Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση σε πολιτικό επίπεδο για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική μετά το πέρας του τριήμερου εθνικού πένθους που κήρυξε ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα.
Κι ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται μέρα με τη μέρα, την ώρα μάλιστα που οι αγωνιώδεις έρευνες για τους δεκάδες αγνοούμενους βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, η κυβέρνηση, σε θέση άμυνας, επιχειρεί να προβάλλει, όπως σαφέστατα φάνηκε και από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου των κ.κ. Τζανακόπουλου και Τόσκα, ως αίτια της τραγωδίας τη δράση εμπρηστών, τις ακραίες καιρικές συνθήκες, αλλά και πολεοδομικά προβλήματα στις πυρόπληκτες περιοχές.
Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία, που επί τρεις ημέρες κράτησε χαμηλούς τόνους, όπως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη, μέσω επίσημων τοποθετήσεων και δηλώσεων στελεχών της, έχει αρχίσει να κλιμακώνει την κριτική της, θέτοντας μάλιστα στο στόχαστρό της συγκεκριμένα πρόσωπα.
Ευθύνες μόνο στον καιρό και σε εμπρηστές
Χθες, κατά τη συνέντευξη Τύπου, η κυβέρνηση απέφυγε επί της ουσίας να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη για ολιγωρία ή ελλιπή σχεδιασμό και συντονισμό. Τόσο ο κ. Τζανακόπουλος, όσο και η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μαζί με εκείνη της Πυροσβεστικής, χαρακτήρισαν «ενδεδειγμένη» την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού. Στο ίδιο πλαίσιο, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας αποκάλυψε ότι υπάρχουν ευρήματα και μαρτυρίες που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης ήταν αποτέλεσμα «εγκληματικής ενέργειας». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι για «συνειδησιακούς λόγους» έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, η οποία ωστόσο δεν έγινε δεκτή. Στις ερωτήσεις εάν η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού θα μπορούσε να έχει καλύτερα αποτελέσματα, τόσο οι κύριοι Τζανακόπουλος και Τόσκας όσο και οι αρχηγοί της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας απήντησαν ότι η φωτιά διήνυσε μια απόσταση 4 χιλιομέτρων μέσα σε διάστημα μιας ώρας και 20 λεπτών και επομένως δεν υπήρχαν περιθώρια για αποτελεσματικότερη αντίδραση των πυροσβεστικών και αστυνομικών δυνάμεων. «Δεν θα κάναμε κάτι διαφορετικό στη διαχείριση των μέσων και του προσωπικού», δήλωσε ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης.
Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας και κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, στην κάμερα του BBC. Ο κ. Καμμένος έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για εγκλήματα του παρελθόντος, υποστηρίζοντας ότι «όλες αυτές οι κατοικίες, η πλειοψηφία έχουν οικοδομηθεί χωρίς άδεια, έχουν κάνει κατάληψη της ακτής χωρίς να εφαρμόζουν τους νόμους». «Μετά από μια τέτοια τραγωδία ήρθε η στιγμή να καταλάβουν ότι είναι επικίνδυνο για αυτούς και τις οικογένειές τους να μην ακολουθούν τους νόμους και τους κανόνες», πρόσθεσε.
Στο πολεοδομικό ζήτημα της περιοχής στάθηκε σήμερα και ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στον ANT1. Ο κ. Σπίρτζης ανέφερε πως «θα ελεγχθούν όλες οι πολεοδομικές άδειες στο Μάτι και θα γκρεμίσουμε όπου χρειαστεί», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ευθύνες και θα αποδοθούν.
Σημειώνεται ότι έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, στον απόηχο της τραγωδίας, συγκάλεσε για σήμερα, στις 5 το απόγευμα, ο πρωθυπουργός.
Ανεβάζει τους τόνους η ΝΔ
Ενδεικτική της πρόθεσης της Νέας Δημοκρατίας για προσωποποίηση των ευθυνών της τραγωδίας ήταν η χθεσινή τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη. «Θα μιλήσουμε για τις ευθύνες, θα μιλήσουμε για τις εγκληματικές παραλείψεις, παράγραφο με παράγραφο, νομική διάταξη με νομική διάταξη που προβλέπει την υποχρέωση και από κάτω ποια είναι η παράλειψή της», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Θα μιλήσουμε όχι για να κάνουμε μια στείρα πολιτική αντιδικία. Γιατί πάνω στους δεκάδες νεκρούς, στους αγνοούμενους, στους εκατοντάδες τραυματίες δεν υπάρχει μικροπολιτική. Ο καταλογισμός ευθυνών δεν είναι μικροπολιτική, η ανάληψη της ατομικής ευθύνης δεν είναι μικροπολιτική. Η ορθή λειτουργία του κρατικού μηχανισμού έχει ονοματεπώνυμα».
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Εκπρόσωπος Τύπου της παράταξης, Μαρία Σπυράκη, διατύπωσε, σήμερα, επτά ερωτήματα προς την κυβέρνηση στηλιτεύοντας παράλληλα, με τη σειρά της, τη στάση της κυβέρνησης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. «Στη χθεσινή κυβερνητική παράσταση απόσεισης κάθε ευθύνης, δεν ακούστηκε ούτε μια ‘’συγγνώμη’’. Κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν απομακρύνθηκε. Αντιθέτως, όλοι δήλωσαν περήφανοι για το πόσο καλά έκαναν τη δουλειά τους, την ώρα που ακόμη μετράμε νεκρούς», ανέφερε.
Πάντως, χθες, πρωτοβουλία-έκπληξη που κινείται υπεράνω της πολιτικής αντιπαράθεσης πάνω από τα καμένα και στην κατεύθυνση εξεύρεσης ουσιαστικών λύσεων στα προβλήματα, ώστε «να μην ξαναζήσουμε μια τέτοια καταστροφή», ανέλαβε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα. Η πρόταση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας προς τον πρωθυπουργό –την οποία και ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε να δέχεται– είναι από κοινού να ζητήσουν από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος να αναλάβει για τα επόμενα χρόνια το κόστος συντήρησης των εναέριων πυροσβεστικών μέσων της χώρας για την ενίσχυση της πυρόσβεσης. Δεν είναι η μόνη, καθώς συνοδεύτηκε από ένα συνολικό πλέγμα που αφορά ακόμα τη διεκδίκηση κονδυλίων από ευρωπαϊκά ταμεία (μέσω σχετικής επιστολής στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ), όπως έκανε η Ιταλία μετά τους σεισμούς του 2016-17 και η Πορτογαλία μετά τις φονικές πυρκαγιές, αλλά και πρόταση να αναλάβει ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Συνολάκης να αναδιαμορφώσει το πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα. Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευθύνες, ούτε ότι αυτές δεν θα διερευνηθούν.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου