωνία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Ρουμανία. Οι υπόλοιπες χώρες αναμένεται να ενημερώσουν τη Συμμαχία για το πώς θα επιτύχουν αυτόν τον στόχο.
Η Γαλλία προβλέπει ότι θα συμμορφωθεί με τον όρο αυτό το 2025. Η Γερμανία, που αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες να τηρήσει τη δέσμευσή της εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το 2025 θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της στο 1,5% του ΑΕΠ της.
Το Βέλγιο είναι ένας από τους «κακούς μαθητές». Στον προϋπολογισμό του προβλέπει δαπάνες ύψους 9,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά στρατιωτικού υλικού –το ποσό αυτό καλύπτει και την αντικατάσταση των F-16 που διαθέτει– όμως σε ποσοστά ο αμυντικός προϋπολογισμός του θα παραμείνει κάτω από το 1,5%, όπως ανέφερε στην εφημερίδα La Libre Belgique μια καλά πληροφορημένη πηγή.
in.gr