Κρίσιμο Eurogroup
Πρωτογενές πλεόνασμα που κατά μέσο όρο θα είναι 2,2% του ΑΕΠ από το 2023 μέχρι το 2060, προβλέπει η Κομισιόν, σύμφωνα με το έγγραφο του Euroworking Group που διέρρευσε το πρωί. Το έγγραφο που θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης για το χρέος και στο Eurogroup το οποίο ξεκινά στις τέσσερις το απόγευμα και μέχρι το βράδυ αναμένεται να υπάρχουν αποτελέσματα.
Οι Ευρωπαίοι αν και χαιρετίζουν τις ελληνικές προσπάθειες για την ανόρθωση της οικονομίας, αναφέρονται και σε σειρά μέτρων – μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν.
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Το EG καλωσορίζει την δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 και από εκει και πέρα να διασφαλίσει ότι οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις είναι σύμφωνες με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο.
Οι Ευρωπαίοι αν και χαιρετίζουν τις ελληνικές προσπάθειες για την ανόρθωση της οικονομίας, αναφέρονται και σε σειρά μέτρων – μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν.
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Το EG καλωσορίζει την δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 και από εκει και πέρα να διασφαλίσει ότι οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις είναι σύμφωνες με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο.
Και αναφορικά με το χρέος υπογραμμίζει:
Κατάργηση του επιτοκίου step up, που έχει συνδεθεί με το δάνειο του δεύτερου προγράμματος (EFSF).Χρήση των κερδών του 2014 από τα ομόλογα που έχουν οι κεντρικές τράπεζες (ANFAs – SMPs) από τον λογαριασμό του ESM και την συνέχιση της επιστροφής των ANFAs και SMPs του 2017. Αυτά θα επιστρέφονται στην Ελλάδα σε δύο ισόποσες δόσεις, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο, αρχής γενομένης από το 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2022, μέσω του ειδικού λογαριασμού του ESM και θα χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες.Παράταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF [κατά 10 χρόνια] και μια επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά [10 – 15 χρόνια].
Το EG υπενθυμίζει την συμφωνία του Μαΐου του 2016 για ένα μηχανισμό, ο οποίος θα ενεργοποιείται στην περίπτωση πολύ δυσμενέστερου απρόοπτου μακροοικονομικού σεναρίου. Οποτε ενεργοποιείται από το Eurogroup, θα περιέχει μέτρα όπως περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους με ανώτατο όριο και παρατάσεις των πληρωμών τόκων του δανείου του EFSF, στο βαθμό του είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, όπως καταγράφονται στο παράρτημα, για να ολοκληρώσουν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM (συμπεριλαμβανομένων δεσμεύσεων για ολοκλήρωση μέτρων που δεν εξαρτώνται απολύτως από την κυβέρνηση), με βάση τα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα.
Το EG χαιρετίζει την πρόθεση της Επιτροπής να ενεργοποιήσει τη διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας τις επόμενες εβδομάδες και επίσης την υποστήριξη αυτής της προσέγγισης από τις ελληνικές αρχές.
Τι θα κάνει το ΔΝΤ
(Η διοίκηση του ΔΝΤ καλωσόρισε την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM και την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος που έγινε σήμερα από τα κράτη-μέλη - [και συμφωνεί ότι αυτό μπορεί να κάνει το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο]- παρόλο που το πρόγραμμα του Ταμείου δεν θα ενεργοποιηθεί, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στο μεταμνημονιακό πλαίσιο επιτήρησης μαζί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς).Τέλος, συγχαίρουμε τις ελληνικές αρχές και τον ελληνικό λαό για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM. Επίσης επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα στις προσπάθειες της για μεταρρύθμιση και επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη».
Εκθεση ESM
Δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι με τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, αναφέρει η Ετήσια Έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για το 2017 η οποία δημοσιεύτηκε το πρωί της Πέμπτης.Στο κείμενο γίνεται λόγος για την «προσαρμογή των συντάξεων στους νέους κανόνες το 2019» και τη μείωση του αφορολόγητου το 2020. Μάλιστα αναφέρεται «το 2020 αν τελικά δεν έρθει νωρίτερα» -το τελευταίο προς το παρόν έχει αποκλειστεί από τους Θεσμούς.
Επίσης, περιλαμβάνεται και μια προειδοποίηση για την περικοπή των δημοσίων επενδύσεων καθώς παρότι αναγνωρίζεται ότι το 2015 και το 2016 οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις ενίσχυσαν τα έσοδα του κράτους ταυτόχρονα οι χαμηλότερες έναντι των προβλέψεων δημόσιες επενδύσεις έπαιξαν κι αυτές ρόλο στο αποτέλεσμα -κάτι που δεν σημειώνεται βεβαίως θετικά...
Όσον αφορά τις αποφάσεις που θα ληφθούν απόψε για το χρέος στην έκθεση αναφέρεται μόνο η επιμήκυνση των δανείων του EFSF από 0-15 έτη.
Για το Υπερταμείο σημειώνεται η πλήρης λειτουργικότητά του και αναφέρεται ότι τα έσοδα θα βοηθήσουν την Ελλάδα για την μείωση του χρέους αλλά και για την υποστήριξη των επενδύσεων και της ανάπτυξης.
Για τις τράπεζες σημειώνεται, τέλος, ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για να επιτύχουν ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους τα επόμενα δύο χρόνια για την μείωση των κόκκινων δανείων.
TA NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου