Ηλεκτρονική καταγραφή. Όπως γίνετε για τόσα χρόνια στις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Που πας, τι κάνεις, τι λές, τι γράφεις στο κινητό ή το ίντερνετ, πόσα βγάζεις, πόσα τρως, πόσα έχεις στην Τράπεζα, αλλά και όσα έχεις στο κουμπαρά, στο σεντούκι..., τα γνωρίζουν όλα! Η νέα τεχνολογία μπορεί να ανακαλύψει και να καταγράψει τα χαρτονομίσματα από απόσταση!
Οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να δίνουν στοιχεία για τους επιβάτες τους στην ελληνική αστυνομία. Πρόσβαση, όμως, τα έχουν όλες οι Αρχές, από την ΕΥΠ μέχρι την Αρχή για το «ξέπλυμα» χρήματος
Αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει νομοσχέδιο που οδηγεί ουσιαστικά στο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όλων των επιβατών αεροπορικών εταιρειών που πραγματοποιούν πτήσεις από ή προς το ελληνικό έδαφος.
Οποιος δηλαδή έρχεται στην Ελλάδα ή φεύγει έξω από αυτήν θα αποκτά φάκελο στην Αστυνομία. Το νομοσχέδιο υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης της Βουλής προβλέπει την υποχρεωτική παραχώρηση στοιχείων επιβατών όπως τη διεύθυνσή του, τους τρόπους πληρωμής, το ταξιδιωτικό ιστορικό, τις αποσκευές και την έκδοση εισιτηρίων.
Το νομοσχέδιο ενσωματώνει στην εθνική νομοθεσία την ευρωπαϊκή οδηγία 681 του 2016.
Τα δεδομένα περιέχονται στα λεγόμενα ονομαστικά αρχεία επιβατών (PNR – passenger name records), τα οποία οι αρχές θα συλλέγουν και θα επεξεργάζονται για το σκοπό της πρόληψης και της διερεύνησης τρομοκρατικών και σοβαρών εγκλημάτων.
Τα δεδομένα PNR είναι διαφορετικά από τα δεδομένα API (Advance Passenger Information), τα οποία είναι οι βιογραφικές πληροφορίες που συγκεντρώνονται στην ταινία οπτικής αναγνώρισης του διαβατηρίου και περιέχουν το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης και τον τόπο διαμονής. Τα PNR χρησιμοποιούνται προκειμένου να ταυτοποιηθούν πρόσωπα για τα οποία δεν υπάρχουν υποψίες αλλά θα μπορούσαν να απασχολήσουν τις αρχές, και για την αναγνώριση προσώπων στα οποία ανήκουν διευθύνσεις και πιστωτικές κάρτες που συνδέονται με ποινικά αδικήματα.
Πρόσβαση θα έχουν όλοι
Εχοντας ωστόσο τα βιογραφικά στοιχεία, μαζί με τα ονομαστικά αρχεία, η Αστυνομία θα γνωρίζει τα πάντα για κάθε επιβάτη. Στόχος είναι να βρίσκονται το συντομότερο δυνατόν οι ύποπτοι για διάφορα αδικήματα καθώς στα στοιχεία θα έχουν πρόσβαση οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αλλά και οι Αρχές Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.
Η Μονάδα Στοιχείων Επιβατών της ΕΛΑΣ θα μπορεί να διαβιβάζει δεδομένα PNR σε άλλα κράτη μέλη, στη Europol, ακόμα και στις αρχές κρατών εκτός ΕΕ εφόσον υπάρξει έγκριση του κράτους μέλους.
Στις αεροπορικές εταιρείες που δε θα αποστέλλουν δεδομένα PNR στην ΕΛΑΣ, θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5 χιλιάδες ευρώ ανά πτήση από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας.
Το πρόστιμο θα μπορεί να αναπροσαρμόζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση και να φθάνει έως τις 30 χιλιάδες ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου