Την πρώτη ημέρα «υψηλού κινδύνου» σημειώθηκαν οι φονικές πυρκαγιές που θυμίζουν Πορτογαλία του 2017
Ο εφησυχασμός που υπήρχε στις πυροσβεστικές δυνάμεις λόγω των διαρκών βροχοπτώσεων των τελευταίων εβδομάδων αλλά και ότι δεν είχε σημειωθεί καμιά μεγάλη δασική πυρκαγιά το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου σε συνδυασμό με τις μεγάλες θερμοκρασίες και τους θυελλώδεις ανέμους, φαίνεται να είναι από τις αιτίες που οδήγησαν στις πολύνεκρες – με τουλάχιστον 24 θύματα- καταστροφικές πύρινες λαίλαπες της Δευτέρας σε Ραφήνα, Μάτι, Κινέττα, Αγίους Αποστόλους, Αγίους Θεοδώρους και άλλες περιοχές της Αττικής αλλά και στην Κορινθία.
Σε μία τραγωδία που θυμίζει την εκατόμβη θυμάτων στην Πορτογαλία το περσινό καλοκαίρι. Επισημαίνεται ότι η τρομακτική καταστροφή σημειώθηκε την πρώτη μόλις ημέρα του καλοκαιριού που υπήρχε «υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς» για την Αττική και άλλους 10 περίπου νομούς της Στερεάς Ελλάδος και της Πελοποννήσου και ενώ υπήρχαν βροχές στην δυτική Ελλάδα την Μακεδονία και άλλες περιοχές της χώρας. Κι όλα αυτά με τον φόβο να υπάρξουν παρόμοια δραματικά συμβάντα τις επόμενες ημέρες.
Είναι ενδεικτικό ότι λόγω του κλίματος «χαλάρωσης» η Πυροσβεστική δεν είχε εγκρίνει την ενοικίαση ελικοπτέρου που βρισκόταν στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων αφού η ιδιοκτήτρια εταιρεία είχε αποφασίσει να μην το ενοικιάσει –όπως είχε συμφωνηθεί αρχικά- στην Τουρκία.
Σύμφωνα με πληροφορίες κρίθηκε ότι το συγκεκριμένο ελικόπτερο με τις μεγάλες πυροσβεστικές δυνατότητες δεν χρειάζεται λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που είχαν επικρατήσει μέχρι στιγμής.
Κι όλα αυτά ενώ πολλά από τα δέκα περίπου Canadair που είναι πλέον διαθέσιμα (ύστερα από επισκευές των κινητήρων τους σε εργοστάσιο στο Σιάτλ των ΗΠΑ) είχαν για πολλές ώρες «αδρανοποιηθεί» λόγω του μεγάλου κυματισμού στις θάλασσες και του πυκνού νέφους στις καιόμενες περιοχές.
Επίσης υπήρχαν προβλήματα στην κατανομή των επίγειων δυνάμεων, ενώ και το νέο μέτρο με τα πεζοπόρα τμήματα που θα περιόριζαν αμέσως τις πρώτες εστίες της φωτιάς αποδείχθηκε ότι δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.
Ακόμη, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επέρριπταν ευθύνη στις δυνάμεις δασοπυρόσβεσης ότι υποτίμησαν την πυρκαγιά που σημειώθηκαν στην Καλλιτεχνούπολη το μεσημέρι της Δευτέρας και η οποία πέρασε με μεγάλη ταχύτητα από την νότια πλευρά του νέου Βουτσά και κατευθύνθηκε στο πυκνό πευκοδάσος της Ραφήνας και στο Μάτι. Εκεί όπου εκατοντάδες άτομα εγκλωβίσθηκαν στους μικρούς , ελικοειδείς δρόμους της περιοχής.
Πρώην και νυν στελέχη της Πυροσβεστικής αμφισβητούν τις εκτιμήσεις ότι οι χθεσινές πυρκαγιές ίσως είναι έργο εμπρηστών (σχετικά υπονοούμενα άφησε και ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας) αλλά κι αυτό που ανέφεραν υπεύθυνοι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ότι υπήρχαν συνθήκες παρόμοιες με την καταστροφή του 2007.
Όπως σημείωναν τα στελέχη αυτά «για την πυρκαγιά στην Κινέττα σε δύσβατη περιοχή των Γερανείων υπάρχουν αρχικές ενδείξεις ότι οφείλονται σε σπινθήρες σε κολώνες της ΔΕΗ και σε ελλιπείς καθαρισμούς μετασχηματιστών κλπ.
Όπως εξάλλου έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις στις ίδιες περιοχές, ενώ κι η μεγάλη περσινή πυρκαγιά στον Κάλαμο είχε πάλι αποδοθεί στους ίδιους λόγους. Ωστόσο, χωρίς κάτι να έχει αποσαφηνισθεί πλήρως για την τωρινή περίπτωση.
Κάθε καλοκαιρινή περίοδο στην Αττική εκδηλώνονται περίπου 200 πυρκαγιές κι είναι πράγματι εξαιρετικά σπάνιο να υπάρχουν 2-3 μεγάλες πυρκαγιές με ταυτόχρονη εξέλιξη. Δεν μπορεί να αποκλεισθεί ότι σε κάποια περίπτωση μπορεί να ήταν ύποπτη ενέργεια. Όμως είναι προφανές ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες αιφνιδιάσθηκαν από τις εκδηλώσεις των πυρκαγιών που ήλθαν –όπως συμβαίνει συνήθως, μετά από περίοδο καύσωνα σε συνδυασμό με ιδιαίτερα ισχυρούς ανέμους.
Στη χθεσινή περίπτωση ωστόσο οι άνεμοι ήταν ισχύος 8-9 μποφόρ και υπήρχε αδυναμία ανάσχεσής της. Εκείνο ακόμη που αναφέρθηκε, για παρόμοιες συνθήκες με την καταστροφή του 2007, δεν ευσταθεί γιατί τότε υπήρχε πολύμηνη ξηρασία, ενώ φέτος σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις τις προηγούμενες 45 ημέρες».
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου