Στο ευρύτερο πλαίσιο διαμόρφωσης των γεωστρατηγικών ζωνών επιρροής σε κρίσιμες περιοχές της Ευρώπης ενέταξε με δηλώσεις του τη συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια για επίλυση του ονοματολογικού ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, ο οποίος αναφέρθηκε και σε ενεργό ρόλο των ΗΠΑ στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας. «Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των χωρών στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης, που είναι περισσότερο ευάλωτες στη ρωσική γεωπολιτική πίεση. Στην Ουκρανία και στη Γεωργία καταφέραμε να άρουμε περιορισμούς προηγούμενων κυβερνήσεων στην απόκτηση αμυντικών όπλων για την αντίσταση στη ρωσική εδαφική επιθετικότητα. Στα Βαλκάνια, η αμερικανική διπλωματία διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην επίλυση της διαφοράς Ελλάδας - Μακεδονίας για το ονοματολογικό και ενεργοποιείται για να προωθήσει τον υπό την Ε.Ε. διάλογο ανάμεσα στη Σερβία και στο Κόσοβο», δήλωσε ο κ. Μίτσελ.
Την ίδια στιγμή, την αναγνώριση των «Μακεδονικών» ως επίσημης γλώσσας εντός της Ε.Ε. προέταξε χθες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ως ένα από τα δεδομένα που θα προκύψουν από την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. «Με τη συμμετοχή στην Ε.Ε., όλες οι επίσημες επικοινωνίες μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και των μελών της Ε.Ε. θα μεταφράζονται και θα διερμηνεύονται στα Μακεδονικά, ως επίσημη και αναγνωρισμένη γλώσσα σε μια περιοχή στην οποία ζουν 500 εκατ. κάτοικοι», ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Ζάεφ. Ανάλογες αναφορές θα πυκνώσουν το προσεχές διάστημα, καθώς εντείνεται η εκστρατεία για το δημοψήφισμα αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.
Εν τω μεταξύ, χθες, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με επιστολή του προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ γνωστοποίησε τις προϋποθέσεις για την ένταξη της γειτονικής χώρας στη Συμμαχία, που αφορούν την ολοκλήρωση σειράς μεταρρυθμίσεων και νομοθετικών παρεμβάσεων.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου