Του Νλικου Χασαπόπουλου
Το ζήτημα είναι αν στην κυβέρνηση είναι ένοχοι ή βλάκες. Αν δηλαδή σκόπιμα θέλησαν να ξεπουλήσουν το αεροδρόμιο σε τιμή κατά 650 εκατ. μικρότερη ή αν δεν είχαν ιδέα πώς γίνεται η διαπραγμάτευση. Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για καραμπινάτη απάτη, στη δεύτερη περίπτωση για παράβαση καθήκοντος που θα κόστιζε τόσα πολλά χρήματα στη χώρα.
Ενα από τα σκάνδαλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τα οποία η Νέα Δημοκρατία θέλει να αναδείξει, όχι μόνο τώρα αλλά και μετά τις εκλογές, είναι η υπόθεση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος και της σύμβασης για την παραχώρησή του.
Θα ήταν δε τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο αν δεν προλάβαινε η Κομισιόν, και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG COMP) η οποία τράβηξε το αυτί της κυβέρνησης η οποία ετοιμαζόταν να «ξεπουλήσει» το αεροδρόμιο έναντι πινακίου φακής. Υπολογίζεται δε ότι αν προχωρούσε η σύμβαση που η κυβέρνηση είχε ετοιμάσει τότε το ελληνικό δημόσιο θα έχανε σχεδόν 650 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση δικαιολογεί την κίνησή της λέγοντας ότι πήρε ως σημείο αναφοράς την επιβατική κίνηση και φυσικά τον τζίρο και τα κέρδη στο αεροδρόμιο για το έτος 2015 κι όχι για το 2016 ή και αργότερα. Επομένως, το τίμημα ορίστηκε με βάση στοιχεία που δεν αντικατόπτριζαν την πραγματική εικόνα του αεροδρομίου. Και το ζήτημα είναι αν στην κυβέρνηση είναι ένοχοι ή βλάκες. Αν δηλαδή σκόπιμα θέλησαν να ξεπουλήσουν το αεροδρόμιο σε τιμή κατά 650 εκατ. μικρότερη ή αν δεν είχαν ιδέα πώς γίνεται η διαπραγμάτευση. Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για καραμπινάτη απάτη, στη δεύτερη περίπτωση για παράβαση καθήκοντος που θα κόστιζε τόσα πολλά χρήματα στη χώρα.
Τι ακριβώς έγινε
Η ιστορία έχει ως εξής: Η παρούσα σύμβαση για την παραχώρηση του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών έχει ισχύ έως το 2026.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο το ΔΑΑ υπέβαλε στο ΤΑΙΠΕΔ νέα προσφορά, για την επέκταση της Σύμβασης Παραχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου κατά 20 έτη, την οποία κι έκανε δεκτή το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου στις 14 Σεπτεμβρίου.
Η προσφορά της ΔΑΑ ΑΕ προβλέπει συνολικό τίμημα ύψους 1,383 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε τότε το ΤΑΙΠΕΔ, το καθαρό έσοδο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ανέρχεται σε 1,115 δισ. ευρώ.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, προκειμένου το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ να καταλήξει στην αποδοχή της επικαιροποιημένης προσφοράς έλαβε υπ’ όψιν μία ανεξάρτητη αποτίμηση και μία γνωμοδότηση για το εύλογο και δίκαιο του τιμήματος, καθώς και τη θετική γνώμη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων.
Η ΔΑΑ ΑΕ προκειμένου να καταβάλει το τίμημα του 1,34 δισ. Ευρώ, αναμένεται να εξασφαλίσει μέσω τραπεζικού δανεισμού το ποσό των 670 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 250 εκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ συμμετοχή στον δανεισμό της εταιρείας θα έχουν και οι συστημικές ελληνικές τράπεζες.
Η εταιρεία αναμένεται να αντλήσει το υπόλοιπο ποσό, ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, από τα ταμειακά της διαθέσιμα.
Σημειώνεται ότι το καταβαλλόμενο ποσό υπολείπεται του 1,34 δισ. ευρώ, αφού ένα μέρος του ΦΠΑ θα συμψηφιστεί με οφειλές του Δημοσίου.
Μάλιστα, το τίμημα επιδιώκεται να καταβληθεί έως το τέλος του έτους, με στόχο να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου του ΤΑΙΠΕΔ σε ό,τι αφορά έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2018.
Επισημαίνεται ότι ο δανεισμός του ΔΑΑ με ποσό ύψους 670 εκατομμυρίων ευρώ αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο εγχείρημα δανεισμού στο οποίο συμμετέχουν οι ελληνικές τράπεζες μετά τα δάνεια που έλαβε η Fraport Greece, ύψους 960 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ:
Η αρχική σύμβαση ξεκίνησε το 2006, ήταν – κι αυτή – 20ετής και θα έληγε το 2026.
Η σύμβαση αυτή περιέχει όρο, πως οι όποιες διαπραγματεύσεις για τυχόν επέκταση της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να ξεκινήσουν το 2016, στα μισά δηλ. της σύμβασης.
Τον Δεκέμβριο του 2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέστειλε επιστολή στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες εκκινήθησαν τον Φεβρουάριο του 2016.
Η όλη διαδικασία – πρακτικά απευθείας ανάθεση χωρίς διεθνή διαγωνισμό – ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2017 με τις δύο πλευρές να καταλήγουν ότι για τα 20 επιπλέον χρόνια της εκμετάλλευσης του αεροδρομίου, ως το 2046, οι επενδυτές θα έπρεπε να καταβάλουν – μόνο – το ποσό των 484 εκατ. ευρώ (ή διαφορετικά 24,2 εκατ. ευρώ ανά έτος)!
Αποτέλεσμα ήταν στις 30 Σεπτεμβρίου 2017 ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να υπογράψει τη σύμβαση με τους μετόχους του ΔΑΑ.
Και σε αυτό το σημείο κάνει την εμφάνισή της η Κομισιόν. Με δεδομένο ότι δεν προηγήθηκε ανοικτός και διαφανής διαγωνισμός για την επέκταση της σύμβασης, η απουσία των οποίων κατά το ενωσιακό δίκαιο προσιδιάζει σε κρατική ενίσχυση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να της αποσταλεί άμεσα από την κυβέρνηση η συμφωνία, προκειμένου να την ελέγξει ενδελεχώς η Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG COMP).
Κατά την έρευνα, η DG COMP διαπίστωσε ότι το τίμημα είναι ιδιαίτερα χαμηλό, εκτίμησε ότι υπήρξε συνειδητή προσπάθεια υποκοστολόγησης του τιμήματος και από τις δυο πλευρές, δημόσιο και μετόχους, και προέβη στην τροποποίηση ορισμένων παραμέτρων του οικονομικού μοντέλου που χρησιμοποιήθηκε.
Αποτέλεσμα αυτών ήταν να επαναπροσδιορίσει το τίμημα 127% παραπάνω, δηλ. στο 1,1 δισ. ευρώ και με τους αναλογούντες φόρους στο 1,38 δισ.
Με άλλα λόγια, με τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το ελληνικό δημόσιο θα ζημιώνονταν κατά 650 περίπου εκατομμύρια ευρώ.
Τελευταίες εξελίξεις
Στις 15 Νοεμβρίου 2018 εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η αναθεωρημένη Σύμβαση Παραχώρησης του ΔΑΑ.
Η Σύμβαση θα δοθεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να εγκρίνει το τελικό κείμενο της Σύμβασης, κι έτσι η κύρωσή της να γίνει από το Ελληνικό Κοινοβούλιο είτε στα τέλη του έτους, είτε κατά τον Ιανουάριο του 2019.
Σημειώνεται ότι για το πρώτο εξάμηνο του 2019 αναμένεται να προβεί το ΤΑΙΠΕΔ και στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση του 30% των μετοχών, που το ίδιο κατέχει.
Στοιχεία για το Ελ. Βενιζέλος
Στην κοινοπραξία του ΔΑΑ συμμετέχει το καναδικό συνταξιοδοτικό fund PSP με 40%, το ΤΑΙΠΕΔ με 30%, το Δημόσιο με 25% και μέλη της οικογένειας Κοπελούζου με 5%.
* Η PSP Investments, αποτελεί τον βασικό επενδυτικό βραχίονα του συνταξιοδοτικού ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων του Καναδά, διαχειρίζεται ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο της τάξης των 110 δισ. ευρώ, και μέχρι σήμερα έχει προβεί σε σειρά επενδύσεων σε έργα υποδομής στην Ευρώπη.
2017 | 2016 | |
Κύκλος εργασιών | 433,5 εκατ. ευρώ | 406,6 εκατ. ευρώ |
Κέρδη [προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων] | 284,5 εκατ. ευρώ | 272 εκατ. ευρώ |
Λειτουργική κερδοφορία | 208 εκατ. ευρώ | 198 εκατ. ευρώ |
Καθαρή κερδοφορία | 140 εκατ. ευρώ | 132 εκατ. ευρώ |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου