Κεραυνός στα κεφάλια των "υπευθύνων"
Μια μαρτυρία του επικεφαλής των 40 ανδρών της Ομάδας Υποβρυχίων Αποστολών που έσωσαν εκατοντάδες ανθρώπους στην παραλία της κολάσεως στο Μάτι αλλάζει τα δεδομένα στην υπόθεσης των πρώτων ωρών της πυρκαγιάς στο Μάτι.
Σύμφωνα με τον κ. Δ. Μπαλτάκο, η ομάδα του εντόπισε τους νεκρούς πολύ έγκαιρα, και συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισε, πριν νυχτώσει, γεγονός για το οποίο ενημέρωσαν τον αρχηγό που αποβιβάστηκε στο ξενοδοχείο Ραμάντα λίγο αφότου έπεσε το σκοτάδι.
«Εντοπίσαμε τους πρώτους νεκρούς πριν βραδιάσει και το αναφέραμε στον αρχηγό»
Αποκαλυπτικά είναι τα όσα ανέφερε ο κ. Μπαλτάκος σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ για τον χρόνο που η ομάδα του εντόπισε τους πρώτους νεκρούς στο σημείο.
«Εντοπίσαμε τους πρώτους νεκρούς πριν βραδιάσει. Δεν είχε πέσει το σκοτάδι. Μάλιστα πολύ σύντομα, αφότου έπεσε το σκοτάδι, ήρθε στο χώρο και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αποβιβάστηκε στο ξενοδοχείο Ραμάντα και αφενός συντόνιζε και αφετέρου βοηθούσε τους ανθρώπους που ήταν εκεί ψυχολογικά. Οπότε ο πρώτος ο οποίος στον οποίο αναφέραμε αυτό το θέμα ήταν ο αρχηγός λίγο αφότου βράδιασε. Και λίγο αργότερα ήρθε κι ο κύριος υφυπουργός στο λιμάνι και ενημερώθηκε κι εκείνος», ανέφερε. Μάλιστα, ως επικεφαλής της ομάδας συνεχώς ενημέρωνε την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας για όσα συνέβαιναν στο σημείο.
Ωστόσο, ήταν άποψη της πολιτικής ηγεσίας είπε, να μην μιλήσουμε για νεκρούς για να μην επιβαρύνουμε το κλίμα.
Ο κ. Μπαλτάκος ανέφερε ότι το Λιμεναρχείο Ραφήνας ειδοποιήθηκε στις 6.30 το απόγευμα ότι υπήρχαν αποκλεισμένοι άνθρωποι στα λιμανάκια στο Μάτι. Πήραν διαταγή από το κέντρο επιχειρήσεων κατόπιν εντολής από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και ξεκίνησαν από τον Άγιο Κοσμά.
Έφτασαν στο σημείο λίγο μετά τις 7 («δεν κοιτούσα την κρίσιμη εκείνη ώρα το ρολόι μου» είπε χαρακτηριστικά) και ρίχτηκαν στη μάχη, ενώ όπως διευκρίνισε, υπήρχε έντονη δυσκολία από τον καιρό και πολύ ψηλά κύματα.
«Από τον Άγιο Κοσμά έφυγαν δύο σκάφη και στη Ραφήνα βρήκαμε πολλά πλωτά του Λιμενικού Σώματος που κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν μέχρι και 13 και τουλάχιστον 20 σκάφη ιδιωτών που είχε συντονίσει το λιμεναρχείο της Ραφήνας και ακόμα περισσότερα που είχαν κινητοποιηθεί αυτοβούλως», περιέγραψε ο κ. Μπαλτάκος.
Όταν έφτασε στο σημείο, η ομάδα άρχισε να βλέπει τις εστίες που υπήρχαν και τα προβλήματα. «Υπήρχαν τρεις παραλίες κι ένα ξενοδοχείο. Η παραλία με το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η γνωστή παραλία του Κάβου, όπου υπήρχαν εκατοντάδες άνθρωποι στοιβαγμένοι. Υπήρχαν άλλες δύο παραλίες με κόσμο κι ένα ξενοδοχείο με τουλάχιστον 200 άτομα», διευκρίνισε ο κ. Μπαλτάκος.
Οι αξιωματικοί προσπάθησαν παρά τις δυσκολίες να επιβιβάσουν όσους περισσότερους ανθρώπους πάνω στα φουσκωτά.
«Το θέαμα ήταν ιδιαίτερα απόκοσμο. Υπήρχαν εκατοντάδες άνθρωποι στη θάλασσα, υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι ήταν σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση στην παραλία, υπήρχαν άνθρωποι που δεν άφηναν τα σπίτια τους με τίποτα, παρότι είχαν καεί, άνθρωποι που έψαχναν τους δικούς τους και υπήρχαν δεκάδες άνθρωποι που είχαν χάσει τη ζωή τους στον δρόμο προς το Λιμανάκι», ανέφερε.
Ο κ. Μπαλτάκος σημείωσε ότι η ομάδα των ΟΥΚ έσωσε και μετέφερε στο λιμάνι της Ραφήνας 465 άτομα, ενώ το Λιμενικό έσωσε πάνω από 700 άτομα.
Στην επιχείρηση, όπως είπε, πήραν μέρος και έξι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ της Αστυνομίας που είχαν φτάσει μέσα από τις φλόγες στην παραλία και αυτοί με αυτοθυσία βοήθησαν τον αποκλεισμένους στην παραλία της κολάσεως να επιβιβαστούν στα φουσκωτά.
Συνολικά στο απόγειο της επιχείρησης πήραν μέρος πάνω από 13 σκάφη του Λιμενικού και 20 ιδιωτών που συντονίζονταν από τον Λιμενάρχη της Ραφήνας, όμως στη συνέχεια βρέθηκαν στο σημείο και άλλα σκάφη ιδιωτών που έσπευσαν με δική τους πρωτοβουλία για να βοηθήσουν.
ΠΗΓΗ: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου