ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε εκτενές της άρθρο η δημοσιογράφος της «New York Times», Κάρεν Βάιντραουμπ, εξηγεί πως το αρχαίο ελληνικό άθλημα «Παγκράτιον» μπορεί να βοηθήσει τους μεσήλικες στο να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής τους.
Σύμφωνα με την ειδική στα θέματα επιστήμης και υγείας δημοσιογράφο, το Παγκράτιο, ένα άθλημα που μοιάζει πολύ με το καράτε, προσφέρει μαθήματα δοκιμασμένα στο χρόνο για τη σωστή γήρανση.
Το «Παγκράτιον» ήταν ένα αγώνισμα των αρχαίων Ελλήνων, ένας συνδυασμός πάλης, λακτισμάτων και πυγμαχίας χωρίς ιμάντες. Η ονομασία προέρχεται από τις λέξεις «παν» και «κρατείν», δηλαδή νικητής γινόταν αυτός που «κατέχει την κυρίαρχη δύναμη» ή αυτός που «κυριαρχεί απόλυτα», ενώ οι αθλητές ονομάζονταν παγκρατιαστές.
Το άθλημα αυτό, που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και πολεμική τέχνη, εισήχθη στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 648 π.Χ. στην 33η Ολυμπιάδα. Ηταν θεαματικό και δημοφιλές, αλλά και επικίνδυνο, αφού είχε ως αποτέλεσμα πολλές φορές ως και το θάνατο του ενός των αντιπάλων.
Στη Νέα Υόρκη λειτουργεί εδώ και 40 χρόνια ένα μικρό γυμναστήριο στον δεύτερο όροφο μια πολυκατοικίας, στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι κάθε ηλικίας μπορούν να μάθουν τα μυστικά του παγκρατίου από τον ιδιοκτήτη του, Τζορτζ Γόνης (George Gonis).
Ο Δρ Ντάφνερ, νευρολόγος και ειδικός στα θέματα γήρανσης της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, θεωρεί τον κύριο Γόνη δεύτερό του πατέρα. Παραδέχεται ότι παρά τα πτυχία του, τα χρόνια κατάρτισής του και την παγκόσμια φήμη του, ο δάσκαλός του στο παγκράτιο γνωρίζει περισσότερα για την υγιή γήρανση από όσα ο ίδιος.
«Οι απόψεις του για το πώς να διατηρήσουμε την υγεία μας και πώς να επιτύχουμε μια υγιή γήρανση ήταν πραγματικά δεκαετίες μπροστά από την εποχή τους», δήλωσε ο Δρ Ντάφνερ, επικεφαλής του τμήματος της Γνωσιακής και Συμπεριφοριστικής Νευρολογίας και διευθυντής του Κέντρου για τη Νοητική Ιατρική στο «Brigham and Women’s Hospital».
Ο κ. Γόνης, ο οποίος εργαζόταν ως δικηγόρος για αρκετά χρόνια, πριν επιλέξει να ασχοληθεί αποκλειστικά με το παγκράτιο, πάντα υποστήριζε πως η ευεξία συνδυάζεται με τη μεσογειακή διατροφή και την πνευματική διέγερση. «Δεν πίνω, δεν καπνίζω, δεν κάνω ναρκωτικά, δεν το έκανα ποτέ εξάλλου», δηλώνει ο κ. Γόνης.
Στη βιβλιοθήκη του υπάρχουν στοιβαγμένα με βιβλία, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων μαθηματικών και τόμων αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, ενώ ανέκαθεν απαιτούσε από τους μαθητές του να γράφουν εργασίες για τους φιλοσόφους. «Ο εγκέφαλος είναι μέρος του σώματος», είπε ο κ. Γόνης.
Κάθε πολεμική λαβή του παγκρατίου, κρύβει από πίσω της μια ιστορία από την αρχαία Ελλάδα. Για παράδειγμα η λαβή που ονομάζεται «μορφή» είναι εμπνευσμένη από την ιστορία του Οδυσσέα, που επέστρεψε από το 20χρονο ταξίδι του για να πολεμήσει τους 108 μύστες που διεκδικούσαν την Πηνελόπη.
Ομως πέρα από τις σωματικές και πνευματικές ασκήσεις που απαιτεί το παγκράτιο, ο Δρ Ντάφνερ υποστηρίζει ότι και οι κοινωνικές σχέσεις είναι επίσης σημαντικές. Θεωρεί λοιπόν πως η κοινωνική αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων είναι κομμάτι της φιλοσοφίας του αθλήματος.
Πηγές: New York Times, Βικιπαίδεια, Εθνικός Κήρυξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου