Τραγικές οι συνθήκες στο Eurotunnel εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη Βρετανία, με καθυστερήσεις πέντε ωρών, ενώ πολλά δρομολόγια ακυρώθηκαν λόγω προβλημάτων στον κλιματισμό.
Ο καύσωνας που ψήνει τη Βόρεια Ευρώπη έγινε πιθανότερος κατά δύο τουλάχιστον φορές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες των επιστημόνων. Τα συμπεράσματα των ερευνών μπορεί να είναι προκαταρκτικά αλλά σηματοδοτούν μια πραγματικότητα. Η κλιματική αλλαγή είναι αδιαμφισβήτητη. Οι επιστήμονες επί πολύ καιρό προέβλεπαν ότι η υπερθέρμανση του περιβάλλοντος αυξάνει τον αριθμό και την ένταση των καυσώνων με συμβάντα τα οποία θα είναι χειρότερα από τα παρόντα να εμφανίζονται κάθε δύο χρόνια μέχρι το 2040.
«Η λογική ότι η κλιματική αλλαγή θα το κάνει αυτό είναι αναπόφευκτη. Ο κόσμος γίνεται θερμότερος και οι καύσωνες σαν κι αυτόν που βιώνει η Βρετανία γίνονται συχνότεροι», λέει η Φριντερίκε Οτο, του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία είναι μέλος της κοινοπραξίας Παγκόσμια Καιρική Απόδοση η οποία πραγματοποίησε τη μελέτη. «Αυτό που μέχρι σήμερα εθεωρείτο ασυνήθιστα ζεστός καιρός θα γίνει συνηθισμένος και σε κάποιες περιπτώσεις αυτό έχει ήδη συμβεί», δήλωσε. «Πρόκειται, λοιπόν, για κάτι για το οποίο πρέπει να προετοιμαστεί η κοινωνία. Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να περιορίσουμε την αυξανόμενη πιθανότητα για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, μειώνοντας τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου όσο περισσότερο μπορούμε».
Η νέα ανάλυση είναι μια μελέτη απόδοσης της κλιματικής αλλαγής. Συγκρίνοντας τα ακραία καιρικά φαινόμενα με ιστορικές μετρήσεις και με πρότυπα ηλεκτρονικών υπολογιστών ενός κλίματος που δεν επηρεάζεται από τις εκπομπές του άνθρακα, οι ερευνητές μπορούν να διαπιστώσουν πόσο η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Oι ερευνητές ανέλυσαν τα αρχεία από τα θερμότερα τριήμερα σε επτά μετεωρολογικούς σταθμούς στη Βόρεια Ευρώπη, από την Ιρλανδία μέχρι την Ολλανδία και τη Σκανδιναβία όπου τα δεδομένα ήταν εύκολα προσβάσιμα.
«Διαπιστώσαμε ότι για τον μετεωρολογικό σταθμό στον απώτατο Βορρά, στον Αρκτικό Κύκλο, o παρών καύσωνας δεν έχει προηγούμενο στα ιστορικά αρχεία», τόνισε ο Γκερτ Γιαν βαν Ολντενμποργκ του Βασιλικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Ολλανδίας.
Σε ολόκληρη τη Βόρεια Ευρώπη η ομάδα διαπίστωσε ότι η κλιματική αλλαγή είχε διπλασιάσει τις πιθανότητες για πολύ υψηλές θερμοκρασίες. «Μπορεί κανείς να δει τα δακτυλικά αποτυπώματα της κλιματικής αλλαγής στα τοπικά ακραία καιρικά φαινόμενα». «Είναι εκπληκτικό ότι πρόκειται για κάτι που μπορείς να το δεις σε τοπικό επίπεδο», τόνισε ο Βαν Ολντενμποργκ. Η Οτο τόνισε ότι αυτή η μελέτη έγινε σε συγκεκριμένες τοποθεσίες όπου ζει ο κόσμος έτσι ώστε να εκπροσωπηθεί ο καύσωνας που ακριβώς αυτοί οι άνθρωποι βιώνουν.
Σε συνθήκες καύσωνα ζει η Βρετανία. Η Βρετανία «ιδρώνει» κάτω από τον καυτό ήλιο και ο υδράργυρος ανέρχεται σε επίπεδα ρεκόρ, όπως αναφέρει η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας. Προχθές καταγράφηκαν στη Βρετανία οι υψηλότερες θερμοκρασίες του έτους. Το θερμόμετρο έφτασε στους 37 βαθμούς και έχουν ξεσπάσει πολλές δασικές πυρκαγιές σε ολόκληρη την χώρα. Οι ταξιδιώτες που πρόκειται να διασχίσουν με τρένο τη σήραγγα της Μάγχης έπρεπε να δείξουν υπομονή, καθώς καταγράφηκαν καθυστερήσεις περίπου δύο ωρών εξαιτίας του κύματος καύσωνα που πλήττει τη Βρετανία. «Είναι μια πολύ φορτωμένη ημέρα, είναι μία ημέρα που πολλοί ξεκινούν τις διακοπές τους. Βρισκόμαστε εν μέσω καύσωνα και αυτό επιτείνει τα προβλήματα κλιματισμού στα τρένα μας», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας Eurotunnel.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου