Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Το Ποτάμι, έτοιμο να ανεξαρτητοποιηθεί από το ΚΙΝΑΛ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Του Σταυρου Παπαντωνίου

Η χημεία τους ποτέ δεν υπήρξε ιδανική. Οι καλά γνωρίζοντες λένε πως Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης έχουν και διαφορετική κοσμοθεωρία, και ως επακόλουθο ηγούνται δύο κομμάτων που φέρουν διαφορετικά φορτία. Από τη μία το ΠΑΣΟΚ, κόμμα μπολιασμένο με το DNA της δεκαετίας του ’80, σε πολλές περιπτώσεις «βαθύ» και με ένστικτα αυτοσυντήρησης κόμματος εξουσίας και από την άλλη το Ποτάμι, που ιδρύθηκε μέσα στην κρίση, πιο φιλελεύθερο, πιο προωθημένο, που δεν διστάζει να πειραματιστεί και να μιλήσει με «περισσότερες γωνίες». «Οι δύο τάσεις αργά ή γρήγορα θα συγκρούονταν», λέει στέλεχος της Χαρ. Τρικούπη. Η συμφωνία των Πρεσπών ακριβώς αυτές τις ρωγμές, που εξαρχής υπήρχαν στο ΚΙΝΑΛ, τις έκανε πλέον να μοιάζουν με αγεφύρωτο χάσμα. Οπως όλα συνηγορούν, ο Στ. Θεοδωράκης την επόμενη Κυριακή θα εισηγηθεί την ανεξαρτητοποίηση του Ποταμιού και την αυτόνομη πορεία του έπειτα από σχεδόν έξι μήνες συμπόρευσης με την κ. Γεννηματά. Τις μέρες άλλωστε που ακολούθησαν της συμφωνίας υπήρξε μία κλιμάκωση από πλευράς του, καθώς φράσεις όπως «συντηρητικό κόμμα» και «ΠΑΣΟΚ plus» που απευθύνονταν στο ΚΙΝΑΛ δείχνουν πως η έξοδος είναι προ των πυλών.
Καταληκτική ημερομηνία αποφάσεων είναι η 1η Ιουλίου, όταν και θα συνεδριάσει το ανώτατο κομματικό όργανο και αναμένεται να ληφθούν τελικές αποφάσεις. Το μέγα, φυσικά, ερώτημα που προκύπτει στην περίπτωση ανεξαρτητοποίησης του Ποταμιού είναι το ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Οι «σειρήνες» του Μαξίμου προς τον κ. Θεοδωράκη με χαρακτηρισμούς όπως «γενναίος» και «συνεπής» δεν φαίνεται να εισακούγονται τούτη την ώρα από την Σεβαστουπόλεως, που αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο ισχυρίζεται ο πρόεδρος του κόμματος και για τη Ν.Δ. Η εξίσωση όμως γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, αν συνυπολογιστεί πως στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν φυγόκεντρες τάσεις από βουλευτές, όπως επί παραδείγματι ο κ. Αμυράς και ο κ. Δανέλλης, που φέρονται να είναι πιο κοντά σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχα. Ο κ. Αμυράς, μάλιστα, την Παρασκευή πρότεινε δημοσίως συνεργασία με τη Ν.Δ. Το σκοινί που καλείται να ισορροπήσει ο κ. Θεοδωράκης δεν είναι απλώς τεντωμένο αλλά κοντεύει να σπάσει, με αποτέλεσμα τούτη την ώρα, το πού, το πώς και με ποιους θα βρίσκεται το Ποτάμι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να μοιάζει με άγνωστο «χ».
Κωδικός «επαναπατρισμός»
Την ίδια ώρα στη Χαρ. Τρικούπη παίζοντας ουσιαστικά ένα blame game περιμένουν τις αποφάσεις του κομματικού τους εταίρου. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που λένε πως στην περίπτωση αποχώρησης του κ. Θεοδωράκη θα ακουστούν αρκετά επιφωνήματα ανακούφισης στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, καθώς το τελευταίο διάστημα τα εμπόδια που έβαζε η συνεργασία ήταν περισσότερα από τις λύσεις. Η μικρή άλλωστε, αλλά σαφής, μετακίνηση της Χαρ. Τρικούπη εντός της εβδομάδας, όταν από το «ουδέν σχόλιον» εξεδόθη τελικά ανακοίνωση-μήνυμα προς τον Στ. Θεοδωράκη, μαρτυρά πως η κ. Γεννηματά δεν έχει καμία περαιτέρω διάθεση συμβιβασμών. Στην ανακοίνωση αναφερόταν, μεταξύ άλλων, το σαφές «σε κάθε περίπτωση προχωράμε δυναμικά μπροστά». Αξιοσημείωτο είναι πως από τη Χαρ. Τρικούπη άφηναν να εννοηθεί πως η ανακοίνωση βρίσκει σύμφωνα και τα υπόλοιπα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου.
Οσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ είναι βέβαιοι πως ελήφθη η ορθή απόφαση. Η άρνηση της κ. Γεννηματά, προσθέτουν καλά πληροφορημένες πηγές, έχει σαφώς και μια εκλογική πτυχή. Η γιγάντωση του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια προήλθε από τη μετακίνηση της παραδοσιακής βάσης του ΠΑΣΟΚ προς τον Αλ. Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός απευθυνόταν σε αυτόν τον κόσμο που έχει άμεση σύνδεση, ιστορική και κοινωνική, με το «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ». Η φράση που ακούστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» στο τελευταίο συμβούλιο, ήταν «πάμε να πάρουμε πίσω τη βάση μας». Ενδεικτική πως στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν πως το Σκοπιανό μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα επιστροφής της κοινωνικής βάσης του κόμματος.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου