Ένα νέο μοντέλο που θα στηρίζεται στην υγιή επιχειρηματικότητα και θα αξιοποιεί τον παραγωγικό δυναμισμό της περιοχής, μπορεί να δημιουργήσει τις βάσεις για ένα ηλειακό οικονομικό θαύμα στο άμεσο μέλλον, υποστηρίζει ο Κώστας Τζαβάρας στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην εφ. «Πατρίς».
Ο Ηλείος βουλευτής επαναφέρει την προτασή του για μια διοικητική περιφέρεια στην Πελοπόννησο ενώ τονίζει ότι το μεγαλύτερο «έγκλημα» της κυβέρνησης προς την Ηλεία ήταν «η αυθαίρετη και αδικαιολόγητη ακύρωση του διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου.»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό για τους χειρισμούς στις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική. Κάνει λόγο για «κραυγαλέες ανοησίες με μοναδικό σκοπό την συγκάλυψη και όχι την ανάληψη οποιασδήποτε ευθύνης.», ενώ συγκρίνει την αντίδραση του Κώστα Καραμανλή στις φωτιές του 2007 στην Ηλεία, με αυτή του Αλέξη Τσίπρα στο «Μάτι»
Ο κ. Τζαβάρας τόνίζει ότι η κυβέρνηση από τις 23 Ιουλίου δεν έχει καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση γι αυτό και η μοναδική διέξοδος είναι οι εκλογές. Τέλος επαναλαμβάνει τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα είναι η κατάργηση του «Κλεισθένη»
Κύριε Τζαβάρα με τις παραιτήσεις Τόσκα, Καπάκη και των αρχηγών Αστυνομίας και Πυροσβεστικής πιστεύετε ότι αποδόθηκαν οι πολιτικές ευθύνες για τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική;
Πριν από μερικές ημέρες ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανέλαβε με δημόσια δήλωση του, ακέραια την πολιτική ευθύνη για τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική. Πλήν όμως η εν γένει συμπεριφορά του μετά το ολοκαύτωμα στο Μάτι Μαραθώνα προδίδει βούληση συγκάλυψης κάθε ευθύνης για την εθνική αυτή τραγωδία. Φαίνεται ο κ. Τσίπρας είτε αγνοεί την πρακτική σημασία της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης για πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στην καταστροφή, είτε εξακολουθεί να παίζει το θέατρο που ξεκίνησε την αποφράδα νύκτα της 23ης Ιουλίου, όταν εμφανίστηκε στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι για να ενημερωθεί δήθεν για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, προσποιούμενος ότι αγνοεί τις δεκάδες αθώων θυμάτων που μέχρι εκείνη την στιγμή είχαν καεί από την φωτιά.
Πριν από μερικές ημέρες ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανέλαβε με δημόσια δήλωση του, ακέραια την πολιτική ευθύνη για τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική. Πλήν όμως η εν γένει συμπεριφορά του μετά το ολοκαύτωμα στο Μάτι Μαραθώνα προδίδει βούληση συγκάλυψης κάθε ευθύνης για την εθνική αυτή τραγωδία. Φαίνεται ο κ. Τσίπρας είτε αγνοεί την πρακτική σημασία της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης για πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στην καταστροφή, είτε εξακολουθεί να παίζει το θέατρο που ξεκίνησε την αποφράδα νύκτα της 23ης Ιουλίου, όταν εμφανίστηκε στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι για να ενημερωθεί δήθεν για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, προσποιούμενος ότι αγνοεί τις δεκάδες αθώων θυμάτων που μέχρι εκείνη την στιγμή είχαν καεί από την φωτιά.
Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης συνεπάγεται κυρώσεις που μέχρι σήμερα δεν έχουν καταλογιστεί. Η παραίτηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και των Αρχηγών Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, όπως δηλώθηκε από επίσημα κυβερνητικά χείλη, δεν σχετίζονται με την ανάληψη πολιτικής ευθύνης για την καταστροφή. Άλλωστε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν έχει δεχθεί ότι υπήρξαν λάθη ή ανεπάρκειες στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. Αντίθετα μάλιστα ισχυρίστηκε ότι κατεβλήθη κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπισή της, πλην όμως η δύναμη του φαινομένου υπήρξε ακαταμάχητη και ο τραγικός απολογισμός της πυρκαγιάς οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και στην αυθαίρετη δόμηση του περιβάλλοντος. Με άλλα λόγια απάλλαξε τους παραιτηθέντες από κάθε ευθύνη και απέδειξε το φταίξιμο αποκλειστικά στην οργή της Φύσης και την απονιά της Μοίρας. Αποπροσωποποίησε οποιαδήποτε ευθύνη για το τραγικό συμβάν. Απίστευτος εμπαιγμός! Πρωτοφανής κοροϊδία! Ασύλληπτος κυνισμός! Όλες αυτές οι κραυγαλέες ανοησίες μοναδικό σκοπό έχουν την συγκάλυψη και όχι την ανάληψη οποιασδήποτε ευθύνης.
- Θωρείτε ότι υπάρχουν και ποινικές ευθύνες που θα πρέπει να καταλογιστούν σε συγκεκριμένα πρόσωπα;
- Η Εισαγγελική έρευνα που εξελίσσεται κατά παντός υπευθύνου, είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά εκείνων των προσώπων που παρέλειψαν την αποτροπή του θανάσιμου κινδύνου που απείλησε και τελικά προκάλεσε τον θάνατο 95 συνανθρώπων μας, παρ’ όλο που είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να παρεμποδίσουν του θανατηφόρου αυτού αποτελέσματος. Είναι οδυνηρή η διαπίστωση ότι το θηριώδες αυτό έγκλημα υπακούει στον ίδιο γενετικό κώδικα αδιαφορίας και απανθρωπιάς κρατικών λειτουργών ο οποίος προκάλεσε πριν από μερικούς μήνες το πολύνεκρο έγκλημα στις φονικές πλημμύρες της Μάντρας Αττικής. Φαίνεται ότι επί της εθνοσωτήριας κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η προστασία της ανθρώπινης ζωής δεν αποτελεί υψηλή προτεραιότητα των αρμοδίων κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών λειτουργών.
- Τι απαντάτε στο επιχείρημα ότι και επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας είχαν καεί μεγάλες εκτάσεις και ότι το 2007 χάθηκαν επίσης πολλές ζωές εδώ στην Ηλεία;
- Εν πρώτοις το ερώτημα αυτό όταν διατυπώνεται από υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ προδίδει ομολογία κατάρρευσης του αφηγήματος της Κυβέρνησης, περί ιστορικού προνομίου της αριστεράς για την κάθαρση της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας, από το παλαιό πολιτικό σύστημα. Μέχρι τώρα ακούγαμε ότι η αριστερή κυβέρνηση έχει ηθικό πλεονέκτημα καθαρότητας και ανιδιοτέλειας έναντι των προηγούμενων κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που κατ’ αυτήν αποτελούν το παλαιό και διεφθαρμένο σύστημα. Σήμερα μετά την λαϊκή κατακραυγή που στρέφεται εναντίον τους συνεχώς διογκούμενη, αμύνονται ισχυριζόμενοι ξεδιάντροπα ότι και οι προηγούμενοι τα ίδια έκαναν (!).
Όμως ως προς τις πυρκαγιές της Ηλείας ψεύδονται ασυστόλως, όταν τις συγκρίνουν με τις πρόσφατες στην Ανατολική Αττική. Θα έπρεπε τουλάχιστον να γνωρίζουν ότι ο τότε Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής το βράδυ της 24ης Αυγούστου 2007 έσπευσε στον τόπο της καταστροφής περνώντας μέσα από το φλεγόμενο δάσος Καϊάφα για να προεδρεύσει στο συντονιστικό που είχε συγκληθεί να συνεδριάσει στο Δημαρχείο Ζαχάρως. Αντίθετα ο κ. Τσίπρας την νύχτα της 23ης Ιουλίου όταν είχαν ήδη αποτεφρωθεί ανθρώπινες ζωές, περιουσία και δάση έπαιζε θέατρο εμφανιζόμενος στο συντονιστικό της Πυροσβεστικήκς στο Χαλάνδρι και προσποιούμενος ότι αγνοούσε την εθνική τραγωδία που είχε ήδη ολοκληρωθεί – και μόνο η αντιπαραβολή των δύο σκηνών αρκεί για να αντιληφθεί και ο πιο κακόπιστος πολίτης, ότι η Νέα Δημοκρατία εκπροσωπεί αξίες και αγωνίζεται για ιδέες που στο κέντρο τους έχουν την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ζωής. Αντιθέτως η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα μάταια θα πασχίζει πλέον να αναστήσει από τις στάχτες των καμένων της Ανατολικής Αττικής το περιβόητο «ηθικό πλεονέκτημα» της.
- Τα καταστροφικά αποτελέσματα της πυρκαγιάς θα επιταχύνουν τις πολιτικές εξελίξεις; Πιστεύετε ότι φέρνουν ακόμη πιο κοντά την ημερομηνία των εκλογών;
- Ο τραγικός απολογισμός της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική αναμφίβολα έχει οδηγήσει σε ηθικό, ιδεολογικό και πολιτικό ξεπεσμό του ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Τα μόνα πολιτικά εφόδια που τους έχουν απομείνει αλώβητα είναι αξιακή τους γύμνια και η ιδεολογική τους τύφλωση.
Από την 23η Ιουλίου και έπειτα αυτή η Κυβέρνηση στερείται ουσιαστικής δημοκρατικής νομιμοποίησης. Μόνη διέξοδος σωτηρίας από μία τέτοια Κυβέρνηση είναι πλέον οι εκλογές.
- Για αρκετούς, τα όσα διαπιστώθηκαν με την αφορμή των πυρκαγιών και ανεξάρτητα από την προβληματική πολιτική διαχείριση, αποδεικνύουν και την ανάγκη μεγάλων μεταρρυθμίσεων στο σύνολο της κρατικής μηχανής. Σας βρίσκει σύμφωνη αυτή η άποψη;
- Ο εκσυγχρονισμός του Κράτους έρχεται και επανέρχεται συνεχώς ως μεταρρυθμιστικό αίτημα της μεταπολίτευσης. Δυστυχώς η χώρα ατύχησε να κυβερνάται επί δεκαετίες από πολιτικές δυνάμεις που είχαν αφιερωθεί στην λειτουργία ενός Κρατικού Πατερναλισμού. Το Κράτος όφειλε να είναι ο πατέρας και ο Αφέντης των πάντων. Οι πελατειακές λογικές κυριάρχησαν έναντι της διαφανούς και απροσωπόληπτης διακυβέρνησης. Μοναδική εξαίρεση υπήρξε η Κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη 1990-93 που έβαλε τις βάσεις μιας μεταρρυθμιστικής αλλαγής για μικρότερο και πιο αποτελεσματικό Κράτος. Ένα κράτος που δεν θα υπηρετούσε μερικά, ατομικά και συντεχνιακά συμφέροντα αλλά θα περιοριζόταν σε ένα αμιγώς επιτελικό ρόλο. Η προσπάθεια όμως αυτή ανεκόπη με την επανεκλογή στην Κυβέρνηση του Α. Παπανδρέου, αλλά και σήμερα δυστυχώς η χώρα υποφέρει και αργοσβήνει κάτω από το βάρος της κομματικής εξουσίας μίας κυβέρνησης κρατικολαϊκιστών. Μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος είναι αδύνατο να γίνουν από αριστερούς και δεξιούς κρατιστές, όπως αυτοί που μας κυβερνούν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία έχουν αποφασίσει την απελευθέρωση του κράτους από τις ιδεοληψίες και τις αγκυλώσεις που έχουν καθηλώσει την Ελλάδα σε παραγωγική στασιμότητα και επιχειρηματική συρρίκνωση.
- Θεωρείτε ρεαλιστική τη ματαίωση της περικοπής των συντάξεων ή η σχετική πρωτοβουλία του κόμματος σας υπαγορεύτηκε από τις ανάγκες της οιονεί προεκλογικής περιόδου;
- Οι περικοπές μισθών και συντάξεων θα ήσαν περιττές εάν όντως η Χώρα πραγματοποιούσε στις 21 Αυγούστου καθαρή και ακηδεμόνευτη έξοδο από τα μνημόνια, όπως ισχυρίζεται η κυβερνοπαρέα του κ. Τσίπρα. Επειδή όμως και σε αυτό το ζήτημα εμπαίζει το Λαό, γιατί έχει το βλέμμα στραμμένο στις επικείμενες εκλογές και φοβάται τη λαϊκή αγανάκτηση. Προσπαθήσαμε λοιπόν με τη νομοθετική μας πρωτοβουλία να την αναγκάσουμε να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. Πλην όμως αποδείχθηκε ότι οι δήθεν Κυβερνητικές ευαισθησίες για τους ευάλωτους από την οικονομική κρίση πολίτες αποτελούν το επιχρύσωμα μιας ακόμη πολιτικής απάτης του κ. Τσίπρα.
- Γιατί θεωρείτε επιβλαβή την προσπάθεια επίλυσης χρόνιων διαφορών με γείτονες μας, όπως στην περίπτωση του Σκοπιανού; Η Ν.Δ τι θα πράξει αν κληθεί ως κυβέρνηση να κυρώσει τη συμφωνία;
- Γιατί στο πεδίο των διεθνών σχέσεων της χώρας, οι διαφορές με τα γειτονικά κράτη πρέπει να επιλύονται όταν έχουν ωριμάσει οι προϋποθέσεις για μία εθνικά επωφελή λύση και όχι λόγω της πίεσης του χρόνου που περνάει. Αυτό το μάθημα το γνωρίζουν όλες οι δημοκρατικές κυβερνήσεις πλήν αυτής του κ. Τσίπρα.
Άραγε το ιρλανδικό πρόβλημα γιατί δεν επιλύεται παρ’ όλο που είναι σε ένταση επί μία και πλέον εκατονταετία.
Το Κυπριακό γιατί δεν έχει επιλυθεί μέχρι σήμερα. Το Παλαιστινιακό ζήτημα εκκρεμμεί και αυτό πατά το γεγονός ότι χρονίζει από το 1949. Απ’όλ’αυτά τα δεδομένα καταρρίπτεται ο ισχυρισμός του κ. Κοτζιά ότι δήθεν επέτυχε να επιλύσει το σκοπιανό πρόβλημα το οποίο οι προηγούμενες κυβερνήσεις χρόνια τώρα δεν είχαν τολμήσει να το θίξουν Η αλήθεια όμως, που αποσιωπάται από την Κυβέρνηση, είναι ότι ο κ. Τσίπρας υποχωρώντας σε πιέσεις διεθνών παραγόντων, αδιστάκτως και ως συνεπής ιδεολόγος εθνομηδενιστής αναγνώρισε στα Σκόπια πλεονεκτήματα σε θέματα που δεν αποτελούσαν επισήμως αντικείμενο διαφοράς μεταξύ των δύο Κρατών, όπως η αναγνώριση της Μακεδονικής γλώσσας και της Μακεδονικής εθνικότητας.
Αυτά τα δύο στοιχεία είναι που προσδίδουν για π΄ρωτη φορά στο Κράτος των Σκοπίων εθνική οντότητα και μάλιστα μακεδονική. Γι’ αυτό πανηγυρίζουν τα Σκόπια και γι’αυτό θα έπρεπε να ντρέπονται ο κ Τσίπρας και η παρέα του.
- Αυτοδυναμία ή κυβέρνηση συνεργασίας; Ποιο πολιτικό σχηματισμό θα θεωρούσατε καταλληλότερο κυβερνητικό εταίρο;
- Η προϊούσα κατάρρευση του Κυβερνητικού συνασπισμού είναι βέβαιο ότι γρήγορα θα οδηγήσει σε εκλογές στις οποίες ο Λαός θα κληθεί ουσιαστικά να αποφασίσει σχεδόν δημοψηφισματικά, εάν εγκρίνει ή όχι την εξαπάτησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Εάν αποδέχεται τον πλήρη εκτροχιασμό της οικονομίας και εάν συναινεί στην διάλυση του Κράτους.
Είναι βέβαιο ότι στις εκλογές αυτές η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει αυτοδυναμία, αλλά όπως έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κυβερνήσει σε συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις που έχουν ευρωπαϊκό και δημοκρατικό προσανατολισμό που είναι αντίθετες στον κρατισμό και στην κομματοκρατία.
- Η ΝΔ επιμένει στη θέση της ότι εφ’ όσον γίνει κυβέρνηση θα αλλάξει τον «Κλεισθένη» έτσι ώστε να μην διεξαχθούν με απλή αναλογική οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.
- Αποτελεί σαφή και αμετάκλητη δέσμευση του Προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη η κατάργηση του «Κλεισθένη» με τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που θα σχηματίσει μετά στις προσεχείς εκλογές. Επ’ αυτού δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση.
- Παλαιότερα είχατε επιχειρηματολογήσει υπέρ της ένταξης της Ηλείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Εμμένετε σ ‘ αυτή την άποψη; Θα αναλάβετε πρωτοβουλίες για αλλαγή των ορίων των Περιφερειών αν η Ν.Δ αναλάβει κυβέρνηση;
- Κατ’αρχήν είμαι αντίθετος με τον παράλογο και ανιστόρητο διαμελισμό της Πελοποννήσου ως γεωγραφικής, πολιτιστικής και οικονομικής ενότητας σε δύο διοικητικές περιφέρειες. Αυτό αποτελεί μία ανωμαλία που αποδυναμώνει και περιθωριοποιεί όχι μόνο την Ηλεία αλλά και την Αχαΐα Είναι αδιανόητο η Χώρα του Πέλοπα, η Ολυμπία Γη και η Ήλιδα να ευρίσκονται σήμερα εκτός των διοικητικών ορίων της Πελοποννήσου. Επί τέλους κάποτε θα πρέπει να αποκατασταθεί μια τόσο κραυγαλέα αδικία που επιβλήθηκε στο παρελθόν μόνο και μόνο για να αποκατασταθεί η εσωκομματική ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των βαρόνων του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ. Η Πελοπόννησος πρέπει και πάλι να αποτελέσει μία ενιαία και αδιαίρετη Περιφέρεια.
- Η επανέναρξη τως εργασιών για τον αυτοκινητόδρομο «Πάτρα – Πύργος» διαρκώς αναβάλλεται. Πιστεύετε ότι τελικά το έργο θα γίνει ή θα πάει οριστικά στις καλένδες;
- Το μεγαλύτερο έγκλημα της Κυβέρνησης Σύριζα – ΑΝΕΛ εναντίον της Ηλείας είναι η αυθαίρετη και αδικαιολόγητη ακύρωση του διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου. Έργο που είχε δημοπρατηθεί στις 15 Μαρτίου 2015 από την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου. Το έργο αυτό σήμερα θα είχε ολοκληρωθεί και ο δρόμος θα λειτουργούσε με όλα τα συνακόλουθα οφέλη για την ανάπτυξη της Ηλείας, αν η Κυβέρνηση Τσίπρα δεν είχε εμποδίσει την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Σήμερα παρά τις αντίθετες υποσχέσεις της, η Κυβέρνηση ΣυΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δυσκολεύεται να προχωρήσει στην κατασκευή του έργου, γιατί οι ανεύθυνοι και επιπόλαιοι χειρισμοί της, κατά τα προηγούμενα χρόνια εμποδίζουν την πρόοδο των διαδικασιών, τόσο σε επίπεδο Ερωπαϊκής Ένωσης όσο και σε επίπεδο διαφόρων ελεγκτικών αρχών. Ο εμπαιγμός των Ηλείων από τον κ. Τσίπρα και οι ψεύτικες υποσχέσεις του ακόμη και πριν από δύο μήνες στην Πάτρα προδίδουν αδιαφορία για το μέλλον του τόπου μας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ηλεία δεσμεύτηκε δημοσίως ότι η επόμενη Κυβέρνηση κατά προτεραιότητα θα ενδιαφερθεί για την άμεση κατσκευή του αυτοκινητοδρόμου Πατρών-Πύργου.
- Ως νομός διαρκώς διαμαρτυρόμαστε ότι είμαστε αδικημένοι, ότι διαχρονικά η πολιτεία δεν μας αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον κ.α Μήπως υπάρχουν ευθύνες και στο πολιτικό προσωπικό του νομού γι αυτό το τέλμα. Τι πρέπει να αλλάξει ώστε να κάνουμε ένα άλμα προς τα εμπρός;
- Η Ηλεία διαθέτει αναμφίβολα έναν ζηλευτό οικονομικό και παραγωγικό δυναμισμό. Ο πρωτογενής τομέας παρουσιάζει λόγω και της γονιμότητας του εδάφους και του εύκρατου κλίματος μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ο τουρισμός επίσης λόγω των αρχαιολογικών θησαυρών (Ολυμπία, Επικούρειος Απόλλωνας, Ήλιδα) αλλά και των φυσικών καλλονών (παραλιακό μέτωπο, δάσος Φολόης κλπ) προσελκύει κάθε χρόνο πολυάριθμους περιηγητές.
Ποιος φταίει όμως που αν και ο Ηλειακός κάμπος είναι αρδευόμενος σε έκταση 800.000 στρεμ. μένει ακαλλιέργητος σε ποσοστό περίπου 60%. Ποιος φταίει που δεν προσανατολίζεται η αγροτική παραγωγή σε προϊόντα ανταγωνιστικά με εξαγωγική ζήτηση. Όσοι το τολμούν σε επιχειρηματική βάση έχουν επιτυχημένη πορεία. Επί τέλους πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο τόπος μας θα αναπτυχθεί όταν αποφασίσουμε να ενεργοποιήσουμε το παραγωγικό δυναμικό που αντιστοιχεί στον καθένα μας. Στον κάθε επιχειρηματία, στον κάθε επαγγελματία, γεωργό , κτηνοτρόφο κ.ο.κ. Πέρασε η εποχή που την ανάπτυξη την μοίραζε το Κράτος – Πατέρας, όπου και όπως ήθελε. Δυστυχώς το πελατειακό πολιτικό σύστημα στην Ηλεία είχε βάλει σε υψηλότερη προτεραιότητα την ατομική αποκατάσταση των ψηφοφόρων, μέσω των διορισμών και των πάσης φύσεως προσωπικών εξυπηρετήσεων, σε σχέση με την γενικότερη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Ποτέ το κράτος δεν εκπόνησε ούτε υποστήριξε ένα συνολικό σχέδιο ανάπτυξης της Ηλείας. Οι συνθήκες όμως σήμερα έχουν αλλάξει. Ο ρόλος του κράτους στην οικονομία έχει ουσιαστικά εκμηδενιστεί. Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε αλλαγή δομών και διαδικασιών. Μας έχει κάνει σοφώτερους και πιο προσεκτικούς στη διεκδίκηση τόσο των ατομικών όσο και των συλλογικών οικονομικών συμφερόντων. Με τα νέα αυτά δεδομένα η μοναδική δυνατότητα ανάπτυξης της Ηλείας θα πρέπει να στηριχτεί στην υγιή και καινοτόμο επιχειρηματικότητα, είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο, που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Μόνο υπό αυτούς τους όρους θα δικαιούμαστε να μιλάμε για ένα ηλειακό οικονομικό θαύμα στο άμεσο μέλλον.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου