Ο Ζόραν Ζάεφ σε μία από τις τελευταίες ομιλίες του πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ.
Απόψε, το αργότερο στις 2:00μμ ώρα Βοστώνης, δηλαδή 21.00 τοπική ώρα, στα Σκόπια θα υπάρχει ακριβής εικόνα για την ισορροπία ανάμεσα σε όσους πολίτες της ΠΓΔΜ τάχθηκαν υπέρ του «Ναι» και σε όσους προτίμησαν το «Οχι» στο δημοψήφισμα κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ και τα στελέχη της κυβέρνησής του ολοκλήρωσαν χθες έναν αγώνα δρόμου που διαρκεί, πρακτικά, από τον Ιούνιο, με σκοπό να επιτύχουν αυτό το πρώτο, προαπαιτούμενο, όπως έχει χαρακτηριστεί, βήμα για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, ο μεγάλος αντίπαλος του «Ναι» στην περίπτωση της ΠΓΔΜ είναι λιγότερο το «Οχι» και περισσότερο η αποχή των ψηφοφόρων, καθώς η συμμετοχή τους θα πρέπει να αγγίξει το 50%, προκειμένου το αποτέλεσμα να θεωρηθεί έγκυρο. Μεγάλος εχθρός των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση Ζάεφ είναι η μαζική μετανάστευση, που ευθύνεται για την ερήμωση των επαρχιακών πόλεων της ΠΓΔΜ τα τελευταία χρόνια, ενός φαινομένου όχι αγνώστου για τα Βαλκάνια.
Το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι «Συμφωνείτε με τη συμμετοχή σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, αποδεχόμενος/-η τη συμφωνία ανάμεσα στη Δημοκρατία της Μακεδονίας και στη Δημοκρατία της Ελλάδας;» και, με βάση τους εκλογικούς καταλόγους, δικαίωμα ψήφου έχουν 1.806.336 ψηφοφόροι. Οι κάλπες στους 80 δήμους της ΠΓΔΜ θα είναι ανοικτές από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί από 12.000 εγχώριους και 500 διεθνείς παρατηρητές. Μια ένδειξη πιθανής χαμηλής προσέλευσης στις κάλπες είναι οι βαριά ασθενείς και ανάπηροι που έχουν εγγραφεί προκειμένου να ψηφίσουν. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ (πρακτορείο ειδήσεων META), έχουν εγγραφεί 1.859, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στις τοπικές εκλογές του 2017 ξεπερνούσε τους 5.400 ψηφοφόρους. Κατά πάγια τακτική, η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια εξέδωσε προειδοποίηση για τους υπαλλήλους της να αποφεύγουν την κεντρική πλατεία της πόλης αύριο, υπό τον φόβο πιθανών διαδηλώσεων κατά του δημοψηφίσματος.
Σε μία από τις τελευταίες –πριν από το δημοψήφισμα– δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπουγιάρ Οσμάνι (προερχόμενος από το αλβανικό κόμμα) εξέφρασε, μετά τη συνάντησή του με τον επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, την ελπίδα ότι η ΠΓΔΜ βρίσκεται σε τροχιά Ε.Ε. «Η “Μακεδονία” γράφει ιστορία αυτές τις ημέρες. Αυτή είναι η στιγμή που περιμέναμε και για την οποία προετοιμαζόμασταν για καιρό, περιλαμβανομένων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Επιτρέψτε μου να πω ότι τα καταφέραμε. Η “Μακεδονία” κινείται αμετάκλητα προς μια πλήρη συμμετοχή στην Ε.Ε. και δεν υπάρχει επιστροφή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οσμάνι. Ο κ. Χαν, από τη δική του πλευρά, ανέφερε ότι απομένουν να γίνουν ακόμα αρκετά στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο εκτίμησε πως η διαδικασία του screening για την ΠΓΔΜ θα έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα της επόμενης χρονιάς.
Οπως ήταν αναμενόμενο, το ζήτημα της ΠΓΔΜ βρέθηκε και στο επίκεντρο των συνομιλιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κ. Γκουτιέρες, ο γ.γ. του ΟΗΕ «συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για την αποφασιστικότητά της να επιλύσει τη μακροχρόνια διαφωνία για το όνομα με την ΠΓΔΜ και εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα τύχει υποστήριξης και στις δύο χώρες. Ο γενικός γραμματέας επανέλαβε ότι η συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων θα έχει θετικό αντίκτυπο στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου