Του Γιώργου Γεωργακόπουλου
Υπολογίζεται ότι στους 64 αγώνες του Μουντιάλ επανελέγχθηκαν περί τις 450 φάσεις από τους διαιτητές.
Η αδιαμφισβήτητη συνολικά επιτυχία του βιντεοδιαιτητή (VAR) στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο αυξάνει την πίεση στην UEFA που προς το παρόν έχει απορρίψει την εφαρμογή του ώσπου να υπάρξουν περαιτέρω βελτιώσεις. Ωστόσο, η αντίθεση της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας εντάσσεται στο πλαίσιο της κόντρας μεταξύ των ηγεσιών της UEFA και της FIFA.
Υπολογίζεται ότι συνολικά στους 64 αγώνες του Μουντιάλ της Ρωσίας επανελέγχθησαν περί τις 450 φάσεις από τους διαιτητές στο καμαράκι της Μόσχας και σε 17 περιπτώσεις εκλήθη ο διαιτητής να διορθώσει την αρχική απόφασή του ελέγχοντας το τηλεοπτικό ριπλέι. Μια από αυτές ήταν και ο καταλογισμός πέναλτι υπέρ της Γαλλίας στον τελικό.
Δεν ήταν όμως καλά τα νέα αυτά για όλους: Η επιτυχία του βιντεοδιαιτητή απειλεί το κύρος της UEFA και του πολύφερνου Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς στη σεζόν που άρχισε, με τα προκριματικά στις δύο ευρωπαϊκές διοργανώσεις, VAR δεν θα υπάρχει. Η πίεση μετά την επιτυχή καθιέρωση του συστήματος στο Μουντιάλ αναμένεται τεράστια, με την πρώτη αμφισβητούμενη φάση στα κρίσιμα προκριματικά, πόσο μάλλον από τον Σεπτέμβριο στη φάση των ομίλων.
Η υπόθεση έχει βεβαίως το παρασκήνιό της. Πίσω από τη μη υιοθέτηση του βιντεοδιαιτητή από την UEFA βρίσκεται η υποβόσκουσα εδώ και μήνες κόντρα μεταξύ του προέδρου της UEFA Αλεξάντερ Σέφεριν και του ομολόγου του της FΙFA Τζάνι Ινφαντίνο.
Η διοργάνωση του νέου Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων που προωθεί ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας με επικεφαλής τους ισχυρότερους συλλόγους Ευρώπης και Νότιας Αμερικής όξυνε την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο παραγόντων, ενώ ο βιντεοδιαιτητής απομάκρυνε περισσότερο τις δύο ομοσπονδίες, με τον διεθνή Τύπο να κάνει λόγο για ενόχληση του κ. Σέφεριν, διότι πρόλαβε ο κ. Ινφαντίνο να εφαρμόσει πρώτος το σύστημα στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Οι δηλώσεις του Σλοβένου παράγοντα τον Απρίλιο καταδείκνυαν την αρνητική του διάθεση έναντι του VAR: «Το Τσάμπιονς Λιγκ είναι σαν μια Φεράρι ή μια Πόρσε. Δεν μπορείς να την οδηγήσεις αμέσως. Χρειάζονται προετοιμασία και δοκιμές, και να καταλάβουν όλοι πώς λειτουργεί». Κινδυνολόγησε μάλιστα λέγοντας: «Φοβούμαι για το Παγκόσμιο Κύπελλο, όπου θα έχουμε διαιτητές που ποτέ δεν διηύθυναν παιχνίδι με το VAR. Μακάρι να μη δημιουργηθούν σκάνδαλα ή προβλήματα».
Μετά, ο κ. Σέφεριν υποχρεώθηκε να παραδεχθεί ότι ο βιντεοδιαιτητής εφαρμόστηκε με επιτυχία στη Ρωσία, με τη συμβολή μάλιστα και του Πιερλιούτζι Κολίνα, του γνωστού πρώην διαιτητή και νυν διευθυντή διαιτησίας στην UEFA. Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας αντελήφθη ότι η πίεση στην UEFA θα είναι μεγάλη και εσχάτως έχει τροποποιήσει τη γλώσσα που χρησιμοποιεί για το θέμα: Τέρμα οι ειρωνείες και οι παρομοιώσεις με τις Φεράρι και τις Πόρσε... «Λειτούργησε καλά και σίγουρα θα το χρησιμοποιήσουμε, παρότι δεν είναι σαφές ούτε το πώς ούτε το πότε», δήλωσε ο κ. Σέφεριν σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη.
Πλέον, η UEFA τρέχει για να κλείσει συμφωνίες με παρόχους, ώστε αυτοί να εγκαταστήσουν το σύστημα το ταχύτερο δυνατόν, που θα είναι η περίοδος 2019 - 2020. Οσο για τη σεζόν που ξεκινάει, ο Σλοβένος παράγοντας και οι άλλοι επιτελείς της UEFA θα προσεύχονται να μη συμβεί κανένα κραυγαλέο διαιτητικό σφάλμα σε κρίσιμο αγώνα, για να μη φωνάζει ο κόσμος: «Τόσα λεφτά βγάζει η UEFA από το Τσάμπιονς Λιγκ, δεν μπορούσε να βάλει το VAR;».
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου