Του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου
Οι «τριγωνικές» σχέσεις των πρώην προέδρων της ΕΠΟ με το στέλεχος της PC Systems και η διεθνής καριέρα
Πριν από περίπου έναν μήνα ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών Στέλιος Κακαβιάς αποποιήθηκε τον διορισμό του ως αθλητικού δικαστή της ΕΠΟ. Προφανώς εκτίμησε ότι υπάρχει ηθικό ασυμβίβαστο, μιας και ο ίδιος δικάζει την πολύκροτη υπόθεση της κάρτας υγείας, στην οποία κατηγορούνται 22 πρώην παράγοντες της ΕΠΟ και οκτώ στελέχη της εταιρείας PC Systems. Δίκη που συνεχίζεται σήμερα (26/9) και μεθαύριο (28/9).
Ο Στέλιος Κακαβιάς και οι εφέτες που συμπληρώνουν την έδρα Δέσποινα Κακοκέφαλου και Βασιλική Τζούδα, όπως και ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Τζώνης, προφανώς έχουν «χορτάσει» από το ελληνικό ποδόσφαιρο και τους ανθρώπους που διαφεντεύουν τις τύχες του.
Αλλωστε εδώ και περίπου 15 μήνες προσπαθούν να ξετυλίξουν το νήμα της υπόθεσης με την κάρτα υγείας, η οποία έχει ζημιώσει τόσο την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία όσο και το ελληνικό Δημόσιο κατά σχεδόν 30 εκατομμύρια ευρώ.
Οι μάρτυρες κατηγορίας που έχουν «εξαφανιστεί» ή έχουν πάθει… αμνησία είναι απλώς ένα δείγμα των δυνάμεων που κρύβονται πίσω από τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία ζέχνει από παντού. Ακόμη και από το γεγονός ότι ανάμεσα στους κατηγορουμένους βρίσκονται πρώην στελέχη της ΕΠΟ, τα οποία είχαν τοποθετηθεί επισήμως και σε ψηφοφορίες αρνητικά με το συγκεκριμένο σχέδιο που θα μετέτρεπε τις περιφερειακές ποδοσφαιρικές ενώσεις σε μίνι ιατρικά κέντρα, χωρίς να υπάρχει καμία σχετική άδεια!
Οι «τριγωνικές» σχέσεις
Την ίδια ώρα, όμως, κάποια άλλα πρώην στελέχη της ΕΠΟ που ακολουθούν πλέον… διεθνή καριέρα παραμένουν εκτός κάδρου. Και ας συνδέονται με στενές σχέσεις τόσο με τους «υψηλόβαθμους» κατηγορουμένους όσο και με στελέχη της εταιρείας που πληρώθηκε αδρά χωρίς να παραγάγει το αντίστοιχο έργο.
Ο πρόεδρος της έδρας Στέλιος Κακαβιάς και ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Τζώνης είναι γεγονός ότι διευθύνουν υποδειγματικά την ακροαματική διαδικασία και πλέον αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι να φτάσουν ώς το μεδούλι της υπόθεσης και να δοθούν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα.
Εγινε διαγωνισμός για το συγκεκριμένο έργο ή δόθηκε «φωτογραφικά» στη συγκεκριμένη εταιρεία; Επαιξε κάποιον ρόλο και ποιον η φιλική σχέση Βασίλη Γκαγκάτση, Σοφοκλή Πιλάβιου και του εκτελεστικού μέλους του ΔΣ της εταιρείας και επίσης κατηγορουμένου στην υπόθεση Αριστείδη Σταυρόπουλου με το άλλοτε μέλος της ΕΠΟ που ακολουθεί πια διεθνή καριέρα και παραμένει εκτός κάδρου; Ερωτήματα που ίσως βοηθήσουν τη διαλεύκανση της πολύκροτης υπόθεσης.
Το γεγονός πάντως ότι το συγκεκριμένο στέλεχος της PC Systems κάνει πλέον… τουρ με τη σφραγίδα της ΕΠΟ και της UEFA ως παρατηρητής διεθνών αγώνων, μολονότι ελάχιστη σχέση έχει ο ίδιος με το ποδόσφαιρο, δείχνει –αν μη τι άλλο– ότι υπάρχουν ισχυροί δεσμοί με τον μαγικό κόσμο της μπάλας. Δεσμοί που ενδέχεται να ήταν καθοριστικοί ακόμη και για μπίζνες εκατομμυρίων ευρώ.
Αλλωστε κανείς δεν χάθηκε. Αντιθέτως μάλιστα. Ο κατηγορούμενος και για άλλες κακουργηματικού χαρακτήρα υποθέσεις Βασίλης Γκαγκάτσης επανήλθε δυναμικά στον χώρο του ποδοσφαίρου και λειτουργεί – παρατύπως – ως εκτελεστικός διευθυντής της Σούπερ Λίγκας, διατελώντας μάλιστα συνομιλητής και ομοτράπεζος υπουργών της σημερινής κυβέρνησης.
Ο επίσης κατηγορούμενος στην υπόθεση της κάρτας υγείας Σοφοκλής Πιλάβιος ακολουθεί ομοίως διεθνή καριέρα τόσο ως παρατηρητής διεθνών αγώνων όσο και ως δικαστής – διαιτητής στο Διεθνές Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο της Λωζάννης (CAS).
Το πώς έχουν λειτουργήσει αυτές οι «τριγωνικές» σχέσεις της UEFA με τους πρώην προέδρους της ΕΠΟ, αλλά και τον Σταυρόπουλο της PC Systems, είναι πια στο χέρι της Δικαιοσύνης να το βρει.
Το ιστορικό
■ Στις 22 Σεπτεμβρίου του 2005 υπογράφεται η πρώτη σύμβαση για την κάρτα υγείας των ποδοσφαιριστών μεταξύ της ΕΠΟ και της Opentec AE, προκειμένου να γίνονται σε ετήσια βάση οι εξετάσεις τουλάχιστον 250.000 ποδοσφαιριστών όλων των κατηγοριών.
■ Στις 19 Φεβρουαρίου του 2010 υπογράφεται νέα σύμβαση μεταξύ της ΕΠΟ και της εταιρείας PC Systems, παροχής υπηρεσιών και προμήθειας αναλωσίμων, η οποία είχε απορροφήσει την Opentec.
■ Στις 28 Φεβρουαρίου του 2012 ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Γρηγόρης Πεπόνης διατάσσει τον προϊστάμενο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΣΔΟΕ να προχωρήσει σε έρευνα της υπόθεσης προκειμένου να διακριβωθούν αυτεπάγγελτα αξιόποινες πράξεις οικονομικών εγκλημάτων που τυχόν διαπράχθηκαν.
■ Τον Μάρτιο του 2012 από έφοδο του ΣΔΟΕ στα γραφεία της ΕΠΟ κατασχέθηκαν οικονομικά στοιχεία, αναλύθηκαν και προέκυψε ότι «η ΕΠΟ κατέβαλε τεράστια ποσά στις αντισυμβαλλόμενες εταιρείες χωρίς να έχουν προσφερθεί οι ανάλογες υπηρεσίες εκ μέρους των εταιρειών αυτών με δική της υπαιτιότητα, αφού αυτή είχε εγγυηθεί για την πραγματοποίηση τουλάχιστον 250.000 ιατρικών εξετάσεων κατ» έτος σε ερασιτέχνες αθλητές των τοπικών αθλητικών ενώσεων ανά νομό της χώρας, εκδίδοντας ταυτόχρονα τη σχετική κάρτα υγείας αθλητή», όπως υπογράφει στη σχετική αναφορά ο τότε προϊστάμενος της Δ» Υποδιεύθυνσης Ελέγχων Κωνσταντίνος Διώτης.
■ Η έρευνα προχωράει από τους εισαγγελείς Παναγιώτη Αθανασίου, Γιάννη Δραγάτση και Αγγελική Κουρινιώτη.
■ Τον Μάρτιο του 2014 ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Παναγιώτης Αθανασίου παραγγέλνει την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος 23 πρώην παραγόντων της ΕΠΟ, καθώς και οκτώ στελεχών της εταιρείας PC Systems. Κατηγορούνται ότι προκάλεσαν ζημιά 29 εκατ. ευρώ για την Ομοσπονδία και 9 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο.
■ Τον Μάρτιο του 2015 ξεκινάει η φάση της ανάκρισης, με την υπόθεση να αναλαμβάνει ο ειδικός ανακριτής Διαφθοράς Γιώργος Ανδρεάδης.
■ Τον Σεπτέμβριο του 2015 καλούνται οι κατηγορούμενοι σε απολογία.
■ Τέσσερις μήνες αργότερα, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2016, ολοκληρώνεται η ανάκριση και η δικογραφία περνάει στα χέρια της αντεισαγγελέως Εφετών Ευγενίας Κυβέλου.
■ Τον Ιούλιο του 2016 υποβάλλει την πρότασή της προς το δικαστικό συμβούλιο στέλνοντας στο εδώλιο ως κατηγορουμένους τους πρώην παράγοντες της ΕΠΟ και τα στελέχη της εταιρείας PC Systems.
■ Η δίκη ορίζεται για τις 15 Μαΐου του 2017, ωστόσο έπειτα από αναβολές ξεκινάει τελικά στις 28 Σεπτεμβρίου του 2017 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών υπό την προεδρία του Στέλιου Κακαβιά. Την έδρα συμπληρώνουν οι εφέτες Δέσποινα Κακοκέφαλου και Βασιλική Τζούδα, ενώ εισαγγελέας είναι ο Χαράλαμπος Τζώνης.
Στο εδώλιο τέσσερις πρώην πρόεδροι της ΕΠΟ
Από πλευράς ΕΠΟ στο εδώλιο βρίσκονται 22 πρώην μέλη της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, τέσσερα εκ των οποίων διατέλεσαν και πρόεδροί της. Πρόκειται για τους Βασίλη Γκαγκάτση, Σοφοκλή Πιλάβιο, Γιώργο Γκιρτζίκη και Γιώργο Σαρρή, επί θητείας του οποίου καταγγέλθηκε η «νοσηρή» σύμβαση.
Οι υπόλοιποι 18 κατηγορούμενοι είναι οι Γιώργος Καραμελίδης, Γιώργος Λούβαρης, Γιάννης Οικονομίδης, Γιώργος Σιντόρης, Ευάγγελος Τοπολιάτης, Αριστείδης Σταθόπουλος, Νίκος Προύντζος, Νίκος Φύριος, Γιάννης Σιγάλας, Βασίλης Χατζηαποστόλου, Νίκος Ανασόπουλος, Θεόδωρος Φωτίου, Γιάννης Δεσύλας, Γιάννης Καλύβας, Ευάγγελος Μαζαράκης, Χρήστος Σάββας, Βασίλης Μάντζιος και Σπύρος Καλογιάννης. Κατηγορίες είχαν απαγγελθεί και στον Σωκράτη Παπαδόπουλο, ο οποίος όμως έχει αποβιώσει.
Από πλευράς των εμπλεκόμενων εταιρειών Opentec και PC Systems κατηγορούμενοι είναι οι Παντελής Κύρκας, Κωνσταντίνος Θεοδοσίου, Ιων Χατζηιωνάς, Ιωσήφ Αβραμίδης, Γιώργος Λυγεράκης, Κωνσταντίνος Βουρδάκης, Αθανάσιος Ισμαήλος και Αριστείδης Σταυρόπουλος.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου