Εδώ και μήνες διεξάγονται, όπως οι πληροφορίες επιμένουν, ένα είδος εμπιστευτικών συνομιλιών ανάμεσα στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και τους αμερικανούς. Από ελληνικής κυβερνητικής πλευράς συντονίζει τις συνομιλίες αυτές (όπως πάντα οι πληροφορίες αναφέρουν) ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης και από αμερικανικής ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.
Ισως οι περισσότεροι να έχουν προσέξει πόσες φορές ο κ. Πάαιτ βρέθηκε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας για συνομιλίες με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, χωρίς ποτέ να ανακοινωθεί το παραμικρό, παρά μόνον μία ή δύο φορές στη διάρκεια της κράτησης των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία. Ενήμερος για τις διαπραγματεύσεις είναι και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και βεβαίως ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Στόχος των συνομιλιών αυτών είναι η ποιοτική αλλά και αριθμητική αναβάθμιση της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, κάτι που αποκάλυψε η Wall Street Journal με εκτενές ρεπορτάζ της με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού των αμερικανικών δυνάμεων στρατηγού Τζόζεφ Ντάντφορντ, στην Ελλάδα.

Οι αμερικανοί διαπραγματεύονται να αποκτήσουν ακόμα δύο ή τρεις βάσεις πέραν της Σούδας. Για παράδειγμα θέλουν την Λάρισα (το Αρχηγείο δηλαδή της Τακτικής Αεροπορίας) για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους (Q-9 Reaper) τα οποία (όπως ήδη συμφωνήθηκε) θα παραμείνουν στην Λάρισα για άλλους 12 μήνες και εξετάζεται μάλιστα το ενδεχόμενο να αντικατασταθούν με άλλα drones που θα φέρουν οπλισμό. Εως τώρα τα υπερσύγχρονα αμερικανικά αυτά drones ενεργούσαν από τη Λάρισα, χωρίς οπλισμό κάνοντας κατασκοπευτικές πτήσεις κυρίως προς τη Βόρεια Αφρική και κυρίως προς Υεμένη και Λιβύη, ενώ τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι πέταξαν πάνω από τις καμένες περιοχές μεταδίδοντας εικόνα στις ελληνικές αρχές.

Ιπτάμενα τάνκερ

Επιπλέον οι αμερικανοί συζητούν και τη μεταστάθμευση στη Λάρισα των ιπταμένων τάνκερς τους για ανεφοδιασμό των αμερικανικών μαχητικών και βομβαρδιστικών αεροπλάνων που δρουν στην περιοχή. Επιθυμούν δηλαδή να μετασταθμεύσουν τουλάχιστον τέσσερα ιπτάμενα τάνκερς.
Εκείνο που έχει σημασία και εάν όντως καταλήξουν οι συνομιλίες σε υπογραφή συμφωνίας (εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται στην Αθήνα για την υπογραφή της συμφωνίας εάν βεβαίως υπάρξει) ο υφυπουργός Γουές Μίτσελ που έχει την όλη ευθύνη των συνομιλιών, οι αμερικανοί όντως αναβαθμίζουν τις βάσεις τους στην Ελλάδα. Δεν πέρασε εξάλλου απαρατήρητο τι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι επαφές των στρατιωτικών των δύο χωρών.
Χωρίς ακόμα να υπάρξει οποιαδήποτε επιβεβαίωση κυκλοφορούν πολλά σενάρια για ισχυρότερη εμπλοκή των αμερικανών στην Ελλάδα με τη συναίνεση της κυβέρνησης Τσίπρα. Κατά μία εκδοχή οι αμερικανοί θέλουν να μετακινήσουν προς Ελλάδα μέρος της βάσης τους στο Ιντζιρλίκ, ενώ επιθυμούν να δημιουργήσουν και ένα πεδίο εξάσκησης στις βολές αμερικανικών αεροσκαφών κοντά στην Κρανέα. Αναφέρονται μάλιστα τα αεροσκάφη F-35 και F-22, ενώ επανήλθε και πάλι στο τραπέζι η δημιουργία αμερικανικής βάσης (για εκπαίδευση και ξεκούραση των περιβόητων US Navy Seals),στην Κάρπαθο, μία πρόταση που έκανε μονομερώς η Αθήνα, με την ανάληψη τις εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, η οποία επανήλθε αναβαθμισμένη με την προσθήκη και ενός ελικοδρομίου ή μεταστάθμευσης μαχητικών στο νησί.
Εάν καταλήξουν όλα αυτά σε συμφωνία (εκκρεμεί και μία επίσκεψη στο τέλος Σεπτεμβρίου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη στα πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ), τότε ο προσανατολισμός των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, αλλάζει και γίνεται πιο επιθετικός. Άγνωστο ακόμα παραμένει εάν θα περάσει από τη Βουλή η όποια συμφωνία, πάντως έως τώρα δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την αντιπολίτευση. Ούτε βεβαίως ενημέρωση της αντιπολίτευσης. Αλλωστε στρατιωτική πηγή στην Αθήνα είχε δηλώσει (και δημοσιεύθηκε στην στρατιωτική ιστοσελίδα «Militaire.gr») ότι «θέλουμε να γίνει πιο έντονο το αμερικανικό αποτύπωμα στην περιοχή». Δηλαδή να είναι η χώρα μας ένα από τα μακρύ σύνορα των αμερικανών.
TA NEA