Για ακόμα μια χρονιά, τρίτη στη σειρά, τα προβλήματα στις καλλιέργειες του τρύγου έχουν πολλαπλασιαστεί. Οι συνεχείς κλιματικές αλλαγές στην περιοχή μας έχουν επηρεάσει στο μέγιστο βαθμό τις παραγωγές, με αποτέλεσμα μεγάλα ποσοστά παραγόμενων καρπών να χάνονται πριν καν θεριστούν. Ιδιαίτερα το φετινό καλοκαίρι με τις ισχυρές βροχοπτώσεις, έχουν πλήξει αρκετές περιοχές σε ποσοστό που πλησιάζει αρκετά κοντά στο 100%. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί και η τοπική κοινότητα Σωπίου, όπου οι καλλιέργειες των αγροτών έχουν υποστεί ζημιές που αγγίζουν το 70 με 80%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απογοήτευση και απόγνωση των καλλιεργητών, που για ακόμα μια χρονιά βλέπουν τους κόπους τόσων μηνών να χάνονται μέσα σε ελάχιστο διάστημα.
Έντονα όμως είναι τα παράπονα τους και προς τον ΕΛΓΑ, υπεύθυνο φορέα για τις αποζημιώσεις των αγροτών, αφού οι έλεγχοι που έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής είναι σε ορισμένο αριθμό γεωργικών εκτάσεων από τις οποίες θα εκτιμηθεί η συνολική ζημιά για να αποζημιωθούν όλοι οι αγρότες της περιοχής…
Απελπισμένοι οι αγρότες…
Δύσκολοι αναμένεται να είναι οι επόμενοι μήνες για τους παραγωγούς της περιοχής Σωπίου, που μέσα στο καλοκαίρι έχουν δει να χάνεται πάνω από τη μισή περιουσία τους εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών στην περιοχή μας. Απογοητευμένοι πλέον, δεν τρέφουν καμία ελπίδα για το μέλλον αφού το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους φαίνεται ότι έχει χαθεί και πλέον η αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους γίνεται ακόμα δυσκολότερη. Μοναδικό αίτημά τους πλέον και «σανίδα σωτηρίας» τους είναι η απόδοση των σωστών αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για την κατάσταση στις καλλιέργειές τους και τις κινήσεις τους μίλησαν στην εφημ. «Πατρίς» αγρότες του Σωπίου:
Ελευθέριος Σταυρόπουλος-Πρόεδρος Τ.Κ. Σωπίου: «Για ακόμα μια χρονιά η σταφίδα πήγε από το κακό στο χειρότερο. Οι βροχές προκάλεσαν τεράστια ζημιά και πλέον έχουμε αρχίσει να σηκώνουμε τα αλώνια σιγά σιγά. Τα κιλά που προσφέρουν είναι ελάχιστα πλέον και περιμένουμε τον ΕΛΓΑ να κάνει το σωστό. Να γίνει η καλύτερη εκτίμηση για τον παραγωγό, γιατί τρεις χρονιές τώρα η σταφίδα μας έχει πάει πίσω. Οι χθεσινές βροχές σίγουρα θα προκάλεσαν και αυτές μεγαλύτερη ζημιά από την ήδη υπάρχουσα».
Χρήστος Σταυρόπουλος-Σταφιδοπαραγωγός: «Από τις βροχές της 25ης Ιουνίου που διήρκησαν πέντε μέρες, οι σταφίδες έπαθαν ζημιές έως 70-80%. Κάναμε αιτήσεις στο ΕΛΓΑ και ήρθαν γεωπόνοι, αλλά παράπονό μας είναι ότι δεν πήγαν από χωράφι σε χωράφι. Κοίταξαν τις ζημιές συνολικά σε 10 κομμάτια και περιμένουμε τα πορίσματα. Ευελπιστούμε να μας ικανοποιήσουν, γιατί θα ξεσηκωθούμε. Χρειάζεται μάχη, διότι αν δεν αποζημιωθούμε ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Οι παραγωγές έχουν μειωθεί και αυτό φαίνεται από τον τρύγο που τελείωσε από το δεκαπενταύγουστο, τη στιγμή που παλαιότερα ξεκινούσε μετά τις 20. Οι χθεσινές βροχές κατέστρεψαν και ότι άλλο είχε απομείνει, με τους φόβους μας να είναι και για ολοκληρωτική καταστροφή. Φοβόμαστε την περίπτωση του 2016, όπου είχαμε χάσει τα πάντα. Από τότε περιμένουμε να αποζημιωθούμε από τα ΨΕΑ, γι’ αυτό ζητάμε από τον ΕΛΓΑ να μας ικανοποιήσει και να αποζημιώσει τη ζημιά που έχουμε πάθει».
Θανάσης Βομπίρης-Αντιπρόεδρος ΟΑΣΗ και μέλος Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού-Σωπίου: «Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση. Πέρυσι λόγω καθυστερημένης ανάπτυξης των αμπελώνων, είχαμε σοβαρό πρόβλημα που προωθήσαμε, με την κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ να μη δίνουν σημασία. Φορολογικό, ασφαλιστικό κ.ά. «τρέχουν» και φέτος βρεθήκαμε λόγω αλλαγής κλίματος να έχουμε αφύσικες βροχές το καλοκαίρι που κατέστρεψαν την παραγωγή μας. Παλεύουμε χρόνια να αλλάξουμε τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και ζητάμε τη στήριξη των αγροτών. Αν δεν πιέσουμε, δε γίνεται τίποτα. Ο κανονισμός λέει ότι στο 100% σου αφαιρείται 18%. Σε ζημιά 30% θα πληρωθείς το 12%, που είναι μηδαμινό. Απαιτούμε αλλαγή κανονισμού και οι σταφιδοκαλλιεργητές να αποζημιωθούν άμεσα για να συνεχιστεί μια ιστορική καλλιέργεια που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της χώρας. Απαιτούμε, αφού πληρώνουμε ανά στρέμμα, η εκτίμηση να γίνεται ατομικά. Λένε ότι θα βγάλουν μέσο όρο, με βασικό αίτημά μας η εκτίμηση να γίνεται προς τα πάνω. Απαιτούμε ακόμα να πάρει αυτός που πραγματικά έχει ζημιά. Απ’ ότι φαίνεται πάνε να βγάλουν ένα μέσο όρο, αδικώντας όποιον έχει τεράστια ζημιά».
Χρήστος Πάτσιος-Αγρότης Χειμαδιό: «Η παραγωγή φέτος χάθηκε. Η ζημιά είναι στο 70-80%. Άλλα χρόνια βγάζαμε περισσότερους τόνους και φέτος έχουμε δώσει αγώνα με αρκετά χαμένα λεφτά για να βγουν 3 τόνοι. Διαφωνώ με την ομαδική αποζημίωση, αλλά τουλάχιστον ας δώσει το ΕΛΓΑ όσα παραπάνω γίνεται. Μπορεί ο φορέας να επιθυμεί αποζημίωση με δικό του τρόπο, αλλά τουλάχιστον να το κάνει στο μέγιστο βαθμό. Ένα ακόμα τεράστιο πρόβλημα είναι τα αμπέλια που αυτή τη στιγμή καταστρέφονται εξαιτίας των συνεχόμενων καιρικών αλλαγών. Αμφιβάλλουμε αν θα τρυγήσουμε, αφού χρειάζεται ακόμα ένα μήνας. Ζητάμε αποζημίωση και γι’ αυτά, καθώς είναι μια παραγωγή που βοηθάει το εισόδημά μας. Πληρώνουμε στην ώρα μας και έχουμε απαίτηση να μας αποζημιώνουν άμεσα. Η σταφίδα αποτελούσε το «μαύρο χρυσό» και πλέον προσπαθούν να φέρουν καλλιέργειες που δε γνωρίζουμε. Αυτά βρήκαμε από τον πατέρα μας και αυτά καλλιεργούμε. Οι νέοι έχουν απελπιστεί και φεύγουν, ερημώνοντας τα χωριά. Οι επιδοτήσεις που λένε ότι δίνουν στους αγρότες δεν έρχονται στα χέρια μας, καθώς πάνε εκεί που χρωστάμε. Από 2010-2018 έχουμε πάθει έξι ζημιές και δεν έχουμε πληρωθεί σχεδόν καμία. Δουλεύουμε καθημερινά χωρίς κέρδος πλέον».
Δημήτριος Βαβίλης-Αγρότης: «Η κατάσταση από ΨΕΑ και ΕΛΓΑ είναι απερίγραπτη. Έχουμε από το 2016 ζημιές και ο ΕΛΓΑ όχι μόνο δεν έχει πληρώσει, αλλά δεν έχει στείλει ούτε καταστάσεις με τις ζημιές. Παίρνει χρήματα, αλλά δεν κάνει σωστές εκτιμήσεις για να πληρώσει το ποσό που αντιστοιχεί στη ζημιά. Ο ΕΛΓΑ είναι μια ασφαλιστική εταιρεία για την περιουσία μας όπως είναι οι εκάστοτε ασφαλιστικές για τα αυτοκίνητα, γι΄ αυτό πρέπει να κάνουν σωστή δουλειά. Η παραγωγή πάει συνέχεια προς τα κάτω. Τα πράγματα είναι δύσκολα και δε βγαίνουμε πλέον».
Τέλος, η ΟΑΣΗ πραγματοποίησε κάλεσμα σε όσους αγρότες ενδιαφέρονται να δώσουν το παρόν σήμερα στις 9μμ. στη Μαγούλα, όπου και θα συζητηθούν τα προβλήματα και οι ενέργειες που θα κάνουν οι αγρότες στο άμεσο μέλλον προκειμένου να διεκδικήσουν αυτά που πρέπει. Στόχος είναι η μαζική κινητοποίηση προς τον ΕΛΓΑ όπου θα τεθούν οι προβληματισμοί μας και στη συνέχεια στο περιφερειακό συμβούλιο της Πάτρας για να επιβάλλουν το αίτημά τους, αφού και προηγούμενες φορές η κατάσταση λύθηκε μ’ αυτό τον τρόπο.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου