H 117 Πτέρυγα Μάχης είναι μια από τις βασικές επιλογές των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων για την μετακόμιση της βάσης του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. Το θέμα είχε δει και κατά το παρελθόν το φως της δημοσιότητας αλλά, σύμφωνα με εκτενές ρεπορταζ του News 24/7 «αναθερμάνθηκε» κατά την πρόσφατη επίσκεψη του επικεφαλής των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγού Τζόζεφ Ντάντφορντ στην Αθήνα
Το πλήρες δημοσίευμα του έγκυρου site που αντλεί πληροφορίες από το Militaire.gr έχει ως εξής:
«Η επίσκεψη του επικεφαλής των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα εντάσσεται στην προσπάθεια των ΗΠΑ να βρουν εναλλακτικές λύσεις για την μεταστάθμευση μονάδων τους στην Ελλάδα, ακόμη και για ολοκληρωτική μετακόμιση της βάσης του Ιντσιρλίκ από την Τουρκία.
Η πολύ «ζεστή» ατμόσφαιρα μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ αποτυπώθηκε στη ΔΕΘ. Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα δεν είναι η μοναδική εξήγηση. Η Ουάσινγκτον φαίνεται ότι έχει επιλέξει την Ελλάδα για να μεταφέρει εξαιρετικά σημαντικές στρατιωτικές της δραστηριότητες από άλλες «ταραγμένες χώρες», όπως η Τουρκία.
Όπως γράφει το Militaire.gr η επίσκεψη του επικεφαλής των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγού Τζόζεφ Ντάντφορντ στην Αθήνα εντάσσεται στην προσπάθεια των ΗΠΑ να βρουν εναλλακτικές λύσεις για την μεταστάθμευση σημαντικών μονάδων τους στην Ελλάδα, ακόμη και για ολοκληρωτική μετακόμιση της βάσης του Ιντσιρλίκ από την Τουρκία. Οι πληροφορίες προέρχονται από την έγκυρη ιστοσελίδα militarytimes.com .
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει η κατάσταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας πάνε από το κακό στο χερότερο και αυτό έχει δημιουργήσει την ανάγκη να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις για αμερικανικές βάσεις με πρώτη το Ιντσιρλίκ. Το δημοσίευμα επικαλείται τις δηλώσεις που έχουν ανταλλάξει Τραμπ και Ερντογάν και επικεντρώνει σ΄ αυτό που είπε ο Τούρκος πρόεδρος: ότι θα επιδιώξει να αποκτήσει νέους φίλους και συμμάχους.
“Στο πλαίσιο αυτό, η τύχη της βάσης του Ιντσιρλίκ, που χρησιμοποιείται κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες (και το δυτικό συνασπισμό) για τις επιχειρήσεις τους κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, εγείρει ερωτήματα”,αναφέρει το δημοσίευμα. Υπενθυμίζει τον αποκλεισμό της βάσης από το τουρκικό καθεστώς μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
Επισημαίνει επίσης ότι τον Αύγουστο, μια ένωση δικηγόρων που υποστηρίζει τον Πρόεδρο Ερντογάν ζήτησε τη σύλληψη Αμερικανών αξιωματικών που υπηρετούσαν στο Ιντσιρλίκ την περίοδο του Ιουλίου του 2016.
Οι ΗΠΑ
Το Πεντάγωνο λοιπόν, ψάχνει για εναλλακτικές λύσεις στη βάση του Ιντσιρλίκ και η Ελλάδα φαίνεται να ΄ναι η ιδανική λύση. Το militarytimes.com επικαλείται τις δηλώσεις του Ντάντφορντ στην Αθήνα:
«Αν κοιτάξετε το χάρτη, καθώς και τις τρέχουσες επιχειρήσεις στη Λιβύη, τη Συρία,και τις πιθανές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες».
Προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί ποια ελληνική βάση θα μπορούσε να αναλάβει τον ρόλο του Ιντσιρλίκ. “Πρόκειται για συζητήσεις που έχει επί του παρόντος ο στρατηγός Σκαπαρόττι [ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη] και άλλοι. Ερευνούν την περιοχή για να δουν που θέλουν να αναπτύξουν δυνάμεις τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια “, δήλωσε ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ, στο militarytimes.com.
“Προς το παρόν και στο πλαίσιο μιας διμερούς αμυντικής συμφωνίας, η Αεροπορία των ΗΠΑ χρησιμοποιεί ήδη μια ελληνική βάση, αυτή της Λάρισας, για τα αεροσκάφη MQ-9 Reaper για «αποστολές αναγνώρισης».
Η Λάρισα βρίσκεται σε ιδανική θέση για να παρακολουθούν τις κινήσεις των πλοίων του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην ανατολική Μεσόγειο, λένε οι Αμερικανοί.
Επίσης, η βάση της Ανδραβίδας στη δυτική Ελλάδα θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι κατάλληλη για το Πεντάγωνο. Τουλάχιστον, αυτή είναι η ανάλυση του κέντρου πολιτικής Bipartisan Research Center, το οποίο διεξήγαγε έρευνα για πιθανές εναλλακτικές λύσεις στη βάση του Ιντσιρλίκ. Βάσεις στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν.
Επιπλέον, στη Ρουμανία, στη βάση της Câmpia Turzii, η οποία ήδη φιλοξενεί μαχητικά αεροπλάνα του ΝΑΤΟ, η Π. Αεροπορία των ΗΠΑ κατασκευάζει τις αναγκαίες υποδομές για την μεταστάθμευση Reaper».
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου