«Ουδείς μας ενόχλησε για το ζήτημα αυτό, ουδείς μας πίεσε για το ζήτημα αυτό» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ. Μεταξύ άλλων, ερωτηθείς για τον χρόνο των εκλογών και για το αν σκέπτεται τετραπλές κάλπες τον Μάιο, τόνισε πως «ο βασικός του στόχος» είναι οι βουλευτικές εκλογές να γίνουν στην ώρα τους, τον Οκτώβριο του 2019, προσέθεσε ωστόσο πως «αυτό θα κριθεί από το πως θα πάνε τα πράγματα το επόμενο διάστημα».
Τα κυριότερα σημεία των απαντήσεων του κ. Τσίπρα:
Για συμφωνία Πρεσπών
Αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώνει ελεύθερα την άποψη του, είπε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για το χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών.Προσέθεσε ότι είχε μια ποιοτική διαφορά σε σχέση με τα συλλαλητήρια του περασμένου Φλεβάρη, πέρα από την έλλειψη μαζικότητας. «Το είδαμε να παίρνει χρώμα και μορφή από ακραία στοιχεία».Απευθυνόμενος στους πολίτες σημείωσε ότι στα εθνικά θέματα κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ευαισθησίες τους. Τόνισε ότι έχουμε μια σημαντική συμφωνία που θα δώσει μια σημαντική ώθηση στη Θεσσαλονίκη. Διασφαλίζει πλήρως την ιστορική παρακαταθήκη. Ανοίγει τον δρόμο στη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης και ανοίγει τον δρόμο στην Ελλάδα να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή των Βαλκανίων.Είπε ότι παρακολουθούμε τη ρητορική των γειτόνων μας, ορισμένες φορές περνά τα πλαίσια, παρακολουθούμε και θα πρέπει παρότι είναι πριν το δημοψήφισμα τους, να μην υπερβαίνουν τα πλαίσια αλλά να βρίσκονται στα πλαίσια όλων όσων έχουμε συμφωνήσει.
Για τις χθεσινές εξαγγελίες και παροχές
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ ότι τον ενοχλεί η χρήση του όρου "παροχολογία", ιδιαίτερα από αυτούς «που γονάτισαν τη χώρα». Σημείωσε ότι αυτά που εξήγγειλε είναι οι ελάχιστες ελαφρύνσεις για εκείνους που σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη της κρίσης και τη μεσαία τάξη.«Εμείς πηγαίνουμε με σχέδιο. Είχα πει από πέρυσι ότι από το 2019 θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο», υπογράμμισε. «Εμείς χτες παρουσιάσαμε το σχέδιο μας, το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής, και μέσα στο συνολικό πλαίσιο εντάξαμε και τις αναγκαίες ελαφρύνσεις και μέτρα κοινωνικής στήριξης για να απαλύνουμε τις πληγές και να άρουμε αδικίες της μνημονιακής εποχής», τόνισε.Ο πρωθυπουργός είπε πως το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε και αφορά τα επόμενα τρία χρόνια είναι ισορροπημένο γιατί ενισχύει την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Για Πάνο Καμμένο και Σκοπιανό
Σέβομαι την στάση του Πάνου Καμμένου καθώς είναι οι αρχές που πιστεύει, αλλά διαφωνώ μαζί του, είπε ο πρωθυπουργός όσον αφορά τον κυβερνητικό του εταίρο και την στάση του στο Σκοπιανό. Οσον αφορά τα όσα λέει ο κ. Καμμένος, πως δεν πρόκειται δηλαδή να ψηφίσει την συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή, ανέφερε πως «πιστεύω ότι δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία της χώρας για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων».Παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη, πως εμπαίζει εκείνους που έχουν ευαισθησίες με το ζήτημα, καθώς κρατά διαφορετική στάση εντός και εκτός Ελλάδος.
Για την αδειοδότηση των περιφερειακών καναλιών
Η διαδικασία θα προχωρήσει και θα υπάρξει κανονικά η αδειοδότηση. Εξορθολογίζουμε τα πράγματα, προχωρήσαμε σε μια αναγκαία μεταρρύθμιση, είπε και σχολίασε πως «η αντιπολίτευση με τη στάση της απέδειξε ότι αυτό που ξέρει πάρα πολύ καλά να κάνει είναι το παιχνίδι της διαπλοκής με τα οικονομικά συμφέροντα».
Για τον αν η συμφωνία των Πρεσπών ήταν προϊόν διεθνών πιέσεων
«Ουδείς μας ενόχλησε για το ζήτημα αυτό, ουδείς μας πίεσε για το ζήτημα αυτό. Αδράξαμε τις ευκαιρίες που έδωσε η πολιτική αλλαγή στην γείτονα χώρα. Όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε έναν εθνικιστή στην ηγεσία της ΠΓΔΜ που όχι μόνο δεν ήθελε να μιλά για αλλαγή αλλά ήθελε καθημερινά να κλέβει την Ιστορία και να γεμίζει τις πόλεις με Μεγαλέξανδρους και Βουκεφάλες.
Τη στιγμή που εξελέγη μια προοδευτική κυβέρνηση εμείς αδράξαμε την ευκαιρία. Τον αν αυτή η λύση ικανοποιεί και τον διεθνή παράγοντα είναι άλλο θέμα. Εάν υπήρχε η οποιαδήποτε πίεση για ζητήματα που δεν ήταν επωφελή για τη χώρα δεν υπήρχε καμία περίπτωση να ενδώσουμε.
Ο κ. Τσίπρας επανήλθε στο ζήτημα αυτό ερωτηθείς από τον ανταποκριτή της «Κ» Σταύρου Τζίμα πως σχολιάζει την πρόσφατη τοποθέτηση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ ότι «η αμερικανική διπλωματία διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην επίλυση της διαφοράς Ελλάδας – Μακεδονίας».
Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε εκ νέου κάθε ανάμειξη του διεθνούς παράγοντα λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και υποδείξεις δεν δεχόμαστε από κανέναν. Εμείς πήραμε τη πρωτοβουλία αυτή. Και δεν είμαστε εμείς αυτοί που κάναμε εκπτώσεις από τη γεωπολιτική μας θέση».
Ερωτηθείς επίσης από την «Κ» για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα του Κοσόβου είπε πως «αν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στη σερβική κυβέρνηση και την πλευρά του Κοσόβου που θα έδινε την προοπτική μιας λύσης, εμείς δεν θα είχαμε κανέναν λόγο παρά να τη χαιρετίσουμε».
Για επανεκλογή Παυλόπουλου και σενάρια προεδροποίησης του Κ. Καραμανλή
«Έχουμε έναν εξαιρετικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας που κάνει καλά τη δουλειά του, τιμά τη χώρα και στο εξωτερικό με τη στάση του. Ως εκ τούτου δεν έχει κάποιο νόημα να μπω περαιτέρω σε αυτή τη συζήτηση.
Για το αν θα περικοπούν οι συντάξεις από 1//1 του 2019
Στα μέσα Οκτωβρίου, όπως και για τις άλλες χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μελετήσει τον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί για να δει αν τηρεί τους στόχους. Άρα λοιπόν αυτό που περιέγραψα χτες συμβαίνει με όλες τις χώρες, η Κομισιόν περιμένει τον προϋπολογισμό όλων των χωρών για να τον ελέγξει».
Η κυβέρνηση θα καταθέσει τον προϋπολογισμό έχοντας και μια καλύτερη εικόνα που θα επιβεβαιώνει την εκτίμηση που με σιγουριά κατέθεσε χτες, ότι το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο του 3,5% και στο βαθμό που αυτό επιβεβαιωθεί θα αναιρεί τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ που θεωρούσε ότι δεν θα πιάσουμε τον στόχο και επέμενε για την εφαρμογή μέτρων περικοπών.
«Εμείς δεν θα μείνουμε σε αυτά τα επιχειρήματα, θα προσθέσουμε και επιχειρήματα που διαμορφώνουν και το συνολικό μας αφήγημα γιατί εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε κανένα πισωγύρισμα που θα άρουν τη δημοσιονομική εξυγίανση και των πυρήνα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αλλά θα εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό είναι ένα αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό μέτρο. Πιστεύω ότι με αυτά τα επιχειρήματα θα έχουμε εξαιρετικά σημαντικές πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που πρέπει προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας», προσέθεσε.
Για τη μείωση του αφορολόγητου
Η εκτίμησή μας είναι ότι θα είμαστε πάνω από το στόχο του πλεονάσματος και άρα δεν θα υπάρξει διακινδύνευση. Η μη εφαρμογή του μέτρου θα επιτευχθεί εάν συνεχιστεί η σοβαρή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι σίγουρος αν αυτό θα συνεχιστεί επί Νέας Δημοκρατίας , στον πυρήνα του προγράμματος της οποίας βρίσκεται η ιδεολογία του ΔΝΤ και τα σχέδια Πινοσέτ.
Για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
Το σχέδιό μας για το ασφαλιστικό σε σχέση με το σχέδιο του κλ. Μητσοτάκη είναι η μέρα με τη νύχτα. Γιατί όπως φαίνεται το σχέδιο της ΝΔ – το είπε ο κ. Καραγκούνης ή του ξέφυγε- είναι ένας «κουμπαράς» τύπου Πινοσέτ. Ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για οριζόντια μείωση όλων των εισφορών., Αυτό θα μας ξαναγυρίσει πίσω στα ελλείμματα.
Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση αιτήματος εξεταστικής για την τραγωδία στο Μάτι
Η προσπάθεια περαιτέρω εκμετάλλευσης μιας τραγωδίας θα είναι κατακριτέα από τον ελληνικό λαό. Συνιστώ στην αξιωματική αντιπολίτευση να σταματήσει την τυμβωρυχία.
Για τον χρόνο των εκλογών
Η βασική μου στρατηγική επιλογή είναι οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, αυτό θα επιδιώξω κι αυτό έχει τις περισσότερες πιθανότητες να συμβεί, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές τον Οκτώβριο του 2019.
«Το βασικό δίλημμα της αναμέτρησης είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω», τόνισε.
«Αυτόν τον σχεδιασμό θα ακολουθήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός, προσέθεσε ωστόσο, ότι «από εκεί και πέρα βέβαια όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες, όμως ο σχεδιασμός είναι αυτός και πιστεύω ότι μπορούμε να τον καταφέρουμε».
Για επίσκεψη στην Μόσχα
Ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι έχει πρόσκληση προκειμένου να επισκεφθεί τη Μόσχα. «Πέρασαν μια μικρή περιπέτεια οι σχέσεις μας, δώσαμε τα μηνύματα που έπρεπε να δώσουμε» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι δουλεύουμε για να αποκατασταθεί η κανονικότητα.
Για το αν γνώριζε για τους νεκρούς στο Μάτι την ώρα της σύσκεψης
Ο κ. Τσίπρας έκανε αρχικά «ένα γενικό σχόλιο» λέγοντας πως υπάρχει ένα όριο μεταξύ κριτικής και στρατευμένης προπαγάνδας. Στο δια ταύτα ανέφερε πως δεν μπορείς να κρύψεις τους νεκρούς καθώς «ούτε κρύβονται, ούτε εικάζονται» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βγήκε με δική του εντολή το ίδιο βράδυ και ανακοίνωσε τον αριθμό των νεκρών.
Για την συστράτευση με δυνάμεις της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δύναμη που αρνείται τον διάλογο, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως συγυβερνά εδώ και 3,5 χρόνια με ένα «κεντροδεξιό κόμμα (σσ ΑΝΕΛ), αλλά και τους οικολόγους». Επιπλέον τόνισε πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με την κεντροαριστερά. Καταλήγοντας είπε πως το κόμμα του αναζητά ευρύτερες συναινέσεις, χωρίς να αλλοιώνει την κεντρική του στρατηγική.
Για κατώτατο μισθό
Ερωτηθείς σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού που εξήγγειλε, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΕΒ είναι ένας από τους κοινωνικούς εταίρους και πως οι άλλοι εταίροι έχουν δείξει διάθεση συνεννόησης. Η διαδικασία θα είναι απόλυτα εγκεκριμένη από το πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας πριν βγούμε από τα μνημόνια, είπε, και εξήγησε ότι η διαδικασία θα είναι διάρκειας περίπου 4 μηνών και θα περιλαμβάνει και τον διάλογο με τους κοινωνικού φορείς. Επισήμανε ότι είναι διαδικασία που έχει ακολουθήσει άλλη μια χώρα που βγήκε από τα μνημόνια, η Πορτογαλία.
Για την τραγωδία στο Μάτι
«Θα είμασταν ανόητοι αν προσπαθούσαμε να κρύψουμε τους νεκρούς» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού όταν ρωτήθηκε κατα πόσον την ώρα της σύσκεψης στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής το βράδυ της 23ης Ιουλίου, η κυβέρνηση και ο ίδιος γνώριζαν την ύπαρξη νεκρών.
«Θα έπρεπε να ήμασταν πάρα πολύ ανόητοι το μέλημα μας να ήταν να κρύψουμε τους νεκρούς. Πώς να τους κρύψεις τους νεκρούς; Αν είναι ποτέ δυνατόν», είπε.
Μιλώντας για την κριτική που ασκήθηκε και στον ίδιο προσωπικά και την κυβέρνηση ότι είχαν ως μέλημα να κρύψουν τους νεκρούς, σχολίασε:
Μιλώντας για την κριτική που ασκήθηκε και στον ίδιο προσωπικά και την κυβέρνηση ότι είχαν ως μέλημα να κρύψουν τους νεκρούς, σχολίασε:
«Οι νεκροί ούτε κρύβονται ούτε και εικάζονται». Τόνισε πως «η επιχειρηματολογία αυτής της κριτικής διαψεύδεται από την εξέλιξη των πραγμάτων καθώς δυο ώρες μετά την εν λόγω σύσκεψη ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλαβε την ευθύνη με δική μου εντολή να βγει σε εθνικό δίκτυο και να ανακοινώσει τον πλήρη αριθμό των νεκρών που είχαμε πλήρως επιβεβαιωμένους μέχρι εκείνη τη στιγμή». Επισήμανε ότι πρώτη φορά γίνονται τέτοιες ανακοινώσεις με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή χωρίς να παραπέμπονται σε χαμηλόβαθμους αξιωματούχους προκειμένου να κρυφτεί η κυβέρνηση.
«Τι νόημα λοιπόν έχει αυτή η διαρκής και επαναλαμβανόμενη κατηγορία; Η όποια κριτική για λάθη, παραλείψεις και αδυναμίες θεωρούμε ότι πρέπει να γίνεται για να διορθώνονται», τόνισε. Επισήμανε ότι ωστόσο υπάρχει ένα όριο στην κριτική που πρέπει να ασκείται, το οποίο αν το περάσεις οι πολίτες το αντιλαμβάνονται και η κριτική παίρνει χαρακτήρα στρατευμένης προπαγάνδας με τοξικά χαρακτηριστικά. Και έρχεται τελικά προς όφελος εκείνου που υπόκειται στην κριτική», κατέληξε.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου