Που πήγαν τα λεφτά;
Ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μπορεί να πέτυχε τη σύλληψη των δημοσιογράφων που κατήγγειλαν κατασπατάληση των ευρωπαϊκών πόρων για το προσφυγικό, δεν μπόρεσε όμως να αποτρέψει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και τα αιτήματα για έρευνα στη διαχείριση των 1,6 δισ. ευρώ που έχει λάβει η χώρα
Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει σχετικά με τα κοινοτικά κονδύλια για τους πρόσφυγες, με το θέμα μάλιστα να παίρνει ευρείες διαστάσεις ακόμη κι εκτός συνόρων.
Ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μπορεί να πέτυχε τη σύλληψη των δημοσιογράφων που κατήγγειλαν κατασπατάληση των ευρωπαϊκών πόρων για το προσφυγικό, δεν μπόρεσε όμως να αποτρέψει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και τα αιτήματα για έρευνα στη διαχείριση των 1,6 δισ. ευρώ που έχει λάβει η χώρα.
Ιδιαίτερα, βαρυσήμαντο ρόλο σε αυτό παίζει το γεγονός πως με το ζήτημα ασχολούνται, πλέον, διεθνή πρακτορεία ενημέρωσης.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως δημοσιεύει το Politico σε άρθρο του, η ΕΕ φέρεται να παρακολουθεί στενά την υπόθεση, ερευνώντας πιθανή κακοδιαχείριση των κεφαλαίων των συγκεκριμένων κονδυλίων.
Δίνοντας συνέχεια στην υπόθεση και τα ερωτήματα που έχουν προκύψει αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο γίνονταν οι αναθέσεις για τη σίτιση στα κέντρα κράτησης στα νησιά, η έρευνα επικεντρώνεται σε «υποτιθέμενες παρατυπίες όσον αφορά την παροχή τροφίμων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ».
Ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης ερευνά τη δυνητική κατάχρηση των κονδυλίων της ΕΕ για την παροχή τροφίμων στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού.
Η έρευνα αυτή -συνεχίζει το δημοσίευμα- έρχεται σε συνέχεια της κράτησης τριών δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» μετά από μήνυση που κατέθεσε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σχετικά με δημοσίευμα που αναφέρεται στην κακή διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ που προορίζονται για κέντρα υποδοχής μεταναστών.
Σε επικοινωνία του Politico με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), ο δεύτερος αρνήθηκε να προβεί σε λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα ή να διευκρινίσει εάν σχετίζεται με τους ισχυρισμούς της εφημερίδας.
Η έρευνα για «υποτιθέμενες παρατυπίες σχετικά με την παροχή τροφίμων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα» ξεκίνησε μετά από πληροφορίες που υπέβαλε η Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετανάστευση και τις εσωτερικές υποθέσεις το 2017, δήλωσε ο εκπρόσωπος.
«Καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, η OLAF δεν μπορεί να προβεί σε περαιτέρω σχόλια σε αυτό το στάδιο» τόνισε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «το γεγονός ότι η OLAF εξετάζει το θέμα δεν σημαίνει ότι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα διέπραξαν παρατυπία».
Κλείνοντας, το Politico κάνει αναφορά στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», σύμφωνα με το οποίο επιχειρηματίες που βρίσκονται κοντά στον υπουργό Άμυνας έλαβαν μέρος της κοινοτικής χρηματοδότησης μέσω συμβάσεων για θέματα όπως η τροφοδοσία και οι υδραυλικές εγκαταστάσεις, καθώς και σε περυσινή καταγγελία της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη Τώρα», η οποία ζητούσε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διερευνηθεί η πιθανή κακοδιαχείριση των χρημάτων που προορίζονται να βοηθήσουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου