Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων υποστήριξε πως «κανείς ποτέ δεν θα αμφισβητήσει τη «μακεδονική» μας γλώσσα και τη «μακεδονική» μας μοναδικότητα». Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες της ΠΓΔΜ να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου και να λάβουν τη σωστή απόφαση με στόχο, τόνισε, να έρθει «ένα καλύτερο μέλλον της Μακεδονίας». Μάλιστα, σε παρόμοιο πανηγυρικό τόνο στον λογαριασμό του στο Facebook έκανε λόγο για τους «πολίτες της Μακεδονίας που θα μπουν περήφανα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».
Δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ όπως οι παραπάνω προεξοφλείται ότι θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, όσο πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος  στη γειτονική χώρα για το ονοματολογικό. Ταυτόχρονα όμως αναμένεται να αναζωπυρωθεί και η σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης στη χώρα μας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ασκήσει αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της, κατηγορώντας την ότι προέβη σε σημαντικές υποχωρήσεις στη συμφωνία με τα Σκόπια. Ετσι, εκτιμάται πως η καμπάνια της κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ υπέρ του Ναι – που συνήθως συνοδεύεται και από προκλητικές δηλώσεις – θα προκαλέσει νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ελλάδα, με το Μαξίμου να μπαίνει ξανά στο στόχαστρο.
Την ίδια ώρα μάλιστα δεν πρέπει να λησμονείται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί και τη σοβαρή διάσταση απόψεων με τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο. Είναι ενδεικτικό ότι προ ημερών ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ διεμήνυσε εκ νέου πως αν έρθει η συμφωνία στη Βουλή, θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση πριν γίνει η ψηφοφορία. «Και θα προκαλέσω άμεσα εκλογές», έχει πει χαρακτηριστικά – προειδοποίηση» που επαναλαμβάνουν πλέον τα περισσότερα στελέχη του.
ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ «ΝΑΙ». Η κυβέρνηση των Σκοπίων στο μεταξύ συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς – με δηλώσεις, τηλεοπτικά βίντεο, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το Διαδίκτυο – να προωθεί τις θέσεις της για τη συμφωνία των Πρεσπών με στόχο να πείσει τους πολίτες να την υπερψηφίσουν στο δημοψήφισμα. Ο Ζόραν Ζάεφ υποστηρίζει διαρκώς ότι πέτυχε μια διπλωματική νίκη και ότι πλέον θα πάψει κάθε αναφορά στο FYROM για τη χώρα του, αφού πλέον θα έχει το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Εδώ και λίγες ημέρες στην ιστοσελίδα της έχει αναρτήσει σχετικό κείμενο όπου δεσπόζει ο αριθμός «10». Με αυτό επιχειρεί να αναδείξει σε δέκα σημεία τα οφέλη που θα προκύψουν από τη συμφωνία της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα. Για παράδειγμα, υπογραμμίζεται ότι η συμφωνία προστατεύει τη «μακεδονική» ταυτότητα, τη «μακεδονική» γλώσσα και τη «μακεδονική» εθνικότητα. Και συνακόλουθα, σημειώνεται, αυτό θα ισχύει και στο μέλλον. Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν ο εθνικός ύμνος, η σημαία και ο θυρεός, καθώς και ότι ο κωδικός της χώρας θα παραμείνει MK-MKD. Εμφαση δίνεται και στις διαπραγματεύσεις με μεγάλους διεθνείς οργανισμούς. Γίνεται δηλαδή αναφορά στην πρόσκληση των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ – «θα γίνουμε το 30ό μέλος» αναφέρεται χαρακτηριστικά – αλλά και στο ότι ορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.  Ακόμη, τονίζεται ότι η συμφωνία αποτελεί εγγύηση για τη φιλία και τη συνεργασία της «Μακεδονίας» με την «Ελλάδα». Επιπλέον, η κυβέρνηση των Σκοπίων υποστηρίζει πως η συμφωνία θωρακίζει το μέλλον της χώρας, αφού φέρνει καλύτερο επίπεδο ζωής για όλους τους πολίτες.
ΤΑ ΝΕΑ