Του Θεοδώρου Καλμούκου
ΒΟΣΤΩΝΗ. Σε σοβαρή ακαδημαϊκή και οικονομική κρίση έχουν περιέλθει το Ελληνικό Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης. Συγκεκριμένα, παραιτήθηκαν οι κοσμήτορες κύριοι Δημήτρης Κατός του Ελληνικού Κολεγίου και Δημήτρης Σκέδρος της Θεολογικής Σχολής.
Από την άλλη μεριά, η οικονομική κρίση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που πληροφορίες εκ των έσω ανέφεραν στον «Εθνικό Κήρυκα» ότι την ημέρα της τελετής Αποφοίτησης δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα χρήματα ούτε για την καταβολή του μισθολογίου.
Εχουν εγερθεί αμφιβολίες ακόμα και για το αν θα συνεχίσει την ύπαρξή του το Ελληνικό Κολέγιο. Προς τούτο στις 7 Ιουνίου 2018 συγκαλείται συνεδρίαση της Εφορείας για να εξετασθεί εάν και κατά πόσο θα ανοίξει το Ελληνικό Κολέγιο τον Σεπτέμβριο λόγω οικονομικού προβλήματος.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Μασαχουσέτης, δεν μπορεί να δεχθεί φοιτητές με προοπτική τετραετίας εάν δεν υπάρχει οικονομική σταθερότητα και εγγύηση.
Εν τω μεταξύ, ο π. Μητρόπουλος έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στους δύο τιμηθέντες με επίτιμο διδακτορικό, κυρίους Τζον Κάλαμο και Ευστάθιο Βαλιώτη, να δωρίσουν χρηματικά ποσά για να γίνουν οι απαραίτητες πληρωμές των εξόδων της Σχολής.
Ηδη έχει εξαντληθεί ένα Αποθεματικό Κεφάλαιο (Endowment Fund) στο οποίο απόμεινε μόνο $1.100.000 (ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες). Υπολογίζεται ότι τα τελευταία χρόνια βγήκαν από το Αποθεματικό Κεφάλαιο πάνω από $7,0 εκατομμύρια.
Τονίζεται ότι τα προβλήματα είναι χρόνια, δεν δημιουργήθηκαν όλα τα τελευταία τρία χρόνια της προεδρίας του π. Μητρόπουλου.
Σε συνεδρίαση της Εφορείας δύο ημέρες πριν την τελετή της Αποφοίτησης, τουλάχιστον έντεκα μέλη της Εφορείας ζήτησαν την αποπομπή του προέδρου του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής π. Χριστόφορου Μητρόπουλου.
Ενας μάλιστα ο οποίος ήταν σε τηλεφωνική σύνδεση από το Οχάιο φώναζε επιτακτικά απαιτώντας την παραίτηση του π. Μητρόπουλου, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ως πρόεδρος της Εφορείας προσπαθούσε να ηρεμήσει την κατάσταση, καθώς η ατμόσφαιρα είχε ηλεκτρισθεί έντονα.
Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος στην προηγούμενη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου όταν πιέσθηκε παραδέχθηκε ότι η Σχολή αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα και ότι θα έπαιρνε χρήματα από το Αποθεματικό Ταμείο -Endowment Fund- για να επιβιώσει, αλλά ο ίδιος ομολόγησε ότι υπάρχει και πρόβλημα ηγεσίας στη Σχολή όπως απεκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυκας».
Στηρίζει τον π. Μητρόπουλο για να μην φανεί ότι και σ’ αυτή την περίπτωση έγινε λανθασμένη επιλογή, όπως είχε γίνει με τον διορισμό του ιερατικού προϊσταμένου του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης Αναστάσιου Γούναρη. Αυτός τελικά αποσχηματίστηκε, ερωτεύθηκε κάποια κυρία από τον Καναδά και έφυγε.
Εν τω μεταξύ, οι έφοροι οι οποίοι πριν τρία χρόνια ψήφισαν ομόφωνα τον π. Χριστόφορο Μητρόπουλο στην προεδρία του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής, είναι τα ίδια άτομα τα οποία ζητούν τώρα την απομάκρυνσή του. Είπαν ότι θα δραστηριοποιηθούν για να συγκεντρωθούν χρήματα υπό τον όρο να φύγει από την προεδρία ο π. Μητρόπουλος.
Ωστόσο, ο π. Μητρόπουλος αρνείται να παραιτηθεί, ενώ έχει τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Αντιπρόεδρος της Εφορείας εξακολουθεί να είναι ο κ. Τόμας Λέλον, πρώην πρόεδρος της Σχολής επί Αρχιεπισκοπίας του αειμνήστου Ιακώβου, ενώ τυγχάνει και κουμπάρος του προέδρου π. Χριστόφορου Μητρόπουλου, θέμα το οποίο είχε θέσει ο «Εθνικός Κήρυκας» σε συνέντευξή του στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο. Ο π. Μητρόπουλος επιλέχθηκε ανάμεσα σε 41 που είχαν θέσει υποψηφιότητα.
Η Σχολή χρωστά στους υπεύθυνους της τραπεζαρίας περί τις $200.000 κι αν δεν πληρωθούν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα δεν θα επιστρέψουν για να έχουν τα παιδιά φαγητό τον Σεπτέμβριο.
Παρ’ όλα αυτά η Σχολή συνεχίζει την δικαστική αντιπαλότητα με το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο, όπως έχει γράψει ο «Ε.Κ.», η οποία κοστίζει μεγάλα χρηματικά ποσά σε δικηγορικά έξοδα.
Ο πρόεδρος της Σχολής π. Χριστόφορος Μητρόπουλος δεν απάντησε σε τηλεφωνικά μηνύματα στο γραφείο και στο κινητό του τηλέφωνο, αλλά ούτε και σε γραπτό μήνυμα του «Εθνικού Κήρυκα».
Ο κ. Δημήτρης Σκέδρος απλώς επιβεβαίωσε ότι έχει παραιτηθεί από την κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής, πλην όμως δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες επί του παρόντος. Την Τρίτη 29 Μαΐου ο π. Μητρόπουλος έστειλε e-mail στους καθηγητές της Θεολογικής Σχολής ζητώντας τους να του υποδείξουν κάποιο πρόσωπο για να διορισθεί προσωρινός κοσμήτορας διότι ο κ. Σκέδρος τελειώνει στις 30 Ιουνίου.
Ο κ. Δημήτρης Κατός δεν απάντησε στα μηνύματα του «Ε.Κ.» τόσο στο γραφείο του στο Ελληνικό Κολέγιο όσο και στην οικία του. Πληροφορίες ωστόσο του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι ο κ. Κατός θα πάρει άδεια ενός έτους με πλήρεις αποδοχές, τη γνωστή ως sabbatical.
Τονίζεται ότι αμφότερα τα Σχολεία, Ελληνικό Κολέγιο και Θεολογική Σχολή έχουν 170 φοιτητές και φοιτήτριες και τα έξοδα λειτουργίας τους κατ’ έτος ανέρχονται σε 12,0 εκατομμύρια δολάρια, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να μειωθούν στα $9,0 εκατ.
Η Αρχιεπισκοπή έχει προϋπολογισθεί να δίνει $1,5 εκατομμύριο δολάρια, πλην όμως με τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα έγινε περικοπή μισού εκατομμυρίου και τώρα θα δίνει μόνο $1,0 εκατ.
Οπως όμως έγραψε ο «Ε.Κ.» γύρω από την πρόσφατη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου στο Πίτσμπουργκ, η Αρχιεπισκοπή δεν έχει δώσει στη Σχολή χρήματα επί ένα ολόκληρο έτος.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου