Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Ανεξάρτητα τι θα πουν οι Σκοπιανοί σήμερα...


Εμείς λέμε στους:

Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Κοτζιά...
και σε όλους τους πολιτικούς

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου, 2018

  • Πού έχει βρέξει περισσότερο την πρώτη μέρα του κυκλώνα. Στον Παπάγο καταγράφεται η πιο έντονη βροχή στην Αθήνα στις 22:30 το βράδυ, σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με την περιοχή της Μάνδρας. 
  • Διακόπηκαν δρομολόγια του Προαστιακού λόγω κακοκαιρίας. Με λεωφορεία η μετακίνηση των επιβατών. 
  • Αιματηρό επεισόδιο με έναν νεκρό στο κέντρο προσφύγων στη Μαλακάσα. Το επεισόδιο έγινε κυρίως μεταξύ Αφγανών, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. 
  • Μεγάλα προβλήματα σε Αργολίδα και Κορινθία λόγω του κυκλώνα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσονται οι πληγείσες περιοχές. 
  • Μετακίνηση χιλιάδων προσφύγων λόγω κακοκαιρίας εξετάζουν τα νησιά. Την μετακίνηση θα αναλάβει, εάν χρειαστεί, ο στρατός, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου. 

Κόσμος

  • Ο Ερντογάν εγκαινίασε ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά στην ΕΕ. Για απόλυτα επιτυχημένη επίσκεψη στην Γερμανία έκανε λόγο ο τούρκος πρόεδρος κατά την σύντομη παραμονή του στην Κολονία για τα εγκαίνια του Κεντρικού Τζαμιού. 
  • Μια πυραμίδα διαμαρτυρίας από... παπούτσια «χτίστηκε» στο Παρίσι. Πρόκειται για διαμαρτυρία κατά των βομβαρδισμών που έχουν θύματα άμαχους. Καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο, 90 άμαχοι είναι θύματα «αδιάκριτων βομβαρδισμών», σύμφωνα με την ΜΚΟ Handicap international. 
  • Βγήκε από το νοσοκομείο ο μαχαιρωμένος ακροδεξιός υποψήφιος στην Βραζιλία. Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου είναι ο φαβορί στις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας. Ο πρώτος γύρος θα λάβει χώρα στις 7 Οκτωβρίου. 
  • Αποχώρησε από την Γκάζιβοντε η Αστυνομία του Κοσόβου, σε επιφυλακή η Σερβία. Κοσοβάροι αστυνομικοί στάλθηκαν στην συνοριακή λίμνη το πρωί και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τον υδροηλεκτρικό σταθμό και άλλες εγκαταστάσεις. .
  • Απελευθερώθηκαν οι Αιγύπτιοι ψαράδες που είχαν συλληφθεί από το ψευδοκράτος. Ο πλοίαρχος του ψαροκάικου, ονόματι Αμπντούλ, αφηγήθηκε πώς έξι τούρκοι στρατιώτες επιβιβάστηκαν στο πλοίο με πρόφαση ότι ήθελαν να διενεργήσουν έλεγχο για παράνομο φορτίο .

Πολιτική

  • Κικίλιας: Εκλογές για να ανατραπεί η επιζήμια συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ. Τη δέσμευση της ΝΔ ότι δεν θα κυρώσει τη συμφωνία με τα Σκόπια επανέλαβε ο Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας παρέδωσε την εθνική ταυτότητα στους γείτονες. .
  • Λεβέντης: Η νέα βουλή να παραπέμψει τον πρωθυπουργό σε δίκη για τις Πρέσπες. Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη «ο κ. Μητσοτάκης προσεύχεται να τελειώσει τη βρωμοδουλειά ο Τσίπρας, ώστε μετά να νίψει χείρας και να πει τη βρήκα έτοιμη. Αλλά ο Τσίπρας, βέβαια, ως πονηρός και σατανικός θα του την "κάνει' τελευταία στιγμή. Θα πει η επόμενη Βουλή να αποφασίσει». .
  • Χαμηλώνει τους τόνους το Μαξίμου για τυχόν ρήξη με τον Καμμένο. Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος επιχείρησε να διαμηνύσει πως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν πολλά κοινά σημεία στην εφαρμογή πολιτικών και πολλή δουλειά μπροστά τους. .
  • Τσίπρας: Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ μπορεί να γίνει μοντέλο για λύση διαφορών. Η συμφωνία δεν έγινε μέσω «επιβολής του ισχυρότερου», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. .
  • Σπυράκη: Η χώρα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ με αφορμή τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα. .

Οικονομία

  • Η κυβέρνηση δεν θα βάλει την περικοπή των συντάξεων στον προϋπολογισμό. Πρόθεση της Αθήνας είναι να περιλάβει στο σχέδιο του προϋπολογισμού μόνον τις εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις και επιδόματα που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. .
  • Αναλυτικές οδηγίες για την νέα χαλάρωση των capital controls. Διευκρινίσεις της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για τις νέες τροποποιήσεις των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών. .
  • ΟΠΑΠ Forward:Πολύτιμη τεχνογνωσία και νέες θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις . Το πρόγραμμα ΟΠΑΠ Forward, που υλοποιείται σε συνεργασία με τον διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό Endeavor, υποστηρίζει συνολικά 40 αναπτυσσόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εκπροσωπούν παραγωγικούς και εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. .
  • Οι αγορές ραπίζουν την Ιταλία μετά την απόφαση για ψηλό έλλειμμα. Πάνω από το 3,2% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εν μέσω φόβων ότι επίκειται νέα σύγκρουση της Ρώμης με τις Βρυξέλλες. .
  • Αναδρομικά 1,2 δισεκ. σε ένστολους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς. Η σχετική νομοθετική διάταξη θα κατατεθεί σύντομα στην Βουλή. Τα δύο τρίτα αναλογούν στους ένστολους αλλά κατά κεφαλήν οι άλλες δύο κατηγορίες θα λάβουν περισσότερα. .

Αθλητισμός

  • H Σίτι κερδισμένη από το Τσέλσι - Λίβερπουλ. Τσέλσι και Λίβερπουλ αναδείχθηκαν ισόπαλες με σκορ 1-1 στο «Στάμφορντ Μπριτζ», με τη Μάντσεστερ Σίτι να βγαίνει κερδισμένη αφού ανέβηκε στην κορυφή της βαθμολογίας. 
  • Ο Μακέντα έβαλε... υπογραφή στην ανατροπή για τον Παναθηναϊκό. Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε πρώτη φορά πίσω στο σκορ, από το γκολ του Κριζμάν, όμως χάρη στην κεφαλιά-ψαράκι του Χατζηγιοβάνη και το πρώτο γκολ του Μακέντα, κέρδισε με 2-1 τον ΠΑΣ Γιάννινα κι έκανε το 5Χ5! Στους άλλους αγώνες¨
  • ΟΦΗ - ΑΕΚ 0 - 3
  • Λάρισα - Παναιτωλικός 1 - 0
  • Σήμερα το ντέρμπυ: Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ

Γέμισαν την Αστόρια με αφίσες εναντίον του Αλέξη Τσίπρα «για την προδοσία της Μακεδονίας»


Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου, 2018



Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αγνωστοι, προς το παρόν, γέμισαν την Αστόρια με αφίσες αναρτημένες σε τοίχους, κολώνες και σε τηλεφωνικούς θαλάμους, εναντίον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Συγκεκριμένα, στις αφίσες υπάρχει η φωτογραφία του Πρωθυπουργού, ο οποίος εικονίζεται με κάπως βλοσυρό ύφος, και η επιγραφή, «Ανεπιθύμητος» και από κάτω η εξήγηση, «για την προδοσία της Μακεδονίας».
Ακόμη, φωτογραφία από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και στα αγγλικά: «You can’t change history. We don’t forget. Macedonia is Greece» (Δεν μπορείς να αλλάξεις την ιστορία. Δεν ξεχνάμε. Η Μακεδονία είναι Ελλάδα).
Υπενθυμίζεται ότι η εκδήλωση προς τιμήν του Πρωθυπουργού παρουσία μελών της Ομογένειας μετατέθηκε από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Πρωθυπουργός, στο Millennium Hilton NY1, UN Plaza, New York.
Το γεγονός αυτό της ανάρτησης των αφισών συντείνει στο ότι πιθανόν να γνώριζαν εκ των προτέρων στο επιτελείο του κ. Τσίπρα ότι ίσως υπήρχαν κάποιες αντιδράσεις εάν η εκδήλωση γινόταν στο Γενικό Προξενείο, με αποτέλεσμα να την μεταφέρουν σ’ έναν χώρο, ο οποίος είναι αυστηρά ελεγχόμενος από την Αστυνομία, καθότι το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει ο Πρωθυπουργός είναι ακριβώς απέναντι από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Τι έγινε... Σαν σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου


Σαν σήμερα



489: Οι Οστρογότθοι υπό τον Θεοδώριχο το Μέγα νικούν τις δυνάμεις του Οδόακρου στη μάχη της Βερόνας.
1399: O Ερρίκος Δ' ανακηρύσσεται βασιλιάς της Αγγλίας.
1636: Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,1 Ρίχτερ πλήττει την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο. Οι νεκροί ανέρχονται σε 525 άτομα και οι τραυματίες σε 1.500.
1791: Πρεμιέρα, στη Βιέννη, της όπερας του Μότσαρτ «Μαγεμένος αυλός».
1822: Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ο τουρκικός στόλος αποβιβάζει στρατό στη Σούδα.
1841: Εφευρίσκεται το συρραπτικό, από το Σάμιουελ Σλόκαμ.
1846: Γίνεται για πρώτη φορά χρήση του αιθέρα ως αναισθητικού, από τον οδοντίατρο Γ. Μόρτον.
1867: Τα νησιά Μίντγουεϊ γίνονται επίσημα αμερικανικό έδαφος.
1876: Επί κυβέρνησης του Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου, δόθηκε η κυβερνητική έγκριση για τη σύσταση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.
1877: Ιδρύεται με πρωτοβουλία της Βασίλισσας Όλγας ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.
1882: Αρχίζει να λειτουργεί το πρώτο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του κόσμου (γνωστό αργότερα ως Appleton Edison Light Company) στο Fox River του Appleton, στο Γουισκόνσιν των ΗΠΑ.
1895: Η Μαδαγασκάρη κηρύσσεται γαλλικό προτεκτοράτο.
1899: Ιδρύεται η Τράπεζα Κρήτης με έδρα τα Χανιά.
1911: Από κατάρρευση υδατοφράκτη και πυρκαγιά στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ χάνουν τη ζωή τους 1.000 άτομα.
1918: Η Συρία γίνεται ανεξάρτητη χώρα.
1922: Η Ελλάδα αναγκάζεται να εκκενώσει την Ανατολική Θράκη, υποκύπτοντας σε πιέσεις των Μεγάλων και τη συνθήκη των Μουδανιών .
1929: Πρώτη πτήση επανδρωμένου πυραυλοκίνητου αεροσκάφους από το Γερμανό Φριτς Όπελ.
1935: Εγκαινιάζεται στις ΗΠΑ το φράγμα Χούβερ, προς τιμή του Προέδρου Χούβερ, στο Μπλακ Κάνιον, ανάμεσα στην Αριζόνα και τη Νεβάδα.
1938: Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Γαλλίας, Νέβιλ Τσάμπερλεϊν και Εντουάρ Νταλαντιέ αντίστοιχα, υπογράφουν με τον Χίτλερ τη Συμφωνία του Μονάχου.
1939: Βρετανία και Γαλλία κηρύσσουν τον πόλεμο στη Γερμανία, μετά την εισβολή της τελευταίας στην Πολωνία.
1943: Εκτελούνται στην Πάτρα 10 Έλληνες πατριώτες από τους Γερμανούς.
1944: Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Γερμανοί εκτελούν 700 πολίτες στο Μαρτζαμπότο, κοντά στη Γένοβα.
1946: Είκοσι δύο ηττηθέντες ηγέτες των Ναζί κρίνονται ένοχοι για εγκλήματα πολέμου στην περίφημη Δίκη της Νυρεμβέργης. Ο Φον Ρίμπεντροπ και ο Γκέρινγκ καταδικάζονται σε θάνατο. Για τα εγκλήματα πολέμου εκ μέρους των συμμάχων δεν έγινε καμία δίκη.
1949: Ολοκληρώνεται, μετά από περισσότερες από 277.000 πτήσεις από δυτικά κράτη, η αερογέφυρα του Βερολίνου, η οποία δημιουργήθηκε επειδή οι Σοβιετικοί δεν επέτρεπαν την επίγεια κυκλοφορία προς το Δυτικό Βερολίνο.
1950: Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ επισκεπτών, οι οποίοι είναι πολίτες χωρών με ολοκληρωτικό καθεστώς.
1951: Αδιέξοδο δημιουργείται από τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα, αφού δεν επιτρέπουν σε κανένα κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
1965: Ταραχές ξεσπούν στην Ινδονησία, με περισσότερο από 1.000.000 νεκρούς, έπειτα από αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος από υποστηρικτές του Κομμουνιστικού κόμματος.
1969: Η Αθήνα αρχίζει να υδροδοτείται από το Μόρνο.
1974: Παραίτηση του Πορτογάλου ηγέτη Αντόνιο ντε Σπίνολα. Προσωρινός Πρόεδρος αναλαμβάνει ο στρατηγός Φρανσίσκο ντα Κόστα Γκομές.
1977: Με Βραβείο Ειρήνης του Λένιν τιμάται η χήρα του Αλιέντε.
1980: Καθιερώνεται το σεκέλ ως νέο νόμισμα στο Ισραήλ.
1982: Οι Χ. Ρος Περό και Τζέι Κόλμπερν πραγματοποιούν τον πρώτο στον κόσμο γύρο του κόσμου με ελικόπτερο, με το Spirit of Texas. Το ταξίδι τους ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 1982 και διήρκεσε 29 ημέρες, 3 ώρες και 8 λεπτά.
1982: Γίνεται το περίφημο Ναυάγιο της Ζακύνθου. Πλοίο προερχόμενο από Ιταλία που ήταν φορτωμένο με λαθραία τσιγάρα ναυάγησε, ενώ σήμερα ο τόπος όπου βρίσκεται το πλοίο αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο.
1982: Ο Ανδρέας Παπανδρέου εξαγγέλλει μέτρα για τη Δικαιοσύνη, που αφορούν αύξηση των δικαστών, εθελουσία έξοδο από το Σώμα και νέες προσλήψεις.
1988: Υποβολή του Ανδρέα Παπανδρέου σε εγχείρηση αντικατάστασης της καρδιακής αορτικής βαλβίδας στο νοσοκομείο «Χέρφιλντ» του Λονδίνου.
1989: Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, εκφωνεί το φημισμένο λόγο του από τη γερμανική πρεσβεία της Πράγας, τον οποίο άκουσαν χιλιάδες Ανατολικογερμανοί και κατά τον οποίο ανακοίνωσε, πως ήρθε σε συμφωνία με τη κομμουνιστική κυβέρνηση και οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
1991: Πραξικόπημα στην Αϊτή. Ανατρέπεται ο Πρόεδρος Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ.
1991: Αρχίζει το τελευταίο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη, αφού από την επόμενη χρονιά έγινε διεθνές.
1993: Στη δυτική Ινδία, πάνω από 6.000 είναι οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που διαρκεί πέντε λεπτά.
1995: Μετά από 15 μήνες αποκλεισμό λόγω τιμωρίας, ο Ντιέγκο Μαραντόνα ξαναγυρίζει στα γήπεδα φορώντας τη φανέλα της Μπόκα Τζούνιορς.
1997: Κυκλοφορία του βιβλίου της συζύγου του πρώην πρωθυπουργού Δ. Λιάνη - Παπανδρέου «10 χρόνια και 54 ημέρες».
1999: Πυρηνικό ατύχημα σε σταθμό στο εργοστάσιο στην Τοκαϊμούρα της Ιαπωνίας, 49 άτομα εκτίθενται σε ραδιενέργεια. Είναι το πρώτο ατύχημα σε πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία, βορειοανατολικά του Τόκιο.
1999: Η σκακίστρια Μαρία Κουβάτσου κατακτά την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεανίδων στο Ερεβάν της Αρμενίας σε σύνολο 35 παικτριών.
1999: Ανακοινώνεται το νέο σήμα (ένα στεφάνι ελιάς) των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.
2000: Στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ, η ελληνική ομάδα του ανσάμπλ με τις Ειρήνη Αϊνδηλή, Εύα Χριστοδούλου, Μαρία Γεωργάτου, Χαρά Καρυάμη, Κλέλια Πανταζή και Άννα Πολλάτου, κατακτά το χάλκινο μετάλλιο με 39.285 βαθμούς. Η Μιρέλα Μανιάνη-Τζελίλη κατακτά το αργυρό μετάλλιο στον ακοντισμό με βολή στα 67.51 μέτρα και ο Αμιράν Καρντάνοφ κατακτά το χάλκινο στην κατηγορία των 54 κιλών της ελευθέρας πάλης . Η Μάριον Τζόουνς κερδίζει το τρίτο της μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ με την ομάδα των ΗΠΑ στη σκυταλοδρομία 4x400μ με χρόνο 3:22.62.
2001: Στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν παραδέχονται για πρώτη φορά ότι κρύβουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.
2003: Δημιουργείται ο μεγαλύτερος όμιλος αερομεταφορών στην Ευρώπη και ο τρίτος στον κόσμο, με τη συγχώνευση της ολλανδικής KLM και της γαλλικής Air France.
2005: Στα τροπικά δάση των βόρειων περιοχών του Κονγκό, ερευνητές παρατήρησαν για πρώτη φορά γορίλες να χρησιμοποιούν κλαδιά από δέντρα ως εργαλεία, αποκαλύπτει μελέτη της Εταιρείας Διατήρησης της Αγριας Ζωής (WCS).
2006: Δεκαεπτά άτομα τραυματίζονται, εκ των οποίων τα τέσσερα σοβαρά, όταν ΙΧ αυτοκίνητο που οδηγούσε 35χρονος «εισέβαλε» σε καφετέρια του Διδυμότειχου.
2009: Καταργείται ο κωδικός για το Διαδίκτυο .yu που χρησιμοποιούσε η πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία.
2009: Σεισμική δόνηση 7,6 βαθμών συγκλονίζει την περιοχή δυτικά της Σουμάτρα με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι και 500.000 να μείνουν άστεγοι.

Γεννήσεις

1227 - Πάπας Νικόλαος Δ΄
1530 - Τζερόνιμο Μερκουριάλι, Ιταλός φιλόλογος και ιατρός
1870 - Ζαν Μπατίστ Περέν, Γάλλος φυσικός
1883 - Μπέρνχαρντ Ρουστ, Γερμανός αξιωματούχος των Ναζί
1887 - Λιλ Ντάγκοβερ, Γερμανίδα ηθοποιός
1898 - Ορέστης Μακρής, Έλληνας ηθοποιός
1921 - Ντέμπορα Κερ, Σκωτσέζα ηθοποιός
1923 - Μαργαρίτα Παπανδρέου - Τσαντ, σύζυγος του Ανδρέα Παπανδρέου
1924 - Τρούμαν Καπότε, Αμερικανός συγγραφέας
1924 - Νίκος Ρίζος, Έλληνας ηθοποιός
1939 - Έλλη Φωτίου, Ελληνίδα ηθοποιός
1945 - Εχούντ Ολμέρτ, Ισραηλινός πολιτικός
1946 - Έκτορ Λαβό, Πορτορικανός τραγουδιστής
1947 - Μαρκ Μπόλαν, Άγγλος τραγουδιστής και κιθαρίστας
1950 - Ρενάτο Ζέρο, Ιταλός τραγουδοποιός
1957 - Φραν Ντρέσερ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1962 - Φρανκ Ράικαρτ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής και προπονητής
1964 - Μόνικα Μπελλούτσι, Ιταλίδα ηθοποιός
1971 - Τζένα Έλφμαν, Αμερικανίδα ηθοποιός
1975 - Μαριόν Κοτιγιάρ, Γαλλίδα ηθοποιός
1977 - Ρόι Κάρολ, Ιρλανδός ποδοσφαιριστής
1979 - Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Ελληνίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια και μουσικός
1984 - Γιώργος Ελευθερίου, Κύπριος ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

420 - Ιερώνυμος, Ρωμαίος ιερέας, θεολόγος και ιστορικός
1955 - Τζέιμς Ντιν, Αμερικανός ηθοποιός
1983 - Περικλής Χριστοφορίδης, Έλληνας ηθοποιός
1985 - Τσαρλς Ρίχτερ, Αμερικανός σεισμολόγος και φυσικός
1985 - Σιμόν Σινιορέ, Γαλλίδα ηθοποιός
2000 - Ιωάννα Τσάτσου, Ελληνίδα συγγραφέας

Γιορτάζουν Σήμερα, Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου, 2018

Στρατόνικος, Στρατονίκης, Στρατονίκιος, Στράτος, Στράτης

Ανάλυση Μάζη: Το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών και ο Αξων Αξιού – Βαρδάρη – Μοράβα – Δούναβη

Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου, 2018Του Ιωάννη Μάζη

Το Βερολίνο, επιθυμεί πάση θυσία την επέκταση της οικονομικής και πολιτικής της κυριαρχίας του, στην ζώνη: Σερβίας (μελλοντικού μέλους της ΕΕ), σκοπιανής «Μακεδονίας» (επίσης πιθανού μελλοντικού μέλους της ΕΕ) και ελληνικής Μακεδονίας, εκβιαζομένης από τον υποκινούμενο σκοπιανό «μακεδονισμό»

Σε παλαιότερα κείμενά μου του Φεβρουαρίου 2018 είχα αναφέρει ότι μία σειρά γεωπολιτικών Δεικτών (στους Πυλώνες της Άμυνας/Ασφάλειας και Οικονομίας) κατά την γεωπολιτική ανάλυση ανακατανομής ισχύος στο ad hoc Σύμπλοκο το εμπεριέχον τα Υποσυστήματα: i) των Κεντροδυτικών Βαλκανίων (Σκόπια, Κόσοβο και Μετόχια, Βοσνία και Αλβανία) ii) στο Δίπολο Θράκης-Αιγαίου και iii) στο Δίπολο Δωδεκάνησσα-Κύπρος με Γεωπολιτικό Παράγοντα το Κουρδικό Ζήτημα, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία, τελματωθείσα στην βορειοδυτική Συρία (Αφρίν) εξακτινώνει τις προσπάθειες προβολής ισχύος της σε όλα τα προαναφερθέντα υποσυστήματα, εκβιάζοντας το ΝΑΤΟ και την Ουάσιγκτων, με κίνδυνο θερμές εκρήξεις στη Νοτιοανατολική Πτέρυγα.

Πρώτον: Το δρών Υπερσύστημα επί του Γεωπολιτικού αυτού Παράγοντος εμπεριέχει τους ανταγωνιζομένους Διεθνείς Πόλους Ισχύος, αφενός της Ουάσιγκτων και της ΕΕ (Παρίσι-Βερολίνο) και αφετέρου της Μόσχας. Μεταξύ, όμως, των Δυτικών Πόλων Ισχύος υπάρχει επίσης εσωτερικός ανταγωνισμός: Στo Υποσύστημα των Κεντροδυτικών Βαλκανίων είναι σαφής ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ-Βερολίνου, αλλά και Παρισίων-Βερολίνου. Οι ΗΠΑ επιθυμούν τη ΝΑΤΟϊκή ολοκλήρωση στην βαλκανική περίμετρο σε συνεργασία με την Γαλλία του Μακρόν, πράγμα που επισημοποιεί σήμερα η γαλλική στρατιωτική/ναυτική παρουσία στην Λάρνακα, ώστε να ελέγξουν την ρωσική επιρροή προς την Μεσόγειο. Οι ΗΠΑ, αδιαφορούν επί του τύπου επιλύσεως του «ονοματολογικού» των Σκοπίων. Απλώς, στηρίζουν μια ανέλπιστη αποδοχή από πλευράς Ελλάδος η οποία επιλύει το γεωστρατηγικό πρόβλημα για την αμερικανική προβολή ισχύος, και παραλλήλως εγγράφουν μετοχές στην επίλυση του σκοπιανού ζητήματος, ώστε να ανατρέψουν πλήρως το γερμανικό «μονοπώλιο». Αντιθέτως, η Γερμανία επιμένει να θωπεύει τον σκοπιανό «ταυτοτικό μακεδονισμό» και τον εξ αυτού εκπορευόμενο υπονομευτικό, εις βάρος της Ελλάδος, δήθεν «αλυτρωτισμό» εξυπηρετούσα –διακριτικώς– τον άξονα Βερολίνου-Μόσχας-Αγκύρας. Αμφιβάλλει κανείς ότι εάν τα Σκόπια εδέχοντο την ονομασία, π.χ. «Βασίλης», οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν θα είχαν ουδέν πρόβλημα να εντάξουν τον Ιούλιο τον «Βασίλη» εις το ΝΑΤΟ; Oχι βέβαια.
Το εξ αυτού του γεγονότος, όμως, προσποριζόμενο όφελος των αγγλοσαξωνικών θαλασσίων δυνάμεων ανταγωνίζεται ενδο-Δυτικώς την αναδυομένη χερσαία γερμανική δύναμη και λαμπρή συνεργάτιδα της Μόσχας εις τα ενεργειακά, την Γερμανία! Και η Γερμανία αποβλέπει στην, και επιθυμεί διακαώς, την δημιουργία ενός (ανεξαρτήτου από τους αγγλοσαξωνικούς περιορισμούς και ελέγχους)  γερμανικού ενεργειακού άξονος. Του άξονος Αξιού – Βαρδάρη – Μοράβα – Δούναβη με του οποίου την γεωπολιτική παρουσίαση θα ασχοληθούμε κατωτέρω. Άλλωστε, οι προθέσεις ενεργειακού ελέγχου του Βερολίνου στο συνολικό ζήτημα της ενεργειακής ασφαλείας της Ε.Ε. εουν καταστεί κραυγαλέως εμφανείς από την δημιουργία και λειτουργία του συστήματος των αγωγών Ρωσίας-Γερμανίας Νord Stream I και II οι οποίοι έχουν ετήσια ικανότητα μεταφοράς 55 δισ m3 (1,9 τρις ft3), η οποία προβλέπεται να διπλασιασθεί το 2019 σε 110 δισ m3 (3.9 τρις ft3). Προς το παρόν μεταφέρουν 22 δισ m3 λόγω των περιορισμών που έχει επιβάλει η ΕΕ στην Gazprom.
Το Βερολίνο, επιθυμεί πάση θυσία την επέκταση της οικονομικής και πολιτικής της κυριαρχίας του, στην ζώνη: Σερβίας (μελλοντικού μέλους της ΕΕ), σκοπιανής «Μακεδονίας» (επίσης πιθανού μελλοντικού μέλους της ΕΕ) και ελληνικής Μακεδονίας, εκβιαζομένης από τον υποκινούμενο σκοπιανό «μακεδονισμό». Εάν αυτό επιτευχθεί, η Γερμανία ως οικονομικός και πολιτικός ηγεμών της ΕΕ (κάτι βέβαια που τίθεται όλο και περισσότερο εν αμφιβόλω στην παρούσα πολιτική ευρωπαϊκή συγκυρία), σε συνεργασία με την άλλη διεθνή χερσαία δύναμη την Ρωσική Ομοσπονδία (κάτι που ενοχλεί αφάνταστα την Ουάσιγκτον), επιθυμεί να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός Ρωσο-ιρανο-γερμανικού ενεργειακού διαδρόμου τύπου South Stream μέσω Ελλάδος (ΕΕ), Σκοπίων (ΕΕ τότε), Σερβίας (ΕΕ τότε) και Κροατίας (ΕΕ) ή/και μέσω Μοράβα-Δουνάβεως. Και, βεβαίως σε αυτό θα βοηθήσουν οι πρόσφατες σχέσεις συνεργασίας Μόσχας – Αγκύρας.
Άλλωστε, ο γερμανικός τεχνικοοικονομικός έλεγχος μιας μελλοντικής εμπορευματικής συνδέσεως της spot αγοράς υδρογονανθράκων του λιμένος του Ρότερνταμ με το Αιγαίο, μέσω του γερμανικού ελέγχου επί της προαναφερθείσης και σχεδιαζομένης ζεύξεως Αξιού-Μοράβα-Δούναβη, είναι ακόμη ένα πολύ σημαντικό διακύβευμα για μια αναδυομένη ευρωκυρίαρχο Γερμανία. Έτσι φυσικά το Βερολίνο ελπίζει να έχει επιτύχει το, από Αυστροουγγρικής περιόδου, όνειρό της να κατέλθει στο Αιγαίο. Όταν θα εκδηλωθούν εις στο μέλλον οι δήθεν «αλυτρωτικές» τάσεις της εργαλειοποιηθείσης από το Βερολίνο «Βόρειας Μακεδονίας», το Βερολίνο με μεγίστη σπουδή και «ανθρωπιστικό-δικαιωματιστικό ενδιαφέρον»,  θα αναμειχθεί για την «επίλυση» των εντάσεων με σκοπό την, κατ’ αρχήν, ουδετεροποίηση της ζώνης Αξιού-Μοράβα και κατόπιν τον πλήρη έλεγχό της. Θα επιθυμούσε δε τα μάλα να λειτουργεί, ως «εγγυήτρια δύναμις» των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών των «εθνικών μειονοτήτων» της περιοχής, με πρώτη φυσικά, την (θού Κύριε…) «μακεδονική εθνική μειονότητα» η οποία ομιλεί και την «μακεδονική γλώσσα» και διαθέτει «μακεδονικό πολιτισμό» και η οποία θα εντοπίζεται μέχρι τον πολύτιμο λιμένα της Θεσσαλονίκης επί ελληνικών εδαφών.
Πως προκύπτουν όλα τούτα; μα δια του άρθρου 7 της ατυχούς και παραώρου Συμφωνίας των Πρεσπών, παραδίδομε ως Ελληνική Πολιτεία και Ελληνικό έθνος εις ένα αλβανο-ρωμα-σλαυο-ελληνικό πολυεθνοτικό μωσαϊκό το δικαίωμα χαλκεύσεως ενός ψευδο-εθνικού κοινωνικού σχηματισμού, ο οποίος έχοντας την «μακεδονική εθνικότητα» κατά τον κύριο Ζάεφ, (και όχι «ιθαγένεια» όπως μόνον οι εν ελλάδι «αρμόδιοι παράγοντες» αντιλαμβάνονται), δια τους πολίτες του (7, §4), σε συνδυασμό όμως με την «μακεδονική γλώσσα» (7, §4) στηρίζει απολύτως την σουρεαλιστική εκδοχή της «δημιουργίας έθνους» με ευλόγως…«μακεδονικό πολιτισμό», «μακεδονική ιστορία», «μακεδονική κουλτούρα και κληρονομιά»! Νομίζω και δικαίως, ότι ανθρωπολογικώς (θού Κύριε!), κοινωνιολογικώς, πολιτικώς και διεθνολογικώς σκεπτόμενοι δεν μπορούμε παρά να του ευχηθούμε νάναι ευτυχισμένο το νεογέννητο «μακεδονικό έθνος» και να του προσφέρομε και τα νενομισμένα παρά τω αναδόχω δωσίματα. Ένα «κλασικό»: 1) την στήριξή μας για την έναρξη της ενταξιακής του διαδικασίας στην Ε.Ε. ένα πολύ ακριβό: 2) την αμέριστη στήριξή μας για την πρόσκλησή του για ένταξη εις στο ΝΑΤΟ, και μερικά στρατηγικόύ και οικονομικού ενδιαφέροντος για τα Σκόπια και την Γερμανία όπως αυτά που προοιονίζονται τα άρθρα 13, 14,§4  όπου είναι εμφανής η δημιουργία υποδομών αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, στο ίδιο άρθρο §6 όπου τα…περίκλειστα και άνευ θαλασσίων ακτων Σκόπια «θα αξιοποιήσουν» μαζί με την Ελλάδα «τις καλύτερες διαθέσιμες τεχνολογίες και πρακτικές» (δηλ. τις…γερμανικές, στον άξονα Αξιού, Μοράβα, Δούναβη λέγω εγώ), και λοιπά ωραία. Με όλα τα ανωτέρω ως εργαλεία το Βερολίνο απεργάζεται την κατάργηση κάθε, αγγλοσαξωνικής επιρροής, ΝΑΤΟ-δυτικού τύπου πρόνοια «ενεργειακής ασφαλείας» της ΕΕ, εφόσον οι ενεργειακοί στρατηγικοί εταίροι του Βερολίνου επί του άξονος αυτού και του λιμένος της Θεσσαλονίκης θα είναι η ρωσική και η ιρανική ενεργειακή βιομηχανία, μέσω τουρκικών εδαφών. Βεβαίως από την γερμανική αυτήν στόχευση, μέχρι την υλοποίησή της, υπάρχει το ερώτημα των αναμενομένων αμερικανικών αντιδράσεων! Εάν αυτές δεν υπάρξουν, θα αποδειχθεί ότι η Ουάσιγκτων έχει απωλέσει το γεωπολιτικό παίγνιο στο Βόρειο Αιγαίο προς όφελος του γερμανο-ρωσο-τουρκο-ιρανικού μλόκ. όπου συντομότατα θα εμπλακεί και η Κίνα δια της χρήσεώς του ως μέρος του «Νέου Δρόμου του Μεταξιού» (ΟΒΟR)!
Ας δούμε όμως τώρα την γεωπολιτική εικόνα του φιλόδοξου αυτού σχεδίου πλευσίμου ποταμίου εμπορευματικής οδού.
Ιστορική Αναδρομή
Η σημασία του ποταμού Μοράβα ως πλωτή δίοδος εμπορευματικών μεταφορών και κυρίως υδρογονανθράκων υψηλής στρατηγικής σημασίας προκύπτει από την δυνατότητά του να διασυνδέσει την Βόρεια, Δυτική και Κεντρική Ευρώπη με την Μεσόγειο Θάλασσα δια του Λιμένος της Θεσσαλονίκης, αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1841, όταν σερβικές εφημερίδες δημοσίευσαν ότι τέσσερα πλοία που μετέφεραν αλληλογραφία, κατέπλευσαν για την πόλη Ćuprija διαμέσου του ποταμού Μοράβα. Στη συνέχεια, σχηματίστηκε η «French – Serbian Society of navigation», η οποία λειτούργησε από το 1844, έως το 1864, οργανώνοντας τη ναυσιπλοΐα στους ποταμούς Δούναβη, Σάβα και Μοράβα, ενώ ταυτόχρονα εντάχθηκε υπό την σκέπη της γαλλικής «Major company for navigation», η οποία ιδρύθηκε με διάταγμα του Ναπολέοντα στις 14 Σεπτεμβρίου 1850.
Τον Ιούλιο του 1859 μια εταιρεία γαλλικών συμφερόντων με επωνυμία «Principal Compagnie de Bateux à Vapeur» απευθύνθηκε στον πρίγκιπα Miloš Obrenović  με αίτημα την αποκλειστική εμπορική χρήση για τριάντα χρόνια του ποταμού Μοράβα. Παρόλο που οι Ρώσοι ασκούσαν πιέσεις για την ίδια εκμετάλλευση από μεριάς τους, η σύμβαση μεταξύ Σέρβων και Γάλλων υπογράφηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1860.
Το 1879, το «Bulletin of the Serbian Learned Society» δημοσίευσε το σύγγραμμα του Σέρβου Μηχανικού Ante Aleksić «Morava – Its present state and possibilities of navigation», το οποίο περιγράφει τις τεχνικές δυνατότητες και την οικονομική σκοπιμότητα της ναυσιπλοϊας στον ποταμό Μοράβα.
Το 1904, προτάθηκε η κατασκευή μιας πλωτής οδού που θα συνέδεε τον Δούναβη με το Αιγαίο και έγιναν προσπάθειες για την προσέλκυση κεφαλαίων από την Αγγλία και τη Γερμανία. Η πλωτή όδευση από τον ποταμό Δούναβη μέσω του ποταμού Μοράβα, προς το Αιγαίο ονομαζόταν «line of European economic gravity in relation to Suez». Η σύνδεση αυτή εμφανίζεται από τις σχετικές εκπονηθείσες μελέτες ως «θεμελιώδους σημασίας για την εμπορευματική διασύνδεση μεταξύ Κίνας, Ινδίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης.». Φυσικά, η διασύνδεση αυτή όταν ολοκληρωθεί δύναται να μεταφέρει υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ προς τον Κεντροευρωπαϊκό, Δυτικοευρωπαϊκό και Βορειοευρωπαϊκό χώρο ενισχύοντας την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, όπως αυτή νοείται από την Δύση. Δηλαδή απεξαρτημένη από την ρωσική επιρροή.
Είναι γεγονός ότι στο προσεχές μέλλον, οι οικονομίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα μπορούν να μεταφέρουν εμπορεύματα διαμέσου της OBOR, μια εναλλακτική όμως θαλάσσια όδευση, η οποία θα επωφεληθείτε από τις δυναμικές οικονομικές εξελίξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ανατολική Αφρική και τη Νότια Ασία είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Κίνα. Από γεωοικονομική άποψη, δεν υπάρχει καλύτερη θαλάσσια όδευση από αυτή που περιλαμβάνει την Ελλάδα, με τα λιμάνια της να είναι οι πλησιέστεροι ευρωπαϊκοί ηπειρωτικοί λιμένες προς τη διώρυγα του Σουέζ.(6)
Επιπρόσθετα το 1907 στο New Jersey (ΗΠΑ) ιδρύθηκε η «American Engineering Company», η οποία προσέλαβε τον καθηγητή Nicholas Stamenkovic από την Τεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου για να πραγματοποιήσει προκαταρκτικές μελέτες επί του σχεδιασμού της πλωτής όδευσης Μοράβα-Βαρντάρ/Αξιού.
Το 1973, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών συνέταξε μια έκθεση σχετικά με τη διαδρομή Μοράβα-Βαρντάρ/Αξιού αναδεικνύοντας την σημασία του έργου, ενώ στις αρχές του 2013, ο καθηγητής Milan Bačević έθεσε και πάλι το ζήτημα της ολοκληρωμένης διαχειρίσεως του ποταμού Μοράβα και της κατασκευής της πλωτής οδεύσεως από τον ποταμό Δούναβη προς το Αιγαίο. Επιπρόσθετα υπογράφηκε το «πρωτόκολλο κατανοήσεως» για την εκπόνηση της μελέτης βιωσιμότητος για την υλοποίηση του σχεδίου υποδομών στον ποταμό Μοράβα, με την εταιρεία «China Gezhouba Group Corporation».

To 2013 η ίδια εταιρεία μετά από ενδελεχή έρευνα υπέβαλε ολοκληρωμένη έκθεση σχεδιασμού, προτείνοντας την αναβίωση του έργου, καθορίζοντας τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν.(7)  Το Πεκίνο αξιολογεί την διασύνδεση αυτή ως συνέχεια του One Belt One Road (OBOR), και την πλέον συμφέρουσα για την τροφοδοσία των Ευρωπαϊκών αγορών με κινεζικά προϊόντα αλλά και της κινεζικής αγοράς με ευρωπαϊκά προϊόντα. Κινέζοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η χώρα έχει επενδύσει πάνω από 8 δισεκατομμύρια δολάρια (6,7 δισεκατομμύρια ευρώ) στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο της δημιουργίας υποδομών για το OBOR. Eίναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το το διμερές εμπόριο μεταξύ Κίνας και χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης το έτος 2016, αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με το 2011. Η Κίνα σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, Μαυροβούνιο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη), όπου δεν διατίθενται κονδύλια της ΕΕ και δεν ισχύουν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Όταν ο κινέζος Πρόεδρος επισκέφθηκε το Βελιγράδι το 2016 συζήτησε διεξοδικά την κατασκευή του καναλιού, που αποτελεί τα τελευταία χρόνια προτεραιότητα της σερβικής ηγεσίας.
Ήδη η κινεζική εταιρεία China Gezhouba Group Corporation (CGGC), που έχει υπογράψει πρωτόκολλο κατανόησης με τη σερβική κυβέρνηση, παρέδωσε στο Βελιγράδι ολοκληρωμένη έκθεση σχεδιασμού του έργου καθορίζοντας τα επόμενα βήματα, για τα οποία όμως αναγκαία είναι η συναίνεση και συγκατάθεση Αθηνών και Σκοπίων. Σύμφωνα με τους Κινέζους εμπειρογνώμονες, το έργο θεωρείται εφικτό και βιώσιμο. Στις ενστάσεις που ακούγονται ότι είναι «φαραωνικό» και δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην υλοποίησή του οι οικονομίες των βαλκανικών χωρών που θα εμπλακούν, ήδη η Κίνα απαντά με την επίδειξη ενδιαφέροντος για την ανάληψη από μέρους της, της χρηματοδοτήσεως, ενώ υπάρχει και η λύση να παραχωρηθούν δικαιώματα εκμεταλλεύσεως, όπως συμβαίνει και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Παραλλήλως, και εφόσον το έργο κριθεί εφικτό και βιώσιμο, θεωρείται βέβαιη και η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία έχει ως προτεραιότητα τις ποτάμιες μεταφορές, οι οποίες εντάσσονται στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη από την δεκαετία του 70’ η Κίνα προσπαθούσε συστηματικά να συνάψει σχέσεις εμπορικής συνεργασίας με τις υπόλοιπες κομμουνιστικές χώρες της Βαλκανικής, με τους κόπους να αποδίδουν συνεχώς καρπούς τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, στην παρούσα χρονική συγκυρία, η Κίνα βρίσκεται στο TOP10 εμπορικών εταίρων, σε όλες ανεξαιρέτως χώρες της Βαλκανικής με τα μερίδια αγοράς να παρουσιάζονται τόσο ποσοστιαία, όσο και σε απόλυτα νούμερα, στον Πίνακα 1, που ακολουθεί.
Kατάταξη συναλλαγών βαλκανικών χωρών με την Κίνα (σε $)

Πηγή: Eurostat 2016
Συμπληρωματική ένδειξη του ενδιαφέροντος της Κίνας για την περιοχή της Βαλκανικής, αποτελούν τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί από το 2005 έως και το 2017 από την κινεζικές εταιρείες σε έργα υποδομής, τα οποία και παρουσιάζονται πολύ παραστατικά στον παρακάτω χάρτη.
Επενδύσεις κινεζικών εταιρειών σε έργα υποδομής
(σε δις $), 2005-2017

Πηγή: China Global Investment Tracker, 2017
Βασικά χαρακτηριστικά του έργου
Οι υποστηρικτές του καναλιού Δούναβη-Μοράβα-Αξιού επισημαίνουν ότι με το συγκεκριμένο έργο ενισχύεται η μεταφορά προϊόντων στις αγορές της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης αλλά και του Καυκάσου και της Μαύρης Θάλασσας, ενώ υποβαθμίζεται αισθητά ο ρόλος των θαλάσσιων μεταφορών και ο στρατηγικός χαρακτήρας των Στενών του Βοσπόρου. Αυτό, υποβαθμίζει σαφώς την γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας και αναβαθμίζει σαφώς την αντίστοιχη της Ελλάδος και της FYROM.  Βεβαίως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα ζητήματα νεο-βαλκανικού αλυτρωτισμού μεταξύ των δύο χωρών, η οποία δεν επεδείχθη σε καμμία περίπτωση από την περιβόητη «Συμφωνία των Πρεσπών», ώστε να αποφευχθούν εις το μέλλον διεκδικήσεις οι οποίες θα υποστηρίζονται, όπως άλλωστε συμβαίνει και σήμερα από το σύμπλοκο Γερμανίας-Αυστρίας. Το ότι η εν λόγω Συμφωνία δεν καλύπτει αυτές τις προϋποθέσεις ασφαλείας, καθίσταται διαρκώς εμφανές από την χρήση την οποία της κάνει ο κος Ζάεφ, ομιλών για «μία και μόνη Μακεδονία, μία και μόνη Μακεδονική εθνότητα και μία και μόνη μακεδονική γλώσσα» έχοντας ήδη λησμονήσει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», αλλά βασιζόμενος στα κατοχυρομένα από την Συμφωνία με την ελληνική υπογραφή, «μακεδονική εθνότητα/nationality και όχι citizenship/υπηκοότητα», «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονικό πολιτισμό». Είναι επίσης σαφές ότι ενισχύεται η «ηπειρωτική γερμανοσαξωνική» επιρροή στις εμπορευματικές ευρωπαϊκές μεταφορές αλλά και ελέγχονται οι διασυνδέσεις Σουέζ-Ευρώπη όπως και Κίνα-Ευρώπη από το Δίπολο Βερολίνου-Βιέννης. Και αυτό, τεκμηριούται σαφώς από το γεγονός ότι η πλωτή όδευση θα προσφέρει μια πολύ ταχύτερη και χαμηλότερου κόστους διαδρομή για τα φορτία που προορίζονται για την Ευρώπη από την Άπω Ανατολή. Μελέτες υποστηρίζουν ότι μια τέτοια διαδρομή θα συντομεύσει κατά τέσσερις ημέρες, σε σύγκριση με την υπάρχουσα κατάσταση.(8) Από πλευράς δε ενεργειακής ασφάλειας της EE η σύνδεση αυτή υποστηρίζεται από την σερβική και γερμανική πλευρά, ότι θα αποτελέσει εναλλακτική όδευση για την προμήθεια πετρελαιοειδών από την Μέση Ανατολή, αυξάνοντας την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και οδηγώντας την Σερβία ακόμα πιο κοντά στην ένταξη της στους κόλπους της Ένωση. Ο γράφων, ήδη από το 2004/2005 είχε επισημάνει την σημασία του άξονος Πόρτ Σάιντ-Ρότερνταμ και την είχε απεικονίσει χαρτογραφικά. Ο άξων αυτός και η διαδρομή του, θα ολοκληρωθεί απολύτως με την υλοποίηση της πλωτής οδού Αξιού/Βαρδάρη-Μοράβα-Δούναβη.
Εικόνα 3: Οι Γεωπολιτικοί Άξονες της Μεσογείου

Πηγή: Ι. Θ. Μάζης, Γεωπολιτική προσέγγιση για ένα νέο Ελληνικό Αμυντικό Δόγμα, Παπαζήσης, Αθήνα 2006, (Χάρτης 7, σ. 48)
Συμπληρωματικά, κατά μήκος της συγκεκριμένης οδεύσεως είναι δυνατόν να αναπτυχθούν υποδομές καλωδίων οπτικών ινών για μεταφορά δεδομένων υψηλής ταχύτητας, κατά τη διάρκεια της κατασκευής της. 
Τα βασικά χαρακτηριστικά της πλωτής όδευσης Moράβα-Βάρνταρ-Αξιού σύμφωνα με τους Milena Nikolic, του Ινστιτούτου Εφαρμοσμέων Σπουδών του Βελιγραδίου και  Dragan Duncic, του Γραφείου Περιφερειακής Αναπτύξεως της Σερβίας, 2015 είναι τα ακόλουθα:

Πιο συγκεκριμένα, για τεχνικούς λόγους το έργο χωρίστηκε σε πέντε επιμέρους τμήματα:
«Το πρώτο τμήμα θα ξεκινά από τον Δούναβη και θα φτάνει στο Σταλάκ, με μήκος περίπου 150km και θα έχει συνολική υψομετρική διαφορά περίπου 58m. Σε αυτό το τμήμα, σύμφωνα με το σχεδιασμό του έργου, θα υπάρχουν συνολικά 7 σημεία ανύψωσης (locks), ώστε να επιτευχθεί η πλοήγηση μέσω των καναλιών.
Το δεύτερο τμήμα θα ξεκινά από το Σταλάκ και θα καταλήγει στην λεκάνη απορροής του Presevo, με μήκος περίπου 196km και συνολική υψομετρική διαφορά 266m. Σε αυτό το τμήμα, σύμφωνα με το σχεδιασμό του έργου, θα υπάρχουν συνολικά 30 σημεία ανύψωσης (locks).
Το τρίτο τμήμα θα ξεκινά από την λεκάνη απορροής του Presevo και θα καταλήγει σε οριζόντιο κανάλι, ανάμεσα στην λεκάνη απορροής του Δούναβη και στην λεκάνη απορροής του Vardar/Αξιού. Το μήκος αυτού του τμήματος θα είναι περίπου 30km, με συνολική υψομετρική διαφορά περίπου 36m. Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα, ότι εάν εν τω μεταξύ, συμβεί η συζητούμενη ανταλλαγή Πρέσεβου έναντι Μητρόβιτσας μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου, τότε το αλβανικό στοιχείο της περιοχής αποκτά μεγαλύτερη στρατηγική επιρροή επί του κρίσιμου αυτού γεωστρατηγικού άξονος και αυτό σημαίνει ότι δι αυτού αποκτά ακόμη μεγαλύτερη επιρροή η Τουρκία στον ίδιο άξονα.
Tο τέταρτο τμήμα θα ξεκινά από το οριζόντιο κανάλι μεταξύ της λεκάνης απορροής του Δούναβη και του Vardar/Αξιού και θα καταλήγει στα σύνορα της πΓΔΜ και της Ελλάδας, με μήκος περίπου 202km και συνολική υψομετρική διαφορά 386m. Σε αυτό το τμήμα, σύμφωνα με το σχεδιασμό του έργου, θα υπάρχουν συνολικά 22 σημεία ανύψωσης (locks).
Tο πέμπτο τμήμα θα ξεκινά από τα σύνορα της πΓΔΜ με την Ελλάδα και θα καταλήγει στο Αιγαίο, με μήκος περίπου 73km και συνολική υψομετρική διαφορά 44m. Σε αυτό το τμήμα, σύμφωνα με το σχεδιασμό του έργου, θα υπάρχουν συνολικά 3 σημεία ανύψωσης (locks)»
Ένα ενδεικτικό σκαρίφημα της όψης που θα έχει από τεχνικής πλευράς η πλωτή όδευση, παρουσιάζεται στις εικόνες που ακολουθούν.
Δυναμικότητα Έργου
Η εκτίμηση της πιθανής δυναμικότητας του έργου βασίζεται πάνω στην μέγιστη δυνατότητα που έχουν τα σημεία ανύψωσης που θα υπάρχουν κατά μήκος της πλωτής όδευσης, να εξυπηρετήσουν τα διερχόμενα πλοία. Σε ένα σημείο ανύψωσης είναι δυνατή η ταυτόχρονη εξυπηρέτηση δύο πλοίων συνολικής χωρητικότητας 2.500 τόνων. Ο χρόνος που χρειάζεται για να γίνει η είσοδος και η έξοδος των πλοίων στο σημείο ανύψωσης είναι 30min. Η μέγιστη υποθετική ποσότητα εμπορευμάτων που μπορεί να διακινήσει κάθε σημείο ανύψωσης είναι 120.000 τόνοι ημερησίως ή 43,8 εκατομμύρια τόνοι ετησίως, ενώ η μέση υποθετική ποσότητα εμπορευμάτων που μπορεί να διακινήσει κάθε σημείο ανύψωσης είναι: 5000 t/ώρα x 18 ώρες x 250 ημέρες = 22,5 εκατομμύρια τόνοι ετησίως.(15)
Κόστος Έργου
Μια γενική εικόνα της κατανομής του κόστους του έργου, με ονομαστικές αξίες έτους 2006, δίνεται παρακάτω:
Κατανομή κόστους Έργου Σύνδεσης Δούναβη-Μοράβα-Αξιού

Οι ευρωπαϊκές πλωτές οδεύσεις
Η εσωτερική ναυσιπλοΐα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταλαμβάνει μερίδιο 6.9% στον συνολικό όγκο των εμπορευματικών μεταφορών και περιλαμβάνει περίπου 40.000 χιλιόμετρα πλωτών οδών, αλλά το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο στις χώρες με καλή υποδομή πλωτών οδών, όπως η Ολλανδία της οποίας το ποσοστό ανέρχεται σε 46,6% και της Ρουμανία σε 29%.ών οδεύσεων παρουσιάζουν την δεύτερη καλύτερη επίδοση ρυθμού αύξησης ανάμεσα στα διάφορα είδη εμπορευματικών μεταφορών την περίοδο 1995-2013, αμέσως μετά από τις οδικές (Βλ. Εικόνα 9), με τις τελευταίες όμως να αποτελούν εξαιρετικά επιβαρυντικές για το περιβάλλον, όπως βλέπουμε και στην Εικόνα 10.


Πηγή: Inland Navigation Europe, 2017
Σύγκριση κόστους μεταφοράς στις πλωτές οδεύσεις
Μια φορτηγίδα 1.350 τόνων καταναλώνει τέσσερις έως επτά φορές λιγότερο καύσιμο από ό, τι ένα οδικό όχημα. Με μόνο 5 λίτρα καυσίμου, μια φορτηγίδα μπορεί να μεταφέρει ένα τόνο φορτίου σε απόσταση 500 km. Με το ίδιο ποσό καυσίμων, ένα τραίνο θα μπορούσε να μεταφέρει ένα τόνο φορτίου 333 km, ένα φορτηγό μόλις 100 km, ενώ ένα αεροπλάνο μόλις 6,6 km.
Στα παραπάνω δεν συμπεριλαμβάνεται το έμμεσο κόστος που προκύπτει για τις τοπικές κοινωνίες και μπορεί να οφείλεται σε ατυχήματα, θόρυβο, ρύπανση, αλλαγή του κλίματος, κ.α. Η ναυσιπλοΐα σε πλωτές οδεύσεις απολαμβάνει το χαμηλότερο κόστος σε αυτή την κατηγορία, με τις οδικές μεταφορές να ανέρχονται 24,12 ευρώ ανά 1000 ton-kilometres. Για τις σιδηροδρομικές μεταφορές, το ίδιο έμμεσο κόστος είναι 12,34 ευρώ, ενώ για την ναυσιπλοΐα σε πλωτές οδεύσεις εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 5 ευρώ κατ "ανώτατο όριο.
Πίνακας 4: Έμμεσα Κόστη Μεταφορών

Επιπρόσθετα, ως προς την μεταφορική δυνατότητα των φορτηγίδων που χρησιμοποιούνται στις πλωτές οδεύσεις αρκεί να παραθέσουμε την παρακάτω εικόνα, για να κατανοήσουμε την σημαντικότητα τους.
Συγκριτική αναπαράστασή μεταφορικής ικανότητας μεταφορικών μέσων

Πηγή: Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, Ειδική Έκθεση: «Εσωτερικές πλωτές μεταφορές στην Ευρώπη, 2015
Θα πρέπει να τονιστεί όμως, ότι οι εσωτερικές πλωτές μεταφορές είναι βραδύτερες από τις αντίστοιχες οδικές και χρησιμοποιούνται για μη ευπαθή προϊόντα και εμπορεύματα που δεν προϋποθέτουν άμεση παράδοση, όπως μεταλλεύματα, προϊόντα διύλισης πετρελαίου, άνθρακος και αργού πετρελαίου.
Δυνητικοί Επενδυτές
Α. Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ένας από τους πιο πιθανούς επενδυτές και σίγουρα από τους πιο βασικούς υποστηρικτές για το συγκεκριμένο έργο θα μπορούσε να είναι η Γερμανία. Η κατασκευή της πλωτής όδευσης μεταξύ Μοράβα, Βαρντάρ και Αιγαίου θα μπορούσε να αναβαθμίσει σημαντικά την αξία της πλωτής όδευσης Ρήνου-Μάιν-Δούναβη, δημιουργώντας στρατηγική σύνδεση μεταξύ Βόρειας Θάλασσας και Αιγαίου και κατ’ επέκταση του Ατλαντικού Ωκεανού με την Μεσόγειο Θάλασσα.
Δεν αποτελεί μυστικό άλλωστε ότι η Γερμανία αποτελεί τον μεγαλύτερο χρήστη των ποτάμιων οδεύσεων με την γερμανική βιομηχανία παραγωγής χάλυβος και άνθρακα να επωφελείται τα μέγιστα από αυτό, με τις χώρες Ολλανδία, Βέλγιο, Ουκρανία και Σερβία να ακολουθούν, όπως φαίνεται και στον παρακάτω Πίνακα. Εν ολίγοις, με τις χώρες που η Γερμανία επιθυμεί να εντάξει στην ιδιαίτερη γεωστρατηγική σφαίρα επιρροής της.
Top 10 διεθνών ροών μεταφοράς μεταλλευμάτων και άλλων προϊόντων εξόρυξης και λατομείων

Πηγή: Eurostat, 2016
Β. ΕΕ και ΙΑΠΩΝΙΑ
Οι  σέρβοι ακαδημαϊκοί Sarcevic J., Karanovic S., υποστηρίζουν ότι: «Εκτός από τη Γερμανία, δυνητικοί επενδυτές θα μπορούσαν να είναι η Ε.Ε. ή η Ιαπωνία ως μία από τις προηγμένες τεχνολογικά και οικονομικά χώρες παγκοσμίως. Με αυτόν τον τρόπο, η Ιαπωνία θα συμμετάσχει σε ένα από τα σημαντικά έργα στην Ευρώπη, ενώ η Σερβία, η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα θα εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα έναν επενδυτή και σταθερό εταίρο».(22) Βεβαίως, οι Sarcevic J., Karanovic S., δεν φαίνεται να προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στις αμερικανικές βουλήσεις ελέγχου του δρομολογίου.
Γ. ΚΙΝΑ
Tέλος και η κινεζική πλευρά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εκφράσει επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς τo 2013 η θαλάσσια σύνδεση μεταξύ Δούναβη και Θεσσαλονίκης επανήλθε στην επικαιρότητα με την επίσκεψη του Σέρβου Υπουργού φυσικών πόρων κου Mίλαν Μπάτσεβιτς,  στην Κίνα. Το Πεκίνο θεωρεί την σύνδεση αυτή ως την πλέον συμφέρουσα εναλλακτική δίοδο εισαγωγής των προϊόντων τους στην Ευρώπη μετά το λιμάνι του Πειραιά. Έτσι λοιπόν υπογράφηκε ένα MOU μεταξύ της Σερβικής κυβέρνησης και της κινεζικής εταιρίας China Gezhoubou Group Corporation. Άλλωστε το Πεκίνο θεωρεί την Σερβία ως σημαντικό στρατηγικό μεταφορικό έρεισμα διελεύσεως για την προβολή οικονομικής ισχύος προς την ΕΕ, εφόσον έχει ήδη εντάξει στον συνολικό επενδυτικό του σχεδιασμό την Ελλάδα. Το γεγονός ότι η Σερβία δεν είναι εισέτι μέλος της Ε.Ε. και δεν ισχύουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και οι αντίστοιχες κοινοτικές δεσμεύσεις, αποτελεί κίνητρο για το Πεκίνο να εντάξουν την σερβική ποτάμια λεκάνη στην διέλευση Αξιού/Βαρδάρη, Μοράβα και Δούναβη προς την Κεντρική, Δυτική και Βόρεια Ευρώπη.
Μία από τις προτεραιότητες από την άποψη αυτή, είναι η σιδηροδρομική γραμμή κόστους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ Βελιγραδίου και Βουδαπέστης (HSR) για την οποία υπογράφηκε συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2014. Ο σιδηρόδρομος αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου έργου που στοχεύει στη σύνδεση του Πειραιά και της Βουδαπέστης μέσω ενός σιδηροδρομικού σταθμού υψηλών ταχυτήτων (διαβαλκανικό), το οποίο εξετάζεται από το 2014. Έχουν υπογραφεί συμφωνίες μεταξύ του κινέζου πρωθυπουργού και των ομολόγων του από τη Σερβία, την Ουγγαρία και τα Σκόπια.
Μέχρι στιγμής, η Κίνα χρηματοδότησε στη Σερβία έναν θερμοηλεκτρικό σταθμό στο Στάνιρι (1,7 δισεκατομμύρια δολάρια) και μια γέφυρα 1500 μέτρων πάνω από τον ποταμό Δούναβη στο Βελιγράδι (170 εκατομμύρια ευρώ), ενώ έχουν εξεταστεί και άλλα έργα υποδομής. Ορισμένα εξ αυτών είναι η κατασκευή της περιφερειακής οδού του Βελιγραδίου από την κινεζική κρατική Sinohydro, έργο το οποίο υπολογίζεται σε 608 εκατομμύρια δολάρια, ενώ συζητείται και η δημιουργία μιας βιομηχανικής ζώνης, ειδικά για τις κινεζικές εταιρείες.(23)
Επιχειρηματολογία κατά του Έργου
Τα πιο σημαντικά επιχειρήματα κατά της επένδυσης είναι τα ακόλουθα:
–          «Υπέρογκο κόστος: Σχετικά με το κόστος, υπάρχουν ποικίλες εκτιμήσεις για το πόσο μπορεί να στοιχήσει το έργο στο σύνολο του, καθώς εκτός από το κανάλι, θα πρέπει να κατασκευαστούν και άλλες εγκαταστάσεις. Επιπρόσθετα οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη πλωτή όδευση θα «κόψει» ουσιαστικά τη Σερβία στην μέση. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να κατασκευαστεί ένας μεγάλος αριθμός από γέφυρες
–          Περίοδος κατασκευής: σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις θα χρειαστούν τουλάχιστον 13 χρόνια για την ολοκλήρωση του έργου, με τους πιο πεσιμιστές να μιλάνε για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Βασικό τους επιχείρημα είναι ότι οι Γερμανοί χρειάστηκαν σχεδόν έναν αιώνα να ολοκληρώσουν το κανάλι Ρήνου-Μάιν-Δούναβη, από την ημέρα σύλληψης της ιδέας
–          Επιπτώσεις στο περιβάλλον: Υπάρχουν φόβοι ότι η κατασκευή της πλωτής όδευσης και άλλων πλευρικών οδεύσεων θα καταστρέψουν το περιβάλλον στις χώρες ενδιαφέροντος.
–          Κερδοφορία του έργου: Αν και οι θαλάσσιες μεταφορές είναι σίγουρα οι πιο κερδοφόρες, είναι όμως και οι πιο αργές. Επιπρόσθετα, τίθεται το ερώτημα ποια τάση στη μεταφορά αγαθών θα είναι επικρατέστερη την περίοδο ολοκλήρωσης του έργου. Γεγονός που αυξάνει την πολυπλοκότητα στην πρόβλεψης των αποσβέσεων του έργου»
Επιχειρηματολογία υπέρ του Έργου
Τα πιο σημαντικά επιχειρήματα υπέρ της επένδυσης είναι τα ακόλουθα:
–          «Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας: Η οικοδόμηση τέτοιων σταθμών, παράλληλα με το έργο, θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας της Σερβίας και σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό των υπολοίπων χωρών. Ειδικά για την Σερβία, ενδέχεται να υπάρξει πλεονασματική παραγωγή ενέργειας σε τέτοιο βαθμό που θα την καταστήσει εξαγωγό ηλεκτρικής ενέργειας.
–          Θέσεις Εργασίας: Τουλάχιστον είκοσι χιλιάδες εργάτες θα απασχοληθούν στην κατασκευή της πλωτής όδευσης, ενώ οι θετικές επιπτώσεις στην οικονομία θα παρατηρηθούν και από την ανάπτυξη του παραποτάμιου τουρισμού.
–          Συντόμευση διαδρομών: Η θαλάσσια διαδρομή από το Βελιγράδι στη Θεσσαλονίκη θα συντομεύσει κατά 1.260 km, δεδομένου ότι τα πλοία δεν θα πρέπει να διασχίζουν τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, γεγονός που εξασφαλίζει αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη σύνδεση μεταξύ της Μεσογείου και της Βόρειας και της Κεντρικής Ευρώπης».
Έργα Υποδομών στις Ευρωπαϊκές Πλωτές Οδεύσεις
Μία από τις βασικότερες στοχεύσεις της πολιτικής μεταφορών της Ε.Ε. είναι η εξάλειψη των σημείων συμφόρησης, τα οποία παρεμποδίζουν την ομαλή ροή διακίνησης ανθρώπων και αγαθών, ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ένωσης.
Η μονάδα “CEF – Connecting Europe Facility” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συγχρηματοδοτεί έργα υποδομών συνολικού ύψους 24,05 δισ. ευρώ για τα έτη 2014-2020, με το 6% αυτού του προϋπολογισμού να απευθύνεται σε έργα υποδομών πλωτών οδεύσεων, ενώ τον Ιούνιο του 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμανε για ακόμα μια φορά, ότι επιθυμεί η εσωτερική ναυσιπλοΐα να διαδραματίσει πολύ πιο σημαντικό ρόλο, από ό,τι σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, με κοινή δήλωσή τους στο Ρότερνταμ, οι υπουργοί μεταφορών των χωρών που πρόσκεινται στον Δούναβη τόνισαν τη σημασία της ανάπτυξης της εσωτερικής ναυσιπλοΐας και συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειες αποκατάστασης και συντήρησης των πλωτών οδεύσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν 5 έργα σε φάση εξέλιξης για την αναβάθμιση των πλωτών οδεύσεων, 2 έργα σε φάση μελέτης και 1 έργο σε φάση προγραμματισμού, ενώ μόνο στην ευρύτερη περιοχή που καλύπτει ο Δούναβης, υπάρχουν 5 έργα σε φάση εξέλιξης, 2 έργα σε φάση μελέτης και 1 έργο σε φάση προγραμματισμού. Πιο αναλυτικά, όλα τα έργα παρουσιάζονται στον παρακάτω χάρτη, ενώ τα έργα που αφορούν τον Δούναβη, παρουσιάζονται στην Εικόνα 13 και στον Πίνακα 6, οι οποίοι ακολουθούν.
Έργα υποδομών πλωτών οδεύσεων στην περιοχή του Δούναβη

Πηγή: Inland Navigation Europe, 2016
Ο προβληματισμός για την σπουδή που επιδεικνύει το άρθρο 13 της συμφωνίας των Πρεσπών για την έγγραφη και εντός συμφωνίας παραχώρηση δικαιωμάτων περικλείστου Κράτους στην FYROM,  την στιγμή που αυτά προβλέπονται στο πλαίσιο του Δικαίου της Θάλασσας, (Άρθα 58 και 69) κατόπιν σχετικού αιτήματος από το ενδιαφερόμενο μέρος (FYROM),  εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης. «Να σημειωθεί ότι με τον νόμο «Μανιάτη» 4001/2011, στο άρθρο 156, εντάχθηκε την πρώτη ρύθμιση για την ελληνική ΑΟΖ. Πιο συγκεκριμένα το άρθρο αναφέρει: «… Ως υποθαλάσσιες περιοχές νοούνται ο βυθός και το υπέδαφος των εσωτερικών υδάτων της αιγιαλίτιδας ζώνης, της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ’ ης κηρυχθεί) μέχρι την απόσταση των 200 ν.μ. από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης.».
Σημαντικό είναι να υπογραμμίσουμε ότι «Στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας έλαβαν μέρος 29, από τα 30 κράτη άνευ ακτών πoυ υπήρχαν τότε. Μετά τη διάλυση της Σoβιετικής Ένωσης τα κράτη αυτά έγιναν 42, ανάμεσα τους και τα Σκόπια. Η Γιουγκοσλαβία ήταν ένα από τα πιο ενεργά κράτη στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, υπήρξε θερμός υποστηρικτής της Ελλάδας και της Κύπρου και υπέγραψε το UNCLOS. Όταν όμως διαλύθηκε σαν κράτος, οι επαρχίες της Σερβία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία και Μακεδονία έπρεπε να προσχωρήσουν ξανά στο  UNCLOS με το νέο τους όνομα. Έτσι τα Σκόπια προσχώρησαν στο UNCLOS στις 19 Αυγούστου 1989 με το όνομα Μακεδονία».
Ο Ιωάννης Θ. Μάζης είναι Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας, Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Στο ζενίθ η κυβερνητική προπαγάνδα για το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ

Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου, 2018

Οταν... ανώτατη κυβερνητική πηγή παρουσιάζει την Ελλάδα ως παράδεισο επενδύσεων, τον σημαντικότερο σύμμαχο των ΗΠΑ και το «φόβητρο» του Ερντογάν

Στο ζενίθ η κυβερνητική προπαγάνδα για το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ | tanea.grΜια… λαλίστατη ανώτατη κυβερνητική πηγή μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και σε περίπου 2.000 λέξεις περιέγραψε την Ελλάδα μετά από το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη. Διαβάζοντας κανείς το ρεπορτάζ θα διαπιστώσει ότι όλα είναι στον υπερθετικό βαθμό. Βρίσκει φράσεις όπως «εξαιρετικά αναβαθμισμένη η εικόνα της χώρας», «σημείο αναφοράς η Ελλάδα», «ο Τσίπρας μίλησε με εξαιρετικούς σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες των ΗΠΑ», «ορισμένοι από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς παράγοντες της χώρας με κεφάλαια δισεκατομμυρίων», «στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα».
Αν κάποιος πιστέψει όλα όσα λέει αυτός ο… κυβερνητικός κυκλώνας προπαγάνδας τότε είναι σίγουρος για τα εξής:
  1. Ότι η Ελλάδα είναι επενδυτικός παράδεισος για τους Αμερικανούς, κι όχι μόνο.
  2. Ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν στον κόσμο άλλον τόσο σημαντικό σύμμαχο όπως η Ελλάδα του Τσίπρα. Είμαστε το κέντρο του κόσμου και η πηγή ασφάλειας και σταθερότητας
  3. Ότι η Ελλάδα έχει εξαιρετική εικόνα στις αγορές και διαψεύδονται οι Κασσάνδρες.
  4. Ότι η κυβέρνηση δεν θα περικόψει τις συντάξεις αλλά το αντίθετο. Στον προϋπολογισμό θα προβλέπονται και τα αντίμετρα.
  5. Ότι στη συνάντηση Ερντογάν – Τσίπρα ο έλληνας πρωθυπουργός σχεδόν «ισοπέδωσε» τον Σουλτάνο και ότι ο δεύτερος ουδέποτε του έθεσε το θέμα των 8 τούρκων στρατιωτικών.
  6. Ότι ο Τσίπρας έβαλε στη θέση του τον Ερντογάν όταν μίλησαν για τις εξορύξεις.
Το απαύγασμα της κυβερνητικής προπαγάνδας, δια του ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου είναι το περιστατικό που περιέγραψε από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γ. Ρος. Ο Τσίπρας του περιέγραψε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τότε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου πήρε τον λόγο και είπε πως «αυτές τις επιτυχίες θα μπορούσε να τις έχει μόνο μια αριστερή κυβέρνηση».
Ο υπουργός του Ντ. Τραμπ των Ρεπουμπλικανών είπε στον Τσίπρα ότι ευτυχώς που η αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα έκανε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις.
Να εικάσουμε ποια ήταν αυτή η κυβερνητική πηγή, αν δεν ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Μαζί του ήταν οι κ. Λιάκος και Χουλιαράκης οι οποίοι είναι τεχνοκράτες, έχουν γνώση των οικονομικών κι εν πάση περιπτώσει θα μιλούσαν με περισσότερη φειδώ και προσοχή. Ειδικά για διπλωματικά θέματα που δεν γνωρίζουν.
Ηταν και ο Νίκος Παππάς βεβαίως που βρέθηκε σε όλες τις συναντήσεις, είναι πολυπράγμων (μιας και το υπουργείο Διαστήματος δεν παράγει έργο, άρα έχει χρόνο) και μπορεί να αποτελέσει την «ανώτατη κυβερνητική πηγή» που είπε όλα αυτά τα πομπώδη.
Περιέργως η πηγή αυτή και το ΑΠΕ παρέλειψαν να αναφερθούν στο «χαστούκι» της Moody’s η οποία απειλεί με υποβάθμιση της Ελλάδα σε περίπτωση που δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τις συντάξεις.
Δεν είπε κουβέντα για το γεγονός ότι από πέρυσι που πήγε ξανά στις ΗΠΑ ο Αλ.Τσίπρας και συναντήθηκε με τον Ντ. Τραμπ, ούτε μια αμερικανική επένδυση δεν έγινε, παρά τις πομπώδεις και τότε δηλώσεις για δισεκατομμύρια που είναι στον προθάλαμο της ελληνικής οικονομίας.
Δεν είπε ούτε λέξη για την ντροπή της Μόριας, εκτός κι αν στις ΗΠΑ δε φτάνουν οι εικόνες από το κολαστήριο, οπότε γιατί να ταράξουμε τους αφελείς Αμερικανούς.
Δεν είπε ούτε λέξη για το γεγονός ότι η Ιταλία που τόλμησε να μιλήσει για ελλείμματα «τσακίστηκε» από τις αγορές ανεβάζοντας στο Θεό τα επιτόκια. Και μαζί σείστηκαν όλες οι αγορές, χαρακτηριστικό παράδειγμα το ελληνικό χρηματιστήριο που καταβαραθρώθηκε και τα ελληνικά ομόλογα που πήγαν ξανά προς τα πάνω.
Αυτή η κυβερνητική πηγή που μίλησε για την αξιόπιστη Ελλάδα στην οποία κάνουν ουρά οι ξένοι επενδυτές δεν ανάφερε ούτε λέξη για το σκάνδαλο της Folli Follie και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και των εποπτικών αρχών.
Μα φυσικά δεν θα μπορούσε να πει ότι ο Ερντογάν και αδιάλλακτος ήταν όπως πάντα, και το θέμα των «8» επανέφερε, και ζήτημα για τη Θράκη και τους μουφτήδες άνοιξε, και τους τσαμπουκάδες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσει.
Η ανώτατη κυβερνητική πηγή «είδε» ότι το ταξίδι της ελληνικής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ ήταν τόσο πολύ επιτυχημένο που ολόκληρος υπουργός Εμπορίου αποθέωσε την αριστερή κυβέρνηση. «Είδε» ότι χρηματοοικονομικοί κολοσσοί με επικεφαλής τους JP Morgan, Bank of America/Merrill Lynch, Morgan Stanley άκουγαν με ανοικτό το στόμα τον πρωθυπουργό.
Το καλύτερο βεβαίως το κρατούσε για το τέλος. Το οποίο είναι ότι μέχρι το Μάρτιο Τσίπρας και Καμμένος πάνε μαζί γιατί έχουν πολύ δουλειά να κάνουν ακόμη. Συγκεκριμένα ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, σε ερώτημα για το πώς θα μπορούσε να ερμηνευθεί η αναφορά στον κυβερνητικό εταίρο Π. Καμμένο στην συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός στη WSJ την Πέμπτη, είπε πως η αναφορά ήταν σαφής και δεν υπάρχει παραπάνω εξήγηση, «αν μελετήσει κανείς το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής είναι σαφές». Όπως προκύπτει από τη συζήτηση με την ανώτατη κυβερνητική πηγή, ο πρωθυπουργός έχει συμφωνήσει με τον κυβερνητικό εταίρο του ότι το θέμα αυτό θα το ξανασυζητήσουν τον επόμενο Μάρτιο και θα πάρουν μαζί τις αποφάσεις. Έως τότε, σημειώνει η ανώτατη κυβερνητική πηγή, υπάρχει πολλή δουλειά να κάνουν μαζί Τσίπρας-Καμμένος: να εφαρμόσουν όλα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, τις ελαφρύνσεις, μια πολιτική που θα είναι πολύ σημαντική για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, και θα νομοθετηθεί το επόμενο διάστημα, ώστε να δοθούν τα χρωστούμενα στους ενστόλους, τους πανεπιστημιακούς 1,1 δισ  ευρώ, να θεσμοθετήσουν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την μείωση των εισφορών. «Έχουν δηλαδή δουλειά να κάνουν το επόμενο διάστημα μαζί οι κυβερνητικοί εταίροι», προέκυπτε από τη συζήτηση.
Η ανώτατη κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι η διαφωνία μεταξύ των δύο εταίρων σε ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, «δεν είναι καινούριο πράγμα, έχει διατυπωθεί πολλές φορές και με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, είναι γνωστή, δεν τη κρύβουμε, θα την αντιμετωπίσουμε, θα συζητήσουμε και θα δούμε τι θα γίνει τελικά και τι θα αποφασίσει και ο ίδιος (σ.σ. ο Π.Καμμένος) όταν έρθει η ώρα».
Υπέροχος κόσμος, αγγελικά πλασμένος. Ζούμε σε έναν οικονομικό παράδεισο, σύμμαχο των ΗΠΑ, όπου θα στείλει δισεκατομμύρια σε επενδύσεις και όπου οι αγορές είναι τρισευτυχισμένες με τις μεταρρυθμίσεις της αριστερής κυβέρνησης Τσίπρα.
Κι επίσης, μια χώρα όπου ο πρωθυπουργός επιδεικνύει έναν άκρατο δυναμισμό απέναντι στην Τουρκία κι όχι μόνο.
Όλα αυτά τα είπε… ανώτατη κυβερνητική πηγή, οπότε δεν μπορούμε παρά να τα πιστέψουμε. Αλλωστε, το ΑΠΕ ποτέ δεν δημοσιεύει fake news.
ΤΑ ΝΕΑ

Με το βλέμμα στα Σκόπια


Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου, 2018




Ο Ζόραν Ζάεφ σε μία από τις τελευταίες ομιλίες του πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ.

Απόψε, το αργότερο στις 2:00μμ ώρα Βοστώνης, δηλαδή 21.00 τοπική ώρα, στα Σκόπια θα υπάρχει ακριβής εικόνα για την ισορροπία ανάμεσα σε όσους πολίτες της ΠΓΔΜ τάχθηκαν υπέρ του «Ναι» και σε όσους προτίμησαν το «Οχι» στο δημοψήφισμα κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ και τα στελέχη της κυβέρνησής του ολοκλήρωσαν χθες έναν αγώνα δρόμου που διαρκεί, πρακτικά, από τον Ιούνιο, με σκοπό να επιτύχουν αυτό το πρώτο, προαπαιτούμενο, όπως έχει χαρακτηριστεί, βήμα για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, ο μεγάλος αντίπαλος του «Ναι» στην περίπτωση της ΠΓΔΜ είναι λιγότερο το «Οχι» και περισσότερο η αποχή των ψηφοφόρων, καθώς η συμμετοχή τους θα πρέπει να αγγίξει το 50%, προκειμένου το αποτέλεσμα να θεωρηθεί έγκυρο. Μεγάλος εχθρός των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση Ζάεφ είναι η μαζική μετανάστευση, που ευθύνεται για την ερήμωση των επαρχιακών πόλεων της ΠΓΔΜ τα τελευταία χρόνια, ενός φαινομένου όχι αγνώστου για τα Βαλκάνια.
Το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι «Συμφωνείτε με τη συμμετοχή σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, αποδεχόμενος/-η τη συμφωνία ανάμεσα στη Δημοκρατία της Μακεδονίας και στη Δημοκρατία της Ελλάδας;» και, με βάση τους εκλογικούς καταλόγους, δικαίωμα ψήφου έχουν 1.806.336 ψηφοφόροι. Οι κάλπες στους 80 δήμους της ΠΓΔΜ θα είναι ανοικτές από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί από 12.000 εγχώριους και 500 διεθνείς παρατηρητές. Μια ένδειξη πιθανής χαμηλής προσέλευσης στις κάλπες είναι οι βαριά ασθενείς και ανάπηροι που έχουν εγγραφεί προκειμένου να ψηφίσουν. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ (πρακτορείο ειδήσεων META), έχουν εγγραφεί 1.859, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στις τοπικές εκλογές του 2017 ξεπερνούσε τους 5.400 ψηφοφόρους. Κατά πάγια τακτική, η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια εξέδωσε προειδοποίηση για τους υπαλλήλους της να αποφεύγουν την κεντρική πλατεία της πόλης αύριο, υπό τον φόβο πιθανών διαδηλώσεων κατά του δημοψηφίσματος.
Σε μία από τις τελευταίες –πριν από το δημοψήφισμα– δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπουγιάρ Οσμάνι (προερχόμενος από το αλβανικό κόμμα) εξέφρασε, μετά τη συνάντησή του με τον επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, την ελπίδα ότι η ΠΓΔΜ βρίσκεται σε τροχιά Ε.Ε. «Η “Μακεδονία” γράφει ιστορία αυτές τις ημέρες. Αυτή είναι η στιγμή που περιμέναμε και για την οποία προετοιμαζόμασταν για καιρό, περιλαμβανομένων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Επιτρέψτε μου να πω ότι τα καταφέραμε. Η “Μακεδονία” κινείται αμετάκλητα προς μια πλήρη συμμετοχή στην Ε.Ε. και δεν υπάρχει επιστροφή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οσμάνι. Ο κ. Χαν, από τη δική του πλευρά, ανέφερε ότι απομένουν να γίνουν ακόμα αρκετά στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο εκτίμησε πως η διαδικασία του screening για την ΠΓΔΜ θα έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα της επόμενης χρονιάς.
Οπως ήταν αναμενόμενο, το ζήτημα της ΠΓΔΜ βρέθηκε και στο επίκεντρο των συνομιλιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κ. Γκουτιέρες, ο γ.γ. του ΟΗΕ «συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για την αποφασιστικότητά της να επιλύσει τη μακροχρόνια διαφωνία για το όνομα με την ΠΓΔΜ και εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα τύχει υποστήριξης και στις δύο χώρες. Ο γενικός γραμματέας επανέλαβε ότι η συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων θα έχει θετικό αντίκτυπο στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν».