Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Η Federal Reserve διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού

«Η αγορά εργασίας αναπτύσσεται δυναμικά, οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων ενισχύονται, ενώ ο πληθωρισμός προσεγγίζει τον στόχο μας για 2%», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Αμετάβλητα διατήρησε χθες τα επιτόκια δανεισμού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Επίσης, επισήμανε ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή, και αυτό το γεγονός της επιτρέπει να διατηρήσει απαράλλακτο τον σχεδιασμό της για δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων έως τα τέλη του 2018. Εν τω μεταξύ, έχει κάνει δύο αυξήσεις το πρώτο εξάμηνο, ενώ από τα τέλη του 2015 έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού επτά φορές. Το βασικό επιτόκιο δανεισμού overnight παρέμεινε μεταξύ 1,75%-2%. «Η αγορά εργασίας αναπτύσσεται δυναμικά, οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων ενισχύονται, ενώ ο πληθωρισμός προσεγγίζει τον στόχο μας για 2%», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ.
Πέραν των ΗΠΑ, και η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα παραμένει ισχυρή. Αυτό επισημαίνουν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. Προσθέτουν, πάντως, ότι η βιομηχανική παραγωγή έχει φθάσει στο απόγειό της και σταδιακά επιβραδύνεται. Επιπλέον, τονίζουν ότι αρνητικό αντίκτυπο για τη βιομηχανική παραγωγή θα έχει και η πολιτική προστατευτισμού που κυριαρχεί πλέον στο διεθνές εμπόριο. Εχοντας αυτά κατά νου, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η εικόνα της επιβράδυνσης ενδεχομένως να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες θα επανεξετάσουν την επιστροφή σε μια σκληρή νομισματική πολιτική. Αλλοι θεωρούν πως δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο αυτή η επιβράδυνση, δεδομένης της γενικότερης θετικής εικόνας της διεθνούς οικονομίας, οπότε αναμένουν ότι θα συνεχιστεί η επιστροφή σε πιο περιοριστική πολιτική. «Η ανάπτυξη είναι δυναμική, η ανεργία χαμηλή, οι μισθοί αυξάνονται και ο πληθωρισμός κινείται ανοδικά, και όλα αυτά τα στοιχεία ωθούν τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν τη σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής τους», παρατηρεί ο επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής τίτλων, Ρίτσαρντ Κέλι, στην TD Securities.
Χθες η Fed επανέλαβε ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω σκλήρυνση της πολιτικής της έως τα τέλη της 2018. Αντιθέτως, η ΕΚΤ θα συνεχίσει έως τότε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, έστω και μειωμένο, ενώ μέχρι το καλοκαίρι του 2018 θα διατηρήσει τα επιτόκιά της σε επίπεδα ναδίρ. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα, συνεχίζει χωρίς χρονικό όριο την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης. Ορισμένοι αναλυτές, μάλιστα, εκτιμούν ότι θα διατηρήσει τα επιτόκιά της αμετάβλητα έως και το 2020. Σήμερα, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει το κόστος δανεισμού. Οσον αφορά την Κίνα, η κυβέρνηση μειώνει τις προδιαγραφές κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες, για να αμβλύνει τις συνέπειες της απομόχλευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ούτως ή άλλως, απαιτείται χρόνος να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα από τα όποια δημοσιονομικά ή νομισματικά μέτρα ληφθούν.
Τον Ιούλιο, η Κίνα και οι ΗΠΑ επέβαλαν εκατέρωθεν δασμούς ύψους 34 δισ. δολαρίων, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι, ύψους 16 δισ. δολαρίων, εντός του Αυγούστου. Οικονομολόγοι προειδοποιούν για τον αρνητικό αντίκτυπο τέτοιων πολιτικών. Η Morgan Stanley προβλέπει ότι η επιβολή δασμών 25% από τις ΗΠΑ σε όλες τις κινεζικές και τις ευρωπαϊκές εισαγωγές θα επιβραδύνει κατά 1 ποσοστιαία μονάδα την ανάπτυξη των ΗΠΑ και κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα της Κίνας. Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης διευθυντών προμηθειών τον Ιούλιο διαμορφώθηκε μόλις στις 55,1 μονάδες έναντι των 54,9 μονάδων του Ιουνίου, που ήταν και τα χαμηλότερα επίπεδα 18μηνου. Στη Βρετανία επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της μεταποίησης πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια. Στην Κίνα, οι νέες παραγγελίες για εξαγωγές τον Ιούλιο μειώθηκαν. «Η ανάλυση των δεδομένων υποδηλώνει ότι, λόγω της εμπορικής διένεξης ΗΠΑ - Κίνας, υπάρχει αβεβαιότητα για το πώς θα κινηθεί η ζήτηση», τονίζουν αναλυτές της HSBC.
Πηγή: REUTERS, A.P.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου